Életmód

Magántanár a gyereknek, privát szakács és házi lélegeztetőgép – a szupergazdagok karanténja

„Egy hajóban evezünk”. „Ebben most mind egyenlők vagyunk”. A közösségi médiában sokáig ilyen mondatokat olvashattunk a gazdagok posztjaiban, hogy aztán gyorsan kiderüljön: az ultragazdagok világjárvány idején is ragaszkodnak a kiváltságaikhoz.

Március első felében még úgy tűnhetett, hogy mivel a koronavírus nem vagyoni megoszlás szerint válogat, és első körben inkább a sokat utazó, nagy nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező emberek közül szedi áldozatait, ha valami, akkor ez a járvány majd egyenlőségjelet tesz az emberek közé. Hiszen nem számít, mennyire gazdag vagy, ha elkapod a vírust ugyanúgy egy kórház intenzív osztályán köthetsz ki, mint a nálad kategóriákkal szegényebb embertársad. Csakhogy teltek a hetek, a vagyonosok bezárkóztak privát kis birodalmaikba a személyzetük által kiszolgálva, míg a többiek közül sokaknak tovább kellett élniük az életüket, ki kellett menniük az utcára, el kellett menniük dolgozni, be kellett menniük a boltba a bevásárláshoz. Nem csoda, hogy egy hónappal az első hullám után ma már a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat sújtja leginkább a járvány. Egy hajóban evezünk? A fenéket!

Privát tesztek, privát doktorok

A világjárvány első heteiben még az alapellátásban kiemelt szerepet betöltő egészségügyi szakembereknek is alig jutott elég COVID-19 teszt, irgalmatlan erőfeszítésekbe került, ha valaki le akarta teszteltetni magát, és még így sem biztos, hogy sikerrel járt. Velük szemben a szupergazdagok csak füttyentettek egyet annak a magánklinikának, amelyikkel szerződésben álltak, és egy napon belül jött a teszt házhoz, és ez akkor is így volt, ha amúgy tünetmentesek voltak. A Sun beszámolója szerint Angliában március közepén egyetlen hét alatt több mint kétezer privát tesztet szállítottak házhoz, melyek már önmagukban is 200 és 400 angol font közötti összegbe kerültek, de az egyszerű emberek akkor sem jutottak volna hozzájuk gyorsan, ha megvan rá a pénzük: a magán egészségügyi centrumok ugyanis azokat az ügyfeleiket részesítették előnyben, akik egyébként is havonta kisebb vagyonokat fizetnek nekik a kiemelt szolgáltatásért.

A New York Post egyenesen arról számolt be, hogy a gazdagok és szépek orvosai alig bírták letenni a telefonjukat, annyi ügyfelük hívta őket, és sokan szerettek volna saját lélegeztetőgépet beszerezni az otthonaikba. Manhattan egyik legkeresettebb orvosa, dr. Ronald Primas (ha hihetünk a pletykáknak, Ivanka Trump és Jared Kushner is hozzá jár) például azt nyilatkozta, számos páciensének kellett elmagyaráznia, hogy nem rendezhet be az otthonában saját intenzív osztályt, ezért teljesen feleslegesen próbál lélegeztetőgépet vásárolni, és ha még meg is lenne minden eszköze, kezelőszemélyzettel úgysem rendelkezne. A lélegeztetőgépeket tervező kanadai cég, a Qidni Labs például arról számolt be, hogy számos hívást kaptak nagyon gazdag emberektől, akik lélegeztetőgépet akartak rendelni az otthonukba, és azzal kezdték, hogy a pénz nem akadály, de el kellett őket szomorítaniuk, hiszen ők a közt szolgálják, és nem adnak el lélegeztetőgépeket privát ügyfeleknek. Oroszországban egy kicsit könnyebb a helyzete az oligarcháknak: ők nemcsak be tudták rendezni a házi intenzív osztályukat, hanem ezen felül szerződést kötöttek orvosokkal és ápolókkal, akik baj esetén azonnal házhoz jönnek, hogy kezeljék őket – otthagyva a kevésbé pénzes betegeiket.

A koronavírus elleni küzdelemben sem mindegy, mennyi van a zsebünkben

Ha megtudják fizetni, akár személyzetet is kapnak a lélegeztetőgéphez (Képünk illusztráció – Fotó: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild)

A légitársaságok leálltak, a magánrepülőgép-business virágzik

A légitársaságok utasszállítása gyakorlatilag lenullázódott, eközben meg a magánrepülőgépeket üzemeltető társaságok márciusban minden eddiginél jobb hónapot tudhatnak magukénak. A Hertfordshire-i központú PrivateFly forgalmának növekedése tavaly márciushoz képest idén 60 százalékos volt, mert a járvány miatt sokan azok közül is őket választották, akik hagyományosan a légitársaságok első osztályán foglaltak volna helyet, de most féltek attól, hogy a reptéren a többi emberrel vegyülve megfertőződhetnek. Ugyanakkor a társaság csak ideiglenes növekedéssel számol, ugyanis ügyfeleik hetekkel ezelőtt befészkelték magukat az alkalmi luxusbúvóhelyükre, és egy darabig nem fognak annyit utazgatni, mint korábban. Persze az élet nem állt meg teljesen. A Vice-nak azt nyilatkozták, hogy egy ügyfelük a franciaországi birtokára szállíttatott velük vendégeket a születésnapi bulijára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Getting that pre-flight junk food 🍔 🍟 📸 @iam_billionaire

Rich Kids Of The Internet (@rkoi) által megosztott bejegyzés,

Luxuskarantén

Nemrégiben komoly botrány volt abból, hogy a délutáni talkshow-iról ismert népszerű műsorvezető, Ellen DeGeneres az egyik monológjában börtönként jellemezte az otthonát, miközben egy egészen hihetetlen, több tízmillió dollár értékű elképesztő birtokon él, és személyzet szolgálja ki. A mondatot később eltávolította a neten található verzióból, de a közfelháborodást már nem tudta kikerülni. Hasonló reakciókat kapott Justin Timberlake is, aki a családjával a víkendházukba költözött, és egy interjúban megjegyezte, hogy 24 órában a gyereknevelés nem embernek való feladat. Jeleznénk, hogy összesen egy gyereke van, és hihetetlen luxusban élnek egy varázslatos helyen. A sztárok és a szupergazdagok karanténja tehát egyáltalán nem hasonlítható a miénkhez, ráadásul a többség a nagyvárosokból kiözönlött a nyaralóba.

Van akinek a luxuskratén is börtön

Ellen DeGeneres otthonában a karantén idején, barátjával Justin Timberlake-kel beszélget éppen (Fotó: The Ellen Show/Backgrid UK/Profimedia)

New York manhattani luxuslakásai például szabályosan kiürültek, és az ott lakók olyan trendi környékeket árasztottak el, mint például Hamptons. A Szilícium-völgy tech-gurui pedig valamilyen rejtélyes oknál fogva Új-Zélandon vásároltak be birtokokból az elmúlt években – nemrégiben ezt a lehetőséget az új-zélandi kormány megszüntette –, és ahogy beütött a krach, rengeteg magánrepülőgép indult meg a szigetország felé, hogy még azelőtt odaérjenek, mielőtt lezárnák a határokat.

Perrin Molloy új-zélandi építési vállalkozó például azt nyilatkozta az alarabiya.net-nek, hogy Waiheke környéke a dollármilliárdosok kedvelt játszótere Új-Zélandon, és ugyan az ottani birtokok nagyrészt egész évben üresen állnak, most hirtelen megérkeztek a lakók, és a környék megtelt élettel. Olyan közismert szupergazdagoknak van  ott birtokuk, mint a filmrendező James Cameron, a PayPal alapítója, Peter Thiel, vagy a befektetési alapokból dollármilliárdossá váló Julian Robertson.

Magántanárok és magánséfek

Nehogy azt higgyük, hogy szupergazdagék a gigászi luxuskecóikban szenvednek a távoktatással. Aki csak tehette, magához költöztetett egy magántanárt is. A magántanárok kiközvetítésével foglalkozó Tutors International például elképesztő keresletemelkedésről számolt be. A jó fizetési lehetőség miatt pedig sokan attól sem riadnak meg, hogy a gazdagok mellett dolgozva hosszú hónapokig nem láthatják a családjukat. A médiabefektetéseken meggazdagodó David Geffen például a járvány kitörésekor egyből az 590 millió dollár értékű szuperjachtjára, a Rising Sunra költöztette a teljes családját, és persze egy magántanárt is, aki foglalkozik a gyerekekkel, míg a szülők a jól megérdemelt pihenésüket töltik.

A Rising Sun nevű hajó igazi luxuskarantén

David Geffen és Rising Sun nevű hajója (Fotó: Jeff Morgan 10/Alamy/Profimedia)

Sokan magukhoz költöztették a privát séfjeiket is, akik pedig nem, azok mindent megtesznek azért, hogy továbbra is a kedvenc éttermeikből szállítsák nekik házhoz a legjobb fogásokat. Menő New York-i éttermek például arról számoltak be, hogy gyakran előfordul, hogy Hamptonsba rendelnek tőlük házhoz, és nem sajnálják ezért kifizetni a borsos kiszállítási díjat sem. Tény, hogy ez nagy segítség egyes éttermeknek, amik így megmenekülhetnek a bezárástól.

Mutasd a bunkered, megmondom, ki vagy!

Ha már szupergazdagék elbarikádozták magukat a luxusbörtöneikben, szeretnék is jól érezni ott magukat. Jellemzően ehhez már eleve adott ott minden, de ha valami hiányzik a teljességhez, azt gyorsan pótolják. Például nagyon megnövekedett a kereslet a privát konditermek iránt.

Hiába él valaki egészen szuper körülmények között, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy ne aggódna a jövőjéért, bár általában a szupergazdagok nem az anyagiak miatt paráznak, hanem Amerikában inkább azért, mert attól félnek, hogy éhséglázadások törnek ki, elszabadul a bűnözés, és fegyveresek törhetnek rájuk csoda szép birtokaikon. Emiatt ha valakinek eddig nem volt a birtoka végében egy luxusbunkere, most jó eséllyel elkezdett építtetni egyet. A texasi központú Rising S. Company korábban egy átlagos héten jó ha egy-két bunkerre kapott megrendelést, most már nem ritka az sem, hogy egy héten tizennégy bunkert rendelnek meg tőlük. Ezek persze a legváltozatosabb árúak és minőségűek. Van, aki csak a vagyontárgyait, gyűjteményeit, értékes műtárgyait akarja ott elrejteni az esetleges betolakodók elől, mások azonban hosszú hetekre, hónapokra rendezkednének be a föld alá, amihez például egy saját üvegházat is lehet rendelni, hogy saját zöldségek termesztésével önellátóak legyenek odalent. Ebben talán meg van logika, ellentétben azzal, amikor valaki egy lőteret rendel a bunkerébe, hogy a puskáival gyakorolhasson.

A luxuskaranténban is van némi kockázat

A gyönyörű környezetben található álomszerű birtokokban karanténozásnak ugyan sokkal inkább ismerjük az előnyeit, mint a hátrányait, azért az utóbbiból is akad. Egészen pontosan egy. Bár sokkal kisebb az veszély, hogy az ember a világtól elzárt birtokán megfertőződjön, mint ha nap mint nap a nagyvárosban kellene flangálnia, a dolog azért nem teljesen lehetetlen, elég lehet hozzá egy futártól átvett küldemény után megfeledkezni a kézmosásról. A világtól elzárt helyeken márpedig nem egyszerű orvosi segítséget találni, kórházit meg pláne. A legjobban felszerelt kórházak ugyanis továbbra is a nagyvárosokban találhatók, vagyis pont ott, ahonnan ők most minél messzebbre menekültek.

További bicskanyitogató híreink a luxusból

A Louis Vuitton méregdrága sportszerkollekciót dobott piacra

10 teljesen felesleges luxusajándék

„Egy ingatlant, amit 200 millióért akarnak eladni, nem lehet telefonnal befotózni”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top