nlc.hu
Sztárok

Mi történt a Die Hard szereplőivel?

Drágán add az életed: Bruce Willis igazi sztár lett, de mi történt a többi szereplővel?

Övé volt a főszerep, de a szereplőgárda többi tagja is letett valamit az asztalra.

Karácsonyi filmnek számít-e az 1988-as Drágán add az életed (Die Hard) című film vagy sem, ezen sokan biztosan hosszasan el tudnának vitatkozni. Azoknak, akik ez előbbi mellett érvelnének, a filmstúdió (a 20th Century Fox, ami ma már 20th Century Studios) 2018-ban egy nagy ütőkártyát adott a kezébe azzal, hogy a premier 30. évfordulóját egy ünnepi dobozba csomagolva adta ki, bár lehet, hogy van, akit az egy évvel korábban kiadott karácsonyi mesekönyvvel is meg lehetett volna győzni.

És ha ez nem elég, a rendező, John McTiernan azt állítja, Az élet csodaszép című ünnepi klasszikus adta az inspirációt a filmhez, és igen, ugyan ennek ellenére sem karácsonyi filmnek szánták, de mégis azzá vált, hiszen annyi embernek okoz örömet. A másik oldal minderre persze rátrompfolhat azzal, hogy Bruce Willis azt nyilatkozta egyszer, „a Die Hard nem karácsonyi film, hanem egy kicseszett Bruce Willis-film!”  Ez is egy nyomós indok, nem vitás, és a Die Hard-filmekkel kölcsönösen sokat köszönhetnek egymásnak. De mi a helyzet az első film többi főszereplőjével? 

Bonnie Bedelia, azaz Holly Gennero-McClane

A 73 éves színésznő teljes neve Bonnie Bedelia Culkin, és ő a nagynénje a szintén színész Macaulay, Kieran és Rory Culkinnak. Karrierjét színházban kezdte a hatvanas években, első filmje az 1969-es A különleges tengerész volt. Az egyik legemlékezetesebb alakítását az 1983-as Nő a volánnál (Heart Like a Wheel) című filmben nyújtotta, Shirley Muldowney amerikai autóversenyző megformálásért Golden Globe-díjra is jelölték.

A legenda szerint ebben a filmben figyelt fel rá Bruce Willis, ő javasolta Holly Gennaro szerepére, a stúdió pedig rábólintott. Bonnie Bedelia még egyszer, a második Die Hard-filmben bújt bele ennek a karakternek a bőrébe, bár biztosan sokaknak hiányzott, és hogy miért nem tért vissza a folytatásokban, egy interjúban elmondta, ez egyfajta bizonyíték arra, hogy a film világában és úgy általában a társadalomban a nőket milyen megkülönböztetés éri koruk miatt.

„Most Holly Genero lánya az, aki a Die Hard-filmekben szerepel. Megértem, de… Bruce Willisnek szabad kopaszodnia és megöregednie, de egy bizonyos kor felett egy nőnek már nincs helye a vásznon? Túl sokat elárul arról, hogy milyen idős… ha a felesége is feltűnik? És tudod mit, szerintem én jobban nézek ki, mint ő” – tette hozzá Bedelia, aki egyébként mai napig aktív, és nemcsak filmekben, hanem televíziós műsorokban is lehet vele találkozni, 2021-ben például szerepelt a Violet című filmben, illetve a Panic című sorozatban. 

Bonnie Bedelia 1988-ban és 2015-ben

Bonnie Bedelia 1988-ban és 2015-ben (Fotó: Profimedia/nlc)

Alan Rickman, azaz Hans Gruber

Az ismert brit színész 2016 januárjában hunyt el hasnyálmirigyrák következtében, betegségét igyekezett titokban tartani, utolsó filmjét, az Alice Tükörországban-t halála után néhány hónappal mutatták be. Alan Rickman, aki eredetileg grafikusnak készült, színpadi színészként kezdte a karrierjét, tagja volt a Royal Shakespeare Companynek is, és komoly sikereket ért el, miután a Les Liaisons Dangereuses című darabot bemutatták New Yorkban is, még Tony-díjra is jelölték. A darabbal járó hírnév hozta el neki az első jelentősebb filmes szerepét, ami a Die Hard Hans Gruberje volt, mindössze két nappal azután, hogy Los Angelesbe érkezett, már felajánlották neki a szerepet, igaz, amiatt, hogy egy akciófilmről van szó, voltak fenntartásai. Ez a végeredményen nem látszik, a kritikusokat, mind a közönséget megnyerte alakításával. A következő nagy sikerfilmjében szintén egy főgonoszt játszott, ő volt nottinghami bíró a Robin Hoodban.

Mindemellett persze romantikus filmekből is kijutott neki, hogy csak egy példát mondjuk, a karácsonyi időszakban a Die Hard és a Reszkessetek, betörők mellett az Igazából szerelem is igazi slágerfilmnek számít, és ebben ő alakítja Harryt, aki egyik munkatársnőjével félrelép. És egy teljesen új generáció lett a rajongója azután, hogy ráosztották Severus Snape szerepét, egy olyan karakterét, amiben érdekes fonódnak össze korábbi szerepei, hiszen ahogyan a történet előrehalad, kiderül, nem is annyira gonosz ő, hanem egy tragikus sorsú hősszerelmes. 
  

Alan Rickman 1988-ban és 2008-ban.

Alan Rickman 1988-ban és 2008-ban (Fotó: Profimedia/nlc)

Reginald VelJohnson, azaz Al Powell őrmester

A 69 éves színészre szinte megszámlalhatatlanul sokszor alakított rendőrt, nem volt kivétel a Die Hard sem, ami igazi áttörést hozott karrierjében, ám biztosan vannak, akinek ő mindörökké Carl Winslow marad a Family Mattersből. És mint egy interjúból kiderült, ha nem lett volna Die Hard, nem lett volna Family Matters sem – az 1988-as akciófilmben figyelt fel rá ugyan a sorozat producere, Thomas L. Miller. Bonnie Bedeliához hasonlóan Reginald VelJohnson is visszatért a második filmben, illetve a Die Hard: Vendetta című videójátékban is ő kölcsönözte a hangját az őrmesternek.

És természetesen neki is van véleménye arról, karácsonyi film-e a Die Hard. „Amikor forgattunk, eszembe sem jutott, hogy ez egy karácsonyi film lesz. Tudtam, hogy a karácsonynak jut szerep benne, de azt is, hogy nem ezen van a hangsúly. Később a közönség révén tudatosult bennem, hogy hé, a pokolba is, ez mégis karácsonyi film. Elfogadtam, nincs bajom vele, amíg megnézik a filmet” – nyilatkozta korábban. 

És mivel foglalkozik most? Amióta véget ért a Family Matters 1998-ban, főként szinkronizál és mellékszerepeket vállal. Nemrég pedig szépen körbeért a történet, az Invincible című képregény animációs adaptációjában ő kölcsönzi a hangját Winslow igazgatónak, akit a Family Mattersből ismert karakterről neveztek el, és aki azt az iskolát vezeti, ami a színész nevét viseli. 

Reginald VelJohnson 1988-ban és 2019-ben.

Reginald VelJohnson 1988-ban és 2019-ben (Fotó: Profimedia/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top