nlc.hu
Sztárok

Shirley Henderson, a Harry Potter Hisztis Mirtillje

Már 55 éves a Harry Potter Hisztis Mirtillje, Shirley Henderson

A skót Shirley Henderson volt a Harry Potter-filmek legidősebb tinédzsere, aki 40 évesen is hitelesen eljátszotta a 14 éves kísértetlány karakterét.

Shirley Henderson 37 éves volt, amikor 2002-ben eljátszotta Hisztis Mirtill szerepét a Harry Potter és a titkok kamrája című filmben és 40, amikor újra a karakter bőrébe bújt a Harry Potter és a tűz serlege című részben. Ezzel ő volt a legidősebb művész, aki tinédzsert alakított a Harry Potter filmekben. „Szerintem a kor nem számít a színészi játékban. Azt hiszem, inkább az számít, hogy nézel ki, hogy mutatsz a képernyőn, hogyan változik a tested, hogyan használod arcod, hogyan látnak a szereplőválogatók. Úgy értem, nyilván soha nem kaptam volna meg egy 14 éves szerepét, ha nem egy kísértetről lenne szó. Nem lehettem volna valódi iskoláslány a Harry Potterben. Mivel azonban ő egy szellem, meglehetősen sápadt, furcsa hangja van, öreg és minden ilyesmi, ez tehát egy egészen más dolog” – nyilatkozta szerepéről akkoriban a színésznő.

Shirley Henderson

Shirley Henderson a Harry Potter Hisztis Mirtilljeként és 2019-ben (Fotók: Profimedia/Getty Images)

A skót színésznő már a Harry Pottert megelőzően is több ikonikus filmalkotásban feltűnt. Az 1996-os Trainspottingban Spud barátnőjét, Gailt alakította, míg a Bridges Jones filmadaptációjában a főhős barátnőjét, Jude-ot. A mozifilmes szerepek mellett számos tévéfilmben is látható volt és a nyolcvanas évek óta aktív színpadi színésznőként is. A 2019-es  Star Wars: Skywalker kora című filmben is dolgozott, igaz a vásznon nem volt látható, ugyanis csak a hangját kölcsönözte Babu Frik karakterének. Tavaly a The Nest című minisorozatban, illetve a Worzel Gummidge című mesesorozat egyik epizódjában volt látható.  

Shirley Henderson

A Bridget Jones naplója című filmben (Forrás: Profimedia)

Szintén jelentős munkája volt az 5 éven át készült és végül 2012-ben bemutatott Everyday című film, melyben egy négygyermekes anyát alakított. Úgy tudni, ebben az időszakban gyengéd szálak fűzték a filmbeli férjét játszó John Simmhez. A magánéletéről egyébként ritkán és akkor is igen szűkszavúan nyilatkozik, így csupán annyit lehet tudni, hogy a valóságban nincs férjnél és nincs gyermeke sem.

Shirley Henderson

Filmbeli családjával (Fotó: Ian Gavan/Getty Images for BFI)

„Ahogy öregszem, azt gondolom, hogy néhány dolog talán soha nem fog eljönni, és ezt el kell fogadnom. Nem fogok 30 évesen Oscart kapni – ez már biztos. Szóval más dolgokra koncentrálok – fogalmazott egy interjújában az 55 éves Henderson, aki egy vidéki házban él a skóciai Dunfermline közelében, ám a munkái miatt sokat utazik. – Rengeteg időt töltök Londonban, ami nem ijeszt meg, de magányos hely, még akkor is, ha vannak ott barátaim. A munkám révén a világ minden tájára eljutok, sok érdekes emberrel találkozom. De azt hiszem, ha nem juthatnék haza, ha nem tudnék visszatérni ahhoz, amit a valós életemnek tartok, megrémülnék. Végül el kell döntened, hogy mi tesz boldoggá.”

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top