nlc.hu
Sztárok

Johnny Depp és Amber Heard pere

Nem lehet kijelenteni, hogy Johnny Depp ártatlan

Miért mentegetjük Johnny Deppet a tettei alól? Vajon tényleg ér egy nőt megütni, elnyomni a bőrén az égő cigarettacsikket akkor is, ha ő kezdi a lökdösődést? Ha a nő a provokatív viselkedésével megadja a kezdőlépést, tényleg joggal lehet őt megfenyegetni azzal, hogy megölik és elássák valahol? Johnny Depp és Amber Heard bírósági tárgyalásain csámcsog a világ, és a legtöbben Deppet mentegetik, aki már 30 éves korában az agresszív viselkedésével okozott károkat. Szubjektív cikk következik Sereg Tímeától, aki párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozik.

Johnny Depp és Amber Heard több hete tartó tárgyalását az egész világ követi, nem csoda, hogy az internet népe is közzéteszi a véleményét. A kiváltságosok magánélete mindig is a bulvárlapok legfontosabb témái közé tartoztak, ők ketten pedig egyértelműen a hollywoodi hírességek közé sorolhatók – érinthetetlenek, gondolnánk. Amikor a világsztárok is ugyanúgy válnak és pereskednek, mint a hétköznapi emberek, az sokakat érdekel: végre kiderül, hogy ők is csak emberek. A színész páros volt szerelmi kapcsolata igazi héja-nász az avaron, addig mennek el, amíg átvitt értelemben ki nem nyírják egymást.

Szó szerint megtalálták egymást

A különlegesség hétköznapisága tehát értelemszerűen mozgat meg sokakat, ráadásul annyira, hogy mindenféle anyanyelvű emberek fröcsögnek, mocskolódnak és követelik a szerintük bűnös fél eltávolítását a képernyőről. Ez a valaki az internet népe szerint pedig Amber Heard. Holott nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy bármelyikük is bűnös vagy ártatlan lenne. Pláne azóta nem, hogy a bíróságon a szakértői, dr. Shannon Curry által készült vizsgálat során kiderült, Heardnak borderline személyiségzavara és hisztrionikus személyiségzavara van. Azaz, jelen esetben adott egy volt feleség, aki kezeletlen mentális beteg, és adott egy volt férj, aki évek óta súlyos alkohol- és drogfüggő.

„Szegény Johnny Depp” „Ilyenek a nők” „Igazságot Johnnynak” „Ez egy nárcisztikus szuka”  – bármilyen Facebookos kommentáradatot nézünk meg, hasonlókat olvashatunk külföldön is, itthon is. Sőt, justiceforjohnny (igazságot Johnnynak) hashtaggel több tízezer bejegyzést találni a neten. A hatalmas botrány mögött egyértelműen látszik, hogyan működhetett a párkapcsolatuk. Amber Heard a viselkedésével provokálta az egyébként agresszióra hajlamos Deppet, és addig hergelték egymást kölcsönösen, amíg abból fizikai-szexuális-érzelmi bántalmazás nem lett. Az, hogy a kapcsolatban volt bántalmazás bőven, nem kérdés, Depp megütötte, gázlángozta, életveszélyesen megfenyegette (hogy megöli és elássa valahol) Heardot. A kérdés az, hogy vajon akkor is tehet-e ilyet egy férfi, ha egy nő provokálja? És az internet népe miért hiszi azt, hogy mindehhez Deppnek joga lett volna? 

Johnny Depp Amber Heard

Johnny Depp és Amber Heard (Forrás: Getty Images)

Amber Heard kezeletlen személyiségzavarokkal küszködik, amiknek tünetei a viselkedésében egyértelműen megmutatkozhattak a párkapcsolatukban. Az egyik oldalon ott áll ő, akinek borderline személyiségzavarát a bántalmazó gyerekkorában kell keresni: szexuális abúzus, érzelmi elhanyagoltság feltételezhetően szerepelnek a múltjában. A hisztrionikus személyiségzavarral sincs ez máshogy, szintén a gyerekkorban keresendőek az okok: a szülői szeretetet, különösen az anyai szeretetet és figyelmet csakis figyelemfelkeltő eszközökkel érhette el. Dühvel, érzelmi kitörésekkel él együtt már gyerekkortól kezdve, belső feszültség jellemzi, gyakoriak a teátrális jelenetek, öngyilkossággal való fenyegetőzések, a szerhasználat, függőségek. (Erről bővebben ebben a tanulmányban lehet olvasni.) A másik oldalon pedig ott van Johnny Depp, akibe mindannyian beleszerettünk egy kicsit az Ollókezű Edwardban, akinek függőségét félmosollyal elnézzük. Akin jó pár pszichológus nem fog meglepődni, ha kiderül, nárcisztikus személyiségzavar jeleit mutatja. A borderline-osok és a nárcisztikusok ugyanis úgy vonzzák egymást, mint egy mágnes, pontosan azt az űrt töltik ki egymásban, amit tudat alatt kereshetnek.

Nincs nyertes, nincs ártatlan, mindketten bűnösök és mindketten vesztesek

A kapcsolatukban Heard drámai és teátrális figyelemszomjazóként viselkedhetett, amikor úgy érezte, nem kap elég szeretetet, és legbelül retteghetett, hogy elhagyják. Depp pedig kiélhette az elnyomó és agresszív oldalát, azaz felerősíthették egymásban mindazt, amit addig talán mindketten igyekeztek háttérbe szorítani. Nem nehéz elképzelni tehát kettejüknél egy közösen töltött estét: Depp néz valamit a tévében, Heard hisztizik, hogy nem figyelnek rá, hozzávág Depphez egy konzervdobozt, Deppnek vérzik az orra, üvöltözik, lökdösődik, lekever egy pofont Heardnak, majd elmegy inni a közeli kocsmába. Azt, hogy kölcsönösen püfölték egymást, az egykori házaspár volt párterapeutája is megerősítette a bíróságon. Ilyen párkapcsolatokról sok-sok facebookos csoportban olvasni, amik mind bántalmazó kapcsolatokról szólnak.

Így mindkettejükről kijelenthető, hogy súlyosan bántalmazó a viselkedésük a párkapcsolatban, mindketten durván mérgező emberek.

Amber Heard indította el a lavinát azzal, hogy a nyilvánosság elé lépett, és elmondta, bántalmazó kapcsolatban élt Johnny Depp-pel. Ez a lépés szinte belesimul a személyiségének zavaraiba, figyelemfelkeltéssel él. A színész nevét ugyan nem mondta ki a Washington Postban tett vallomásában, azonban Depp szerepeket veszített el a 2018-ban megjelent cikk óta. Emiatt ülnek most mindketten a bíróságon, Depp 50 millió dollárnyi kártérítést kér a rágalmazási perben. Ez a lépés pedig Depp személyiségéhez passzol, legalábbis ami eddig kiderült róla, hiszen ezzel támadóan lépett fel, hogy megvédje önmagát.

Johnny Depp amber heard válás

Amber Heard sétál el a virginiai bíróságról, 2022. április 11-én (Fotó: Paul Morigi/Getty Images)

A több hete tartó bírósági eljárásról videókat is találni az interneten, Johnny Depp pedig nem tesz mást, mint hozza a szokásos, filmekben is látott formáját: vállalja a piás, olykor a dühét kezelni nem tudó, szerinte okkal nőgyűlőlő kijelentéseit. Az internet népe pedig imádja, az oka ennek pedig az, hogy pontosan ugyanazt kapjuk, mint amit a Rumnaplóban vagy éppen A Karib-tenger kalózaiban. Csakhogy amíg a színészkedés egy fantáziavilágban játszódik, a valóságban Depp súlyos függőségekkel él együtt. Ő az, aki kora reggel whiskyvel indít, és erre büszke is, ő az, aki 14 éves koráig minden létező drogot kipróbált, és vállalja. Olyan férfi, akiről ha név nélkül olvasnánk egy rendőrségi közleményhez kapcsolódó cikkben, és a történet hazai lenne, megrökönyödnénk. 

Johnny Depp Kate Moss-szal járt a kilencvenes években, álompárnak számítottak: Depp akkor 11 évvel volt idősebb az éppen a karrierjét kezdő topmodellnél. A mostani tárgyaláson téma volt az is, amikor a kapcsolatuk idején Depp szétvert egy hotelszobát, 8000 angol fontnyi kárt téve abban. Akkor ezért le is tartóztatták. Az ok állítólag az volt, hogy egy haverja felcseszte az agyát, és így vezette le a dühét, eközben Kate Moss aludt a szobában. Deppel szemben Amber Heard pontosan ezt fogalmazta meg: hogy dühét és frusztrációját nem tudja kezelni, alkohol és drog befolyása alatt pedig agresszív. Részegesnek, erőszakosnak írják le a természetét a bíróságon, Depp pikáns megjegyzésekkel vállalja mindezt – az internet népe pedig imádja ezeket a videókat.

Johnny Depp és Kate Moss

Johnny Depp és Kate Moss, Mickey Rourke születésnapi partiján (Fotó: Richard Corkery/NY Daily News Archive via Getty Images)

„Íme a metoo genderőrületének árnyoldala”

A kommentelők és az egész hajcihő odáig is elmegy, hogy a metoo mozgalmat hibáztatják Heard viselkedéséért. Hogy ő lenne az élő példája annak, hogy már a nők bármit megtehetnek a férfiakkal. A metoonak pedig egészen más a lényege, gondoljunk csak abba bele, hogy az ötvenes-hatvanas évek Magyarországában a vezető beosztású férfiak úgy válogatták a titkárnőiket, hogy minél dögösebbek legyenek. És nem féltek rácsapni Gizike fenekére, vagy éppen simogatni Gizike combját diktálás közben. Az alá-felé rendelt viszonyról, a hatalommal való visszaélésről, a szexuális visszaélésekről szól a metoo mozgalom, aminek a legfontosabb üzenete az, hogy akivel ez megtörtént, ne éljen tovább a szégyennel, merjen beszélni róla. A felelősség nem az övé, hanem azé, aki ezeket a cselekvéseket elkövette.

Egész biztos, hogy akadnak olyan nők is, akik kihasználják a mozgalmat azért, hogy jobb pozícióba kerüljenek, ezt nem is tagadja senki. Azonban Depp és Heard esetében ezt nem lehet kijelenteni, hiszen ez egy házaspár súlyosan bántalmazó múltja, tehát nem arról van szó, hogy Depp rendezőként kihasználta volna Heardot egy jobb szerep ígéretéért. A két dolog egészen más, és tény, ami tény: Depp mindeddig azt sem tagadta, hogy égő cigarettacsikket nyomott el a színésznő bőrén. A színésznő állításait eddig a bíróság nem kérdőjelezte meg, és az orvosi látleletek is arról tanúskodnak, hogy Depp fizikailag is bántalmazhatta Amber Heardot. És viszont.

Johnny Depp amber heard válás

Johnny Depp a virginiai bíróságon, 2022. április 19-én (Fotó: Paul Morigi/Getty Images)

A kettejük magánélete sohasem súlyosbodott volna ennyire, ha legalább egyikük nem mérgező ember, ha mentálisan egészséges, és nem szerfüggő. Mindkettejük korábbi kapcsolataiban lehettek jelei annak, hogy milyen árnyoldalakkal élnek együtt, azonban a kettejük párosa felerősítette ezeket. Ugyan odáig eljutottak, hogy párterápiára mentek, azonban annak sem volt értelme, láthatóan nem is voltak alkalmasak arra, hogy a közös életüket bármilyen formában élhető mederbe tereljék. Mind Depp, mind Heard olyan személyiségűek, akik egyébként is túlságosan sokat sérültek gyerekkorukban, mindketten drogfogyasztók, híresek, szépek és gazdagok. Így aztán a társadalomba való beilleszkedésük sem nevezhető zökkenőmentesnek, és amennyiben a sárdobálás folytatódik további mocskos részletekkel, feltehetően mindkettejük karrierje és magánélete hosszú távon megsínyli ezt az egészet. 

A hat hétig tartó perben a bíróság várhatóan kimondja majd, jogos-e Depp rágalmazási pere vagy sem. Az ítélettől függetlenül várható, hogy nem áll itt meg a színészpáros vitája: további pereskedésekkel mindketten azon lesznek, hogy a másikat még inkább megsemmisítsék a nagy nyilvánosság előtt. És amikor két ember vitája idáig fajul, nem félnek beáldozni másokat sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top