nlc.hu
Sztárok

Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontemberének élete

Szalai Évától a környezetvédelemig – Nem unatkozott az elmúlt 20 évben Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontembere

Március 13-án győztest hirdettek A Dalban, a 2021-es versenyt a Kaukázus nyerte. Megnéztük, mire keresnek a legtöbben velük kapcsolatban. Politika, gyerekdalok, miegymás.

Szalai Évától, az elvált, nomád életmódot folytató frontemberig elég sok minden érdekli az emberek A Dal 2021 győztes zenekaráról, a Kaukázusról.

Amire a legtöbben keresnek: Kaukázus zenekar

A Zenekar jelenlegi tagjai:

·        Kardos-Horváth János – ének, basszusgitár (korábban ritmusgitár)

·        Kis Tibor „Sztivi” – gitár

·        Domokos Tibor – billentyű

·        Prommer Patrik – dob

2002-ben töltötte fel első lemezét a Kaukázus a netre, 1-2 évvel később már ismert underground zenekar voltak. Első igazi slágerük a „Szalai Éva” volt, ezt követte a „Tesco”, és például a „Tartós béke”.  „Mindig is úgy gondoltam, hogy nyúljunk hozzá olyan témákhoz, ami az emberek mindennapjaiban benne van. Fontos számomra a progresszív témaválasztás úgy, hogy a feldolgozás megfeleljen a mai követelményeknek” – mondta a Zenész magazinnak adott interjúban Kardos-Horváth János, aki szerint a 2007 és 2009 közötti időszak volt igazán jó a Kaukázus életében.  2010-ben aztán bejelentették, hogy megtartják utolsó koncertjüket, majd a zenekar három év pihenőre ment. 2014-ben szerettek volna eredeti felállásban újraindulni, ám ez már nem sikerült. 2018-ban turnéztak újra, de az eredeti tagokból csak Kardos-Horváth János maradt meg.

Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontemberének élete

Kardos-Horváth János a Kafkaz együttesben 2007-ben (Fotó: Marcusses at Hungarian Wikipedia)

Amire a legtöbben keresnek: Kaukázus – Szalai Éva

Az új felállásban szervezett koncertek azonban elképzelhetetlenek a Kaukázus talán legsikeresebb régi slágere, a „Szalai Éva” nélkül. „Magunkkal szúrnánk ki, ha a régi slágereket nem adnánk elő a koncerteken” – mondta Kardos.

Amire a legtöbben keresnek: A Kaukázus énekese

A 39 éves, budapesti születésű Kardos-Horváth János alapvetően zenész-dalszerző. Adott ki gyerekdalokat, és foglalkozott politikával is. 2008-ban kitüntették a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjével, ám ahogyan korábban említettük, a zenekar egy évvel később már krízisbe került, 2010 pedig nem csak a Kaukázus végét jelentette. „Ebben az évben elváltam, a Kaukázusnak is vége lett. Akkor aztán jó mélyre zuhantam, egyik pillanatban még kertes ház, három gyerek, és nagy rock and roll sztár vagy, aztán a másikban ebből semmid nincs” – mondta egy interjúban Kardos-Horváth, aki szerint ezután következett az ő és a zenekar újjászületése is. Ahogyan később fogalmazott: nem nagyon bánt meg semmit az életében, a válást sem.

Fontos számára a környezetvédelem, ez pedig olykor a zenéiben is nyomon követhető. „Nekem az a célom, hogy merjek a gyerekeim szemébe nézni, nyugodtan mondhassam, hogy én mindent megtettem, hogy a Föld jobb hely legyen. 2005-ben egy különleges élmény hatására nagyon közel kerültem a természethez, azóta nem tudom megenni a téliszalámis szendvicset, a természet károsítása fizikai fájdalmat okoz. Az ember a természet része, de ezt nem fogadjuk el, úgy teszünk, mintha felette lebegnénk. A hétköznapokban is eszerint élek: kevés vegyszert használok, egy közművek nélküli ingatlanban élek, de azt nem mondom, hogy kivonultam a civilizációból, illúzió lenne azt állítani, hogy létre lehet hozni a világon belül egy másik világot. Arra törekszem, hogy ne ártsak: sokszor nemet kell mondani a vágy alapú fogyasztásnak, annak, hogy minden jó, minden kényelmes. Egyszerűen le kell mondani erről” – mondta.

Kaukázus együttes a Dal győztese

A Kaukázus együttes a Dal győztese (Fotó: MTI)

Dalszerzés, környezetvédelem, gyereklemez, folytassuk a sort egy rádiós munkával: a Kaukázus frontembere egy évig volt a Talpra magyar! reggeli rádióműsor egyik házigazdája. „Nagyon szerettem, de abbahagytam, mert mind a két szülőm nagyon súlyos beteg lett. Annyira, hogy házi ápolásra szorultak” – mondta később a Szeretlek Magyarországnak adott interjúban. A családi nehézségeken kívül az is közrejátszott a döntésében, hogy nem tudott olyan dolgokról nyilvánosan beszélni, amikről magánemberként inkább hallgatott volna. „Például a tragikus veronai buszbaleset másnapján műsort csinálni számomra nagyon kínos volt.”

Kardos-Horváth János politikusként is kipróbálta magát. A 2009-es  Lehet Más a Politika–Humanista Párt közös listáján szerepelt, majd a 2014-es országgyűlési választáson az LMP szentendrei egyéni jelöltje volt. 2011 januárjában a második sajtószabadság-tüntetésen a Parlament előtt játszotta el a „Feri, segíteni kell, gyere vissza” című szerzeményét.

Bár elvált, már nem él egyedül a zenész. „Az életem jelenleg kerek, az új párommal évek óta boldog párkapcsolatban élünk, ő teljes mértékben elfogadja a gyerekeimet, és közös jövőt tervezünk.” 

Amire a legtöbben keresnek: Kaukázus – A Dal – Egyetlen szó

A Kaukázus 2020-ban jelentette meg „Egyetlen szó” című dalát, mely a tavaszi karantén alatt született. Az „Egyetlen szó” fő üzenete az igen: igen a folytatásra, igen a kiútra. Kardos szerint ez persze minden ember életében mást jelent. Úgy fogalmazott, hogy az ő életében nemcsak az „igen” az egyetlen szó, hanem a „köszönöm” is, amelyet egykori feleségének szánt. „Megpróbálom becsülettel, tisztelettel vinni a múltamat, és mindent, ami régen történt. Nem nézegethetek folyton hátrafelé, azonban úgy érzem, köszönettel tartozom a volt nejemnek. A gyerekeinkért és mindenért, amit tőle kaptam” – ecsetelte Kardos-Horváth.

„A dal nagyon gyorsan született, majd félve küldtem a kis demómat néhány ismerősömnek, hogy »ugye milyen giccses?« De sajnos mindenkinek nagyon-nagyon tetszett” – mesélte egy interjúban a frontember. A rengeteg pozitív visszajelzés után először Kontor Tamással dolgozott a dalon, majd  Czoller Bencével készült el a végleges verzió, amelyet aztán a 2021-es A Dal versenybe is beneveztek, és március 13-án meg is nyerték azt. „Ez a dal a közönségszavazatok alapján jutott el idáig, vagyis kiváltottunk belőlük valamit, és ezt nem szabad elherdálni. Vadidegen emberek szerettek meg minket, ami nagyszerű. Én ezt a dalt nem az alternatív zenék közé sorolom, hanem a világzenék közé. Azt szeretnénk üzenni, hogy a zenélés az nem egy technikai, hanem egy örömteli dolog. Majd negyven év múlva kiderül, hogy mi lesz benne a törikönyvekben” – mondta A Dal stúdiójában a győzelem után Kardos-Horváth János.

Daloljunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top