nlc.hu
Szabadidő

2022 legjobb filmjei

Ez volt az idei év 40 legjobb filmje

Lenyűgöző mesterművekből akadt némi hiány, de aki jó filmeket akart nézni, az igazán nem panaszkodhatott 2022 felhozatalára. Ha épp pangás volt a moziban, akkor a streamingen jöttek az izgalmas címek, vagy épp fordítva. Listánkon van vígjáték, musical, abortuszdráma, katasztrófafilm és még horror is, de vajon mi lett az első?

40. A játszma

Ahol elérheted: a mozik után a Filmio kínálatában.

Első blikkre nem tűnt túl jó ötletnek egy 2011-es trükkös, minden szempontból jól lekerekített kémthriller folytatása, de A játszma igazán nagy fogása az volt, hogy ezúttal a csavaros cselekmény helyett inkább a karaktereire helyezte a hangsúlyt, az ő fejlődésük került a középpontba, megmutatva, hogy a szocialista rendszer az évek során milyen nyomot hagyott rajtuk. Bár Nagy Zsolt és Hámori Gabriella is újra remekelt, ez elsősorban a jutalomjátékot játszó Kulka János érzelmes (de nem érzelgős) filmje, aki nagyszerű és sokszínű partnert kapott a fiatal Staub Viktória képében.

39. Az elveszett város

Ahol elérheted: a mozik után az HBO Max-on.

Jövőre végre elkészül az ötödik Indiana Jones-mozi, de addig is szükség van könnyed, némi romantikával és A-kategóriás sztárokkal fűszerezett régimódi kalandfilmekre, és ezt a hiányt csillapította idén a Brad Pitt, Daniel Radcliffe, Channing Tatum és Sandra Bullock főszereplésével készült Az elveszett város, ami azt a fajta kellemesen kiszámítható filmélményt nyújtotta, amit egy ilyen mozitól várunk. Pofátlanság, hogy Sandra Bullock képtelen megöregedni.

38. Athena

Ahol elérheted: Netflix.

A francia gettók pattanásig feszült hangulatát korábban olyan klasszikusok adták már vissza, mint A gyűlölet vagy A nyomorultak. Az Athena mintha az utóbbi mozi enyhén lebutított, a realista drámát überlátványos akciójelenetekre cserélő remake-je lenne, ami első talán nem hangzik jól, viszont Romain Gavras és stábja olyan vágatlan és eszméletlenül pörgős akciójeleneteket prezentálnak, hogy egyrészt elképzelni sem tudjuk, hogyan vették fel őket, másrészt végig szájtátva bámuljuk őket még akkor is, ha maga a sztori sokszor kissé bugyuta.

37. A tizenhármak

Ahol elérheted: Prime Video.

Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy az elmúlt évek egyik leggrandiózusabb mentési akciójáról szóló, sztárokkal telitűzdelt katasztrófafilm ne a mozik vásznain, hanem egyből egy streaming oldalon landoljon, de új időket élünk. Kár érte, mert a thaiföldi barlangi mentést egészen részletekbe menően és rendkívül izgalmasan bemutató A tizenhármak az a fajta film, aminek jól állt volna a nagy vászon. Pont annyira hollywoodi, amennyire kell, Viggo Mortensen és Colin Farrell pedig visszafogottságukban is hatásosan játszanak.

36. A menü

Ahol elérheted: a mozik műsorán.

Van valami kissé elidegenítő a fine dining éttermek szigorú és kissé rideg, állandóan a tökéletességet hajszoló felfogásában, A menü című film pedig erre játszik rá és forgatja át lélektani horrorba. Egy szigeten lévő luxusétterem séfje gyakorlatilag túszul ejti a vacsoravendégeit és játszadozik velük, miközben nekik fogalmuk sincs, túlélik-e az estét. Szatírába oltott thriller Anya Taylor-Joy és Ralph Fiennes csodás összjátékával.

A menü

A menü forgatása (forrás: Fórum Hungary)

35. Hat hét

Ahol elérheted: játszotta a CineFest Miskolc, időnként egy-egy art mozi műsorra tűzi, és jövőre várhatóan a köztévé műsorán lesz látható.

A hazai örökbefogadási rendszer egy furcsa anomáliája, hogy örökbeadás után hat hétig a szülőanya bármikor meggondolhatja magát és visszakérheti a gyereket. Szakonyi Noémi Veronika debütáló nagyjátékfilmjében egy ilyen kényes helyzetet jár körbe, ahol a főhős kamaszlánynak (Román Katalin lehengerlő bemutatkozása) döntenie kell a sportkarrierje és a gyerek felnevelése között. Kisrealista, hatásvadászattól mentes, mégis rendkívül megható alkotás: 2022 egyik legjobb magyar filmje.

34. Minden jót, Leo Grande

Ahol elérheted: a mozikban + jövőre várható a Disney+ kínálatában debütál.

Mit tehet egy nyugdíjhoz közeli, megözvegyült tanárnő, ha még soha életében nem élt át orgazmust? Összekuporgat egy kis pénzt, kivesz egy jobbfajta hotelszobát és felbérel egy férfi escortot, hogy szórakoztassa őt. A Minden jót, Leo Grande egy színészközpontú, szinte kétszereplős kamaradráma, ahol viszonylag keveset szexelnek, de sokat beszélgetnek, és e beszélgetések során két, látszólag egymástól nagyon távol álló ember hangolódik össze. Emma Thompson igazi jutalomjátékot kapott.

33. Rohammentő

Ahol elérheted: a mozik után PVOD felületeken.

Két rabló elköt egy mentőautót, túszul ejti a mentőorvost és a beteget, és Los Angeles utcáin menekülni kezdenek az őket üldöző rendőrsokaság elől. A faék egyszerűségű történet egy jó kis akciómókát takar, ami úgy használja a drónfelvételeket, ahogy azt még filmvásznon sosem láthattuk. A drónok ott száguldoznak a szereplőink és az autók körül, gyakorlatilag együtt élnek a cselekménnyel, ami páratlan látványvilágot szül, és a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült Michael Bay-film majd kidurran a sok tesztoszterontól és adrenalintól.

32. Nyugaton a helyzet változatlan

Ahol elérheted: a Netflix kínálatában.

Erich Maria Remarque klasszikus regényét ugyan már kétszer átdolgozták filmre, mégsem lehet feleslegesnek nevezni a harmadik próbálkozást, ugyanis a korábbi változatok mára már kicsit porosnak tűnnek. Ezúttal a németek vették kezelésbe a könyvet, és jó pár helyen hozzányúltak az alapanyaghoz. Ez nem mindig vált előnyére, de ettől még ez egy zsigerekig ható film lett a háború pokláról és az ártatlanság elvesztéséről, aminek egyes jeleneteire nehezebb odanézni, mint egy horrorfilm legszörnyűbb szcénájára.

31. Kimi

Ahol elérheted: HBO Max.

Igazi karanténfilm a minden lében kanál Steven Soderberghtől (Mint a kámfor, Ocean’s-trilógia) egy elvonultan élő, agorafóbiás lányról, aki egy Google Assistant-szerű program tesztelése közben lesz fültanúja egy bűnténynek, és ezzel maga is életveszélybe kerül. Régimódi, feszült paranoia-thrillert kapunk a Halál a hídon modorában, ahol a kisember szembeszáll a hatalom túlbuzgó embereivel, Zoë Kravitz pedig csodálatos a főszerepben.

30. Sikoly

Ahol elérheted: az év eleji mozipremier után jelenleg DVD-n és Blu-ray-en kapható, hamarosan várhatóan streamingen is debütál.

Ki gondolta volna, hogy Wes Craven halála után készül még Sikoly film. Már önmagában ez is csoda, az pedig, hogy még jól is sikerült, majdhogynem hihetetlen. Az alkotók ügyesen alkalmazták a Sikoly-toposzokat, jók az új szereplők, jó viszontlátni a régieket, az aktualizálás is ügyesen sikerült, és kellően meta ahhoz, hogy izgalmas legyen. Ráadásul még dráma is akad benne, nem is akármilyen.

Sikoly

Ghostface az új Sikolyban (forrás: Fórum Hungary)

29. Katonadolog

Ahol elérheted: a mozik után PVOD felületeken.

Az angol eredetiben nemes egyszerűséggel Kutya címre hallgató film egy régimódi filmműfajt éleszt újjá nagy sikerrel: a kutya-ember barátságok bemutatását. A Katonadolog valójában egy road movie, ahol egy hadsereg által elhasznált kutya és egy hadsereg által elhasznált ember talál egymásra, hogy aztán megmutassák egymásnak, hogy a sereg nélkül is érnek valamit. Csodás kis road movie, amiben Channing Tatum mellett egy kutya is elrabolja a szívünket.

28. A titokzatos nő

Ahol elérheted: a mozikban.

A netflixes sikersorozatoknak köszönhetően a szokásosnál nagyobb figyelem irányul a dél-koreai mozgóképekre. Az ország egyik legnagyobb mestere, Park Chan-wook egy hitchcocki ihletettségű krimi-thrillerrel állt elő, amiben a nyomozó teljesen belehabarodik a gyönyörű gyanúsítottba, aki maga a megtestesült femme fatale. Gyönyörűen részletgazdag, pompás ötletekkel teli, stílusos főhajtás a film noirok előtt.

27. Elvis

Ahol elérheted: a mozik után az HBO Max-on, vagy DVD-n, Blu-ray-en és 4K lemezen.

A Rómeó + Júlia és a Moulin Rouge! alkotója ismét megcsinálta! Elvis élete videoklipszerű sodrásban ömlik elénk, olyan eszelős tempóban, hogy alig van időnk néha megállni és elgondolkodni. A show business által kiszipolyozott Király története még úgy is lebilincselő, hogy Luhrmannt inkább a külcsín foglalkoztatja, és nem annyira a belbecs. Austin Butler az év egyik nagy felfedezettje!

26. Mosolyogj

Ahol elérheted: a mozikban.

Az év legparább filmje gyakorlatilag újrahasznosítja A kör és a Valami követ alaphelyzetét, viszont csavar annyit rajta, hogy mégis újszerűnek tűnjön. A démoni lény, ami minden áldozata arcára kegyetlen mosolyt varázsol egészen kegyetlen és sokkoló, ráadásul a múltbéli traumákat használja arra, hogy áldozatait terrorizálhassa. Az év popcorn-horrorja.

Mosolyogj

Sosie Bacon a Mosolyogj című filmben (forrás: UIP-Duna Film)

25. Búcsú Yangtól

Ahol elérheted: az HBO Max kínálatában.

A koreai-amerikai Kogonoda filmjében az androidokat ugyan techno-sapienseknek hívják, de ettől még nagyon hasonló problémákkal küzdenek, mint Ridley Scott klasszikus filmjében, a Szárnyas fejvadászban. Persze a Búcsú Yangtól egy annál sokkal intimebb film, amiben egy család szembesül annak fájdalmával, hogy mit jelent számukra az, hogy a „házikedvenc techno-sapiensük” egy meghibásodás miatt nem lehet velük többé. Kellemesen melankolikus filozofálás gyászról, elmúlásról, emlékezésről és persze arról, lehetnek-e egy mesterséges intelligenciának érzelmei. Főszerepben a csodálatos Colin Farrell.

24. Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Ahol elérheted: a mozik után a Filmio és a Cinego streaming oldalakon.

Mikor már épp kezdett elegünk lenni az időhurkos filmek sokaságából, jött az első filmes Baranyi Benő, és megmutatta, hogy van még kraft a témában. Ebben a filmben a dunaújvárosi zugpálinka és egy kísérleti gyógyszer elegyének keverékével lehet utazni az időben, az időutazást pedig arra is használhatja hősünk, hogy végre összejöjjön az osztálytársnőjével, és elkapjon egy környékbéli sorozatgyilkost. Magyarország válasza az Idétlen időkigre.

23. Forráspont

Ahol elérheted: HBO Max.

Egyetlen este, másfél óra valós időben egy londoni csúcsétterem életéből, ahol a séf épp az idegösszeomlás szélén áll. A Forráspont legfőbb erősségét az jelenti, hogy hitelesen teremti meg az atmoszférát és az étterem dolgozói közti kapcsolatokat, miközben olyan feszültséget teremt, mintha egy akció-thrillert néznénk. Pedig itt „csak” ételeket szolgálnak fel, mégis úgy érezzük, hogy vérre megy.

Forráspont

Stephen Graham a Forráspont című filmben (forrás: HBO Max)

22. Csizmás kandúr: Az utolsó kívánság

Ahol elérheted: a mozikban.

Mikor már azt hittük, hogy a Shrek-franchise halott, visszatért a kandúr, kinek tekintetének nem lehet ellenállni, és egy olyan kalandfilmet rittyentettek köré, ami humoros, pörgős, fantáziadús és eszméletlen az animációja, mégis az a legjobb benne, hogy arról szól, hogy egyszer mindenkinél eljön az ideje annak, hogy megbarátkozzon a halál gondolatával, vagyis azzal, hogy az ő életet sem tart örökké. Hát van ehhez alkalmasabb hős egy kilenc élettel bíró kandúrnál?

21. Fűző

Ahol elérheted: a mozikban.

Itt volt az ideje, hogy végre valaki felrázza a hazánkban szinte szentként tisztelt Sissi történetét, és Marie Kreutzer rendező már-már punkos lazasággal nyúl a főhőséhez, akit Vicky Krieps alakít igazán menő módon. Ez a Sissi akaratos, öntörvényű, kipróbálja a heroint, flörtöl, küzd az öregedésével és már elege van mindabból, amit az udvar vár tőle, ezért bemutat a világnak.

Fűző

Vicky Krieps a Fűzőben (forrás: Cirko Film)

20. Vezess helyettem

Ahol elérheted: a mozik után az HBO Max-on.

A Murakami Haruki novellájából készült mozi egy háromórás gyászterápia, ami leginkább azzal veszi le a lábáról a nézőt, hogy szereplői általában pont arról nem beszélgetnek benne, amiről a film szól, mégis elmondanak mindent. Eközben rengeteget kocsikáznak egy kis piros Saabbal, és a Ványa bácsit próbálják a színpadon, a háttérben pedig ott leselkedik a nem is olyan kicsi katarzis.

19. A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

Ahol elérheted: a mozikban.

Nicolas Cage játssza Nicolas Cage-t, az egykor szebb napokat látott, leginkább egykori sikereiből élő filmsztárt, aki némi pénzért még arra is hajlandó, hogy milliárdos fegyverkereskedők exkluzív születésnapi buliján bohóckodjon? Ezt azonnal látni kell. Ezt a kellően meta alaphelyzetet a film nem csavarja túl, és végeredményében csak egy egyszerű buddy movie-s akció-vígjátékot hoz ki belőle, de annak viszont elsőrangút.

18. A hős

Ahol elérheted: a mozik után a Cinego kínálatában.

Az iráni mozi egyik legfontosabb alkotója, Ashgar Farhadi egy klasszikus erkölcsi tanmesét mond el az emberről, aki utcán talált pénzből törlesztené tetemes adósságait, amiért börtönbe került. Aztán meggondolja magát, és inkább visszajuttatná a pénzt a jogos tulajdonosának, amiért eleinte hősként ünneplik, később mégis csalónak kiáltják ki. Egy mindennapi csapdahelyzetet láthatunk, amiben nem létezik jó megoldás, és pont ez adja meg a film drámáját. Eközben pedig egy kicsit az iráni társadalom működésébe is bekukkanthatunk.

17. Veszélyes lehet a fagyi

Ahol elérheted: a mozikban.

Az ikrek „szuperképességei” érdekelték Szilágyi Fanni rendezőt, amikor filmet készített egy egymástól kissé elhidegült, ám a sztori során fokozatosan újra egymásra találó ikerpárról, Adélról és Éváról. A film kellemesen szabálytalan és játékos filmnyelvvel mesél és állít szembe nézőpontokat, miközben Stork Natasa a Felkészülés meghatározatlan… után ezúttal kettős szerepben bizonyítja, hogy a generációja egyik legjobb színésznője.

Veszélyes lehet a fagyi

Stork Natasa a Veszélyes lehet a fagyi főszerepében (forrás: Mozinet)

16. Batman

Ahol elérheted: a mozik után az HBO Max-on, valamint DVD-n, Blu-ray és 4K lemezen.

Nagy merészségre vallott Christopher Nolan nagyra becsült Batman-trilógiája után új denevéremberes mozit készíteni, de Matt Reeves felvette a kesztyűt. Éjsötét, közel háromórás filmmonstrumában Batman visszakapta a képregényekből ismert nyomozósabb image-ét, kaptunk új, menő Macskanőt is, és Robert Pattinson is felnőtt a feladathoz: Bruce Wayne-ként kellően karizmatikusnak bizonyult maszkban és maszk nélkül is.

15. Isten földje

Ahol elérheted: a mozikban.

Az izlandi tájak és életérzés avatott szakértője, Hlynur Pálmason ezúttal a XIX. századba visz vissza bennünket, amikor egy dán pap hittérítőként érkezik a még elhagyatott szigetre, hogy felavasson egy épülő templomot és közösséget építsen. Az ember és a táj harcából az utóbbi kerül ki győztesen, és ilyen körülmények között még az igaz hit is megkérdőjeleződik. Kellemesen provokatív mozi, ami néhány jelenetében páratlanul mutatja be az idő kegyetlen múlását.

14. A jó főnök

Ahol elérheted: mozik után a Cinego kínálatában.

A mérleggyár-tulajdonos Blanco azzal áltatja magát, hogy ő egy jó ember és jó főnöke az alkalmazottainak, a film két órája pedig azt tűzi ki célul, hogy bemutassa a karakter rendkívüli képmutatását és kicsinyességét. A jó főnök egy okos és kellően sötét humorú társadalmi szatíra a leggazdagabbakról, akik csak addig törődnek másokkal, amíg ez az érdekükben áll. Javier Bardem talán legjobb alakítása a Nem vénnek való vidék óta.

13. Argentína, 1985

Ahol elérheted: Prime Video.

A kilencvenes években csúcson lévő tárgyalótermi dráma műfaja mára szinte teljesen eltűnt, ezért is örömhír, hogy nem halt meg teljesen: az utánpótlás Argentínából érkezett. A film azt a nehéz időszakot mutatja be, amikor a demokratizálódó ország egy nagy visszhangot kiváltó bírósági tárgyalás során próbálja rács mögé juttatni  az előző rendszer katonai diktatúrájának vérengző vezetőit. Bár a téma erősen politikus, a film meglepő módon nem az, sőt inkább az érzelmekre hat, jó thrillerként működve. A könnyzacskóinkat erősen megdolgozza, és még némi humort is megenged magának.

Argentína, 1985

Ricardo Darín (középen) az Argentína, 1985 főszerepében (forrás: Prime Video)

12. Licorice Pizza

Ahol elérheted: a mozik után az HBO Max-on.

Nyugodtan nevezhetjük akár a Volt egyszer egy Hollywood című Tarantino mozi testvérfilmjének is. P.T. Anderson varázslatos erővel teremti meg gyerekkora helyszínét, a hetvenes évekbeli San Fernando völgyet, ahol egy rámenős gimis srác kezd amolyan kapcsolatszerűségbe egy huszonéves, önmagát még mindig csak kereső lánnyal. Nem annyira a történet, inkább a hangulat érdekes, Bradley Cooper pedig kattant mellékszereplőként lopja el mindenki elől a reflektorfényt.

11. A szomorúság háromszöge

Ahol elérheted: a mozikban.

Röhögjünk a gazdagokon! A társadalmi szatírák legnagyobb ásza, a svéd Ruben Östlund élete első angol nyelvű filmjében felvisz egy luxus óceánjáróra egy csomó pofátlanul gazdag embert, hogy aztán egy vihar után hányás- és fosásmaratonba fullassza őket, megszabadítva őket a felsőbbrendűségi tudatuktól. Kap még fricskát a divatvilág is, de a film azt is az orrunk alá dörgöli, hogy ha hirtelen valaki hatalmat kap, az akkor is megrontja őt, ha korábban szegény volt. Ez a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjat érdemelt.

10. Közel

Ahol elérheted: a mozikban.

Az év legérzékenyebb filmje nem szól másról, mint két iskolás kissrác barátságáról, illetve e barátság tragikus következményeiről, de a maga csendes módján nagyobbat üt, mint bármilyen bombasztikus mozi. A film a gyerekkori barátságok felülmúlhatatlan erején keresztül mutatja be azt is, milyen törékenyek vagyunk ebben a korszakban, és a bullying milyen lélekromboló hatással lehet ránk.

9. Út a díjesőig

Ahol elérheted: a mozik után az HBO Max kínálatában.

A filmkészítés színfalak mögötti részét bemutató filmekkel teli van már a padlás, csakhogy a Penélope Cruzzal és Antonio Banderasszal megerősített argentin alkotók rátaláltak egy olyan részére a filmkészítésnek, ami eddig nem kapott sok reflektorfényt: a próbafolyamatét. A világ legnagyszerűbb művészfilmjét összehozni akaró csapat története gyorsan az egók kicsinyes párharcává válik. Az, hogy a film teli van jobbnál jobb poénokkal annak is köszönhető, hogy sztárjai örömmel csinálnak hülyét magukból.

Út a díjesőig

Antonio Banderas, Penélpe Cruz és Oscar Martínez az Út a díjesőig főszerepében (forrás: Big Bang Media)

8. Rosszul vagyok magamtól

Ahol elérheted: a mozikban.

Hogyan torzítja a lelkünket, ha folyton azt látjuk magunk körül, hogy mások szinte nulla teljesítménnyel válnak híressé és gazdaggá a közösségi médiában? Ezt vizsgálja ez a film minden idők egyik legbetegebb karakterén, Signe-n keresztül, aki szándékosan vállal be egy brutális bőrbetegséget, csakhogy felfigyeljenek rá és megsajnálják az emberek. Elmebeteg terve egészen szélsőséges eredménnyel jár, a Signe-t alakító Kristen Kujath Thorp pedig csodásan hozza ezt az extrém személyiséget.

7. Barbár

Ahol elérheted: Disney+.

Az airbnb-zésben azért első blikkre van valami nyugtalanító. Mégis csak számunkra teljesen ismeretlen emberek házaiba költözünk be, akik ki tudja, mire képesek. Erre a szinte tudat alatt lapuló félelmünkre játszik rá a Barbár című mozi, ami úgy képes iszonyatosan feszültté válni, hogy az első órájában szinte nem is történik semmi igazán rémisztő, mégis kegyetlen erővel markoljuk a székünk karfáját. Aztán annak rendje és módja szerint elszabadul a pokol, és a film után biztosan más szemmel fogunk nézni a cumisüvegekre.

6. Minden, mindenhol, mindenkor

Ahol elérheted: a mozikban.

A Marvel nagy dérrel-dúrral jelentette be a multiverzumozását, ám ehhez képest jöttek Danielsék, és úgy leiskolázták őket multiverzumozásból, hogy Kevin Feige-ék azóta is csak pislognak. A kínai-amerikai mosodatulajdonos küzdelme az adóhivatallal epikus, vuhszia-szerű harccá változik, melyben a jó és a gonosz csap össze, miközben legbelül egy anya-lánya kapcsolat szíve dobog. Lehetetlen leírni, milyen is valójában az év legőrültebb filmje: egyszerűen látni kell.

Minden, mindenhol, mindenkor

Michelle Yeoh a Minden, mindenhol, mindenkor főszerepében (forrás: Big Bang Media)

5. Tőrbe ejtve – Az üveghagyma

Ahol elérheted: A Netflix kínálatában.

Az első rész egyértelműen egy XXI. századhoz igazított tisztelgés volt Agatha Christie életműve előtt, ami a krimi szál mellett vastag társadalomkritikát is tartalmazott. A folytatásban már egyértelműen az utóbbié a főszerep, nagyszerű szatíra ez a seggfej szupergazdagokról, ami mellesleg krimiként is remekül működik. Bár a gyilkos személye viszonylag könnyen kiszámítható, a lefüleléséig vezető út végig kellően trükkös, és a Daniel Craig vezette sztárparádé is egészen csodás. 

4. Esemény

Ahol elérheted: a mozikban és a Cinego kínálatában.

A friss irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regényéből készült Esemény tavaly megnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját, és vitathatatlan, hogy a 4 hónap, 3 hét, 2 nap óta nem készült ilyen erejű film az abortusz témájában. A hatvanas évek Franciaországában még tiltva volt az abortusz, sőt szigorúan büntették: mit tehetett egy lány, ha egy ilyen helyzetben kiderült, hogy babát vár, de ő inkább továbbtanulni szeretne? Felkavaró erejű dráma.

3. Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor

Ahol elérheted: Netflix.

Milyen volt a NASA központjának szomszédságában gyerekeskedni a Holdra szállás idején? Ezt a kérdést válaszolja meg Richard Linklater Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor című stílusos animációs filmje, ami hagyományos értelemben nem is próbál történetet mesélni, inkább csak egy érzést, egy helyet és korszakot próbál bemutatni a lehető leghitelesebb és legszórakoztatóbb módon. Csodás és könnyed időutazás a legjobb fajtából.

Apollo 10 és 1/2

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood – Milo Coy as Stan. Cr: Netflix © 2022

2. Top Gun: Maverick

Ahol elérheted: a mozik után DVD-n, Blu-ray és 4K lemezeken, valamint PVOD felületeken.

Tényleg kisülhet bármi jó abból, ha egy filmhez 36 év után készül el a folytatás? Tom Cruise a Mission: Impossible-filmek után újra bizonyítja, hogy nem ismer lehetetlent: a Top Gun folytatása ugyan szégyentelenül nosztalgikus, mégis előre mutat, és nem elégszik meg azzal, hogy a múltból táplálkozzon. Amerikai popcornfilm a legjobb értelemben, ahol szájtátva bámuljuk a látványosságokat és az izgalmakat, és közben alig akarjuk elhinni, hogy a színészek itt valóban vadászgépeken röpködtek.

1. Nem

Ahol elérheted: a mozik után PVOD felületeken.

A nyár egyik nagy meglepetése volt ez a westernfilmbe oltott sci-fi/horror, amiben egy óriási cowboykalapra hasonlító UFO garázdálkodik a cowboy ranchek földjén, és időnként véresőt hagy maga után. A rémület mellett kapunk filmtörténeti kisokost, családi drámát, valamint fekete és koreai cowboyt is, mert ez egy Jordan Peele-mozi, és Peele mindig is ügyes volt abban, hogy játszadozzon az elvárásainkkal. A majom tombolásának jelenete pedig azóta is az álmainkban kísért.

További izgalmas ajánlataink 2022-ből:

A keltetés, Rémálmok sikátora, A látogatás, Fresh, Az új hely, Bergman sziget, Magasságok és mélységek, Préda, Fiú a mennyből, Szent pók, Rimini, Lady Chatterley szeretője, A jó nővér, A kiút, Vérapó, Azt mondta, Larry, Guillermo Del Toro: Pinokkió, RRR, A csoda, Soha, néha, mindig, Felnőttem, csacsacsa, Egy szép reggelen, Mindent egy lapra, Útra fel!, Idegenek egymás között, Az árnyék a szememben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top