A herceg, aki sokkal jobb arc, mint Harry: 43 éves lett Károly Fülöp

Baranyai Enikő | 2022. Május 13.
43. születésnapját ünnepli Károly Fülöp herceg, aki – bár csak hét hónapig volt Svédország első számú trónörököse – elkötelezett, dolgozó tagja maradt a királyi családnak és a magánélete is szépen alakult.

XVI. Károly Gusztáv svéd király három gyermek édesapja. A legidősebb Viktória hercegnő, akit öccse, Károly Fülöp követett, majd húguk, Magdolna is megszületett. Viktória születésekor még más törvények voltak érvényben az országban, amelynek értelmében nem az elsőszülött, hanem az elsőszülött fiú örökli a trónt. Így esett, hogy a Viktória után két évvel született Károly Fülöpből első számú trónörökös lett. Csakhogy a törvényt hét hónappal később – visszamenőleg – megváltoztatták, mégpedig úgy, hogy nem számít a születési sorrendben a gyermek neme, így Viktóriából koronahercegnő lett, Károly Fülöp pedig herceg maradt.

Ez a döntés hatalmas terhet rakott a kamaszéveiben törékeny Viktóriára, aki sokáig étkezési zavarokkal is küzdött, viszont levette a későbbi uralkodás súlyának terhét az öccséről, aki így sokkal gondtalanabb életet élhetett. Károly Fülöp először természettudományi középiskolába járt, majd grafikusnak tanult, végül  agrár- és vidékgazdálkodási szakon diplomázott. Ahogyan édesapja, úgy ő sem hagyta ki a katonai szolgálatot, annak ellenére, hogy – nővére gyermekeinek megszületése után – egyre lejjebb csúszott a trónöröklési listán. Négy év szolgálat után hadnaggyá léptették elő, hét évvel később pedig őrnagyi rangot kapott. És bár tisztességesen helyt állt a katonai és a rangjával járó feladatokban, azért nem vonta meg magától az élvezeteket. Számos szenvedélye van, amiről azután sem mondott le, hogy ő maga is apuka lett.

XVI. Károly Gusztáv és Szilvia svéd királyné a gyerekekkel: Károly Fülöppel és Viktória hercegnővel (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Rendőrségi ügy lett a száguldásból

Persze miért is tette volna! Károly Fülöp szenvedélye ugyanis a sport, úgy a futball, mint a síelés, nem meglepő, hogy teljesítette a világ leghosszabb sífutó versenyét is. Majd engedélyt szerzett és ma is aktív versenyzője a Skandináv Túraautó Bajnokságnak, ahogyan egy másik helyi autóversenyzési sorozatnak is. Nem is olyan régen éppen a száguldás iránti szenvedélye sodorta bajba. Tavaly decemberben ugyanis reggel hét óra körül készült róla egy kissé drága „fotó”, amely bizonyította, hogy közel a belvároshoz a megengedettnél sokkal gyorsabban vezette a Volvóját. A herceg néhány héttel később alávetette magát a rendőrségi kihallgatásnak, majd elfogadta a rá kiszabott pénzbüntetést is.

Károly Fülöp svéd herceg a Gellerasen versenypályán, a svéd Karlskoga-ban, 2019-ben (Fotó: Profimedia)

Elmentek az IKEA-ba és összeköltöztek

Károly Fülöp életének középpontjában azonban – természetesen – nem az autók állnak, hanem a családja. Választottja nem egy nemes, hanem a civil származású Zsófia. A Sofia Hellqvist néven született nő a legtöbbször csak „egykori modellként” szerepel a cikkekben, pedig sokkal több ennél. Zsófia az érettségi után képzőművészetet tanult, amit követően valóban igent mondott egy férfimagazinnak, ekkor készültek el róla azok a bikinis fotók, amiket ma is megtalálni neten. A népszerűséget meglovagolva, igent mondott a Love Island párkereső realityre, és a műsorban egészen a döntőig menetelt. Majd onnan hazatérve lezárta a celebéletét, és az Egyesült Államokba költözött, ahol könyvelést, gyermek- és ifjúságvédelmet, valamint gyermekkommunikációt tanult. Zsófia egy étteremben dolgozott, amikor 2009-ben egy stockholmi klubban megismerte Károly Fülöpöt. Kezdetben nagyon sok előítélettel kellett szembenéznie a múltja miatt, de a herceg végig kitartott mellette és harcolt érte. „Zsófia a kezdetektől küzdött azért, hogy elfogadják. Az esküvő előtt azt is mondta a sajtónak, hogy megpróbálták elengedni egymás kezét a herceggel, mert úgy éreztek, hogy a szerelmük melletti kiállás akkora küzdelem lenne számukra, amit nehezen viselnének. Végül harcoltak és kiállták egymásért, a szerelmükért” – mondta Margareta Gotthardsson svéd riporter. A herceg is adott interjút a megismerkedésük kapcsán korábban, ő így fogalmazott. „A szüleim és a testvéreim kíváncsiak voltak Zsófiára, és nagy szívvel fogadták őt a családba. A sajtó zaklatását azonban nehezen viseltük a kapcsolatunk elején.”  

Károly Fülöp és Zsófia Saint-Tropez-ban, 2011-ben (Fotó: Peter Slane/Papixs via Getty Images)

Károly Fülöp azokra a cikkekre gondolt, melyek megkérdőjelezték Zsófia alkalmasságát a hercegnői ranghoz, pusztán azért, mert korábban magazinokban szerepelt. De sok cikk született arról is, hogy a fiatalok megszegték a királyi protokollt, mert már négy évvel az esküvőjük előtt, 2011 tavasz összeköltöztek a stockholmi Djurgårdenben. Ezt egyébként maga a palota is megerősítette. Humorérzéküket is megvillantották, amikor közölték, hogy már az IKEA-ba is elmentek bútorokat venni. Az idő azonban a herceget és választottját igazolta. A Disney-mesékbe is beillő esküvőt végül 2015-ben tartották meg.

Az elmúlt hét évben a házaspárnak három fia született. A legidősebb, az immár hatéves Sándor herceg 2016-ban jött a világra, őt követte 2017-ben Gábor herceg, végül 2021-ben megszületett a házaspár legfiatalabb fia, aki a Julian nevet kapta. „Három gyermekkel néha káosz az élet. Voltak álmatlan éjszakák, de szerencsére minden gyermekünk két hónapos kora után szinte átaludta az estéket. Már azt is tudtuk, hogy két gyerekkel nehezebb, mint eggyel és hárommal még inkább, de ez háromszor annyi szeretetet is jelent. Mi sem vagyunk mások, mint a többi szülő. Ugyanazok aggasztanak bennünket is, például a kirekesztés és a zaklatás. Azt akarjuk, hogy gyermekeink olyan világban nőjenek fel, ahol biztonságban érzik magukat” – nyilatkozta a herceg és a hercegné a Kupé magazinnak.

A gyerekek már más életet fognak élni

Bár gyermekeik mindannyian hercegi rangot kaptak, XVI. Károly Gusztáv 2019-es döntésének értelmében, Zsófia és Károly Fülöp fiai már egy teljesen „civil” közegben nőhetnek fel. Az uralkodó ugyanis három évvel ezelőtt leszűkítette a királyi ház tagjainak számát, vagyis azokét, akiknek hivatalos kötelezettségeket kell ellátniuk. Döntése értelmében nyolc unokájából hat hivatalosan már nem tagja a királyi háznak, csak Viktória trónörökös két gyermeke. Sándor, Gábor és Julian hercegek, valamint Magdolna gyermekei, Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik, azonban nem királyi fenségek már, és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtarthatják a hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá.

Zsófia és Károly Fülöp azonban maximálisan helytáll a rájuk háruló feladatokban. Legutóbb a brit Beatrix hercegnővel közösen jelentették be, hogy megszervezik és nagykövetei lesznek az első olyan nagyszabású rendezvénynek, mely a diszlexiával foglalkozik. „Tudom, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a diszlexiás embereknek. Nekem szerencsém volt, hogy megfelelő segítséget kaptam, de sajnos nem minden gyerek ilyen szerencsés. Feleségemmel közös alapítványunk célja mindig is az volt, hogy hozzájáruljanak ahhoz, hogy egy befogadóbb társadalomban éljünk. Nem is olyan régen még a diszlexiás lustának vagy butának számított, de ma már jól tudjuk, hogy a diszlexia kreativitással és problémamegoldó készségekkel hozható kapcsolatba” – mondta a rendezvény kapcsán Károly Fülöp, aki maga is érintett a problémában.

A házaspár nem rejtegeti a gyermekeit sem. Bár ők is a civil élet felé terelgetik majd őket, örömmel tesznek közzé friss fotókat a hercegekről és arra is nyitottak, hogy olykor bepillantást engedjenek a családi életükbe.

Exit mobile version