nlc.hu
Szabadidő

Kulka János A játszma című magyar filmben

Kulka János élete filmszerepét játssza: megható látni, mennyire jó A játszmában

Szerep és színész ritkán forr össze annyira, mint Kulka János és Markó Pál A játszmában. Talán senki, még maga Kulka János sem számított rá, hogy az agyvérzése után főszerepet kaphat egy nagyjátékfilmben. Csodálatos látni, hogy nemcsak megkapta ezt a lehetőséget, de élni is tudott vele: A játszma a karrierje legjobb filmje.

Kulka János a magyar film egyik kihasználatlan kincse. A filmkarrierjére erősen rányomta bélyegét a Szomszédok című telenovellában játszott szerepe, Mágenheim doktor. Persze minden színész számára csodálatos, ha egy ország kedveli meg, de a jószívű, sármos mentős szerepe talán túlságosan is összenőtt Kulkával az emberek fejében. Bár elismerték a tehetségét, a legtöbb magyar filmrendező azért félt szerepet adni Kulkának, mert attól tartottak, hogy a nézők nem azt a karaktert látják majd, akit alakít a filmjükben, hanem a Szomszédok doktorát. Ennek a kissé beszűkült, és mostanra szerencsére már idejétmúlt szemléletnek itta meg a levét Kulka János filmszínészi karrierje.

Bár voltak felvillanásai (Az utolsó blues, Kaméleon…), a kiteljesedés, a nagy áttörés egy igazán nagy alakítással egy igazán nagy filmben sajnos elmaradt. Legközelebb talán A vizsga című 2011-es filmben állt ehhez, ahol Markó Pált, az Államvédelmi Hatóság tisztjét alakította, aki azt a feladatot kapta feletteseitől, hogy tesztelje le tanítványa és mentoráltja, Jung András párt- és elvhűségét. Amikor felvetődött, hogy folytatás készül A vizsgához, ami bő tíz évvel az első film után veszi fel az események fonalát, a legnagyobb kérdés az emberek fejében az volt, hogy vajon Kulka János tényleg képes lesz-e a jelenlegi állapotában egy főszerep eljátszására. Senki sem szeretné látni, hogy egy beteg ember méltatlan helyzetbe kerüljön, de A játszma szerencsére távol áll ettől. Igazi jutalomjáték Kulka Jánosnak, és nem alibizés, hanem egy valódi főszerep. Reméljük, hogy nem az utolsó, de ha mégis, akkor csodálatos, fennkölt és méltó búcsú a filmektől.

A szerepért egyébként Kulka a napokban elnyerte a legjobb színész díját a Magyar Mozgókép Fesztiválon. 

A vizsga után szabadon

Szerencsére nem kell látni A vizsgát ahhoz, hogy A játszma története élvezhető legyen, bár kétségkívül azzal együtt igazán teljes az élmény. Most nagyon egyszerűen be lehet pótolni, ugyanis fent van a Netflix kínálatában, de amit fontos tudni, azt nagyjából A játszma eleje is felvezeti: a Kulka által játszott Markó Pál a magas rangja ellenére kibukott az ÁVH-ból, mert nem látták biztosítottnak a párthűségét, és innentől kezdve az élete mélyrepülésbe váltott. A játszma elejéből megtudhatjuk, hogy a feleségét nem sokkal később egy influenzajárvány vitte el, pontosabban az, hogy a jó öreg szocializmusban nem volt elég antibiotikum ahhoz, hogy egy nagyobb járvány idején mindenkinek jusson. A magányos Markó végül agyvérzést kap az otthonában.

A fonalat évekkel később, már a hatvanas évek elején vesszük fel, amikor Pali bácsi már csendes nyugdíjas életet él, és az egyetlen elfoglaltsága, hogy rendszeresen rója a hosszokat az uszodában. Amikor a kitagadott tiszt egykori hősi tetteiről emlékezik meg a szovjet Pravda, Markó egykori beosztottja, Jung András (Nagy Zsolt), attól kezd rettegni, hogy a férfi valahogy visszaszerezte a pártvezetés bizalmát, és visszakerülhet a hivatalba, veszélybe sodorva az előléptetését, ugyanis Jung szerint egy ilyen esetben Markó egészen biztosan bosszút állna rajta. Markó végül egy ellopott levelet kihasználva juttatja be egy régi ismerőse lányát, Abigélt (Staub Viktória) Markó lakásába albérlőnek, aki így rendszeresen tud jelenteni a férfiról. A lány azonban túl szoros kapcsolatot alakít ki Junggal, így a férfi felesége, Éva (Hámori Gabriella) féltékeny lesz, ami veszélyeztetni kezdi az akció sikerét.

A játszma Kulka János kritika

Staub Viktória és Kulka János (Fotó: Intercom)

Emlékeztet a múlandóságunkra

Nyilván kényszerhelyzet szülte, hogy Kulka János karaktere, Markó Pál is agyvérzésen essen át, de Köbli Norbert forgatókönyvíró ezt okosan tudta a történet szolgálatába állítani. Markó és Kulka sorsát ha nem is direktben, de párhuzamba állítja egymással: két egykori nagy ember, akik ma már elvben csak árnyékai egykori önmaguknak, és ezzel csak nehezen képesek megbékélni, viszont még mindkettejükben lapul annyi életkedv, életöröm, hogy próbáljanak tenni azért, hogy egy jobb, egy teljesebb életet éljenek annál, mint ami nekik épp megadatott, és ne adják meg magukat pusztán azért, mert a sors egy súlyos betegséggel csapott le rájuk.

Ami Kulka esetében a nagy, színészi visszatérés, az Markónál a szabadság, a jobb élet és a külföld utáni vágyakozás. A forgatókönyv nagyon szépen segíti a színész munkáját, leginkább kifejezetten rövid, könnyebben mondható mondatokat adva Kulka szájába. A színész sebezhetősége ezúttal rengeteget ad hozzá a szerephez. Nem vagyok biztos benne, hogy ha egy külföldi néző, aki nem ismeri Kulka János történetét, pont ugyanezt fogja érezni, de magyar nézőként a hátteret is ismerve Markó Pál Játszmában kibontakozó története erőteljesen megérint, mert szembesít minket a saját múlandóságunkkal és azzal, mennyire apró dolgokon múlhat az, hogy egy életerős, tehetséges ember élete egy pillanat alatt változzon át valami teljesen mássá.

Bemutatkozik: Staub Viktória

A játszma azonban nemcsak Kulka János miatt működik, bár az kétségtelen, hogy az érzelmi magja elsősorban neki köszönhető. Míg A vizsga egy jóval ridegebb kémfilm volt, ahol a trükközések és az átverések adták a film magját, addig A játszma egy jóval érzelmesebb úton indul el, sokkal inkább az érzelmeinkre próbál hatni, nem pedig arra, hogy folyton azon agyaljunk, hogy ki kit ver át éppen. Ennek is köszönhető, hogy a cselekmény ezúttal jóval kiszámíthatóbb lett A vizsgánál, de ez mégsem zavart, ugyanis a forgatókönyv minden karakternek képes volt egy olyan karakterívet biztosítani, ami lehetőséget adott a színészek és a karakterek kibontakozására. Nagy Zsolt törtető, lelkes ügynökéből már csak a törtetés maradt, a lelkesedést a kiábrándulás váltotta fel, Hámori Gabriella pedig ragyogóan mutatja be, hogy mit tesz egy örök bizalmatlanságra épülő munka egy házassággal, aminek alapvetően a bizalomra kellene épülnie.

A játszma Kulka János kritika

Nagy Zsolt és Staub Viktória (Fotó: Intercom)

A film nagy felfedezettje azonban az Aranyélet sorozatban Olasz Renátó barátnőjeként megismert Staub Viktória, aki egy első látásra sima naivának látszó karaktert tölt meg élettel és tesz kellemesen kiszámíthatatlanná, Kulka jelenetei mellett egyértelműen hozzá köthetők a film legerősebb pillanatai. Igazi sztárcsináló szerep ez, de persze kell hozzá, hogy sokan megnézzék a filmet. Sajnos a filmből az nem derül ki, hogy mi indokolja azt, hogy Nagy Zsolt a plakátján pucéran szerepeljen azon kívül, hogy figyelemfelkeltő, de szerencsére A játszma kellően izgalmas film ahhoz, hogy kiérdemelje a figyelmet. Fazakas Péter rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró magyar környezetbe helyeztek egy jellegzetes, egymást átverős kémtörténetet, és a profik magabiztosságával használják a zsánert. A játszma üdítő színfolt a nyári mozis filmfelhozatalban: csak nehogy a nagy hollywoodi látványfilmek elhomályosítsák a fényét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top