nlc.hu
Sztárok
Szülés utáni depresszió a sztárvilágban

,,Szégyelltem magam a gondolataim miatt” – 5 sztár, aki bátran vállalta szülés utáni depresszióját

A sztárokat sem kíméli a szülés utáni depresszió. Sokat segít, ha beszélni tudnak róla.

Minden 10 szülő nő közül 8-at érint a szülés utáni depresszió, amiből komoly mentális betegség is kialakulhat, ha nem veszik észre. Így természetesen a sztárok is érintettek. Fontos, hogy beszéljenek róla, hogy a nők ne érezzék magukat „rossz anyának”, ha gyerekük születése után nem tudnak azonnal örülni a megváltozott élethelyzetnek.

Brooke Shields

2003-ban, első gyermeke születése után került olyan mélypontra, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. “Nem éreztem semmiféle örömöt, nagyon bizarr lelki állapotban voltam. Mélységes szomorúság vett rajtam erőt, és úgy éreztem, sosem fog elmúlni.” A színésznőn a terápia és egy enyhe antidepresszáns gyógyszer segített, így örömmel vállalt még egy gyereket.

Brooke Shields

Fotó: David Livingston Getty Images North America Getty Images via AFP

Mihalik Enikő

Mihalik Enikő a Best magazinnak nyíltan mesélt arról, hogy bármennyire is felkészült rá, hogy nem lesz könnyű egy újszülött kisbabával, végül sokkal nehezebbnek bizonyult, mint amire számított. „A szülés utáni depresszió is arcon csapott… Sok anyának nehéz leküzdenie a gondolatokat, amik a kisbaba sírásakor felmerülnek. Sokszor megkérdőjeleztem: vajon jó anya vagyok?”  – mondta a modell, aki nem tagadja, az első nyolc hétben sokszor eltört nála a mécses hol örömében, hol kétségbeesésében.

Mihalik Enikő terhesen

Fotó: Instagram, Smagpictures

Tóth Gabi

Tóth Gabi a szülés után 3 hónappal úgy érezte, eljött az idő, hogy elmesélje, neki sem volt zökkenőmentes az anyává válás időszaka. Őszintén vallott arról, hogyan élte meg a terhesség utáni depressziót.  „Itt nincs olyan, hogy erős vagy gyenge nő. Ebben az időszakban mindenkit a hormonok mozgatnak, csak talán akadnak, akik könnyebben legyűrik a depis pillanatokat. De ilyenkor még tényleg mindenki ösztönszinten él. (…) Bármilyen erős is vagy, a hormonok megtréfálnak, és tényleg jól kell tudni lavírozni”árulta el Tóth Gabi, aki Hannaróza születése után férje, Krausz Gábor és édesanyja nélkül nem tudta volna ilyen hamar átvészelni a hangulatingadozásokat.

tóth gabi

Tóth Gabi (Fotó: TV2)

Angelina Jolie

Ikrei születése után az ismerősök szerint hol nevetett, hol sírt, előfordult, hogy mindent ő akart csinálni a hat gyerek körül, de volt olyan is, hogy csak feküdni volt képes. Aggasztóan lefogyott, végül Brad Pitt kérésére pszichológushoz fordult, és a terápia segített kilábalni a helyzetből.

AFP PHOTO / Francois Guillot (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP)

AFP PHOTO / Francois Guillot (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP)

Mádai Vivien

“Ez olyan téma, amit minden nő szégyell. Pedig szinte mindenki átesik rajta… Vállalom minden szavamat, és bevallom, szégyelltem magam a gondolataim miatt. Nem jöttünk ki jól. Nem tudtam, hogy érjek hozzád, mit mondjak neked, hogy tegyek veled jót… Nekem ez a gyerek nem kell! A tiéd lehet, neveld fel te! Ko­molyan gondoltam. Egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a rám szakadt felelősséggel és azzal a mérhetetlen szégyennel, amit a gondolataim miatt éreztem” – vallotta be kisfia születése után Vivien, aki 7 év után nemrég vált el fogorvos férjétől.

Minden negyedik nő érintett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top