Trend

Magáncélra vásárolják fel az orosz milliárdosok a lélegeztetőgépeket, melyekből országos hiány van

Vannak olyan vidéki városok, ahol százezer emberre csak hat ilyen lélegeztetőgép jut.

Miközben nincs elég lélegeztetőgép Oroszország egyes területein, oroszországi milliárdosok a koronavírus-fertőzéstől tartva sorra rendeznek be magánvilláikban családi klinikákat, és felvásárolják az életmentő lélegeztetőgépeket is. 

Vannak olyan vidéki városok Oroszországban, ahol százezer emberre csak hat ilyen lélegeztetőgép jut. Illusztráció: Tim Cooper on Unsplash

Vannak olyan vidéki városok Oroszországban, ahol százezer emberre csak hat ilyen lélegeztetőgép jut (Illusztráció: Tim Cooper on Unsplash)

„Egyet már szereztünk, próbálunk még kettőt” – idézi a hvg.huThe Moscow Times című moszkvai lapnak név nélkül nyilatkozó milliárdosát, aki azt is közölte, egy lélegeztetőgépért több mint 22 ezer dollárt kérnek, s a hivatalos várólistán nyolc hónapra vállalnak szállítást. „Nagyon sok barátom próbál szerezni ilyen berendezést, s ha megjelennek valahol, biztosan megveszik őket” – tette hozzá. A lélegeztető-berendezéseket forgalmazó moszkvai cég is alátámasztja ezt, mint mondják, vásárlóik több mint harminc százaléka magánember.

A kereskedők azt is elmondták, hogy valamennyi raktáron lévő gépüket eladták, s nem tudják, mikor érkeznek újabbak. A lélegeztetőgépek gyártásában Oroszország nem túl erős, most az oroszok Kína mellett Brazíliából és Izraelből próbálnak meg gépekhez jutni.

Eközben az orvosok többsége nem tartja etikusnak, hogy a kórházak helyett a milliárdosok házi „klinikáin” dolgozzon, de a gazdag oroszok azt állítják, már megvan az orvosi és ápolói személyzetük is, akik már a gépek megvásárlása és beüzemelése során is segítettek. 

Az országban a gépek eloszlása egyenlőtlen, ugyanis negyedük a két fővárosra – Moszkvára és Szentpétervárra – jut, miközben vannak olyan városok, ahol százezer emberre csak hat ilyen gép jut. A gondokat súlyosbítja, hogy a vidéken lévő lélegeztetőgépek jó része állítólag elavult és nem túl hatékony, írja a lap.  

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top