nlc.hu
Sztárok

Ellen DeGeneres: Az adakozó, kegyetlenkedő zseni

Ellen DeGeneres: Az adakozó, kegyetlenkedő zseni

Botrányok után, de nem azok miatt fejezi be a humorista több mint 3000 részt megélt talk show-ját.

Ellen DeGeneres amerikai humorista,  színésznő, producer, író a közelmúltban jelentette be, hogy 19 év után befejezi nagy sikerű talk show-ját. A döntés olyan időszak után jött, amikor a világjárvány az élő közönség előtt forgatott műsorokat eleve próbára tette, ráadásul DeGeneres maga is botrányba keveredett. Az Ellen Show megszűnésével lezárul egy korszak, névadója ugyanis a 80-as évek óta szerves része az amerikai kultúrának. Pályafutása nagy nehézségekkel, bánattal, sikerekkel volt teli. Íme ezekből néhány:

Felhívta Istent

Ellen DeGeneres a Louisiana-beli Metaire-ben született 1958-ban. Édesanyja beszédterapeuta, míg édesapja biztosítási ügynök volt. 15 éves volt, amikor szülei elváltak. Ellen az anyjával maradt, aki később újraházasodott, míg bátyja a továbbiakban apjával élt. Később anyjának az új férje szexuálisan zaklatta. Fiatalon nagyon sok munkahelye volt, de egyre inkább a humor felé fordult. Eleinte kis klubokban és kávéházakban kezdett stand upolni, az 1980-as években azonban már az Egyesült Államok-szerte turnézott. Az ország nagy része igazából 1986-ban ismerte meg, amikor fellépett a Johnny Carson vezette kultikus The Tonight Show-ban.

Ellen DeGeneres, Johnny Carson

A körülbelül ötperces műsorának középpontjában egy fiktív telefonbeszélgetés állt Istennel. Később azt nyilatkozta, hogy az ötlet egy tragédiából született. Nem sokkal korábban ugyanis kocsibalesetben meghalt a barátnője, akivel együtt lakott. A történtek miatt el kellett költöznie a közös lakásukból és egy ideig egy bolhákkal teli pincehelyiséget tudott csak bérelni. Akkoriban sokat gondolt arra, „miért van az, hogy eltűnt egy gyönyörű, 21 éves lány, viszont itt van ez a sok bolha” és, hogy milyen jó lenne, ha ezt meg lehetne kérdezni Istentől.

Párhuzamos és összemosódó Ellenek

Az egyik oka annak, hogy összemosódott az évek alatt Ellen DeGeneres valódi és színpadi személyisége (vagy inkább sohasem vált el) az 1994–1998-ig futó, 109 részes Ellen nevű sorozat volt, melyben ő játszotta a főszereplőt, a szerethető és vicces könyvesbolt tulajdonost, Ellen Morgant. A sorozat televíziós történelmet írt, amikor Ellen az egyik részben bevallotta, hogy a nőket szereti. Röviddel korábban egyébként Ellen DeGeneres az Oprah Winfrey vezette beszélgetős műsorban mesélt arról, hogy homoszexuális.

Ellen DeGeneres: Az adakozó, kegyetlenkedő zseni

Noha a történtek nyomán először jelentősen megnőtt a sorozat népszerűsége, nemsokára esni kezdtek a nézettségi adatok és végül, öt év és 109 rész után, 1998 májusában levették a műsorról. 2001-ben egy új, The Ellen Show nevű sorozatot indítottak útnak, de az új történet nem volt sikeres és mindössze 13 rész után törölte a CBS csatorna.

Tánc, adakozás, kegyetlenkedés

A humorista a sorozatok után teljesen új fába vágta a fejszéjét. 2003-ban elindult a  The Ellen DeGeneres Show, mely 19 éven keresztül hatalmas tömegeket vonzott és rengeteg díjat nyert. A naponta jelentkező műsor visszatérő eleme volt, hogy az elején Ellen táncolt a közönséggel, majd a szünetekben hatalmas ajándékosztást tartott. A színészeken és énekeseken kívül sok esetben politikusokat is meghívtak a műsorba, illetve hétköznapi embereket, akikre Ellen és stábja valamiért felfigyelt. Ellen minden műsor végén azzal búcsúzott el a közönségtől, hogy „Legyetek jók egymáshoz!”, így érthetően sokakat meglepett, amikor 2020-ban kiderült, hogy sokan, akik együtt dolgoztak vele az évek alatt, egyáltalán nem találták kedvesnek, sőt még vizsgálat is indult, miután felmerült, hogy stábján belül rasszista sértések, erőszak és szexuális bántalmazás is előfordulhatott.

Ellen DeGeneres, Hillary Clinton

Fotó: Getty Images

A műsorvezető három producerét kirúgta és bocsánatot kért, de csak azért, mert nem vette észre, mi történik a környezetében. A műsor egyébként sokszor tartalmazott az évek alatt olyan, mások kárára elsütött durva poénokat, amik inkább tűntek tapintatlannak, vagy kelletlennek, mint humorosnak. A The Atlantic szerint Ellen DeGeneres a műsornak körülbelül 330 millió dollárt, egy rakat Emmy-díjat és az Elnöki Béke Kitüntetést is köszönheti, melyet Barack Obamától vehetett át 2016-ban. A műsorvezető egyébként a CNN-nek nyomatékosította, a botrány hatással volt rá, de nem emiatt tesz pontot a műsorra, hanem egyszerűen megunta. És ez több mint 3200 adás után teljesen érthető.

A felejthetetlen feledékeny hal

2003-ban Ellen DeGeneres egy kis kék halnak lett a hangja. Ő szinkronizálta ugyanis a Némó nyomában című egész estés animációs filmben a rövid távú memória problémákkal küzdő Szenillát.

Szenilla nyomában

A karakter annyira népszerű lett, hogy 2016-ban saját animációs filmet kapott Szenilla nyomában címmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top