Életmód

Kalandos élete volt Tomnak, a 100 éves angol bácsinak, akit hamarosan lovággá üt a királynő

A remény jelzőfénye volt a koronavírus-járvány legkegyetlenebb napjaiban a 100 éves Tom Moore, aki sétájával rengeteg pénzt gyűjtött a brit egészségügynek. A nép kedvence lett, így nem is csoda, hogy május 19-én bejelentették: a királynő lovaggá üti a kalandos életű Tomot.

A nővérem sok éve már, hogy Angliában él. Az elmúlt hetekben szinte naponta küldte nekem a friss információkat Tomról, a 100 éves bácsiról, aki jótékonysági sétájával milliókat gyűjtött a brit egészségügynek. A britek pedig egyszerűen imádják őt, és országos kampány indult azért, hogy a háborús veteránt kitüntesse a királynő. A 100 éves Tom Moore a kertjében sétált a karantén alatt összesen 100 kört, vagyis közel 3 kilométert tett meg. 

“Tom Moore százados vagyok, 99 éves (azóta betöltötte a százat – a szerk.), és azért gyalogolok, hogy adományt gyűjtsek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak, a nemzet hőseinknek” –írta még április elején a Twitteren. Akciójával pedig 39 millió fontot(!) sikerült gyűjtenie az orvosoknak és az áplóknak.

A 100 éves Tom Moore jótékonyságból gyalogolt

Tom Moore nagy célbaérkezése a kertben. (fotó: Profimedia)

Az emberek pedig összefogtak és nemcsak adakoztak, de szinte követelték, hogy II. Erzsébet kitüntesse a háborús veteránt. Májusban pedig maga Boris Johnson miniszterelnök jelölte őt a lovagi címre. “Tom egy nemzeti kincs. A remény jelzőfénye volt a koronavírus-járvány legnehezebb napjaiban az Egyesült Királyság számára. Mindannyiunk nevében mondok számára hatalmas köszönetet”- mondta a politikus. A nép, és a miniszerelnök szavát meghallotta az idős uralkodó is, aki május 19-én este örömmel hagyta jóvá kitüntetést, és bejelentették: Tomból hamarosan lovag lesz.

“Egyetlen pillanatban sem gondoltam, hogy ekkora kitüntetésben és megtiszteltetésben lesz részem. Legnagyobb tisztelettel szeretnék köszönetet mondani Őfelségének II. Erzsébet királynőnek, a miniszterelnöknek és a brit népnek. Én mindig az Önök szolgálatában maradok, amíg élek. Egy apró, jelentéktelen sétának indult, és micsoda összefogás, hála és szeretet lett belőle! De, ami fontosabb, hogy ismerjük el az egészségügyben dolgozó hőseinket, azt, hogy mindennap kockáztatják az életüket azért, hogy mi biztonságban legyünk“- mondta a hír hallatán Tom, aki  tiszteletbeli ezredes rangot is kapott. Nem ő az egyetlen, aki kitüntetést kap majd. A The Sun információja szerint, számos civilre vár rangos elismerés ősszel. Olyanokra, akik a válság idején munkájukkal a közt szolgálták.

Röviden

Az Egyesült Királyságban május 20-ig 250.000 igazolt koronavírusos fertőzöttről számoltak be, a halottak száma 35ezer.

Felesége halála után, megható dalt írt

Tom Moore, vagyis mostantól Sir Tom Moore a fiatalabb lánya otthonában él, annak férjével és két gyermekével Bedfordshire-ben. Egy adománygűjtő oldalon indította el akcióját, amiben 1000 fontot szeretett volna gyűjteni az egészségügy dolgozóinak, amíg ő 100 kört lesétál a család kertjében. Ezt alig egy hónap alatt akarta megtenni, még a 100. születésnapja előtt. Természetesen sikerült neki, az 1000 fontból pedig 39 millió lett. Később az is kiderült, hogy a gyaloglás ötlete a lányától jött, aki azt szerette volna, ha édesapja a karantén alatt is mozog, fitt marad. A napi edzés pedig az volt, hogy sétálgasson a kertben a virágok között. A Twitter-oldalt már a kamasz unokája Benji csinálta meg számára, és meg is tanította a nagypapát a használatára. 

Tom Moore a 100. születésnapján
Megnézem
Összes kép (6)

Tom megjárta a II. világháborút, a 145. ezred Királyi Páncélozott Hadtestének katonája volt. Szolgálata alatt járt Burmában és Indiában is. Az elmúlt években az angliai krikettcsapat tiszteletbeli tagja lett. 1968-ban házasodott meg, feleségével Pamelával 38 évig éltek boldog hazásságban, egészen a nő 2006-ban bekövetkezett haláláig. Ebben az évben felénekelte a  You’ll Never Walk Alone című megható dalt, így Tom lett a legidősebb brit művész, aki meghódította a toplisták csúcsát. A dalból befolyt összeget egyébként szintén eljótékonykodta. 

Amíg az egészsége engedte, szenvedélyesen motorozott, több versenyen is indult. 12 éves volt, amikor megvásárolta élete első motorkerékpárját, de igazán akkor szerette meg, amikor Indiában teljesített szolgálatot.  Hazatérve több versenyen is indult, rajtszáma mindig a 23-as volt.

A férfi a britek igazi kedvence, és ezt maximálisan meg lehet érteni. Amikor április 30-án Tom betöltötte a százat, 120 ezernél is több üdvözlőlapot küldtek neki szerte a világból. A beérkező lapok, és ajándékok csak a helyi iskola egyik termébe fértek be, és több tucat önkéntes segített a családnak rendszerezni ezeket. Születésnapja alkalmában a London központjában található, Piccadilly Circus kivetítőjén is őt köszöntötték, de üzent neki II. Erzsébet, ahogyan a trónörökös Károly herceg is. 

Tom Moore története a példája annak, hogy jó dolgok is születhetnek egy koronavírus-járványból.

Jót tenni, nem kerül semmibe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top