nlc.hu
Szabadidő

A 90-es évek legjobb filmjei a magyar filmesek szerint

A magyar filmesek megszavazták: ez a 90-es évek 24 legjobb filmje

Mik voltak a kilencvenes évek legjobb filmjei? Ezt nem mi akartuk kitalálni, inkább megkérdeztük azokat, akik a leginkább értenek hozzá: a filmeseket. 24 magyar rendező, producer és forgatókönyvíró küldte át nekünk a saját top 20-as listáját, amit összesítettünk, de természetesen az alkotók egyéni listáit is megosztjuk veletek.

Lehet azon vitatkozni, hogy a filmtermés szempontjából melyik a legjobb és melyik a legrosszabb évtized, de az biztos, hogy a kilencvenes évek filmes szempontból sok jót hozott. Több tucatnyi magyar filmalkotót (rendezőket, producereket és forgatókönyvírókat) kerestünk meg, hogy küldjék át nekünk a saját listájukat, hogy az ő ízlésük alapján álljon össze a lista. Minden résztvevőt megkértünk, hogy ne azokra a filmekre szavazzon, amiket fontos filmnek tart, hanem a személyes kedvencekre voltunk kíváncsiak, melyek ilyen-olyan okokból nagyon közel állnak a szívükhöz. Végül 24-üktől kaptunk választ.

A szavazásban részt vevő alkotók abc sorrendben:

Baranyi Benő, Breier Ádám, Dér Asia, Divinyi Réka, Gauder Áron, Goda Krisztina, Hevér Dániel, Kerékgyártó Yvonne, Kálomista Gábor, Kárpáti György Mór, Köbli Norbert, Lichter Péter, Muhi András, Orosz Dénes, Osváth Gábor, Pálfi György, Rákay Philip, Reisz Gábor, Szajki Péter, Szász Attila, Szilágyi Fanni, Tiszeker Dániel, Tóth Barnabás, Zomborácz Virág.

A szabályok:

  • A listák 20 filmet tartalmazzanak, nem szükséges rangsorolni.
  • Minden film egy szavazatot ér.
  • A listán olyan filmek szerepeljenek, melynek a világpremierjét 1990 és 1999 között tartották.

A tanulságok:

  • A magyar filmesek szeretik a magyar filmeket. A 24-es listára két magyar film is befért, ami a világ teljes filmterméséhez viszonyítva egyáltalán nem rossz arány.
  • A teljes listán összesen egy film van, amit nő rendezett. Ez az arány már egyáltalán nem olyan jó, de rögtön hozzátenném, hogy ebben nem feltétlenül a válaszadók a ludasak, inkább az, hogy a kilencvenes években sajnos még nagyon kevés nő volt a filmrendezők között.
  • A listán nagy túlsúllyal vannak jelen az angol nyelven készült filmek. A két magyar filmen kívül még két másik film van, amiben a színészek nem angolul beszélnek, valamint még akad egy film, ami az angol mellett más nyelveken is forgott.
  • Bár az egyéni listákon sok-sok ínyencséget találni, az összesített listán már egyértelműen dominálnak a korszak nagy sikerfilmjei és sok-sok díjjal jutalmazott alkotásai.
  • Egyetlen animációs film sem fért fel a listára. A legtöbb szavazatot (hármat) kapott animációs film A vadon hercegnője volt.
  • Azok a filmek férhettek fel a listára, melyek legalább öt szavazatot kaptak.
  • A filmesek saját egyéni listái lentebb egy galériában lapozgathatók végig.

90-es évek hét az nlc-n!

Jóbarátok, susogós naci, Adiads és Reobek, lengyel piac, Pi-víz, fritőz, Friderikusz show, butatelefon, kvarcjáték, teleshop, kereskedelmi tévé, flaneling, Walt Disney bemutatja, csalamádés hamburger, A miniszter félrelép, holdjáró cipő, Spice Girls, Família Kft, Windows 95, maszekok… Egyszerre gondolunk vissza rá elérzékenyülő nosztalgiával és nevetünk rajta, valamint a régi önmagunkon. Az nlc időutazást tesz, hogy egy hétre visszahozza a 90-es éveket az olvasók életébe. Keresd a 90-es évek hét cikkeit egész héten az nlc-n!

Lesz ez még így se (1997)

Rendezte: James L. Brooks

Szavazatok száma: 5

Jack Nicholson morgós vénemberként löki magából a romantikus ponyvairodalmat, de egy cuki kutyus a szomszédból és egy csodás mosolyú pincérnő még az ő szívét is meglágyítja, és hajlandó lesz jobb emberré válni. Megunhatatlan, sokszor újranézhető klasszikus, ahol Jack Nicholson lubickol a főszerepben.

Lesz ez még így se

Lesz ez még így se

A remény rabjai (1994)

Rendezte: Frank Darabont

Szavazatok száma: 5

Az imdb szavazói szerint ez minden idők legjobb filmje, és bár a magyar filmesek nem sorolták ennyire előkelő helyre, azért a lista hátsó részébe ők is beszavazták a Stephen King írásából készült könnyfakasztó börtöndrámát.

Sátántangó (1994)

Rendezte: Tarr Béla

Szavazatok száma: 5

Ha valahol a nagyvilágban szóba kerülnek a magyar filmek, a Saul fia mellett a legtöbbször Tarr Béla monumentális magnum opusa az, ami filmínyenc körökben be szokott ugrani az embereknek rólunk. A 7 óra 19 perces játékidő nem hátrány, hanem erény, és a film időtállóságát jelzi, hogy időről időre máig el lehet csípni a magyar mozik műsorán (főképp a Cirko-Gejzírben) telt házas vetítéseken.

Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991)

Rendezte: James Cameron

Szavazatok száma: 5

Hasta la vista, baby.

Az első rész sci-fibe oltott slasher horrorja után a folytatás már egy monumentális sci-fibe oltott akciófilm lett, ami olykor még vígjátéki, sőt családi filmes elemeket is megenged magának. Cameron már 1991-ben képes volt úgy használni a digitális speciális effektusokat, hogy a legtöbb még mai szemmel nézve sem ciki, akkoriban pedig egyenesen forradalminak számított.

Terminátor 2. – Az ítélet napja

Terminátor 2. – Az ítélet napja

Schindler listája (1993)

Rendezte: Steven Spielberg

Szavazatok száma: 5

Spielberg hosszú éveken át küzdött azért, hogy ne csak a tömegszórakoztatás mesterének tartsák, hanem elismerjék komoly filmesként is, de a Bíborszín vagy az Örökké nem hozta meg a várt elismeréseket. A közvetlenül a Jurassic Park után forgatott Schindler listájával elérte, hogy közel fél évszázaddal a II. világháború vége után tette széles körben láthatóvá, miféle szavakkal leírhatatlan szörnyűségek folytak a koncentrációs táborokban. Tény, hogy van benne egy kis szirup, de ezzel együtt is korszakalkotó mozi.

A John Malkovich-menet (1999)

Rendezte: Spike Jonze

Szavazatok száma: 5

Van egy irodaház, melynek az egyik furcsa félemeletéről egy saját bejáratú folyosó nyílik az elismert színész, John Malkovich agyába. Egy fényesebb életre vágyó bábos rájön, hogy nemcsak nézelődhet onnan, hanem át is veheti az irányítást Malkovich fölött. Charlie Kaufman forgatókönyvíró őrült agyszüleményét Spike Jonze öntötte filmes formába: 113 percnyi kreatív lázálom.

Éjszaka a Földön (1991)

Rendezte: Jim Jarmusch

Szavazatok száma: 5

Los Angeles, New York, Párizs, Róma és Helsinki. Éjszaka van, de a taxisok fáradhatatlanul dolgoznak. Jim Jarmusch feledhetetlen hangulatú szkeccsfilmjében öt taxis éjszakájába pillanthatunk be a világ különböző pontjain, miközben épp egy (vagy több) utasukkal gyűlik meg a bajuk. Léleksimogató, szuperchill darab, ami elképesztő színészek hosszú sorát vonultatja fel.

Éjszaka a Földön

Éjszaka a Földön

Az élet szép (1997)

Rendezte: Roberto Benigni

Szavazatok száma: 5

Harvey Weinstein legendás lobbierejének köszönhetően Roberto Benigni a székek tetején ugrálva futhatott fel az Oscar-gálán, hogy átvegye a díját. Annak idején komoly vitákat generált azzal, hogy mert humort és melegséget csempészni a holokauszt-filmek drámai világába, és tény, hogy a témában nem ez a leghitelesebb mozi, de miért ne játszódhatna egy kedves, emberi mese pont a világ legembertelenebb helyén?

Hetedik (1995)

Rendezte: David Fincher

Szavazatok száma: 6

A sorozatgyilkosos-thriller, amit azóta is számtalan másik sorozatgyilkosos-thriller próbál másolni kisebb-nagyobb, de inkább kisebb sikerrel. Az Alien 3 sikertelen próbaköre után a kliprendező Fincher itt válik véglegesen filmrendező Fincherré, a film pedig az ő útját is hosszú évekre meghatározza, mert a sorozatgyilkosos tematika sokáig (Zodiákus, Mindhunter) elkíséri.

Ernest Hemingway írta egyszer, hogy »Szép hely a világ, érdemes harcolni érte«. A második részével egyetértek.

Mátrix (1999)

Rendezte: Lana és Lily Wachowski

Szavazatok száma: 6

A kék vagy a piros pirulát választod? Amikor Hollywoodot azzal vádolják, hogy már nem mer kockáztatni és nagyobb költségvetésű, eredeti történeteket elmesélni, általában a Mátrixot hozzák fel példaként, mint a stúdiórendszer olyan merész és egyedi termékét, amibe ma már nem mernének belefogni. Neo és Smith ügynök harca később három további folytatást kapott, melyek bizonyították, hogy Wachowskiék valójában az összes muníciójukat ellőtték az első rész során.

Mátrix

Mátrix

A nagy Lebowski (1998)

Rendezte: Joel és Ethan Coen

Szavazatok száma: 6

Kizárólag a Coen fivéreknek juthat eszébe, hogy egy állandóan alsógatyában, strandpapucsban és fürdőköpenyben mászkáló léhűtőt tegyenek meg egy film főszereplőjéül, akinek a legfőbb izgalmat a napjaiban a bowlingozás jelenti. Csakhogy valakik lepisálják a szőnyegét, így Tökinek ki kell mozdulnia a komfortzónájából. Szenzációs dumákkal és flúgos figurákkal teli kultfilm a briliáns Jeff Bridges remeklésével.

Titanic (1997)

Rendezte: James Cameron

Szavazatok száma: 6

Magyar filmesként nyilván irigykedve lehet nézni James Cameronra, aki gondol egyet, mond egy számot, majd annyi lesz az új filmje költségvetése. Majd amikor forgatás közben túllépi azt, akkor mond még egy számot, és azt is megkapja. A Titanic azonban nemcsak azért jó, mert a világ pénzét elverték a forgatásán, hanem azért, mert a katasztrófa látványos oldala mellett a szerelmesek (DiCaprio + Winslet) drámája is remekül működik.

Simon mágus (1999)

Rendezte: Enyedi Ildikó

Szavazatok száma: 6

Enyedi Ildikó a Simon mágus után 18 éven keresztül nem rendezhetett nagyjátékfilmet, de ennek természetesen semmi köze a listára került film minőségéhez. A Simon mágus mágikus párizsi realizmusában egyszerűen jó érzés elmerülni, a címszerepben látható tisztánlátót alakító Andorai Péter pedig élete filmszerepét játssza. Ilyen szerepekhez és ilyen alakításokhoz bizony egy Enyedi Ildikó kell.

Simon mágus

Simon mágus

Nagymenők (1990)

Rendezte: Martin Scorsese

Szavazatok száma: 6

Amióta az eszemet tudom, gengszter akarok lenni.

Ezzel a mondattal kezdődik Martin Scorsese legendás és sokszor utánzott gengszterfilmje, ami bámulatos könnyedséggel és elképesztő sodrással mutatja be a gengszterélet csillogó, vonzó és veszélyes oldalát, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy közép- vagy hosszú távon hová vezet ez az erkölcs nélküli dekadens élet. Vajon ez vagy A keresztapa a világ legjobb gengszterfilmje? Nehéz kérdés.

A bárányok hallgatnak (1991)

Rendezte: Jonathan Demme

Szavazatok száma: 7

A kilencvenes évek elején még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy horrorfilmet Oscar-díjak sokaságára jelöljenek, ráadásul a jó részüket aztán meg is kapja. A bárányok hallgatnaknak azonban sikerült a csoda, amit azóta sem tudott senki megismételni. Annyi klasszikussá vált pillanat van benne, hogy bele sem kezdek a felsorolásba, és ha a Hetedikre azt mondtam, hogy sokan utánozták, akkor erre a filmre ez hatványozottan igaz.

Léon, a profi (1994)

Rendezte: Luc Besson

Szavazatok száma: 8

Ami Finchernek a sorozatgyilkos, az Bessonnak a magányos bérgyilkos. A magányos, szobanövényfüggő emberünk a filmben épp ezért kap is maga mellé egy korán megárvult kislányt, akit némileg kelletlenül ugyan, de a tanítványává fogad. A kettejük kapcsolatába bele lehet látni olyasmit is, ami nem biztos, hogy benne van, de a film iránti szeretet ennek ellenére sem kopott meg.

Léon, a profi

Léon, a profi

Idétlen időkig (1993)

Rendezte: Harold Ramis

Szavazatok száma: 8

Az időhurkos filmek alfája és ómegája, amiben Bill Murray minden nap ugyanarra a Sonny & Cher nótára ébred és képtelen elhagyni a koszos kisvárost, ahol éppen mormotanap van. A morgós időjárásjelentő végül Andie MacDowell kedvéért próbál jó emberré válni, de ehhez azért szüksége van néhány évre, évtizedre vagy nagyon pesszimista becslések szerint évszázadra.

A gyűlölet (1995)

Rendezte: Mathieu Kassovitz

Szavazatok száma: 10

A párizsi utcai zavargásokról szóló híradós bejátszások már jó ideje szinte mindennaposnak mondhatók, de a kilencvenes évek közepén még egzotikumként néztük mindezt Kassovitz bivalyerős rendezésében, ami feltette a nemzetközi térképre Vincent Casselt. 24 óra Párizs külvárosában, ahol nagyon forró a talaj.

Forrest Gump (1994)

Rendezte: Robert Zemeckis

Szavazatok száma: 10

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.

Mi sem sejtettük, hogy a Forrest Gumpot ennyire szeretik a magyar filmesek, pedig ez a film biztos tudhat valamit, ha még egy nemzetközileg sikeres halas-rákos étteremlánc (Bubba Gump Shrimp Company) is kinőtt belőle.

Forrest Gump

Forrest Gump

Fargo (1996)

Rendezte: Joel és Ethan Coen

Szavazatok száma: 10

Fentebb már ecseteltük a Coen fivérek furcsa főhősök iránti vonzalmát, ami már a Fargóban is meglátszott: a véres-havas bűnügy után egy várandós rendőrnő nyomoz, aki a maga egyszerű módján sokkal okosabb, mint bárki ebben a fura kisvárosban, ami azóta már egy sok évadot megélt sorozatot is inspirált.

Harcosok klubja (1999)

Rendezte: David Fincher

Szavazatok száma: 11

A film, ami miatt sokáig árgus szemmel figyeltünk a moziban ülve, hátha egy-két képkocka erejéig bevágnak nekünk egy Disney-mesébe egy ágaskodó péniszt. A digitális vetítés ezt az élményt azóta már elvette tőlünk, de az anarchista szappankészítőkről szóló, a férfiasságot egyszerre kifigurázó és éltető mozi azóta sem veszített az erejéből. Edward Norton nagyon jó Brad Pitt, és Brad Pitt még annál is jobb Edward Norton.

Amerikai szépség (1999)

Rendezte: Sam Mendes

Szavazatok száma: 11

Ma már mindenki tudja, hogy a kertvárosok csinosra nyírt gyepű idillje mögött valóban rothadnak az emberi kapcsolatok, de 1999-ben még csak a David Lynch-specialisták voltak jártasak a témában, így Mendes filmje nagyot tudott robbantani. 2024-ben már kissé furcsa visszagondolni egy filmre, amiben Kevin Spacey egy, csak rózsaszirmokkal takart gimis lányról álmodozik, de szó se róla, annak idején az Amerikai szépség meg tudta fogni a korhangulatot és a nézőket. Ráadásul a mintájára még egy Magyar szépség című film is készült…

Amerikai szépség

Amerikai szépség

Trainspotting (1996)

Rendezte: Danny Boyle

Szavazatok száma: 12

Az autó motorháztetőjére felkenődő Ewan McGregor és a dübörgő zene örökre belevéste magát annak a generációnak az elméjébe, ami a kilencvenes években volt fiatal. A Trainspotting a bemutatásakor maga volt az übercoolság, a lázadás és az ellenállhatatlan lendülete az egész brit filmipart magával rántotta. A folytatásáról már nincsenek ilyen kellemes emlékeink.

Ponyvaregény (1994)

Rendezte: Quentin Tarantino

Szavazatok száma: 12

A géppuskaszájú videotékás géppuskaszájú hősei 1994-ben valósággal felrobbantották a mozikat, annyira újnak hatottak. Pedig Tarantino már a Kutyaszorítóbannal megágyazott nekik, és kis híja volt csak, hogy a magyar filmesek azt is beszavazzák a listára. A szupercool soundtrack, az izgalmas időkezelés és az egészen szuper dumák lázba hozták a világ filmeseit, és egy bő évtizeden át születtek a másolatok, de az eredeti közelébe egyik sem tudott érni.

Megnézem
Összes kép (24)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top