nlc.hu
Sztárok

Fenyő-gyilkosság: Friderikusz Sándor és egy volt belügyminiszter is meghallgatásra kerül

Friderikusz Sándort és Kuncze Gábort is meghallgatják a Fenyő-gyilkosság ügyében

Kedden kell a bíróságra mennie a volt belügyminiszternek és a tévésnek is.

Közismert tanúk meghallgatásával folytatódik kedden a Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint Póta Péter bíró holnap tanúként hallgatja ki Kuncze Gábort, egykori SZDSZ-elnököt és belügyminisztert, valamint Friderikusz Sándort – a tévés jó barátságban volt Fenyő Jánossal. 

A cikk szerint az ügy hátterében az áll, hogy Perczel Tamás, Fenyő pszichológusa és bizalmasa 2004-ben húsz órán keresztül beszélt a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének, Brády Zoltánnak Fenyőről, megemlítve azokat is, akiknek érdekükben állhatott a halála. Így például Gyárfás Tamásról és Princz Gáborról, a Postabank elnökéről is szólt. A beszélgetésről készült anyag egy részében pedig szerepel az is, amikor Perczel arról beszél, hogy Horn Gyula kormányfő és belügyminisztere, Kuncze is tudott Gyárfás és Fenyő üzleti háborújáról. Perczel egyebek mellett azt is elmondta Brádynak, hogy Fenyő János 120 oldalas dossziét juttatott el ­Kuncze Gáborhoz Gyárfás Tamás állítólagos bűncselekményeiről.

Friderikusz Sándor

Gyilkossági ügyben áll bíróság elé Friderikusz (Fotó: Sajtóklub)

Az információkat állítólag Fenyő a hatósági és politikai kapcsola­tait is felhasználva magánnyomozókkal, illetve újságírókkal gyűjtette és rendszereztette. Perczel Tamás szerint Fenyő beszámolt az állítólagos bizonyítékokról Kunczénak, aki elkérte az iratokat, ám sokáig nem történt semmi. Hatvan nap után a médiacézár egyik rendőrségi informátora jelezte, a dosszié eljutott a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjéhez, Kiss Ernőhöz is, azonban az anyagból addigra eltűnt húsz oldal.

A dosszié híre eljuthatott Horn Gyulához is, aki 1997 őszén magához rendelte Fenyő Jánost, és közölte vele, hagyja békén Gyárfás Tamást, béküljenek ki. Perczel Tamás szerint ekkor fagyott meg a levegő Fenyő körül, valakik levették a kezüket róla, és védtelenné vált. Kuncze Gábor a rendőrségi tanúkihallgatásán tagadta, hogy bármilyen dossziét is átvett volna Fenyő Jánostól. A Vico-birodalom feje a halála előtt néhány nappal a Lóverseny Kft. akkori vezetőjének, Vajtó Lajosnak is átadott egy húsz­oldalnyi – állítólagos – bizonyítékgyűjteményt azzal, hogy sajtókapcsolataira támaszkodva hozassa nyilvánosságra. A konkrét neveket, időpontokat, összegeket tartalmazó iratok azt kívánták alátámasztani, hogy a Gyárfás érdekeltségé­ben álló Nap TV Angol utcai építkezéséhez kapcsolódó, áfacsalás miatt indult büntetőeljárást miként manipulálták Kaposvárott.

A médiakomplexumot egy siófoki vállalkozó cége építette – aki egyébként kapcsolatban állt az olajbűnözés zászlóshajója, a Portik Tamás nevével fémjelzett Energol Rt. vezetőivel is –, az ügy ezért is folyt Somogy megyében. A perben jogerősen felmentették Gyárfás Tamást. Vajtó Lajos szerint pedig a kérdéses húsz oldal benne volt a fent említett 120 oldalas dossziéban, ami Kiss Ernőnél már csak százoldalas volt.

Csakhogy a legfrissebb hírek szerint nemhogy a 120, hanem a százoldalas dosszié sincs meg. A Gyárfás elleni vádemelést megalapozó iratok között mindenesetre nem szerepelnek.

A Magyar Nemzet szerint Friderikusz kulcsfigura lehet. A tévés jó barátságot ápolt Fenyő Jánossal, akivel közös sítúrára indultak volna a médiamogul halála utáni napon. „Azt mondta telefonon, hogy elmegy előbb a fodrászához, és utána elmegyünk vacsorázni, ahol megbeszéljük ezt a dolgot. A következő hír vele kapcsolatban az volt, hogy megölték, ami nem kis sokk volt számomra” – vallotta a rendőröknek Fenyő János halálának napjáról Friderikusz Sándor 2018 júniusában. Az Index egykori cikke szerint Friderikusz a rendőrségen azt is elmondta: 1986-ban ismerte meg a korábban még fotóriporterként a médiában dolgozó Fenyőt, amikor könyvet írt a tragikusan elhunyt Molnár Csilla szépségkirálynőről. Fenyőt azért kereste akkor meg, mert ő fotózta, ismerte Molnárt és a rendszerváltás után már befutott showmanként rendszeresen tartotta Fenyővel a kapcsolatot.

Fenyőről a showman a vallomásában azt mondta: „Fenyő agresszív volt, de mellette rendkívül nagyszívű is.”

Friderikusz arról is beszélt, hogy Fenyő nagyon tisztelte Várszegi Gábort, a Fotex tulajdonosát, amolyan apa-fiú kapcsolat volt az övéké, de Horn Gyula egykori kormányfőt is azon emberek közé sorolta, akikre Fenyő felnézett. Friderikusz vallomása szerint a szocialista miniszterelnök úgymond a mentora volt, és Horn kicsit úgy tekintett Fenyő Jánosra, mint nevelt fiára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top