nlc.hu
Szabadidő

Ez volt a 2023-as év 30 legjobb filmje - I. rész

Ez volt a 2023-as év 30 legjobb filmje – I. rész

Nyáron robbant a Barbenheimer, Velencében nagydíjat nyert a Magyarázat mindenre, szenvedtek a szuperhősfilmek és nagy visszatéréseknek lehettünk szemtanúi. Éves toplistánkon azokból a filmekből válogattunk, amiknek idén volt a hazai premierje a mozikban vagy a nagyobb streamingszolgáltatók kínálatában.

30. A gyilkos

Ahol megtalálod: a Netflix kínálatában.

 

Ha már David Fincher nem folytatja a zseniális Mindhuntert, legalább adjon nekünk egy szuper filmet. Sajnos a soron következő alkotása nem lett egy új Hetedik vagy egy új Harcosok klubja, de ez nem jelenti azt, hogy ne férne rá az éves toplistánkra, még akkor is, ha éppen csak be tudtuk szorítani a végére. A gyilkos egy képregényadaptáció, amit az tesz különlegessé, hogy a rendező egyéb munkáihoz képest kimondottan letisztult és egyszerű sztorit mesél el, ilyen szempontból talán a Pánikszobával állítható párhuzamba. Egy bérgyilkos elront egy melót, erre a saját főnökei akarják kinyírni, de ő visszavág. Láttuk ezt már ezerszer, de még sosem láthattuk úgy, hogy David Fincher meséli el nekünk. Ennyi pont elég.

29. Nincs, aki megmentsen

Ahol megtalálod: a Disney+ kínálatában

Egy magányos lány egy világtól távol eső házban akkor, amikor az idegenek épp megszállni készülnek a bolygónkat. Már önmagában ez is egy rendkívül ambiciózus felállás, csakhogy Brian Duffield rendező nem elégszik meg ennyivel: fejébe vette azt is, hogy a filmjében ne beszéljenek. Nem némafilmről van szó, egyszerűen egy erős koncepcióról, amit az alkotó végig tartani tud. Ebben pedig tökéletes partnere Kaitlyn Dever, aki látszatra ugyan törékeny, mégis fenemód talpraesetten veszi fel a harcot az otthonára rontó idegenekkel és a saját gyászával.

No One Will Save You

Kaitlyn Dever a Nincs, aki megmentsen című filmben

28. Pofozóklub a gimiben

Ahol megtalálod: a Prime Video kínálatában

Képzeld el a Harcosok klubját csajokkal… egy gimi tornatermében. A koncepció elég meredek, ráadásul a műfaj ezúttal komédia, méghozzá a legőrültebb fajtából. A két alapító ezúttal nem a társadalom ellen lázad, egyszerűen úgy érzik, hogy ők a világ leglúzerebb leszbikusai, akiknek esélyt adhat a becsajozásra, ha egy önvédelmi tanfolyamot tartanak a lánytársaiknak a suliban. Ebben partner az épp válófélben lévő, mindenbe belesz*ró tanáruk, és rájönnek, hogy pár monokli lúzerekből menőkké változtatja őket. A mackóból ismert Ayo Edebiri bizonyítja, hogy csodás komika, Rachel Sennott-tal fantasztikus párost alkotnak.

Bottoms

Rachel Sennott és Ayo Edebiri a Pofozóklub a gimiben egyik jelenetében

27. A szerelem természete

Ahol megtalálod: a mozik műsorán

A cím nem árul zsákbamacskát. Monia Chokri író-rendező nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy a szerelem természetét kutassa. Lehet a fizikai vonzalom annyira erős, hogy általa felülemelkedhetünk az egyéb különbségeken? Működhet a kapcsolat, ha már nem működik benne a szexualitás? A középkorú Sophia egy pillanat alatt dobja el az addigi békés életét, amikor megismerkedik a nyaralójuk felújítását végző, férfias energiáktól duzzadó Sylvainnal, ám a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagy, amikor meg kell ismerkedniük egymás családjával és baráti körével. Elgondolkodtató antiromantikus mozi realistáknak.

26. Ennél csak jobb jöhet

Ahol megtalálod: december 28-tól a mozik műsorán.

Aki egy kicsit is követi az Életrevalók alkotópárosa, Olivier Nakache és Éric Toledano munkásságát, jól tudja, hogy ők ketten nagyon jók abban, hogy súlyos társadalmi témákat boncolgassanak szórakoztató formában, egy komédia keretei között. Az Ennél csak jobb jöhetben sem tesznek másként: hőseik súlyosan eladósodott, fogyasztásmániás, hitelt hitelre halmozó férfiak, akik ügyeskedéssel próbálják elkerülni a teljes anyagi csődöt, és véletlenül bekeverednek egy radikális környezetvédő csoport elszánt tagjai közé. A két szélsőség találkozásából aztán egy nagy szívvel rendelkező, rengeteg poénnal ellátott sztori bontakozik ki jó adag társadalomkritikával, de Nakache és Toledano nem kioktat, csak mesél. Méghozzá ellenállhatatlanul.

25. Babylon

Ahol megtalálod: a SkyShowtime kínálatában.

Hollywood hajlamos arra, hogy időről időre leboruljon a saját nagysága és történelme előtt, és a Babylon nem is aprózza el: több mint három órában mesél arról a korszakról, amikor a némafilm átadta a helyét a hangosfilmnek, és azok, akik egykor a néma korszak nagy sztárjai voltak, hirtelen nem kellettek többé. Valami hasonlót mutatott be az Oscar-díjas A némafilmes is, de a Babylon nemcsak nagyszabásúan csinálja, hanem egészen őrült módon is: rögtön azzal kezdünk, hogy egy partira szállított elefánt telibe fossa a munkásokat, hogy aztán egy olyan vad orgia kellős közepén találjuk magunkat, amire még Szájer József is csak csettintene egyet. Mindehhez ráadásul piszok nagy sztárparádé dukál olyan nevekkel, mint Margot Robbie, Brad Pitt, Tobey Maguire vagy Olivia Wilde.

Babylon

Margot Robbie a Babylonban

24. Sikoly VI.

Ahol megtalálod: a Netflix kínálatában.

Minden racionális érv amellett szólt, hogy egy franchise a hatodik részéhez érve biztosan elfárad, elfogynak a friss ötletek és nincs már meg az a lendület, ami korábban olyannyira ellenállhatatlanná tette. Nos, a Sikoly hatodik része cáfolta az előítéleteinket. A film végre szakítani mert az eredeti szereplőgárda örökségével, és bár Courteney Cox azért jelentősebb szerepet kapott, végre valóban új karakterek köré építették a szokásos whodunnit slashert. Kellett is a vérfrissítés, és az is jót tett a sztorinak, hogy a film helyszínét New York pezsgő városába helyezték át. A Ghostface a metrón jelenete már most egy új klasszikus, és azt is el kell mondanunk, hogy a hatodik rész minden eddiginél véresebb lett. Olyannyira, hogy a korhatárbizottság idehaza a rendkívül szigorú X besorolással „jutalmazta”.

23. Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

Esküszöm, meggyőződésem volt, hogy ez a film nem lesz több, mint egy újabb bőrlehúzás. Jennifer Lawrence Katniss Everdeenje nélkül mit ér az egész? Tényleg kell egy film a világnak Donald Sutherland karaktere fiatalkoráról? Kell hát! Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája nem azért érdekes, mert megmutatja a viadalok kezdeteit, hanem azért, mert a gonosz természetrajzát és a diktatúrák működését kutatja, méghozzá izgalmasan. Szerencsére Rachel Zegler meg sem próbál pót-Katniss lenni, a film nagy felfedezettje azonban Tom Blyth, aki képes arra, hogy bemutasson egy jó szándékú karaktert, ahogy a romlás útjára lép.

22. Akkor éjjel

Ahol megtalálod: az HBO Max kínálatában.

Rengeteg sorozatgyilkosos thrillert láthattunk már. Néztünk már ilyen történetet a gyilkos szemszögéből, ahogy az áldozatokéból is, sőt volt már olyan film, ami a sorozatgyilkos szomszédját tette meg főszereplővé. Az Akkor éjjel szerint minden rendőrnek van egy olyan ügy a pályafutása során, ami végigkíséri az életét, és nem hagyja nyugodni évekkel később sem. Dominik Moll mozija azonban nem elégszik meg annyival, hogy egy izgalmas nyomozást tárjon elénk. Ambíciója, hogy bemutassa azt a világot, ahol a férfiak nőket bántanak. Egyszerűen csak azért, mert megtehetik, a világ pedig nem védi meg őket.

Aznap éjjel

Elkeseredett nyomozók az Aznap éjjel című filmben

21. Flora és fia

Ahol megtalálod: az Apple TV+ kínálatában.

John Carney nem musicaleket, hanem zenés filmeket (Egyszer, Sing Street) készít. Az összes filmje főszereplői zenészek, vagy épp olyan figurák, akik épp ismerkedni kezdenek a zenével, és a rendező arra használja a zenét a filmjeiben, hogy általa kössön össze emberi sorsokat. A zene által hoz össze barátságokat és szerelmeket, az új filmjében pedig egy anya-fia kapcsolatot is. Csendes kis film a Flora és fia, amiben egy fiatal édesanya online gitárleckék segítségével találja meg a közös hangot nagykamasz fiával, a csúcspont pedig egy kocsmakoncert. A rendező mer kicsiben gondolkodni, és pont ez adja a báját, a színészei (Eve Hewson, Jack Reynor, Joseph Gordon-Levitt…) pedig remekelnek. Cukiság a javából.

20. Wonka

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

Ha a Paddington-filmek rendezője csinál valamit, arra muszáj odafigyelni. Még akkor is, ha látszólag teljesen felesleges dolgot csinál. Mert első ránézésre elég érdektelennek tűnt egy film a csokigyáros Willy Wonka fiatalkoráról, és ez még akkor is igaz, ha a csajmágnes (amúgy tényleg piszok tehetséges) Timothée Chalamet-t tette meg címszereplővé. A Wonka azonban maga a bűbáj: egy pompás mesevilág némi dickensi beütéssel, ahol a csokikartell korrupt csuhások segítségével nyom el mindenkit, aki be szeretne lépni a csokibusinessbe. Ragyogó humor, pazar ötletparádé, jó dalok és annál is jobb koreográfiák. Ideális családi film az ünnepekre.

19. Saint Omer

Ahol megtalálod: mozikban volt, hamarosan streamingen

A dokumentumfilmesből fikciós nagyjátékfilmek rendezőjévé avanzsált Alice Diop az első munkájában kétségtelenül megőrizte a dokumentumfilmes gyökereit. Egy valós esetet dolgoz fel egy Franciaországban élő afrikai nőről, aki – talán maga sem tudja, hogy miért – a tengerbe fojtotta a titokban megszült kisbabáját, amiért bíróság elé állították. A Saint Omer alapvetően tárgyalótermi dráma, azonban a műfaj amerikai jegyeit nem viseli magán, sokkal nyersebb és természetesebb annál, közben pedig a tárgyalás egy külső tanúján keresztül a rendező önmagát és a néző szemszögét is megidézi, kiszakítva bennünket a kényelmes külső szemlélődő szerepéből. Hatásos, de nehéz film.

18. Barbie

Ahol megtalálod: az HBO Max kínálatában.

Valószínűleg 2023 elején senki sem fogadott volna arra, hogy az év legsikeresebb mozija egy játékbabáról szól majd, de Margot Robbie és a Barbie minden várakozást felülmúlt. A korábban érzékeny szerzői filmjeiről (Lady Bird) ismert Greta Gerwig nem elégedett meg annyival, hogy csak szórakoztasson bennünket, őt komolyan foglalkoztatta a Barbie babák társadalmi és történelmi jelentősége, és még a nők testképében játszott szerepüket is vizsgálja. Eközben pedig ad nekünk egy színes-szagos, ötletes, humoros, okos mozit, amiben az i-re a pontot Ryan Gosling Kenje teszi fel, aki olyan komolyan vette a szerepét, mintha Hamletet játszana a színpadon.

17. Valami madarak

Ahol megtalálod: a mozik műsorán.

Kicsi a magyar filmes szakma, ehhez képest viszont sok a tehetség, és sajnos nem mindenkinek jut idő, hogy megmutathassa magát. Szacsvay László most kapott egy jutalomjátékot Hevér Dánieltől: a Valami madarak nem kevesebbre vállalkozik, minthogy bemutassa, mennyire nehezen békélünk meg a megöregedés és az elmúlás gondolatával, és addig-addig küzdünk ellene, amíg a küzdelmünk már kissé nevetségessé, olykor akár szánalmassá is válik. A film egy szokatlan barátságon keresztül mutatja be az öregedés lassú elfogadásának folyamatát. Megható és vicces pillanatok váltakoznak az idősek otthonában, a végén pedig szem nem marad szárazon.

Valami madarak

Szacsvay László a Valami madarak főszerepében

16. Mission: Impossible – Leszámolás I. rész

Ahol megtalálod: megvásárolható a nagyobb PVOD felületeken (Google Play, Apple TV…)

Tom Cruise a Mission: Impossible negyedik részében rátalált a sikerreceptre, amit azóta sem akar elengedni. Ismét van egy világot fenyegető ördögi terv, amit ismét csak Ethan Hunt és maroknyi csapata akadályozhat meg, akiknek ismét segítség nélkül kell helyt állniuk, közben pedig bejárják a bolygót, és Tom Cruise egészen vad, jól reklámozható kaszkadőrmutatványokkal szórakoztatja magát és a nagyérdeműt, ezúttal például egy motorral ugrat le a hegytetőről. Mondhatnánk, hogy mostanra már unjuk a receptet, de ez nem lenne igaz. Annyira profin csinálják, hogy ezeknek az izgalmaknak egyszerűen képtelenség ellenállni. A legjobb értelemben vett hollywoodi látványfilm.

Folytatása következik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top