nlc.hu
Sztárok

Sarah Jessica Parker akkor és most - képek

Három gyerek, saját üzlet és egy ikonikus szerep: ennyi minden történt Sarah Jessica Parkerrel a Szex és New York kezdete óta

A Szex és New York befejezése után, Sarah Jessica Parker neve szorosan összefonódott a láncdohányos, bulizós, kissé affektáló Carrie Bradshaw karakterével.  De mi történt a színésznővel karrierje kezdete óta napjainkig? És vajon tényleg olyan, mint Carrie?

Az egész  gyerekkorát a bimbózó karrierje határozta meg

Sarah Jessica Parker – bár az ikonikus szerepéből kiindulva gondolhatnánk, hogy törzsgyökeres New York-i –  Ohio államban született Stephen és Barbara Parker gyermekeként. Hároméves korában a szülei elváltak, édesanyja ezután hozzáment Paul Forste kamionsofőrhöz, akitől még három gyermekük született. Parkerék összesen nyolcan voltak testvérek, és ahogy azt a  Telegraphnak elmondta, a családot nem vetette fel a pénz.

„Voltak olyan karácsonyok, amikor ajándékok nélkül maradtunk”

–  emlékezett vissza, hozzátéve, hogy a szülei rengeteg szeretetet adtak nekik, és bár viszonylag egyszerű körülmények között éltek, gondoskodtak arról, hogy a gyermekeik a kulturális programokból se maradjanak ki. A szülei ehhez mérten támogatták Parkert a színészi törekvéseiben is. A kislány tehetségesnek is bizonyult, az első profi szerepét mindössze 8 éves korában kapta. Aztán 1979-ben, 14 évesen kiválasztották az Annie című Broadway-produkció címszerepére, és ezt követően az egész család New Yorkba költözött, főleg azért, hogy Parker folytathassa színészi tanulmányait és karriert építhessen.

Sarah Jessica Parker, aakor és most

A 14 éves Sarah Jessica Parker és Ray Bolge, a Bill Bogg hálaadásnapi partiján a Sybil’s-ben, New Yorkban (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Talán a rendezett, szeretetteljes családi háttere miatt, Parkernek nem volt lázadó tinikora. Már akkor is viszonylag független volt, hiszen dolgozott. Néhány évvel Annie szerepe után ugyanis beválogatták a Square Pegs című tévésorozatba, amely a 80-as évek tinijeiről szólt. Ahogy az A.V. Clubnak elmondta: „Akkoriban tudtam, hogy ez szokatlan és különleges, és bár nem voltam igazán járatos a televíziózásban – mert nem néztünk sokat tévét –, a pilot forgatókönyvből tudtam, hogy ez különleges lehetőség” – mesélte.

Sarah Jessica Parker, Square Pegs, akkor és most

Patty Greene és Sarah Jessica Parker, a CBS „Square Pegs” című vígjátéksorozatának sztárjai 1982-ben (Fotó: CBS via Getty Images)

Sok évtized, egy házasság

Parker már több mint 20 éve házas Matthew Broderickkel. A pár 1991-ben találkozott először New Yorkban, miután Parker bátyja bemutatta őket egymásnak. Broderick akkoriban egy Broadway-darabot rendezett, Parker pedig a The Substance of Fire című Broadway darabban játszott. A találkozás után hónapok teltek el, mire elmentek az első randevúra. Parker a The New York Timesnak azt mesélte, hogy „a fiú egy nagyon bájos üzenetet hagyott számára a rögzítőn”. Hat évvel később, 1997-ben össze is kötötték az életüket. A The List hosszabb cikkéből az is kiderül, hogy Parker sosem tekintette célnak a házasságot, de Broderickkel természetesnek vette, hogy így alakul a történetük. „Soha nem gondoltam esküvői ruhára. Soha. Nem álmodoztam róla” – magyarázta, és ez nagyon furcsa a ma már divatikonként (is) ismert sztár szájából.

Sarah Jessica Parker, akkor és most

A fiatal szereomespár, Matthew Broderick és Sarah Jessica Parker nevetgélnek a DW Griffith-díjátadón még 1993-ban, jóval az esküvőjük előtt.
Fotó: Richard Corkery/NY Daily News Archive, Getty Images

1998-ban jött a nagy áttörés

Sarah Jessica Parker ekkor vállalta el eddigi legikonikusabb szerepét: Carrie Bradshaw-t az HBO sorozatában, a Szex és New Yorkban. A színésznő az A.V. Clubnak azt nyilatkozta, fogalma sem volt arról, hogy a sorozat ekkorát fog durranni. „Egyikünk sem tudta” – mondta, de akkoriban túlságosan lefoglalta a sorozattal járó munka ahhoz, hogy felfogja annak többrétű kulturális hatását, amiről ma már tudjuk, hogy nem is volt kicsi.

Sarah Jessica Parker, akkor és most

Ki ne emlékezne az ikonikus előzetesre, amelyben a szőrmebundás Parker hihetetlen magassarkújában galoppozik New York felhőkarcolói között? (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Divatikon lett és ma is az

A sorozat a divatvilágban is reveláció volt, és Sarah Jessica Parker egy csapásra divatikon lett. Ez a mai napig így van, és az egyik interjújában az is bevallotta, hogy a sorozat befejeztével  a karaktere ikonikus ruhatárának nagy részét megtartotta. A filmben pedig köztudottan imádja a méregdrága cipőket, a való életben pedig a Manolo Blahnik cipőmárka igazgatójával, George Markusszal fogott össze az egyszerűen SJP névre keresztelt kollekció elkészítéséhez.Vagyis mondhatjuk, hogy az évek alatt ruhaügyileg biztos azonosult a karakterével…

Sarah Jessica Parker, akkor és most, sztárok

Sarah Jessica Parkernek már fiatalon is karakteres stílusa volt, mindig bátran öltözött. Bal oldalon 1991-ben, a Szex és New York sztárjaként egy hasvillantós, színes szettben, jobb oldalon pedig 2021-ben egy szintén extravagáns outfitben.

A Szex és New Yorkban való alakításáért nem csak a közönség rajongott, 2004-ben megnyerte a legjobb női alakításnak járó Emmy-díjat is. A Szex és New York végeztével Parker aktív színész maradt, 2005-ben például szerepelt a Kőkemény család nevű vígjátékban, amiért Golden Globe-jelölést kapott a Legjobb színésznő – vígjáték kategóriában. A következő filmszerepe Matthew McConaughey oldalán volt az Anyám nyakán című vígjátékban, amit 2006. március 10-én mutattak be az Egyesült Államokban, és óriási siker lett: 24 millió dolláros bevételt hozott az első héten. Később a Szex és New York körüli pletykák tényekké váltak: 2007-ben el is kezdték forgatni a moziváltozatot. A filmnek a Szex és New York: A film (Sex and the City: The Movie) címet adták, és ezt is szerették a nézők, ezért pár év elteltével egy második film is készült.

És ha már a divat szóba jött ne feledkezzünk meg az ikonikus hajkoronáról sem, ami karrierje óta ismertető jele a színésznőnek. Sokáig göndören hordta, de újabban egyenes tincsekkel láthatjuk.

Sarah Jessica Parker, akkor és most

Göndör hajjal ismertük meg, és bár voltak más frizurái is az elmúlt évtizedekben, főleg a hosszú hajkoronája maradt meg az emlékezetünkben. Illetve ma is így hordja a haját (Fotó: Getty Images)

Nehezen jött anyaság

Bár a karrierje szinte konstans szárnyalt, az első gyermeke születése után nem sikerült újba teherbe esnie, pedig nagyon szerettek volna a férjével több gyereket. (A pár első gyermeke, James Wilkie Broderick 2002. október 28-án született – a szerk.) A pár végül úgy döntött, hogy egy béranya segítségét kérik, így 2009-ben megszülettek ikerlányaik, Marion Loretta Elwell és Tabitha Hodge, azaz „Kitty és Babe”.

Sarah Jessica Parker, akkor és most

Marion Loretta Broderick, Sarah Jessica Parker and Tabitha Broderick 2018-ban együtt vonulnak a vörös szőnyegen (Fotó: James Devaney/GC Images=Getty Images)

A filmes szerepek mellett saját divatmárkát is alapított és egy könyvkiadó élére állt, ami eddig sikeresnek bizonyul. Az első könyve, amelyet kiadott, a 12. helyen szerepelt a The New York Times bestsellerlistáján, a második pedig szintén nagyon jó kritikákat kapott. Parker utolsó nagyobb szerepét 2018-ban játszotta az Itt és most című mozifilmben, illetve láthattuk a Válás című sorozatban is. Hamarosan pedig újra Carrie-ként köszön vissza a képernyőről, hiszen érkezik az HBO Max tízrészes szériája, melynek a címe And Just Like That… lesz. A forgatások már nagyban zajlanak, ebben a cikkben összegyűjtöttük, mit lehet tudni eddig a készülő produkcióról.

Kiemelt kép: Getty Images

(Forrás: via és via)

Még több cikk a Szex és New York ikonikus sorozatról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top