nlc.hu
Sztárok

Emilia Jones, a CODA főszereplője

Jelelni, énekelni és halászni is megtanult az Oscar-díjas CODA főszerepéért Emilia Jones

A Vogue magazin szerint Emilia Jones az idei év nagy felfedezettje a filmiparban.

Az Amerikai Filmakadémia ebben az évben a CODA című drámának ítélte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, az alkotás emellett a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is elnyerte az aranyszobrot. A film főhősét Emilia Jones játszotta el, aki a forgatások idején mindössze 17 éves volt. Bár már gyerekkora óta színpadon, illetve kamerák előtt dolgozik, egyértelműen ez a szerep hozta el számára a nagy áttörést.

Emilia Jones

Gyerekként A csavar fordul egyet című darabban a londoni Almeida színház színpadán (Fotó: robbie jack/Corbis via Getty Images)

Emilia 2002. február 23-án született Londonban Aled Jones walesi énekes-tévés személyiség és Claire Fossett cirkuszművész lányaként. 8 éves volt, amikor kisebb szerepekben feltűnt az Egy nap, illetve A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című filmekben, majd egy brit tévésorozatban is lehetőséget kapott. 2011–2012-ben a WestEnden a Shrek musicalváltozatában alakította a gyermek Fionát, majd a következő évben A csavar fordul egyet színpadi adaptációjában szerepelt a londoni Almeida Színházban.

Emilia Jones

A színésznő a 2016-os Velencei Filmfesztiválon (Fotó: Dominique Charriau/WireImage)

Az elmúlt években a karrierje fokozatosan ívelt felfelé, több tévésorozatban is filmben is látható volt, mind jelentősebb szerepekben. 2020 óta a Locke & Key – Kulcs a zárját című Netflix-sorozat egyik főszerepét alakítja. 

A CODA című filmben halászatból élő siket szülők halló tinédzser lányát formálja meg, akiről kiderül, hogy tehetséges énekesnő.  A szerep kedvéért 9 hónapon át tanulta a jelnyelvet, illetve énekórákat is vett, emellett magáévá tette az amerikai akcentust és egy halászhajóra is elszegődött, hogy elsajátítsa a halászat alapfogásait.

Emilia Jones

Emilia Jones (Fotó: Karwai Tang/Getty Images)

„A rendező azt akarta, hogy minden hiteles legyen. Elmentem, tanultam a jelnyelvet, és azt hittem, hogy tényleg jól haladok. Megmutattam az oktatómnak, aki nevetésben tört ki, és azt válaszolta: Most mondtad, hogy emésztési zavaraid vannak – mesélte utóbb egy interjújában. – Siketnek lenni sokkal több, mint jelelni. Olyasmi, amit egy halló ember nem érthet meg.” 

Bár mint azt a filmben is hallhatjuk, kiváló hangja van, sosem vágyott énekesi karrierre, sokkal inkább a színjátszás volt az, ami érdekelte.

„A Shrekben énekeltem. Otthon is énekelek, és kórustag voltam az iskolában, de soha nem tanultam hangképzést. Ami ijesztő volt. 17 éves voltam, amikor a filmet forgattuk. Kicsit ideges voltam, hasonlóképp, mint Ruby. Nem túl magabiztos, amikor énekel, de magabiztos, amikor jelel.”

Eugenio Derbez, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Emilia Jones, Amy Forsyth és Daniel Durant az Oscar-gálán

A CODA szereplői, Eugenio Derbez, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Emilia Jones, Amy Forsyth és Daniel Durant az Oscar-gálán (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images)

Jones teljesítményét a közönség és a kritikusok is elismerték, illetve a legjobb színésznő kategóriában BAFTA-díjra is jelölték. A Vogue magazin 2022 nagy felfedezettjének tituálta.  

A színésznő jelenleg Kristen Roupenian Cat Person című művének filmadaptációját forgatja, melynek a főszerepét, Margot-t alakítja, egy 20 éves lányt, aki egy idősebb férfival kerül kapcsolatba. „Ez különbözik mindentől, amit korábban csináltam. Azért izgalmas, mert ahogy az ember gyerekből nővé érik, hirtelen a szerepek is kicsit nagyobbak és érdekesebbek lesznek és nagyobb kihívást jelentenek.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top