nlc.hu
Sztárok
Ki, kicsoda a Middleton családban?

Kate Middleton rokonai – mindent a leendő királyné családjáról

Amikor 2011 áprilisában Kate Middletonból Katalin hercegné lett, nemcsak az ő élete került reflektorfénybe, hanem az egész Middleton família iránt elkezdtek érdeklődni az emberek, hiszen szegről-végről már ők is a királyi család tagjai.

Middletonék az 1800-as években váltak igazán befolyásos családdá. Az akkori családfő, William Middleton alapította ugyanis Leeds egyik legbefolyásosabb ügyvédi irodáját, amit aztán leszármazottjai vitték tovább. De a családban akadtak gyapjúgyártócég-tulajdonosok, és volt olyan Middleton is, akinek a nevéhez a leedsi szimfonikus zenekar megalapítása köthető. Több történelmi forrás is úgy jegyzi a Middletonokat, mint a „brit királyi család barátait”, már egészen az 1800-as évektől kezdve. Olyan polgári család voltak, akik jó kapcsolatot ápoltak az arisztokratákkal, és többször is vendégül látták a királyi család tagjait otthonukban. Kicsit ugorni kell az időben ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a mostani hercegné rokonságához.

A nagypapák találkozása

Katalin nagyapja, Peter Middleton pilótaként dolgozott, és az idén elhunyt Fülöp herceg másodpilótájaként is teljesített szolgálatot, a királynő feleségének egyik dél-amerikai körútján. Az utazás után az uralkodó férje egy arany mandzsettagombot adott ajándékba Peternek, és a British Pathe filmgyár tudósításaiban is rendre feltűntek egymás társaságában. Persze ekkor még nem tudták, hogy kettejük családja sok évtizeddel később összefonódik. Peter Middleton a kilencvenedik születésnapján találkozott először unokája, Katalin vőlegényével, Vilmos herceggel, aki 2010 novemberében ott volt a férfi temetésén is.

Peter fia, Michael Middleton 1949-ben született, és apjához hasonlóan ő is a repüléshez köthető hivatást választott magának, amikor a British Airways légitársaságnál helyezkedett el, mint repülési diszpécser. Ekkoriban ismerte meg későbbi feleségét, Carole-t, aki szintén ennél a cégnél dolgozott, mint légiutas-kísérő. 1980 nyarán kötötték össze az életüket, és egy régi, viktoriánus házat vásároltak Berkshire-ben. Két évvel az esküvőjük után született meg Katalin (Catherine Elizabeth), majd 1983-ban másik lányuk, Pippa (Philippa Charlotte). Ekkor döntöttek úgy a szülők, hogy elfogadják a családfőnek felajánlott előléptetést és lányaikkal együtt Jordániába költöztek, itt éltek, és dolgoztak. Amikor 1987-ben hazaköltöztek, Carole életet adott harmadik gyerekének, a kisfiú a James William nevet kapta.

Már régen is volt kapcsolat a királyi család és a Middletonok között

Michael Middleton (jobbra) lánya, Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjén 2011-ben (Fotó: Profimedia)

Katalin édesanyja kicsit sem volt tehetős

Idővel Middletonék jobbnak látták, ha – felmenőikhez hasonlóan – ők is saját vállalkozásba kezdenek. Búcsút intettek hát a légitársaságnak, és 1987-ben megalapították a Party Pieces nevű partikellékekkel foglalkozó céget. A vállalkozás a következő években egyre csak növekedett, és 1995-ben már egy hatalmas épületbe költöztek át, hogy minden megrendelést teljesíteni tudjanak. Ekkoriban egyébként több ingatlant is vettek Middletonék. Többek között egy Tudor korabeli vidéki kastélyt, valamint egy kisebb lakást Chelsea-ben, ahová a lányaik költöztek a 2000-es évek elején. Még a dédnagyszülők által létrehozott vagyonkezelői alapoknak köszönhetően mindhárom Middleton csemete a legjobb bentlakásos és magániskolába járhatott.

Érdekesség, hogy míg Michael Middletonnak igazából soha nem kellett aggódnia a pénz miatt, Carole nagyon más családban nőtt fel. Ő, bár érettségi után nagyon szeretett volna tanárnak tanulni, a szülei nem engedhették meg maguknak, hogy lányuk egyetemre járjon. A több nyelven beszélő Carole ezért szerette volna annyira, hogy gyerekei a lehető legjobb oktatásban részesüljenek, és azt tanulhassanak, amihez igazán kedvük van.

Ki, kicsoda a Middleton családban?

Carole Middleton és Michael Middleton Wimbledonban, 2021-ben (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

Pippa, aki beszállt a családi vállalkozásba

A házaspár középső gyereke, az idén 38 éves Pippa angol irodalom szakon szerzett diplomát, de nem tanárként, vagy tanítóként helyezkedett el, hanem egy PR-, és rendezvényszervező cégnél szerzett gyakorlatot, majd néhány évvel később a szülei vállalkozásában kezdett dolgozni. Pippa akkor került a figyelem középpontjába, amikor nővére esküvőjén ő volt az egyik koszorúslány. Bár sokszor, sokan megpróbálták összehozni Katalin sógorával, Harry herceggel, egy-két találkánál nem jutottak tovább. Pippa magánélete végül 2016-ban ért révbe, amikor eljegyezte James Matthews üzletember. Egy évvel később kötöttek házasságot, majd 2018-ban megszületett fiuk, akinek az Arthur Michael William nevet adták, idén tavasszal pedig lányuk is világra jött, aki a Grace Elizabeth Jane nevet kapta. Pippa Middleton két, kevésbé sikeres könyvet is írt az elmúlt tíz évben, valamint több írása is megjelent a Vanity Fair és a Sunday Telegraph hasábjain.

Már régen is volt kapcsolat a királyi család és a Middletonok között

Katalin hercegné Pippa Middleton és James Matthews esküvőjén, 2017-ben (Fotó: Kirsty Wigglesworth – Pool/Getty Images)

James, az őszinte

A legkisebb gyerek, James Middleton élete sokkal kuszábban alakult. Mindig is nehezen találta a helyét, és talán az ő jövője miatt aggódtak a legtöbbet a szülők. James két egyetemen is tanult, majd tortakészítő vállalkozást alapított. Ő élte meg a legnehezebben a médiafelhajtást, ami azután jött el az életébe, hogy nővére beházasodott a királyi családba. Egyik vállalkozást alapította a másik után, de a boldogságot, a stabilitást mintha nem találta volna. Majd néhány éve interjút adott, melyben először beszélt a nagy nyilvánosságnak súlyos depressziós időszakairól, a mentális egészségéről.

„Tudom, hogy sokszorosan áldott vagyok és a kiváltságosok életét élem. De ez nem véd meg a depresszióval szemben. Nehéz leírni, milyen ez az állapot. Ez több, mint szomorúság. Ez egy betegség, az agy rákbetegsége. A depresszió nem érzés, hanem az érzések hiánya. Cél és irány nélkül létezik benne az ember. Nem éreztem örömet, lelkesedést vagy várakozást – csak a szorongás volt az, ami miatt felkeltem reggel. Nem gondoltam öngyilkosságra, ugyanakkor nem is akartam élni abban a mentális állapotban” – mondta az egyetlen Middleton fiú, aki nagy állatbarát, több kutyája is van, és ennek kapcsán számos jótékonysági szervezetben vállalt nagyköveti feladatot.

Jamesnek az elmúlt években több kapcsolata is volt, például Donna Air színésznővel. Végül Alizée Thevenet francia pénzügyi szakembert vette feleségül 2021 őszén Franciaországban. A menyegzőn ott volt James mindkét nővére.

Ki, kicsoda a Middleton családban?

James Middleton és Alizee Thevenet egy filmpremieren Londonban, 2019-ben (Fotó: David M. Benett/Getty Images for Ralph Lauren Europe SARL)

Katalin, a jövendőbeli királyné

A Middletonok közül természetesen Katalin a legismertebb. Carole és Michael legidősebb gyereke, aki a skóciai St. Andrews Egyetemen ismerte meg későbbi férjét, Vilmos herceget. Katalin művészettörténet szakon diplomázott, majd rögtön el is helyezkedett egy divatcégnél, mint kiegészítő beszerző. Jó érzéke van a fényképészethez is, ez pedig nem véletlen, hiszen 2007-ben Mario Testino fotóművésztől vett leckéket, így már érthető, hogy miért Katalin készíti a legtöbb felvételt a családjáról.

Kapcsolata Vilmossal kicsit sem volt problémamentes. Bár a diákszerelem kezdetben nagyon jól alakult, és közös lakást is béreltek, de az egyetem utáni éveket egyre inkább megkeserítette a média folyamatos érdeklődése. Ráadásul Vilmos is bizonytalan volt az érzelmeiben. 2007-ben a Middleton családnál elszakadt a húr, és perrel fenyegették meg a Katalint zaklató újságírókat és fotósokat, de hasonló lépést tett kilátásba Károly herceg is. Bár a fiatal lány egyre többször volt hivatalos a királyi család eseményeire, Vilmos és Katalin mégis a szakítás mellett döntöttek 2007-ben. Egy évvel később, 2008 tavaszán Katalin Vilmos oldalán tűnt fel, amikor a férfit kitüntették a Royal Air Force College-ben, és egy hónappal később Károllyal és a királynővel ünnepelt, amikor a férfit a Térdszalagrend lovagjává nevezték ki. Innentől kezdve nem volt több kérdés, mindenki tudta, hogy ők ketten újra egy pár, a britek várták, hogy mikor jelentik be az eljegyzésüket. Vilmos herceg 2010 októberében egy kenyai vakáció során kérte meg Katalin kezét, akinek édesanyja, a néhai Diana hercegnő 18 karátos zafír eljegyzési gyűrűjét húzta az ujjára. Magát az eljegyzést pedig novemberben hozták nyilvánosságra, és fél évvel később, 2011-ben az esküvőt is megtartották.

Katalin kapcsolta Vilmossal kicsit sem volt problémamentes

Kate Middleton a fotósok kereszttüzében, 2007-ben, londoni otthona előtt (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Vilmosnak és Katalinnak három gyereke született az elmúlt tíz évben, és a legidősebb, György herceg, egyszer majd az apját követi a brit trónon, ám a hírek szerint másik két gyereküknek, Saroltának és Lajosnak teljesen civil életet szánnak a szülők. Azt szeretnék, ha a gyerekek nem a királyi család elzárt világában tevékenykedjenek, hanem majd civil munkát végeznének. Egyébként a kicsik a Middleton nagyszülőknél lehetnek igazán önmaguk, Michael és Carole még 2012-ben vásárolt egy vidéki, 18 hektáros birtokot és kastélyt. Itt a gyerkőcök elbújhatnak a kíváncsi tekintetek elől, György herceg is itt töltötte élete első heteit a szüleivel, és a nagyszüleivel, miután megszületett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top