nlc.hu
Szabadidő

Ez volt a 2023-as év 30 legjobb filmje - II. rész

Ez volt a 2023-as év 30 legjobb filmje – II. rész

Colin Farrell szerette a szamarát, a Queen Under Pressure-jére hullattuk a könnyeinket, Cate Blanchett pedig úgy vezényelt, hogy azt még Bradley Cooper sem tudta utánacsinálni. Éves toplistánkon azokból a filmekből válogattunk, amiknek idén volt a hazai premierje a mozikban vagy a nagyobb streamingszolgáltatók kínálatában.

15. R.M.N.

Ahol megtalálod: megvásárolható a Cinego kínálatában.

Amíg nem jött a Magyarázat mindenre, addig az R.M.N. volt a legaktuálisabb film arról, hogy milyen országban élünk. Ez a bravúr ráadásul úgy sikerült neki, hogy a film nem is Magyarországon, hanem Erdélyben játszódik, a rendezője pedig a román újhullám vezéralakja, Cristian Mungiu. Az R.M.N. egy igaz történethez nyúl: egy helyi pékség a munkaerőhiány végett Ázsiából hoz vendégmunkásokat, a migránsriogatástól feltüzelt helyiek pedig mindent megtesznek azért, hogy hazaüldözzék őket. Bár hazánk épp tömegével toborozza a vendégmunkásokat, nem volt ez mindig így: ez a film arra figyelmeztet, hová vezet az, ha bezárkózunk és hallgatunk a politikusokra.

14. Magyarázat mindenre

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

A magyar film utóbbi években elért legnagyobb nemzetközi sikere volt Reisz Gábor velencei díjazása, ami ráadásul nagyon jókor jött: kisemmizett, az állam által nem támogatott rendezők egész sorának mutatta meg, hogy ha az embernek van mondanivalója arról, ami körülveszi őt, akkor olyankor is alkotni kell, ha az állam elzárta előle a pénzcsapokat. A Magyarázat mindenre egy abszurdba hajló látlelet a mai magyar valóságról, ahol egy rosszul sikerült érettségi után elhangzó füllentés országos méretű botránnyá duzzadhat. Reisz filmje egy olyan országot mutat be, ahol mindent átjár a politika, és ahol már képtelenek vagyunk szót érteni egymással. De még hisz abban, hogy van remény.

13. A csendes lány

Ahol megtalálod: az HBO Max kínálatában.

Szokás azt mondani, hogy ahol szeretet van, ott minden van, de ezt hallva általában csak legyintünk egyet, hiszen a Coelho-féle bölcsességek az élet általános igazságairól ritkán teszik jobbá az életünket. Colm Bairéad rendezése pont azért különleges, mert értelmet ad a fenti mondatnak, igazsággal és érzelmekkel tölti meg azt. A maga finom módján arra vállalkozik, hogy megmutassa: hogyan virágzik ki egy gyermek egy szeretetteljes környezetben ahhoz képest, hogy korábban úgy nőtt fel, hogy senkitől sem kapott szeretetet. A kis Cáitnak megadatik a lehetőség, hogy a nyarat az otthonától távol, rokonoknál töltse, és az ott kapott szeretet hatására láthatjuk, ahogy lassan ki- és megnyílik. Ilyen szép védőbeszédet még soha nem mondtak amellett, hogy a gyerekeket szeretni kell.

A csendes lány

Jelenet A csendes lány című filmből

12. Oppenheimer

Ahol megtalálod: megvásárolható a nagyobb PVOD felületeken (Google Play, Apple TV…)

Szinte már szürreális, hogy az első atombomba feltalálásáért felelős vezető tudósról szóló bő háromórás életrajzi mozi közel egymilliárd dolláros bevételt hozzon, nyáron mégis megtörtént a csoda. Persze ebben segített, hogy a címszerepet játszó Cillian Murphy mellett olyan sztárok asszisztáltak, mint Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh vagy Kenneth Branagh, de még ez is kevés lett volna Christopher Nolan rendezői zsenije nélkül. Ő képes volt arra, hogy száraz történelemlecke helyett valami sokkal emberibbet adjon nekünk: egy mesét az emberről, aki megtalálta a saját fajtája elpusztításának leghatásosabb módját, és megrettent a tettétől. A lelkiismeret filmje egy lélektelen pusztításhoz vezető eseménysorról.

11. Hulló levelek

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

A finnek nemzeti kincse, Aki Kaurismäki filmjeinek jellegzetessége, hogy kortalanok. Bár a Hulló levelek főszereplői a rádióból értesülnek az orosz-ukrán háború híreiről, olyan környezetben élnek, ami akár a nyolcvanas években is létezhetett volna. De pont ez, valamint az eseményeket és érzelmeket is faarccal megélő szereplők adják a filmjei diszkrét báját. A Hulló levelek egy szerelmesfilm, ami úgy mesél a szerelemről, ahogyan arra csak Aki Kaurismäki képes. A rendező korábbi munkáit ismerőknek az új alkotás talán semmi újat nem ad majd, viszont ettől még az életmű egyik legkiforrottabb, legszerethetőbb darabjáról van szó, aminek a humora úgy is ellenállhatatlan, hogy a rendező mindig csöpögtet bele egy kis keserűséget is.

10. Parasztok

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas regényéhez nem akármilyen módon nyúltak hozzá a filmesek. A Loving Vincent alkotói gyakorlatilag egy mozgóképes olajfestményt álmodtak a vászonra, és így vitték filmre ezt az epikus, egy XIX. század végi lengyel falu egyetlen évét bemutató nagyszabású és részletgazdag tablót. Bár a film egy bő százéves regényből készült, egyáltalán nem poros a mondanivalója, a nők helyzetének bemutatása sajnos még ma is aktuális, az alkalmazott technika (a jeleneteket előbb színészekkel játszatták el, majd az így felvett anyagot változtatták át mozgó festménnyé) pedig vizuálisan is izgalmassá és újszerűvé teszi az élményt.

Parasztok

Részlet a Parasztok című filmből

09. Mindent szabad

Ahol megtalálod: a Netflix kínálatában.

Egy igazságos világban Phoebe Dynevor és Alden Ehrenreich egy ilyen film után azonnal A-kategóriás világsztárokká válnának, csakhogy már nem a kilencvenes években járunk, és ma sajnos egy csomó kiváló művet süllyesztenek el a streamerek tartalomözönében. A Mindent szabad a mai teljesítményalapú nagyvállalati kultúra és a pénzhajhász, karrierista szemlélet maró kritikája. A középpontjában egy pár áll, akik munkatársak ugyan, de odabent titkolniuk kell a kapcsolatukat: a szerelmük (?) egyensúlya akkor bomlik fel, amikor egy előléptetés után Emily a pasija, Luke főnökévé válik. Chloe Domont filmje okosan vizsgálja a nemi szerepek változásait, és azt, hogy az állandó vetélkedés hogyan öli ki belőlünk a magánélet iránti vágyat. Pokolian szórakoztató és pokolian gonosz.

08. Szörnyetegek

Ahol megtalálod: megvásárolható a Cinego kínálatában.

Vannak filmek, amiknek a megtekintése közben nemcsak végig szorítod a széked karfáját az izgalomtól, hanem a szereplőket ért igazságtalanság láttán legszívesebben teli torokból kiüvöltenéd magadból a játékidő végére felgyülemlett fájdalmadat. A Szörnyetegek pont ezt hozza ki az emberből. Az igaz történetet (!) feldolgozó filmben egy Spanyolországba költöző francia házaspár kerül összetűzésbe az őslakos, és elég agresszív szomszédokkal, az ott lakó testvérpár pedig egy idő után valósággal terrorizálja őket. Hiába szólnak a rendőrségnek, azok addig nem tehetnek semmit, amíg bizonyíthatóan nem ártottak nekik. Ez az a film, ahol már az elejétől érezzük, hogy a végzet közeledik és nem tehetünk ellene semmit, és fájdalmas ezt végignézni.

Szörnyetegek

Jelenetkép a Szörnyetegek című filmből

07. Megfojtott virágok

Ahol megtalálod: a mozik műsorán és megvásárolható a nagyobb PVOD felületeken (Google Play, Apple TV…)

Martin Scorsese az utóbbi években képtelen röviden fogalmazni, és az új filmje játékideje most is három óra fölé csúszott. Ennek ellenére egyetlen felesleges perc sincs a Megfojtott virágokban: kell az idő ahhoz, hogy a rendező egy olyan népirtásra hívja fel a figyelmet, amiről korábban alig tudott valamit a világ. Az oszázs törzs területe rendkívül gazdag volt olajban, a fehérek pedig úgy próbáltak maguknak szerezni ebből a kincsből, hogy őslakos nőket vettek el feleségül, majd elintézték, hogy a feleségeik és a rokonságuk ne túl hosszan élvezzék az életet. Scorsese mozija ezt az ördögi folyamatot mutatja be működés közben, sokkoló részletességgel ismertetve a borzalmakat.

06. A tanári szoba

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

Az utóbbi egy-két év megmutatta, milyen rendkívül feszültségek jellemzik a hazai oktatás helyzetét. Bár a problémákkal tisztában vagyunk, a helyzet azóta sem javult. A tanári szoba egy német film, így értelemszerűen nem a magyar helyzetet veszi górcső alá, ugyanakkor a mondanivalója legnagyobb része nálunk is ugyanúgy érvényes, és kiderül belőle, hogy tanárként dolgozni akkor is szívás, ha a kormányod közben nem azzal foglalatoskodik, hogy beléd törölje a sáros csizmáját. A cselekmény egy iskolai lopás és annak leleplezése körül forog, A tanári szoba pedig egy gimnázium keretein belül képezi le a társadalmat, miközben thrillerbe illő izgalmakat kínál.

05. Tár

Ahol megtalálod: a SkyShowtime kínálatában.

Cate Blanchett az a színésznő, aki szinte bármit és bárkit képes eljátszani. Sokszor volt már bámulatosan jó, viszont arra még neki sem volt szüksége, hogy szinte az összes színészi kvalitását fel kelljen használnia egy rendkívül komplex szerep kedvéért. A Tár egy rendkívüli karaktertanulmány, egy pompás #metoo thriller, a komolyzene zárt világának izgalmas bemutatása és még annyi minden más. Todd Field hosszú kihagyás után tért vissza a filmrendezéshez, és gyorsan bizonyította, hogy egyáltalán nem rozsdásodott be az évek során. Izgalmas, provokatív film, amiről sokat lehet és kell is vitatkozni.

Tár

Cate Blanchett a Tár címszerepében

04. Egy zuhanás anatómiája

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

Megölte vagy nem ölte meg a férjét? A felszínen csupán erről szól az idei cannes-i Arany Pálma-nyertes alkotás, a felszín alá nézve azonban fokozatosan mutatkoznak meg a rétegei. Nemi szerepek, nyelvi különbségek, érvényesülés egy idegen országban, az igazság keresése: akármerre nézünk a filmben, Justine Triet rendező mindig feldob nekünk egy izgalmas témát, de van annyira okos, hogy ne akarja a szánkba rágni a válaszokat. A film élő, dobogó és kissé rideg szívét pedig Sandra Hüller adja, aki csodálatosan kiszámíthatatlan alakításával simán lehet, hogy esélyes lesz a 2024-es Oscar-gálán.

03. Volt egyszer egy nyár

Ahol megtalálod: megvásárolható a Cinego kínálatában.

Azt szokták mondani, hogy a rendezők első nagyjátékfilmje általában a legszemélyesebb történetük. Egy direktor sosem tudhatja, hogy az első lehetőséget követi-e majd egy második, így ilyenkor – amennyiben lehetősége van rá – próbálja azt a sztorit elmondani, ami a legfontosabb számára. Charlotte Wells rendező egy édesapjával töltött törökországi nyaralásra emlékszik vissza, és a Volt egyszer egy nyár eleinte tényleg olyan, mintha furcsa home video-kból vágták volna össze. A dramaturgia szándékosan nélkülözi a klasszikus történetmesélést, egy apa-lánya nyaralás sajátos pillanatképeiből áll össze egy régi, fájdalmas, időről időre előtörő emlék. Ha a könnyeid nem folynak patakokban az Under Pressure-jelenet láttán, akkor a biztonság kedvéért vizsgáld meg, hogy van-e szíved.

02. Still – Michael J. Fox élete

Ahol megtalálod: az Apple TV+ kínálatában.

Ma már ott tartunk, hogy nem is igazi világsztár az, akiről valamelyik streamingszolgáltató nem forgatott egy többórás doksifilmet. Ehhez képest az Apple TV+ Michael J. Fox doksija igazán szerény darab, mindössze másfél órás. De mi minden fér ebbe a másfél órába? Davis Guggenheim rendezőnek mázlija volt: a filmje alanya már rég túl van azon, hogy szégyellné az állapotát, ezért kendőzetlenül mutatja be a napi létezése nehézségeit, keserű humorral neveti ki önmagát, és bármilyen kérdésre maximális őszinteséggel és nyíltsággal válaszol. Ennyi már önmagában elég lenne egy megrendítő erejű dokumentumfilmhez a Parkinson-kóros filmsztárról, csakhogy a rendező még egy izgalmas formát is kitalált hozzá: Michael J. Fox történeteit Michael J. Fox filmjei és sorozatai jeleneteivel illusztrálja, és ezt olyan ügyesen csinálja, hogy úgy érezzük, mintha egy intim házi videót néznénk.

Michael J. Fox

Michael J. Fox a Still – Michael J. Fox élete című dokumentumfilmben

01.  A sziget szellemei

Ahol megtalálod: a Disney+ kínálatában.

Martin McDonagh rendező újra összehozta az Erőszakik nyerő párosát, Colin Farrellt és Brendan Gleesont, hogy egy újabb torokszorító és közben iszonyatosan vicces mozival ajándékozzák meg a világot. A sziget szellemei egy barátság alakulásának közelképén keresztül vizsgálja az emberi konfliktusok és háborúk értelmetlen, kicsinyes sértődéseken alapuló természetét. Bár a képeken csak néhány ír kocsmatölteléket nézünk a szemkápráztatóan zöld szigetükön, a film mégis képes monumentálisnak hatni: ilyen az, ha egy rendező úgy tud mondani valamit a világról, hogy ehhez nem használ nagy szavakat. Végtelenül bölcs és végtelenül szórakoztató mozi, ami szinte kiköveteli az újranézést.

Az összeállításunk első részét az alábbi linken találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top