nlc.hu
Sztárok

Kovács Ági akkor és most

Kovács Ági 40 lett: 15 évesen nyerte első olimpiai érmét

Kovács Ági mögött fantasztikus sportkarrier áll. 13 éves korától kezdett komolyan az úszással foglalkozni. Bár a versenysportot már abbahagyta, egy percig sem tétlenkedett az elmúlt években.

Kovács Ági kétéves volt, amikor úszni kezdett. 13 évesen kezdett el versenyszerűen foglalkozni az úszással, aminek hamar meglett a gyümölcse: az 1995-ös bécsi Európa-bajnokságon 100 méteres mellúszásban már ifjúsági Európa-bajnok lett. 1996-ban, 15 évesen kijutott élete első olimpiájára, Atlantába, ahol bronzérmes lett. Négy esztendővel később Sydney-ben már a dobogó legfelső fokán állt.

Kovács Ági 40 lett

Kovács Ági 2000-ben (Fotó: Szaka József/smagpix) és Kovács Ági napjainkban (Fotó: Birton Szabolcs/smagpix)

Sikert sikerre halmozott

A 40. születésnapját ünneplő Kovács Ági az egyetlen olyan magyar úszónő, aki az 1997–2001 közötti időszakban az év legrangosabb világversenyeiről aranyéremmel tért haza. 13 évig volt tagja a magyar úszóválogatottnak, ez idő alatt minden nemzetközi versenyt pontszerző helyen zárt. Többször megválasztották Európa legjobb úszójának, a világ legjobb sportolói között emlegették.

A sportoló a Testnevelési Egyetem (TF) Nemzetközi Igazgatóságának tagja. MOB Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottságának bizottsági elnöke. Három diplomája van. A Testnevelési Egyetem Sporttudományok Doktori Iskolájában a magyar olimpiai bajnokok közül elsőként szerzett doktori címet.

„2013-ban iratkoztam be a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájába. Azóta hosszú utat jártam be egy olyan világban, ami a kezdetekben számomra többnyire ismeretlen volt. Mindeközben kutatásom során sok új dolgot megismertem, számos hazai és nemzetközi konferencián részt vettem, mint előadó, valamint nemzetközi tudományos publikációim is jelentek meg többek között az USA-ban (International Journal of Sport Communication) is” – írta Facebook-oldalán 2020 júniusában.

Kisfia a nyomdokaiba lépett

Az olimpiai bajnok úszónő még 2010-ben házasodott össze párjával, Gáborral szűk családi körben, majd 2011-ben megszületett gyermekük, Gábor Dominik. A Blikk információi szerint a házaspár útjai azóta különváltak, úgy döntöttek, nem folytatják együtt.  

„Nem nyilatkoztak róla, nem születtek belőle cikkek, a szurkolók, a rajongók nem értesültek róla, de ha Ágit a környezetében valaki megkérdezte a házasságáról, akkor elárulta, hogy már nincsenek együtt Gáborral” – nyilatkozta a lapnak még júniusban egy neve elhallgatását kérő informátor, aki hozzátette, Kovács Ágnes boldognak, kiegyensúlyozottnak tűnik, és a gyereknevelés mellett a munka tölti ki a mindennapjait.

Kovács Ági 40 éves lett

Kovács Ági még 2007-ben (Fotó: Schumy Csaba/smagpix)

„Féléves korában már ugrált be a medencébe, az első szava az volt, hogy buborék. Háromesztendősen már úszott, és azóta is heti kétszer jár le a tréningekre. Most volt egy házi versenyük, első helyezett lett. Kellett is egy kis szög a szobájába, amire felakaszthattuk az érmet. A vizes vb-n is volt lehetőségem hátravinni a backstage-be, ott pedig mindenkivel közölte, hogy bizony neki is van már aranyérme” – mesélte korábban fiáról Kovács Ági. 

Ilyenek voltak

(Nyitókép: Karizs Tamás/smagpix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top