nlc.hu
Sztárok

II. Erzsébet magyarországi látogatása 1993-ban

„Mert önöknek joguk van hozzá, hogy ismét elfoglalják helyüket az európai történelem és kultúra fő áramlatában” – II. Erzsébet csodálatos beszéde a magyarokhoz

28 éve már, hogy II. Erzsébet és Fülöp herceg Magyarországon jártak. A hivatalos látogatás legkiemelkedőbb pillanatait idézzük most fel.

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1993 májusában tettek hivatalos látogatást Magyarországon. A brit uralkodót és férjét katonai tiszteletadással fogadták a Kossuth téren. Ellátogattak a Budai Várba, megcsodálták a történelmi épületeket és a dunai panorámát, jártak a Magyar Nemzeti Galériában, majd közel egy órát töltöttek az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol személyre szóló kiállítást rendeztek a számukra, melyben megemlékeztek a brit uralkodó magyar szépanyjáról, Rhédey Klaudiáról is.

II. Erzsébet és Fülöp herceg a Gundelben ebédelt. Ezt követően Kecskemétre, Bugacra és a Hortobágyra is ellátogattak, ahol a magyar népi hagyományokkal ismerkedtek meg. A herceg, aki maga is nagy lovas volt, itt megjegyezte: mindig van mit ellesni a magyar hajtóktól.

II. Erzsébet és Göncz Árpád

II. Erzsébet és Göncz Árpád (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

Este Göncz Árpád köztársasági elnök és felesége díszvacsorát adtak II. Erzsébet és Fülöp herceg tiszteletére a Parlament Vadásztermében, melyen a korabeli hazai politikai és szellemi élet színe-java részt vett. Az eseményen a ma is aktív királynő beszédében meleg szavakkal beszélt a magyarokról. 

„Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, így hát különleges pillanat számomra, hogy itt lehetek Budapesten” – fogalmazott a királynő, aki elárulta azt is, hogy a nagymamája gyakran mesélt családja kapcsolatáról Magyarországgal. „Bár a történelem nem mindig állította egyazon oldalra Nagy-Britanniát és Magyarországot Európa tragikus háborúiban, azt hiszem, népeinkben mindig eleven maradt a közös reménység. Csodálattal és örömmel figyeltük mindazt, amivel a magyarok a tudomány, a zene, a művészetek és az irodalom világát gazdagították.”

Az uralkodó hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia gazdagodott azok által a magyarok által, akik az elnyomás éveiben az üldöztetés elől a szigetországban kaptak menedéket.  

 

Másnap a királynő a Parlamentben újabb beszédet mondott, melyben kiemelte: csodálatosnak tartja, hogy a rendszerváltásnak köszönhetően a magyarokban rejlő nagy tehetség ismét szabaddá vált és megint kifejezheti önmagát. „Mert önöknek joguk van hozzá, hogy  ismét elfoglalják helyüket az európai történelem és kultúra fő áramlatában.”

II. Erzsébet Budapesten

Az angol királynő a Parlementben (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

A zárónapon az uralkodó és férje a Hősök terén kezdték programjukat, sétát tettek a Szépművészeti Múzeumban és arra is szakítottak időt, hogy a helyszínen egybegyűlt gyerekeket és felnőtteket személyesen is üdvözöljék, többükkel kezet fogtak, röviden elbeszélgettek. Ezt követően egy kis hajókázás következett a Dunán, majd Demszky Gábor kíséretében sétáltak egyet a belvárosban, ahol az akkori főpolgármester átadta nekik a főváros kulcsát. A vizit záróakkordjaként Erzsébet királynő és Fülöp herceg a brit nagykövetséget is meglátogatták, majd hazautaztak Nagy-Britanniába.

Olvass még II. Erzsébet királynőről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top