nlc.hu
Sztárok

Judy Garland Dorothy jelmeze

Meglepő helyről került elő Judy Garland legendás Dorothy jelmeze

Sokáig elveszettnek hitték a filmes relikviát.

A kék-fehér, kockás ruhák, melyeket Judy Garland viselt Dorothy szerepében az 1939-es Óz, a csodák csodája című filmben, minden idők  leghíresebb és legértékesebb filmes relikviái közé tartoznak. Az öltözéket, a film többi jelmezéhez hasonlóan az MGM akkori vezető jelmeztervezője, Gilbert Adrian álmodta meg. A szakember többféle ruhát is kreált Dorothynak, többek között egy szintén kék, de pöttyös  darabot, azonban Garland végül a filmben mindvégig a kockás öltözéket viselte. A jelmezből összesen öt váltás készült a forgatásra, melyeket később múzeumok állítottak ki, az egyiket pedig  utoljára 2012-ben árverezte el a patinás Christie’s aukciós ház, nem kevesebb, mint 490 000 dollárért.

Dorothy jelmez

A ruha a Christie’s aukcióján, 2012-ben (Fotó: Mark Sullivan/WireImage)

A jelmezek egy része ugyanakkor az évtizedek folyamán elkeveredett, az egyik Dorothy szettet például végleg eltűntnek hitték, egészen néhány hónappal ezelőttig. 2021 júniusában Matt Ripa, az Amerikai Katolikus Egyetem drámatagozatának oktatója épp az iskola egyik épületét ürítette ki a közelgő felújításra készülődve, amikor a kezébe akadt egy műanyag szatyor, mely egy cipősdobozt rejtett. Amikor felnyitotta a dobozt, egy fehér blúz és egy kék-fehér kockás ruha került elő belőle.

„Megdöbbentem, hiszen a hollywoodi történelem egy darabját tartottam a kezemben” – idézte fel a férfi később egy nyilatkozatában.

Óz, a csodák csodája

Jelenet a filmből (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Ripa felvette a kapcsolatot az Egyetemi Levéltárral, melynek kurátorai úgy ítélték meg, a jelmez eredeti lehet. A ruhát később a Smithsonian Múzeum szakemberei is megvizsgálták, és bár az intézmény hivatalosan nem hitelesít a gyűjteményén kívüli tárgyakat, ám az ő szakértőik is egyetértettek abban, hogy valóban Judy Garland egyik egykori jelmezéről van szó. Ezt bizonyítja, hogy rendelkezik azokkal a jellegzetességekkel, melyekkel a többi Dorothy-ruha: többek között a szoknyarész jobb oldalán megtalálható az a diszkrét zseb, mely egy zsebkendő tárolására szolgált, de bele van varrva az a címke is, melyen Judy Garland neve szerepel, kézírással.  

Judy Garland Dorothy szerepében

Judy Garland Dorothy szerepében (Fotó Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images)

Némi kutatás után kiderült az is, hogy a blúzt és a ruhát egy Mercedes McCambridge nevű színésznő adományozta az egyetem drámaiskolájának még valamikor az 1970-es években. Elképzelhető, hogy hozzá magától Judy Garlandtól került, hiszen a sztárral kortársak és – úgy tudni –barátnők is volt. Bár sokáig keringtek olyan pletykák, hogy a jelmez valahol az egyetem raktáraiban rejtőzhet, évtizedeken át nem találtak rá. 

A relikvia az egyetem tulajdonában marad, immár megfelelő körülmények – többek között megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett – tárolják, mint a levéltár egyik büszkeségét.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top