nlc.hu
Sztárok

A Schindler listája piros kabátos kislánya ma

A Schindler listája piros kabátos kislánya szégyellte, hogy szerepelt a filmben

3 évesen játszotta el az Oscar-díjas film ikonikussá vált figuráját, és a rendezőnek tett ígérete ellenére már gyerekfejjel megnézte a filmet. Biztos volt benne, hogy többé nem akarja látni.

Steven Spielberg Oscar-díjas alkotása, a Schindler listája egyik legmegindítóbb pillanata volt, amikor a fekete-fehér film egyetlenegy színes alakjaként egy piros kabátos kislány tűnt fel a vásznon. A mindössze néhány snittben látható, ám így is ikonikussá vált figurát az akkor mindössze 3 éves, lengyel Oliwia Dabrowska alakította.

Túl szörnyű volt

„Szégyelltem, hogy szerepeltem a filmben, és dühös voltam anyámra és apámra, ha bárkinek meséltek erről” – nyilatkozta néhány éve, már felnőttként Dabrowska a The Times-nak. – „ Az emberek azt mondogatták:  biztos nagyon fontos neked, rengeteget tudsz a holokausztról. Én viszont inkább frusztrált voltam az egész miatt.”

Bár a rendező azt tanácsolta, 18 éves koráig ne nézze meg a filmet, amit akkor meg is ígért neki, ám az ígéretet már 11 évesen megszegte és elborzadt a látottaktól. „Túl szörnyű volt. Sok mindent nem értettem, de biztos voltam benne, hogy soha életemben nem akarom megnézni többé.”

Oliwia Dabrowska

Oliwia Dabrowska a filmben és napjainkban (Fotók: Profimedia/Instagram)

Bár tinédzserként igyekezett titokban tartani, hogy szerepelt a Liam Neeson főszereplésével készült, világhírű moziban, a középiskolai osztálytársai az interneten ráakadtak az információra és emiatt kéretlen figyelmet kapott a kortársaitól, ami abban az időszakban nagyon zavarta. 

A lány aztán 18 évesen újra megnézte a filmet és akkor már egészen más szemmel látta. Bár időbe telt, de nem csupán megbékélt azzal, hogy szerepelt az alkotásban, de büszke is lett rá. „Rájöttem, hogy részese voltam valaminek, amire büszke lehetek. Spielbergnek igaza volt: fel kellett nőnöm ahhoz, hogy megnézzem a filmet.”

Dabrowska a Schindler listája után még statisztált néhány filmben, azonban nem lett belőle színésznő. Könyvtár- és információtudomány szakon szerzett diplomát. A ma már 31 éves nő Krakkóban él a férjével, akihez 2019 decemberében ment hozzá. Évek óta a reklámszakmában dolgozik, idén tavasszal pedig saját ügynökséget alapított, ahol szövegírással és közösségi média menedzsmenttel foglalkozik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top