nlc.hu
Sztárok

Pszichés zavarokkal küzdő sztárok

Kendall Jenner, Dwayne Johnon, Emma Stone – pszichés problémákkal küzdő sztárok, akik mernek sebezhetők lenni

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a depresszió, a szorongás és a különböző pszichés problémák csak minket, átlagembereket érintenek. Pedig a legnagyobb sztárok is megjárják a saját poklukat, és vannak, akik nyíltan vállalják, hogy másoknak is segítsenek.

A pszichés problémák bárkit érinthetnek, akikre túl nagy nyomás nehezedik. Az persze, egyéni preferenciafüggő, hogy ki, mennyire és hogyan képes megküzdeni az élet kihívásaival. A sztárok fokozottan ki vannak téve a rosszindulatú megjegyzéseknek, az irigységnek, az ítélkezésnek, így náluk nem ritka, hogy a nyomásra pánikrohamokkal, szorongással és depresszióval válaszol a pszichéjük.

Adele

Habár Adele saját elmondása szerint mindig is depresszív alkat volt, akkor erősödtek fel jobban a tünetei, amikor megszületett a gyereke. Bátran felvállalta, hogy tisztában van azzal, labilis személyiség, és nagyon hamar képes igazán mélyre menni, és depresszióba esni.

„A való életben nyilván nem annyira jellemző ez rám, mint a dalaimban, de ettől még van egy nagyon sötét oldalam. Igencsak hajlamos vagyok a depresszióra.”

A szülés utáni depresszió a már meglévő pszichés problémáját tovább erősítette, ugyanis eleinte nem tudta, hogy fog megbirkózni az anyaság feladatával, és a hormonális változásokkal sem tudott mit kezdeni. Azóta az énekesnő nemcsak jobban lett, de az alakjára, külsejére is újra elkezdett odafigyelni.

Emma Stone

Emma Stone is azon sztárok közé tartozik, akik pánikbetegséggel küzdenek.

A színésznő 8 évesen, egy barátja otthonában élte át élete első pánikrohamát, amikor képtelen volt reálisan érzékelni a környezetét, és az a tévképzete támadt, hogy leég a lakás.

Stone elkezdett terápiára járni, ami akkoriban még szégyellni való dolognak számított, így titkolta, és csak évek múlva tudta meg, hogy azt, amivel küzd, pánikbetegségnek hívják. A színésznő azóta is jár terápiára, és azt mondja, hogy a színészet nagyon sokat segített neki, mert eltereli a figyelmét. A rajongóinak a következő tanácsot adta:

„Csak meg kell találnod, hogy mi az, amihez vonzódsz az életben, milyen célért éri meg küzdened és, ha megvan, bármit sikerül legyőznöd!” 

Emma Stone 2021-ben

Emma Stone szorongással küzd
(Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney)

Dwayne Johnson

Az expankrátor hiába nagy és erős, őt sem kerülte el a mentális betegség. A Szikla évekkel ezelőtt mesélt arról, hogy nem ismeretlen számára a depresszió, és hogy a depresszív időszakokban gyakran érezte úgy, mintha elszigetelődne a külvilágtól, ezt pedig egyfajta buborékba zárt létezésként írta le.

Először az egyetemi évei alatt jelentkezett nála depresszió, és bár később tisztában volt azzal, hogy a saját félelmei burkában él, képtelen volt irányítani az érzéseit, és sokat sírt. De mi segített neki kezelni a depresszióját? A környezete támogatása, és az, hogy biztosították róla a szerettei, hogy mindig lesz mellette valaki, akire számíthat, és nem lesz egyedül.

Dwayne Johnson 2021-ben

Nem is gondolnád, de A Szikla is megküzdött a depresszióval
(Fotó: Frazer Harrison/WireImage/Getty Images)

Kendall Jenner

A modell 3 évvel ezelőtt beszélt először bővebben a pánikrohamairól. Elmondta, hogy éjjelente felébred, remeg, szorong, és halálfélelme van. Azért, hogy egyáltalán le tudjon nyugodni, és el tudjon aludni, légzőgyakorlatokra van szüksége.

A modell azt is hozzátette, hogy a rohamaiért szerinte nagy részben az interneten tapasztalt gyűlöletáradat a felelős, amit nagyon nehéz feldolgozni még azoknak is, akik egyébként hozzászoktak ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt élik az életük egy jelentős részét. Idén pedig arról mesélt, hogy néhány hónapja halálfélelemmel küzdött, és azt hitte, le fog állni a szíve:

„Szerintem a mostani szituáció és az, hogy túlhajtottam magam, voltak a kiváltó okai, amiért ennyire elszabadult a dolog. Volt, amikor úgy éreztem, hogy most azonnal kórházba kell mennem, mert leáll a szívem, nem kapok levegőt és valakinek segítenie kell rajtam.  Máskor meg lebénul a testem néhány része, és ez nagyon durva és félelmetes tud lenni.”

Kendall Jenner 2021-ben

Kendall Jenner sem tudta feldolgozni magától a nagy ismeretséget
(Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty Images)

Dakota Johnson

Dakota Johnon is jól ismeri a pánikot. Neki azonban viszonylag nyugodtak az éjjelei, ugyanis a nagy érzelmi amplitúdóval járó rohamok nappal jelentkeznek. A színésznő elmondása szerint főleg akkor kell megküzdenie a pánikrohamokkal, amikor túlterheli magát. Legutóbb 2021 év elején, legújabb filmje forgatása közben érte egy pánikroham, amikor annyira stresszelt amiatt, hogy mások előtt kell énekelnie, hogy rohamot kapott.

Elmondása szerint az ilyenkor jellemző beszűkült tudatállapot annyira magával rántja, hogy néha azt sem érzékeli, hogy hol van. A környezetét nem érzékeli reálisan, és a szorongást úgy éli meg, mint ami örökké tart.

Dakota Johnson 2021-ben

Dakota Johnson számára sem ismeretlen a pánikbetegség
(Fotó: Miikka Skaffari/Getty Images)

Tudj meg még többet kedvenc sztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top