nlc.hu
Sztárok

Polgár Kriszta alig várta az ünnepeket

Polgár Kriszta amerikai karácsonya eltér a megszokottól: ,,Mások a hagyományok, szerettünk volna ehhez is alkalmazkodni”

Miután kiköltöztek Texasba a karácsonyi szokásaikat is át kellett alakítaniuk Polgár Krisztáéknak. Az egykori szépségkirálynő az ünnepekről mesélt és arról, hogyan teljesedett ki a családjuk a kis Lana érkezésével...

Hogyan ünneplitek most a Szentestét, tartjátok a magyar hagyományokat? 

Úgy nőttem fel, hogy mindig december 24-én állítottuk fel a fát, belefaragtuk az állványba, és a család együtt díszített. Amerikában azonban mások a hagyományok, és szerettünk volna ehhez is alkalmazkodni. Itt már december elején felállítjuk a fát, mert ahogy vége az ünnepeknek, hamar le is bontjuk. A karácsonyi kivilágításra itt nagyon figyelnek, vannak olyan szomszédok, akik szinte versenyeznek azért, hogy kié a legszebb feldíszített fa az utcában. Nekünk is vannak fényeink, a garázst mindig körbetekerjük égősorral és a férjem szereti a kinti fákat is színes égőkkel feldíszíteni. Azzal pedig, hogy már szinte egy hónappal karácsonyi lázban égünk, teljesen megváltoztak a hétköznapjaink. Már előre megsütöttem egy adag bejglit is a héten, de egy nap alatt elfogyott. Szenteste előtt ezért ismételnem kell.

Lanával teljesedett ki a családjuk (Fotó: Kaldau-Polgár Kriszta)

Lanával teljesedett ki a családjuk (Fotó: Kaldau-Polgár Kriszta)

Mi lesz a menü karácsonykor?

Töltött káposztát készítek és sok-sok süteményt már előre. Hókifli biztosan lesz és bejgli is, ahogy említettem. Arra persze figyelek, hogy az ünnepek alatt ne a konyhában töltsem az időmet, hanem élvezhessem a meghitt karácsonyi hangulatot a családdal. Nagyon várom az idei karácsonyt, különleges lesz – most más – ötösben.

A fiúk várják már az ajándékozást?

Persze, számolják vissza a napokat. Az amerikai gyerekek szerint a Mikulás december 25-én reggelre érkezik meg hozzájuk, akkor bonthatják ki az ajándékokat. Mi ragaszkodunk a magyar hagyományokhoz, miszerint a Mikulás december 6-án érkezik, Szenteste pedig a Jézuska hozza az ajándékokat. Az iskolában a srácok ezt elmesélték, és sokan nem értették, hogyan jöhet hozzájuk hamarabb a Télapó. De aztán elmagyarázták a magyar szokásokat. (nevet)

Krisztáék már nagyon várják a Karácsonyt (Fotó: Kaldau-Polgár Kriszta)

Krisztáék már nagyon várják a Karácsonyt (Fotó: Kaldau-Polgár Kriszta)

Az iskolában hogyan készülnek a fiúk a karácsonyra?

Ajándékokat, díszeket gyártanak a Mikulásnak. Személyes fadíszeket készítenek, amiket minden évben felteszünk mi is a fára. Nagy kultusza van a karácsonynak itt is, és különösen divatos például az, hogy a kandallóra kiteszik a csizmákat, zoknikat. Ebbe érkezik az ajándék, amely névre szól.

Milyen szokások vannak az ünnepekkor Amerikában, ami itthon nem megszokott?

Éjféli mise nincs, de vannak különféle szertartások, templomi rendezvények, valamint az utcákon is látni különféle éneklő show műsorokat. Nagyon meghitt az egész, varázslatos. Vannak karácsonyi faluk is, ahol gyönyörű világítással, pompával várják az érdeklődőket. Több ország helyi ételeit készítik el. A hó kicsit hiányzik, most éppen huszonöt fok van, de kárpótol minket a látvány és a szép dekorációk mindenhol. Idén nálunk kék-ezüst színű minden, nem lehet vele betelni. Már a kis Lana is gyönyörködik a fényekben, pedig még csak három hónapos.

Megváltozott az életetek Lana érkezésével? 

Kiteljesedett a családunk, most érzem azt, hogy minden tökéletes körülöttünk. Lana egy igazi kis angyal, nagyon békés kislány, és már most, három hónaposan sokszor átalussza az éjszakát. A fiúk pedig nagyon szeretik, alig várják, hogy hazajöjjenek a suliból és játszhassanak vele. Most, hogy téli szünet van, állandóan babusgatják. Nagyon jó testvérek, én pedig büszke vagyok rájuk nagyon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top