nlc.hu
Sztárok

Megműtötték Ferenc pápát

Ferenc pápát megműtötték, már jól van

Még öt napig kórházban lesz az egyházfő.
Ferenc pápát megműtötték, már jól van

 Jól van a műtét után Ferenc pápa – közölte vasárnap éjfél előtt közleményében Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Bruni részletekbe nem bocsátkozva arról is tájékoztatott, hogy a 84 éves egyházfő szervezete „jól reagált” a beavatkozásra.

Az előre tervezett műtétet az esti órákban hajtotta végre altatással a római Gemelli-klinikán Sergio Alferi orvosprofesszor és kilenc munkatársa.

A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint

a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad. Az egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra.

A pápák kórházaként ismert Gemelli katolikus klinika Vatikánváros közelében található. Szemtanúk szerint Ferenc pápa közvetlenül a vasárnap délben mondott úrangyala imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, gépkocsin elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment. A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték.

Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott. A legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a „harmadik Vatikánnak” nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után.

Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt.

(MTI)

(Kiemelt kép: Andreas SOLARO / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top