nlc.hu
Sztárok

Ősrégi fotók Kozsóról

Kozso rockzenésznek indult, de végül a benne élő szamuráj győzött – ősrégi fotók a zenészről

Kozso a magyar zenei élet egyik olyan alakja, akit, ha nem létezne, ki kellene találni. Akár szereted a zenéjét, akár nem, a Szomorú Szamuráj dallamát egészen biztos fel tudod idézni. És persze, a Bestiák, a Shyguys, valamint a Picasso Branch sem létezett volna nélküle.

A magyar zenei élet egyik megkerülhetetlen alakja Kocsor Zsolt, azaz Kozso. Azóta, hogy megismerhettük a tincses szamurájt, már eltelt 17 év, és bár Kozsóval rengeteg minden történt, a lelkesedése a régi.

Francia művészeti iskolától a szamurájig

Bár még csak 56 éves, de Kozso már nagypapa, akiről kevesen gondolnák, de sokáig rockzenészként lépett színpadra, gitárral a kezében. Aztán a 90-es évek közepén egy éles huszárvágással, pontosabban egy szamurájkarddal (ezt nem tudtuk kihagyni) áttért az akkor nagyon népszerű eurodance világába. Először az Alvajárók együttesben ismerhettük meg, ahol a Kozso nevet is felvette, majd ezután alapította meg az Ámokfutókat.

Kozso akkor és most

A tincs mára eltűnt, de a lelkesedés a régi
(Fotó: smagpictures)

Miközben saját maga is zenélt, producerként több sikeres magyar zenekart is menedzselt, és többek között neki köszönhetjük azt is, hogy kigombolt fehér ingben táncoló, kockahasú fiúkat láthattunk itthon, amit természetesen az esős jelenet koronázott meg.

Kozso zenéjét sokan szeretik, és olyanok is vannak, akik kevésbé – mint például Curtis, aki kiakadt, amikor a Sztárban Sztár adásában kiderült, hogy Kozso bőrébe kell majd bújnia, ugyanis szerinte Kozso a dalait paródiának szánta. Az énekes ezen nem sértődött meg, ugyanis a Sláger FM reggeli adásában így nyilatkozott:

„Nincs gond azzal, amit mondott, igaz, kicsit fura volt a hozzáállása. Nem baj, ha nem tetszik mindenkinek az, amit csinálok, nem vagyunk egyformák.”

Kozso és az Ámokfutók
Megnézem
Összes kép (6)

Kozso művészcsaládból származik, édesanyja festőművész volt, és a Louvre-ban is dolgozott restaurátorként, nagyapja pedig faszobrász volt, így nem meglepő, hogy a zenészt is vonzotta a művészet. Olyannyira, hogy az egyetemi éveit Franciaországban töltötte, ugyanis egy francia művészeti iskolát végzett el. A szürrealista irányzat áll hozzá a legközelebb, példaképei Dalí és Bosch. A Fókusz júniusi adásában mesélt arról, miért is lett festőművész helyett énekes:

Kozso újra vállalna gyereket

Kozso 2014-ben kapott agyvérzést, és sokáig sem járni, sem beszélni nem tudott. Joshi Bharat műsorában így nyilatkozott idén nyáron:

„Tulajdonképpen hatéves vagyok, hiszen úgy ébredtem a kómából, és mindent a nulláról kellett újratanulnom. Járni, enni, beszélni… És ez a folyamat még ma is tart. Nagyjából tíz évre lesz még szükségem, hogy például a beszédem olyan legyen, mint a műtétek előtt.”

Kozso és az Ámokfutók
Megnézem
Összes kép (4)

Kozso nem áll le, továbbra is zenél, végigkoncertezte a nyarat, most ősszel is van bőven fellépése, és új dalokkal is előrukkolt. Az Ezerrel zúg a nyár című slágere a csúcspontját 2:21-nél éri el – az biztos, hogy van öniróniája a zenésznek:

Kozsónak már van egy lánya, Amanda, aki 30 éves, sőt, egy 7 éves unokája, de egyáltalán nem zárkózik el az elől, hogy kétszeres apa legyen. Jelenlegi szerelmével, akivel közel 5 éve vannak együtt, és nagy titok övezi a kilétét, úgy tervezik, összeházasodnak, és ha jön a gyermekáldás, örömmel veszik. Az énekes nagyon odafigyel arra, hogy egészséges életmódot éljen, így nemcsak fut, hanem bokszolni is eljár és biciklizik is.

Tudj meg még többet kedvenc sztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top