nlc.hu
Sztárok

Interjú Dobos Evelinnel

Dobos Evelin: „Bármilyen helyet otthonná tudok varázsolni”

A Róza mama kedvenc unokáját, Petrát alakító Dobos Evelin imádja az ételt, az életet és az utazást, és bárhol otthon tudja érezni magát a világon. A Keresztanyuról, ínyencségről, karriervágyakról és nagy élményekről beszélgettünk.

A Keresztanyuban Róza mama legszeretettebb unokáját alakítod. Van valami közös benned és a Róza mamát alakító Molnár Piroskában?

Mindketten nagyon szeretünk dolgozni.

Mennyire lehet a forgatáson közel kerülni egy olyan színészlegendához, mint ő?

Óvatosan és tisztelettel kell közelíteni, az biztos. Jó vele kamera elé állni, nagyon sokat lehet tanulni tőle indirekt módon is.

Hogy kerültél a Keresztanyu szereplőgárdájába?

Felhívott a producer, showrunner, Hámori Barbara, és elhívott egy Zoom-castingra vele és Kenderes Csabi kollégámmal. Megkaptam előre néhány jelenetet, és a castingon a Kalános Jánost alakító Csabival előadtuk őket. Közben instruált minket, voltak kérései, és mi eszerint formáltuk az alakításunkat.

A Róza mama kedvenc unokáját, Petrát alakító Dobos Evelin imádja az ételt, az életet és az utazást, és bárhol otthon tudja érezni magát a világon

Dobos Evelin és Molnár Piroska (Fotó: RTL Magyarország)

Petra karaktere mennyiben hasonlít rád? Könnyű volt kapaszkodókat találnod?

Szerintem nem fontos, mennyire hasonlít egy karakter ahhoz a színészhez, aki játssza. Meg kell találni a karakter igazságát. Ha ez megvan, onnantól olyanná válik a munka, mint amikor könyvet olvasol: az egyik sorból következik a másik. Egyre jobban elmélyülsz, már széles spektrumon tudod olvasni a karaktert és el tudod őt helyezni különböző szituációkban. Az a célom, hogy a karakter minden helyzetben önazonos tudjon lenni.

Egy ilyen hosszú sorozat lehetőséget biztosít arra, hogy a szokottnál jobban megismerd a karaktered és elmélyülj benne?

Ilyen szempontból volt már hasonlóan intenzív élményem: a Napszállta forgatása. Ott már jócskán a forgatást megelőzően elindult a karakterről való gondolkodás, párbeszéd az alkotókkal és ez nagyon hosszan elhúzódott. Az egy nehéz, drámai figura volt, és ez megviselt. Jó értelemben.

Nemrég beszélgettem a Keresztanyu kapcsán Árpa Attilával, aki azt mondta, hogy nem tudna folyton kemény, drámai szerepeket játszani, neki szüksége van a könnyebb munkákra is, ahol komfortosan érezheti magát. Te nem így működsz?

Az ember örül, ha többféle szerepet játszhat, és minél több színt meg tud mutatni magából. De ha csak drámai szerepeket kapnék, abban is meg tudnám találni az örömöt, ahogy a könnyedebb szerepekben is.

A Róza mama kedvenc unokáját, Petrát alakító Dobos Evelin imádja az ételt, az életet és az utazást, és bárhol otthon tudja érezni magát a világon

Evelin a Keresztanyu c. sorozatban (Fotó: RTL Magyarország)

A Curtizzel és a Napszálltával az art mozik közönsége ismerhetett meg téged, viszont a Keresztanyuval egy teljesen új közönség elé kerültél. Érzed már ennek a hatásait?

A művészfilmes világ egy sokkal kisebb piac, kevesebb nézőt húz be, míg a mainstream sokkal több embert ér el. Ezzel egyenes arányban változott az irántam való érdeklődés is.

A Keresztanyu jókora siker, ami akár éveken át műsoron lehet. Készen állsz rá, hogy hosszú távon folytasd?

Szerintem egy ilyen munkát csak úgy lehet elvállalni, ha az ember számol ezzel. Örömmel várom a folytatást, csodálatos csapattal dolgozhatom együtt.

Talán nem tudják rólad olyan sokan, hogy nagyon szeretsz enni. Túlzás lenne azt állítani, hogy hedonista vagy?

Attól függ, mit értesz ez alatt.

A Keresztanyu sztárjának élete már a sorozat előtt is kalandos volt

Imádok elmerülni a jó ételekben és a jó ízekben (Fotó: RTL Magyarország)

Azt, hogy az evés-ivás, az ízlelés és az élmények keresése nagyon fontos számodra.

Ilyen értelemben igen. Ilyennek születtem. Imádok elmerülni a jó ételekben és a jó ízekben. Furcsa azt látnom, hogy vannak, akik nem szeretnek enni. Van olyan barátom, aki ha kívánhatna hármat, az egyik kívánsága biztosan az lenne, hogy soha többé ne éhezzen meg, mert utál enni. Neki csak egy nagy macera az egész. Nekem viszont ez a szenvedélyem.

A te alkatoddal rendelkező emberek kapcsán ritkán halljuk ezt. Szoktak csodálkozni az emberek, amikor rájönnek erre veled kapcsolatban?

Nem szeretem annyira az ilyen sztereotípiákat. Attól, hogy szeretek enni, feltétlenül túlsúlyosnak kellene lennem? Az, hogy szeretek enni, nem azt jelenti, hogy este tizenegykor kirámolom a hűtőt, mintha nem lenne holnap, hanem inkább azt, hogy nagyon szeretem az ízeket, imádok új ízekkel ismerkedni, kóstolni. Ínyenc vagyok. Ismerem a mértéket, és persze az is hozzátartozik, hogy sokat mozgok és sportolok.

Csak enni szeretsz vagy főzni is?

Én bármit szívesen elkészítek. Vagy sikerül, vagy nem. Általában azért ügyesen serénykedem a konyhában, de velem is előfordult már, hogy kukában landolt az étel.

A Róza mama kedvenc unokáját, Petrát alakító Dobos Evelin imádja az ételt, az életet és az utazást, és bárhol otthon tudja érezni magát a világon

Várom, hogy eljöjjön a pillanat, amikor már újra lehet jönni-menni. Ez az, ami a legjobban feltölt (Fotó: RTL Magyarország)

Láttam, hogy nyáron még egy sörkóstoló YouTube-videóban is szerepeltél.

Az isteni volt. (nevet) Egy baráti kör hívott meg, ami filmesekből és YouTuberekből áll. Ismerjük egymást régóta az SZFE-ről: Pamkutya, Hartung Attila, Kiss Imi, Duszka Peti… Kitalálták, hogy jöjjön egy csaj is, mert adna egy kis pluszt a dologhoz. Elmondásuk szerint egyből én jutottam eszükbe, mert tudták, hogy szeretek enni-inni. (nevet)

Nincsenek olyan ambícióid, hogy ezt a szenvedélyedet összekösd valahogy a munkáddal? Nem gondolkozol egy főzős műsorban?

Sokszor eszembe jut, hogy mit lehetne csinálni, ami ezzel kapcsolatos. Annyira szeretem a gasztronómiát, hogy bárcsak utazhatnék, ehetnék és erről beszámolhatnék. De ez még csak elképzelés, egy gondolat, semmi több.

Az utazásban az evés részét szereted a legjobban?

Azért nem. Inkább azt, hogy egy olyan vidékre juthatok el, ahol még soha nem jártam, és lehet, hogy soha többé nem utazom vissza. Emiatt próbálom maximálisan átélni az akkor és ott élményét, minél kevesebbet aludni, minél több emléket gyűjteni és minél több mindent látni, tapasztalni és megtanulni az adott kultúráról, amíg ott vagyok. Az emberek nagy része soha többet nem megy vissza oda, ahová már egyszer elutazott. Ezért én is igyekszem a lehető legteljesebben befogadni a szememmel és a szívemmel mindazt, amit láttam és átéltem, hogy örökre magammal vigyem. Várom, hogy eljöjjön a pillanat, amikor már újra lehet jönni-menni. Ez az, ami a legjobban feltölt.

Nehezen viseled a karantént?

Azért engem is próbára tesz ez az időszak. Sok mindennel kell nekem is megküzdenem. Viszont megpróbálom ebben a helyzetben is megtalálni a jót. Nagyon szeretem a fészkemet, nagyon szeretek otthon lenni, és otthon is igyekszem proaktív lenni.

A Keresztanyu sztárjának élete már a sorozat előtt is kalandos volt

Nem stresszelek azon, mikor kapok legközelebb meghívást egy A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválra (Fotó: RTL Magyarország)

Bármit az otthonoddá tudsz tenni, vagy van egy konkrét hely, és kizárólag az jelenti számodra az otthont?

Én bármilyen helyet otthonná tudok varázsolni. Ha elutazom tíz napra, akkor az a hely lesz az otthonom, ahol abban a tíz napban lakom. Ha az csak egy hotelszoba, én akkor azt is belakom. Bárhol otthon tudom érezni magam.

Nagyon élvezted, amikor a Curtiz és a Napszállta című filmjeiddel rengeteget utazhattál a világban?

Bejártam Velencét, Torontót, Montrealt, Pekinget és Washingtont. Torontóban kétszer is voltam. Hálás vagyok az életnek, hogy ezt ennyi idősen átélhettem, ráadásul csodálatos filmeket kísérhettem el. Olyan helyekre jutottam el, melyek egyike sem szerepelt a bakancslistámon. Magamtól biztosan nem utaztam volna oda turistaként, de ezekre a helyekre bármikor szívesen visszamennék. Egytől egyig rendkívül különleges városok és nagyon sok mindent nem láttam még belőlük, amik viszont felkerültek a bakancslistámra.

Volt időd turistáskodni, vagy csak lefutottad a kötelező köröket a filmfesztiválokon?

Úgy alakítottam a programom, hogy mindig legyen rá időm. Próbáltam szétnézni, és minél többet magamba szívni az adott helyből és kultúrából. Mindenütt eljutottam például múzeumba és piacra.

Nem félelmetes, hogy a pályád elején rögtön ilyen magasan kezdtél? Nem tartasz attól, hogy magyarországi színésznőként nehéz lesz még hasonló sikereket átélned?

Nincs bennem szorongás ezzel kapcsolatban. Inkább hálás vagyok. Nem stresszelek azon, mikor kapok legközelebb meghívást egy A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválra színésznőként. Nem így működöm, de persze mérhetetlenül boldog lennék, ha erre valamikor újra lehetőségem nyílna.

A Róza mama kedvenc unokáját, Petrát alakító Dobos Evelin imádja az ételt, az életet és az utazást, és bárhol otthon tudja érezni magát a világon

Fotó: RTL Magyarország

Éveken keresztül műsorvezetőként dolgoztál az m5-ön. Az életednek ez a szakasza már lezárult?

Most lezárult. Azért remélem, hogy valamilyen úton-módon egyszer még visszatérhetek a szakmámba, mert végül is én ezt tanultam.

Csak a tévézés és a filmezés kamera előtti oldala érdekel?

A tévében nemcsak a kamera előtt szerettem lenni, a háttérben is imádtam dolgozni. De a filmezésben is minden részleg munkájára kíváncsi vagyok.

Jelen vagy az Instagramon, de azért nem tolod túl. Manapság egy fiatal színész esetében fontos, hogy jelen legyen a közösségi médiában?

Számomra az Instagram olyan, mint egy fotóalbum, ahol szívesen megosztok ilyen-olyan képeket időközönként. Most így tekintek rá. Ez persze változhat. Hogy mások hogyan és miért csinálják, azt nem tudom. Mindenkinek megvan vele a maga szándéka, nekem jelenleg annyi, hogy a kis világom egy-egy pici szegletébe betekintést engedjek azok számára, akik szeretnek enni, élni, utazni és a Keresztanyut nézni.

További izgalmas interjúkat olvasnál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top