nlc.hu
Sztárok

A 25 éves Titanic című film számokban

A Titanic számokban: 25 éves a nagy hajós románc, pont annyi, mint DiCaprio legidősebb barátnője

Hihetetlen, de a Titanic című film lassan idősebb lesz a legidősebb nőnél, akivel Leonardo DiCaprio valaha járt, de ez csak egyetlen egy a számos számbéli érdekesség közül, amit most megosztunk veletek.

Ma már szinte elképzelni is bizarr, de annak idején a Titanic egyáltalán nem tűnt egyértelmű sikersztorinak. Legendák szólnak a nehéz forgatási körülményekről, a folyton csak növekvő büdzséről, aminek súlya alatt a gyártó 20th Century Fox stúdió csak azért nem roppant össze, mert bevonta társforgalmazónak a Paramountot, osztozva a költségeken. A sajtó jó része gúnyolódva cikkezett a fejleményekről, szinte mindenki azt várta, hogy a film méreteset hasal majd a mozipénztáraknál. Sorra születtek az írások Hollywood és James Cameron megalomániájáról, és arról, hogy milyen hihetetlen, korábban soha nem látott költségekbe verik magukat a filmesek, és ami azt illeti, a nyitó hétvégi jó, de nem kimondottan erős nézőszáma is azt sugallta inkább, hogy a film masszív veszteséggel zárja majd pályafutását. A végét persze tudjuk, jöttek a mozik előtt kígyózó sorok, az Oscar-díjak és a film még Valentin-napon, közel két hónappal a premierje után is teltházakat produkált a mozikban. A Titanic volt az első film, ami bizonyította, hogy Hollywoodnak nemcsak nyáron, hanem decemberben is érdemes a nagy látványfilmjeit filmvászonra küldeni, és karácsony környékén nemcsak karácsonyi témájú filmeket érdemes bemutatni. Leonardo DiCaprio sztársága kilőtt a sztratoszférába, Kate Winslet az egyik legfoglalkoztatottabb színésznővé vált, James Cameron pedig innentől kezdve szó szerint azt csinálhatott a filmiparban, amit csak akart: mindenre kapott pénzt. De akkor nézzük a Titanicot… számokban.

11

Ennyi Oscar-díjat kapott meg a Titanic a 14 jelöléséből. Korábban ez a bravúr csak az 1959-es Ben-Hurnak sikerült, és a Titanic óta csak egyetlen film tudta megismételni ezt a sikert: A Gyűrűk Ura: A király visszatér hat évvel a Titanic után. Úgy fest, ez a rekord hosszú távon megdönthetetlen lesz, ugyanis manapság az amerikai filmakadémia tagsága már sokkal színesebb, mint régen, és látványosan többfelé szavaznak, ugyanis ma már több vélemény és ízlésvilág képviselteti magát a szavazók között.

James Cameron két Oscarral a kezében

James Cameron a legjobb film és a legjobb rendezésért járó Oscar díjjal (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

12

Ennyi alkalommal merült alá James Cameron a Titanic roncsaihoz, hogy felvételeket készítsen és tanulmányozhassa a filmjéhez (a filmben tényleg az eredeti roncsokat láthatjuk). Cameron a tizenkét merülés során olyan sok időt töltött el a Titanicnál, hogy azzal lekörözte azokat is, akik annak idején a hajón utaztak.

A Titanic roncsa

James Cameron és a Titanic roncsának modellje egy hamburgi kiállításon (Fotó: TIM BRAKEMEIER / dpa Picture-Alliance via AFP)

17

Ennyi idős volt Rose karaktere a Titanicban. Ehhez képest elég merész lépés volt James Cameron részéről, hogy egy kétnapos románcra immár százéves asszonyként úgy emlékszik vissza, mint az élete szerelmére, miközben az élete során házasságban is élt, akitől több gyereke született. Persze értjük, hogy a Titanic süllyedésére és Jackre is örökre emlékezni fog, de hogy az élete szerelme lenne? Ne már!

Kate Winslet

Rose csak 17 éves volt a történet szerint (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

21 és 22

Ennyi idős volt Kate Winslet, illetve Leonardo DiCaprio, amikor eljátszották Rose és Jack szerepét. A két színész később is jóban maradt, máig nagyon jó barátok és A szabadság útjai című 2008-as filmben újra együtt szerepeltek, bár annak a filmnek a fogadtatása már meg sem közelítette a Titanicét.

Leonardo Di Caprio és Kate Winslet

Leonardo Di Caprio és Kate Winslet (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

86

Ennyi idős volt Gloria Stuart, amikor eljátszotta a százéves Rose Dawsont. Cameron megkérte a sminkeseket, hogy kicsit öregítsenek rajta, és a folyamatot a színésznő nem igazán szívelte. Végül Stuart 2010-ben, százéves korában hunyt el.

Gloria Stuart

Gloria Stuart (Fotó: 20TH CENTURY FOX / Collection ChristopheL via AFP)

236

Méterben ilyen hosszú volt a Titanic replikája, amit James Cameron megépíttetett, és a mexikói Bajaban felhúzott filmstúdióban vízre bocsátották a forgatáshoz. A rendező gyakorlatilag majdnem újjáépíttette a hajót, és a replika nem sokkal lett kisebb az eredetinél, ami 269 méter hosszúságú volt.

Alig volt kisebb az eredetinél a Titanic replikája

Fotó: Twentieth Century Fox/Paramount

706

Ennyi ember élte túl a mentőcsónakokban a Titanic süllyedését. Rose Dawson nem volt köztük, ő ugyanis egy kitalált karakter.

James Cameron és Kate Winslet

James Cameron és Kate Winslet a Titanic zárójelenetének forgatásán (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

1672

James Cameron megtalálta ugyanazt a szőnyegkészítő céget, amelyik a Titanic eredeti szőnyegeit gyártotta, és megbízta őket, hogy készítsék el az eredeti szőnyegek replikáit. 1672 négyzetméternyi szőnyeget készítettek a filmhez.

16 ezer

Ennyiért (amerikai dollárban) sikerült egy aukción értékesíteni azt az akt-rajzot, amit a filmben Jack készít Rose-ról a hajón. A forgatáson maga a rendező, James Cameron készítette el a rajzot, és ez is jelentősen növelte az értékét a 2011-es aukción, ahol végül megvásárolták.

16 ezer dollárért kelt el Rose aktja

Leonardo Di Caprio és James Cameron Rose aktjával (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

18 millió

Ennyi példányt adtak el Celine Dion My Heart Will Go On című dalának kislemezéből. Ma már ez a szám egészen hihetetlennek tűnik, de ne feledjük, 1997 és 1998 tájékán még a torrentezés és a streamelés előtt jártunk, aki meg akart szerezni egy dalt, vagy felvette a rádióból kazettára, vagy megvásárolta a lemezboltban. A 18 millió azonban akkoriban is kiemelkedő sikernek számított, a My Heart Will Go On minden idők második legtöbb példányban eladott kislemezének számít. Egyedült egy másik filmslágerből, Whitney Houston I Will Always Love You-jából adtak el ennél is többet.

25 millió

Ennyi példányt adtak el a Titanic videokazettából kizárólag az Egyesült Államokban és Kanadában, soha egyetlen VHS-ből sem értékesítettek ennél többet. Ebből félmilliárd dollár bevétele származott a stúdiónak, de ne feledjük, ezt nem számolják bele a film mozibevétele, ez inkább csak a bónusz. És persze később még kijött DVD-n és Blu-ray lemezen is…

A Titanic VHS-en

Fotó: Profimedia

200 millió

Amerikai dollárban ennyibe került elkészíteni a Titanicot, ami a maga korában a világ legdrágább filmjének számított. A költségeket jelentősen növelte a rendező megalomániája, aki számos merülést finanszírozott a büdzséből a Titanic eredeti roncsaihoz, de a Fox stúdió egy óriási medence felépítését is finanszírozta belőle Mexikóban, ahol gondtalanul tudtak forgatni. A 200 millió dolláros költségvetés még ma is magasnak számítana, de nem kiemelkedőnek: ezzel a büdzsével 2023-ban már a top 10-be se lehetne beférni. A világ legdrágább gyártási költségvetésű filmje jelenleg A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, ami 378 millió dollárjába került a Disney stúdiónak.

300 millió

Szakemberek szerint amerikai dollárban nagyjából ennyit érne ma az óceán szíve nevű gyémánt, ha tényleg létezett volna. Ehhez képest a film végén Rose elég könnyelműen a habok martalékává tette, egyfajta romantikus gesztusként. Drága dolog a szerelem.

Az Óceán Szíve

Kate Winslet nyakában az Óceán Szívével (Fotó: Twentieth Century Fox / Paramount)

2,2 milliárd

Jelenleg amerikai dollárban összesen ekkora bevételt hozott össze a Titanic, méghozzá kizárólag a mozikból. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bemutatásakor ez a szám „csak” 1,84 milliárd volt, de a filmet különféle évfordulók és a 3D-s változat miatt azóta többször is újra mozikba küldték, és rendre szépen csilingelt a kassza. A 25. évforduló apropóján számos ország mozijaiban – köztük Magyarországon is – ismét műsorra tűzik, úgyhogy ez a szám még egy kicsit biztosan növekedni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top