nlc.hu
Sztárok

Kanye West: válás utáni zaklatás

Kanye West válás utáni viselkedése nem vicces, hanem bántalmazás

Túl sok olyan kommentet lehetett olvasni Kanye West - már törölt - Instagram-posztjai alatt, melyek szerint ő csak vissza akarja kapni a családját, azért kezdett ámokfutásba a közösségi oldalon az exfelesége ellen. A helyzet nem ennyire egyszerű. Sőt.

Kanye West és Kim Kardashian válása nem azért érdekes, mert celebek, hanem mert Kanye olyan bántalmazást mutatott be az utóbbi pár hónapban az Instagramján, hogy azt tankönyvben lehetne oktatni. Az ámokfutásával a rapper azt érte el, hogy felfüggesztették az Instagram-fiókját – ahova a felfüggesztés lejárta óta sem posztol -, és többen kritizálták a viselkedését nyíltan a celebvilágban, többek között Trevor Noah, a The Daily Show műsorvezetője, akinek gyerekkorában az édesanyját fejbe és lábon lőtte a bántalmazó exférje, és csak csodával határos módon élte túl a támadást. A műsorvezető más szemmel nézi, mit művelt Kanye eddig nyilvánosan az exfeleségével, Kim Kardashiannal és annak új szerelmével, Pete Davidsonnal.

Kanye bizarr és ijesztő viselkedése

Kaytee Gillis pszichoterapeuta, az Invisible Bruises című könyv szerzője (a könyv a családon belüli erőszakról szól), értelmezte és magyarázta el egy cikkben, miért nem oké semmilyen szempontból sem Kanye West viselkedése. „Kanye West exfelesége elleni kirohanásairól szóló tudósítások és kommentárok számos közösségi oldalon kiemelt figyelmet kaptak, és sok családon belüli erőszakot túlélő áldozat arról számolt be, hogy amit látnak, az a saját, szétköltözés utáni bántalmazással kapcsolatos tapasztalataikat idézi fel bennük” – írja a szakember. Aki tehát átélte már ezt a fajta üldözést és zaklatást, az pontosan felismeri a jeleket, melyek akár tragédiához is vezethetnek, mint történt Trevor Noah édesanyjával is.

A pszichoterapeuta szerint a szemünk előtt vált Kanye viselkedése bizarrból ijesztővé, miközben a nyilvánosság, a rajongók és követők nem veszik elég komolyan a rapper tetteinek súlyát. Kanye privát beszélgetésekről posztolt az Instagramra, majdnem 16 millió követő előtt osztott meg képernyőfotókat, többek között olyanokat is, melyekben Kardashian kéri, hogy hagyja abba, mert ijesztő már, amit csinál.

A rapper Kardashian új párját, Pete Davidsont is zaklatni kezdte – egy új videoklipjében élve el is temette -, hazugságokat kezdett terjeszteni Kimről, mintha a nő bántalmazná őt, majd bocsánatot kért nyilvánosan az exétől, de csak hogy egy nap múlva újult erővel kezdje a zaklatást. Szakmai szemmel nézve Gillis szerint Kanye felvonultatta a lelki terror, verbális bántalmazás egészen széles tárházát ebben a pár hónapban, amíg aktívan posztolt az Instagramon. 

West viselkedése bemutatja a zaklatás több formáját és jól modellezi a viselkedést, amelyet oly sok bántalmazó tanúsít az áldozatával szemben, aki megpróbál kilépni a kapcsolatból. Az ilyen típusú bántalmazás túlélői túlságosan jól ismerik azt az őrületet, ami akkor indul, amikor elhagyják a bántalmazót.

„Ha új kapcsolatba léptek, vagy ha közös érdekeltségek vannak, például ház, gyerekek vagy vállalkozás, a zaklatás és a bántalmazás gyakran még rosszabbá válik. Ez elviselhetetlen mértékig fokozódhat, és a bíróságok gyakran tehetetlenek, hogy megállítsák, mivel nem fizikai természetű bántalmazásról van szó” – írja a pszichoterapeuta. A legnagyobb probléma pedig a szakember szerint az, hogy ez a válás utáni zaklatás gyakran fordul át fizikai erőszakba, amikor a bántalmazó akár az őt elhagyó áldozat életére is törhet. Nem kell ahhoz Kardashian vagy West rajongójának lenni, hogy megértsük, senki sem érdemli meg, hogy nagy nyilvánosság, több millió ember előtt megalázzák és bántalmazzák.

Kanye West és Kim Kardashian

Kanye West és Kim Kardashian 2020 márciusában (Kép: Getty Images)

A szakítás utáni online zaklatás egyértelmű jelei

A NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) külön fejezetet szentel annak a viselkedésnek, amit West is művelt az utóbbi időben Kardashiannal: az Online zaklatás szakítás után című rész ide kattintva olvasható teljes terjedelmében, mi csak pár részt emelnénk ki belőle:

Folyamatos üzengetés, álprofilok, folytonos megfigyelés: A bántalmazók tipikusan nem fogadják el a szakítást és mindent megtesznek azért, hogy a kapcsolat folytatódjon/fennmaradjon, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy a nő szakított velük. (…) Hosszabb, nyugalmas időszak után is fellángolhat a zaklatás, ha a nőnek például új kapcsolata lesz. Ha közös gyerek van, akkor gyakran nem lehetséges, hogy a bántalmazót minden kommunikációs formáról letiltsuk, ezért a gyerekre hivatkozva naponta akár többször is zaklathat, fenyegetőzhet. (…) Hazugságok terjesztése, a környezet megvezetése: Az online zaklatás egy másik formája, ha a férfi hazugságokat terjeszt a nőről, akár a saját felületein, akár nyilvános felületeken. Az is gyakori, hogy a bántalmazó igyekszik a környezetet maga mellé állítani, valótlan dolgokat terjeszteni a közös ismerősöknek vagy akár a nő ismerőseinek. Tipikus, hogy önmagukat állítják be áldozatnak, hogy elnyerjék mások szimpátiáját.”

Hátborzongató a NANE oldalán olvasni ilyen pontosan leírva azt, amit Kanye West csinál Kim Kardashiannal. Valószínű, hogy Kardashian a legmenőbb ügyvédeket is meg tudja fizetni, hogy jogi védelmet kapjon Kanye ellen, de az ő példájukat látva felvetődik a kérdés, hogy mi van azokkal az áldozatokkal, akiknek nincs annyi pénzük, hogy testőrökkel vegyék körül magukat és ügyvédek hadával induljanak neki egy válásnak, melyben a másik szereplő egy bántalmazó?

Tisztán láthatjuk, hogy a bántalmazó viselkedés nem függ attól, hogy ki követi el, a jelek és tettek ugyanazok akkor is, ha milliárdos rapperről vagy a szomszéd Béláról van szó. A nagy különbség, hogy a földi halandók, akiknek nincs sok pénze, általában nehezebben tudják megvédeni magukat a válás utáni zaklatástól, és sok esetben a bántalmazóknak nem kell szembenézni tetteik következményeivel.

A szakember fontosnak tartja hozzátenni azt is, hogy természetesen nem látunk bele Kanye West és Kim Kardashian valós kapcsolatába, hiszen nem velük élünk, ám a jelek tisztán mesélnek. Mindegy, mit csinált régen Kardashian, mindegy, hogy mennyire szeretjük vagy nem, a bántalmazás, zaklatás nincs rendben, nincs rá kifogás, hiába híres emberek, náluk is csak a tettek számítanak, márpedig Kanye West tettei kimerítették eddig a családon belüli erőszak és online zaklatás fogalmait. Kívülállóként nem az ítélkezés a feladatunk, hanem hogy tanuljunk a példájukból és vegyük észre a zaklatás jeleit időben a saját életünkben és a környezetünkben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top