Szabadidő

„Légy kedves!” – szólt a tévéműsora szlogenje, miközben sorra alázta meg alkalmazottait Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres egyike Amerikai legkedveltebb tévéseinek, talkshowja a délutáni televíziózás vitathatatlan bajnoka. Jóban van az Obama házaspárral, hírességek sorát tudhatja a cimborái között, piszkosul gazdag és most az is kiderült róla, hogy egy érzéketlen bunkó.

1997. április harmincadika forradalmi nap volt az amerikai televíziózásban. Az egyik legnépszerűbb sitcom, az Ellen főhőse ugyanis azon a napon vallotta be az adásban, hogy leszbikus, márpedig ezelőtt egyetlen tévésorozatban sem lehetett a főszereplő meleg, maximum mellékszereplőként tűnhettek csak fel. A dolgot tetőzte, hogy ugyanazon a napon a sorozat főszerepét játszó Ellen DeGeneres is coming out-olt: nemcsak a karaktere, hanem ő maga is leszbikus, és ezt tovább már nem akarta titkolni. A merész tettért egyrészt rengeteg dicséretet kapott, másrészt rengeteg támadás is érte őt, valamint az epizódot sugárzó ABC tévécsatornát. Még bombatámadással is megfenyegették őket, de ami igazán fájt nekik, hogy számos nagyvállalat (Chrysler, JCPenney, McDonald’s, Domino’s Pizza…) visszamondta a hirdetéseit a széria reklámszüneteiben. A gazdasági hatás akkora volt, hogy az ABC egy évvel később, 1998-ban elkaszálta a sorozatot, Ellen pedig ott állt sokak példaképeként, de munka nélkül.  

A karrierje mély válságba került, és úgy nézett ki, ebből nem tud majd jól kijönni. A mélypont éveken át tartott, és a show vége után Ellennek öt évbe tellett, mire újabb nagy lehetőséget kaphatott. Ez volt a saját talkshowja, a The Ellen DeGeneres Show (röviden: Ellen). A 2003-ban indult műsor pillanatok alatt vált egy ország kedvencévé, DeGeneres pedig a látványos comebackjével az LMBTQ közösség hőse lett: a nő, aki minden veszély dacára felvállalta magát, és végül győztesként jött ki belőle. Ellen DeGeneres tizenhét éve megkerülhetetlen figurája az amerikai televíziózásnak. Idén ez azonban megváltozhat.

Egy tweet-tel kezdődött

2020. május huszadikán Kevin T. Porter komédiás, podcast műsorvezető és író az alábbi szöveget tweetelte ki:

„Ezekben az időkben mindannyiunknak szüksége van egy kis kedvességre. Tudjátok, olyasmire, amiről Ellen DeGeneres mindig beszélni szokott. Egyébként ő az egyik leggonoszabb ember a világon. Válaszolj erre a tweetre, és oszd meg a legelképesztőbb gonosz történeteket, amiket Ellenről hallottál, és minden jó sztori után adok két dollárt egy ételbanknak”.

 

A hatás elképesztő volt. Az internetet elárasztották az Ellen DeGeneresről szóló történetek, köztük pedig rengeteg olyan volt, ami a sztár közvetlen környezetéből, legfőképp egykori munkatársai köréből érkezett. A világ pedig hirtelen felfigyelt arra, hogy bár a tévében előszeretettel harsogja a műsora jelszavát, miszerint „Légy kedves!”, a valóságban Ellen DeGeneres maximum azokkal kedves, akikkel érdekében áll kedvesnek lennie.

Elindult a panaszáradat

  • Egy bioételeket árusító üzlet alkalmazottja arról panaszkodott, hogy Ellen panaszt tett a főnökénél, mert lekopott körömfestékkel dolgozott. A főnöke majdnem kirúgta emiatt.
  • Egy volt alkalmazottja szerint Ellen orra nagyon érzékeny, nem bírja a rossz leheletet, ezért mindenkinek rágóznia kell, aki bemegy hozzá, méghozzá az irodájából vett rágót kell használnia.
  • Ha valakin némi testszagot vagy izzadtságszagot érez, azt azonnal hazaküldi zuhanyozni, akár a nap közepén is.
  • Kiderült az is, hogy Ellen minden nap kiválaszt egy stábtagot, akire épp pikkelhet, és aznap az illető napját pokollá teszi. Az egyetlen dolog, amiért túl lehet élni a dolgot, mert másnap már másvalaki életét fogja pokollá tenni.
Sorra alázta meg alkalmazottait Ellen DeGeneres

Carla Bruni az Ellen DeGeneres Showban, 2014-ben (Fotó: Michael Rozman/Warner Bros. via WireImage)

  • Panaszkodtak arra, hogy amikor Ellen rosszkedvű, a producerek mindig beküldenek hozzá valakit, akinek az a dolga, hogy próbálja őt jobb kedvre deríteni.
  • Ellen nagy állatbarát, ami jó, de ezt olyan szinten túlzásba viszi, hogyha mondjuk a videón a háttérben meghall egy alig hallható kutyaugatást, kifakad, hogy miért játszanak neki le egy videót, aminek a hátterében egy kutya szenved.

A karanténban szenvedő

Persze a fentiek csak tweetek, nehezen bizonyítható állításokkal, ettől még nem dőlt össze a világ. Azonban érződik, hogy lassan a sztároknak és a közönségnek is kezd a bögyükben lenni Ellen DeGeneres. Az emberek leginkább akkor akadtak ki rá, amikor a 27 millió dolláros kaliforniai luxusotthonából panaszkodott arra, hogy milyen szörnyű karanténban lenni, és úgy érzi, mintha börtönben lenne. A kijelentése igazi népharagot zúdított rá. A sztárok pedig leginkább akkor kapták fel rá a vizet, amikor elkezdett nyilvánosan ifjabb George Bush-al haverkodni és bratyizni, Susan Sarandon és Mark Ruffalo is kifakadtak rá amiatt, hogy ezzel relativizálja az egykori elnök iraki háborús bűneit.

A brit műsorvezető, Piers Morgan pedig hipokritának nevezte, miután Ellen azt üzente Katy Perrynek, hogy elő azokkal a nagy lufikkal. Morgan szerint, ha egy férfi mondana ilyet egy nőnek, azonnal szexizmussal vádolnák, de mivel Ellen mondta, ő simán megúszhatta a dolgot. Dakota Johnson pedig a műsorában hazugozta le Ellent, amikor a műsorvezető arra panaszkodott, hogy a színésznő nem hívta meg őt a szülinapi partijára. Johnson elárulta, hogy márpedig meghívta, csak nem jött el, azt pedig sosem tudta, hogy kedveli őt a műsorvezető, mert sosem éreztette vele. A sort még hosszan tudnánk folytatni, de itt nem a megsértődött celebeken van a hangsúly.

Sorra alázta meg alkalmazottait Ellen DeGeneres

Portia de Rossi, Ellen DeGeneres és Katy Perry az ötvenötödik Grammy díjátadó gálán (Fotó: Christopher Polk/Getty Images for NARAS)

A Buzzfeed bomba

 

Az igazi bomba július közepén robbant, amikor a Buzzfeed lehozott egy oknyomozó riportot, ahol Ellen műsorának tucatnyi egykori és jelenlegi alkalmazottja nyilatkozott arról, milyen toxikus körülmények uralkodtak a show színfalai mögött. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a „Légy kedves!” szlogen csak a bekapcsolt kamerák előtt érvényes, valójában a kedvesség volt az utolsó dolog, ami eszükbe jutott az ott uralkodó munkakörülményekről. Bár azt elismerték, hogy Ellen valóban hangulatember, az igazi problémát azok a producerek jelentik, akikkel körbeveszi magát: ők okozzák a mérgező légkört Ellen körül, és mivel a műsorvezető elsősorban velük kommunikál, a stábjában megjelenő problémák nagy részéről valójában fogalma sincs.

Ha hihetünk a leírásoknak, a bent uralkodó hozzáállást az jellemzi, hogy mindenki örüljön, hogy Amerika legnépszerűbb tévéműsorában dolgozhat, dolgozza ki a belét is, és ne panaszkodjon. Aki pedig mégis panaszkodni mer, az nemcsak a bónuszokról és a szponzoroktól kapott drága repiajándékokról marad le, hanem arról is, hogy az év végén megújítsák a szerződését. Az alkalmazottakat annyira semmibe sem veszik, hogy amikor kirúgnak egy-egy sok éve a műsorban dolgozó munkatársat, az értekezleten még csak említést sem tesznek erről. Egyszerűen olyan, mintha ezek az emberek egyik pillanatról a másikra megszűntek volna létezni.

Öngyilkos akart lenni, utána kirúgták

A Buzzfeed beszámolója teli van felháborító történetekkel arról, miket kellett átélni azoknak a dolgozóknak, akik nem tartoztak a producerek kedvencei közé.

  • A dolgozóknak elmondták, hogy Ellent ne zavarják, ha látják ide-oda menni a stúdióban, ne szóljanak hozzá.
  • Az egyik fekete női alkalmazott megtudta, hogy az ugyanabban a munkakörben dolgozó, frissen felvett munkatársa jobban keres nála. Fizetésemelést kért, amire azt mondták neki, hogy majd meglátják, mit tehetnek, aztán nem jelentkeztek többé.
  • A pandémia idején a producerek nem kommunikáltak az alkalmazottaikkal, nem közölték velük, hogy az átalakult helyzet hogyan hat majd a munkájukra és a munkabérükre. Bár végül mindenkit tovább fizettek, de jelentősen csökkentették a béreket a stábban.
Sorra alázta meg alkalmazottait Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres a stáb tagjaival egyeztet, sydney-i fellépése előtt (Fotó: Lisa Maree Williams/Getty Images)

  • Egy volt alkalmazott elmondta, hogy egy hónapra be kellett vonulnia kezelésre egy pszichiátriai intézetbe, mivel öngyilkossággal próbálkozott. Ezt közölte is a főnökeivel, ám miután visszatért onnan, kirúgták. Szép dolog még mélyebbre rúgni azt, aki már amúgy is a földön hever.
  • Egy másik alkalmazottnak nehéz éve volt, egy autóbaleset miatt három hétre kórházba került, két nap távmunkát kért, amikor egy temetésre kellett mennie, és három nap szabadságot kért egy másik temetés miatt. Mindegyik kérése ellenállásba ütközött a HR-nél, szabályosan küzdenie kellett értük.
  • Egy volt alkalmazottnak egészségügyi problémái akadtak, aminek kezelését nem fedezte a cég által fizetett biztosítás. GoFundMe kampányt indított, hogy pénzt gyűjtsön a kezelésre, amit megosztott a közösségi média felületein is, erre a főnökei behívták, hogy vegye le a posztokat, mert rossz fényt vet Ellen műsorára, hogy nem fizet elég jó biztosítást az alkalmazottainak. Csak Ellen image-e érdekelte őket, az alkalmazott egészsége egyáltalán nem.

Azt szinte az összes volt alkalmazott jelezte, hogy a producerek olyan munkahelyi légkört teremtettek, amiben senkihez se lehetett fordulni, ha valakinek problémája volt. Ha valaki mégis megtette ezt, nem csak a segítséget tagadták meg tőle, hanem a szerződésmegújítását is veszélyeztette. Bár a fenti ügyek legtöbbjéhez direktben Ellennek nem volt köze, de mivel a műsor az ő nevét viseli, sőt az NBC számára gyakorlatilag ő maga ez a show, ezért felelősséggel tartozik azért, hogy milyen vezető producerek dolgoznak a keze alá. Egyelőre az NBC csatorna még kitart Ellen mellett, de ha a rossz hírek mellé még némi nézettségcsökkenés is befigyel, már több okuk is lesz arra, hogy töröljék Ellen DeGeneres showját.

Ellenen kívül akadnak még nem olyan jó fej sztárok. Róluk is olvashatsz az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top