nlc.hu
Sztárok

A svéd, a bhutáni és a luxemburgi királyi gyerekek különleges élete

Totyogós királyi csemeték, akikről alig tudunk valamit, pedig nagyon is izgalmas az életük

Nem mindegyik királyi csemete él luxuséletet, és nem mindegyikükről lehet olvasni napról napra. A most következő hat gyermek, más-más okból, de igazán különleges életet él.

Györgyről, Saroltáról, vagy éppen Harry herceg fiáról, Archie-ról viszonylag sok cikkel és fotóval találkozhatunk. De van itt még jó pár totyogós koronás csemete, akikre nem vetül akkora rivaldafény.

Károly luxemburgi herceg, aki felvidítja az öregeket

Hosszú-hosszú éveket vártak a szülei a mindig mosolygós, luxemburgi Károly hercegre. Története akkor kezdődik, amikor Henrik, luxemburgi nagyherceg legidősebb fia, a trónörökös Vilmos herceg még 2012 őszén vette feleségül Stephanie de Lannoyt grófnőt. Az évek csak teltek, Vilmos átvette néhai nagyapja megannyi tisztségét, aktívan segédkezett apjának, a nagyhercegnek, míg felesége Londonban tanult, a többi közt művészettörténetet. Bár még 2011-ben eltörölték azt a törvényt, hogy csak az elsőszülött fiú örökölheti a trónt, a hercegi párnak sem lánya, sem fia nem született. Hosszú évekig próbálkoztak, Stephanie megannyi kezelésen átesett, míg végül 2019-ben örömmel újságolták el az embereknek, hogy hamarosan szülői örömök elé néznek. Károly herceg a koronavírus első hulláma alatt, 2020. májusában született, ami miatt a büszke nagyszülők is csak videóhíváson keresztül láthatták az első hetekben.

Károly luxemburgi herceg

Vilmos luxemburgi trónörökös és Stefánia luxemburgi hercegné gyerekükkel Károly luxemburgi herceggel (Fotó: Sophie Margue/Cour Grand-Ducale/Pool/ABACAPRESS.COM/Profimedia)

Vilmos és felesége soha, egyetlen pillanatra sem tartotta távol Károlyt a nyilvánosságtól. A hathetes gyermekről meseszép fotókat közöltek a hercegi család hivatalos oldalán. Károly alig volt öt hónapos, amikor első hivatalos eseményén részt vett, természetesen még csak édesanyja karjaiban. A mosolygós herceget először tavaly októberben láthatta a nagyközönség élőben, amikor szülei magukkal vitték a tiszteletére ültetett fák átadására. Majd pár nappal később egy rózsakertbe látogatott el szüleivel, ahol egy virágot neveztek el róla. „Károly születése nagyon érzelmes, és a járvány miatt nagyon stresszes időszakra is esett. De amint megérkezett közénk, semmi nem számított, csak ő. Az első pár hónap nem volt könnyű, különösen az éjszakák. Az életünk sokat változott, most már soha nem unatkozunk” – mondta egy közös tévéinterjúban Vilmos és felesége.

Károly azóta már másfél éves, a mosolyával mindenkit elvarázsol. A totyogó koronás idén több idősotthonba is ellátogatott szüleivel, ahol csak úgy csipkedték az arcát a lakók, és etették a kínált sütivel, tortával. Károly igazi szorongásoldó volt a Covid miatt hosszú hónapokig „bezárt” időseknek.  De a kis herceg volt már játszótéren, részt vett az idei nemzeti ünnepen és mint minden korabeli: imád homokozni, és plüssállatot szorongatni.

A luxusok nélküli hercegek

Dzsigme Keszar Namgyal 2006-ban került Bhután trónjára. Radikális változtatásokat eszközölt az országban, így például abszolút monarchiából alkotmányos monarchiába vezette át az országot. De az udvarban sem akarta követni apja hagyományait, aki négy feleségével osztotta meg a koronáságyát. Dzsigme alig volt 17 éves, amikor először megpillantotta az akkor hétéves Jetsun Pemát, akit aztán feleségül vett, amikor a lány betöltötte a húszat. 2011-ben vagyis kereken tíz éve mondták ki az igent, és azóta csak a Himalája Vilmos hercegének és Katalin hercegnéjének tartják őket, azzal a kicsit sem hangyányi különbséggel, hogy ők már uralkodók. A Sárkánykirálynak és a királynénak két gyermeke is született.

Az első kisherceg 2016-ban született, akiből azonnal Sárkányherceg, vagyis trónörökös lett. Az immár ötéves fiúcska apja után a Dzsigme Namgyel herceg nevet kapta, és születése óta gyakran öltözik össze az apjával.

Dzsigme Keszar Namgyal Bhután

A bhutáni királyi család (Fotó: HMK Jigme Khesar Facebook oldala)

Az uralkodói pár második gyereke 2020 tavaszán jött a világra, őt Dzsigme Ugyen hercegnek nevezték el a szülei.

A négytagú család nagyon visszafogott életét él. Két teljesen hétköznapi autójuk van, amelyek még csak nem is golyóállók. Az ötéves trónörökös ráadásul már aktívan részt vesz a koronás eseményeken. Idén augusztusban például ott volt a katona parádén, ahol először voltak a végzősök között nők.

Dzsigme Keszar Namgyal Bhután

Fotó: HMK Jigme Khesar Facebook oldala

A három szőke svéd herceg, akiknek folyton elkóborol a kutyájuk  

XVI. Károly Gusztáv svéd királynak és feleségének három gyermeke született: a koronahercegnő Viktória, Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő. A legfiatalabb lány, Magdolna három gyermekével és férjével az Egyesült Államokban él. A trónörökös Viktóriának két gyermeke született, lánya jövőre már tízéves lesz, a fia pedig hat. S, hogy mi a helyzet a király egyetlen fiával, a Disney herceg külsejű Károly Fülöppel? Nos, a 42 éves férfi 2015-ben vette feleségül Sophia Hellqvist médiaszemélyiséget, akiből azóta Zsófia hercegné lett, és aki az elmúlt hat évben három csodaszép kisfiúval ajándékozta meg férjét, és a svéd királyi családot. 

Károly Fülöp és Zsófia első gyermeke 2016-ban született és Sándor nevet kapta. Őt követte a második herceg 2017-ben, akit Gábornak neveztek el, a harmadik fiú pedig 2021 tavaszán jött a világra és a Julian név áll az anyakönyvi kivonatán.  Zsófia, aki nagyon szeret svéd népviseleti ruhát viselni a keresztelőkön úgy, mint a nemzeti ünnepeken, előszeretettel öltözteti össze a fiait. Mindhárom fiú szőke hajú, és leginkább az édesanyjukra ütöttek. Az idősebb fiúk nagy örömmel kísérik el az édesapjukat az autóverseny pályára, ahol Károly Fülöp az egyik szenvedélyének, a vezetésnek hódolhat.

Károly Fülöp és Zsófia

Károly Fülöp és Zsófia a gyerekekkel (Fotó: Rune Hellestad/Getty Images)

A svéd király 2019-ben hozta meg azt a döntést, melynek értelmében Magdolna és Károly Fülöp gyermekei – vagyis összesen öt unokája – megtarthatják ugyan a hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá. Az új törvény értelmében ők már nem királyi fenségek többé és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Ennek kapcsán Zsófia és Károly Fülöp úgy fogalmazott, hogy őszintén örülnek annak, hogy fiaik valamennyire szabadabb életet élhetnek majd, és önálló döntéseket hozhatnak az életükről. Ugyanakkor megtartják hercegi címüket – a fiúk Södermanland és Dalarna hercegei – melyekre nagyon büszkék.

Károly Fülöp családjának egy kutyája is van, a terrier a Siri névre hallgat. Siri azonban nem is olyan régen elszökött, és egy nő találta meg a család otthonához közöli Djurgården királyi parkban Stockholmban. A megtaláló ekkor még nem sejtette, hogy kihez is tartozik a zavarodott eb, majd a barátja felvetette, hogy akár Károly Fülöpéké is lehet, hiszen ők laknak azon a környéken. Néhány perc és a mindenható Google segítségével ki s nyomozták, hogy bizony a herceg és a hercegné folyton elkóborló ebét találtak meg. A pár nem jött zavarba, egyszerűen becsengettek a pazar épületbe, a kapuban pedig megjelent Károly Fülöp és a legidősebb fia, hogy átvegyék Sirit, a család kóbor kutyusát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top