nlc.hu
Sztárok

A Kék lagúna színészei akkor és most

42 éves A kék lagúna: a premier után azt vizsgálták, mi történt a forgatáson a 14 éves Brooke Shieldsszel

A kék lagúna 1980-as verziója hatalmas tömeget vonzott a mozikba. Az akkor 14 éves Brooke Shields ma már 57 esztendős, a filmbéli partnerét alakító Christopher Atkins pedig 61 éves nagypapa.

Kapaszkodj meg, mert vad számok jönnek! 1980 nyarán, vagyis kereken 42 éve került a mozikba A kék lagúna című mozifilm. Ez volt Henry De Vere Stacpoole regényének harmadik filmváltozata. Míg a konzervatív nézők és szervezetek a meztelenség, illetve a maszturbálás és az öngyilkosság ábrázolása miatt támadták az alkotókat, addig a kritikusok az átlagos színészi teljesítmény és a giccses megvalósítás miatt húzták a szájukat. Ez azonban kicsit sem érdekelte a moziközönséget, hiszen a Kék lagúna az 1980-as év 9. legnagyobb bevételét elérő filmje volt. Nézzük, mi történt a két főszereplővel az elmúlt 40 évben!

Óceánból a luxusmedencékbe

A mozi férfi főszereplőjének az akkor 19 éves Christopher Atkinst választották. A szőke fürtökkel hódító fiatal felnőtt Atkins baseball-játékosnak készült. Egyesek szerint nagyon is ígéretes sportkarrier állt előtte, azonban egy térdsérülés miatt le kellett mondania arról, hogy profi játékos legyen. Christopher végül a barátai unszolására ment el a Kék lagúna szereplőválogatójára. Semmilyen színészi tapasztalata nem volt, akkoriban vitorlásoktatóként kereste a kenyerét. Az, hogy megkapta a szerepet, inkább volt köszönhető a megjelenésének, mint a színészi képességeinek. Sőt, ennél is meglepőbb, hogy a férfit azonnal Golden Globe-díjra jelölték a Kék lagúnában nyújtott alakítása miatt. Ő azonban nem tudta minőségi hírnévre váltani az első sikerét. A következő évben kiadott egy dalt, ami a 100-as toplista 71. helyéig jutott. A nóta népszerűsítéséhez az is kevésnek bizonyult, hogy levetkőzött a Playgirl magazin címlapján, bár semmi olyat nem mutatott, amit nem láttak volna korábban a Kék lagúna nézői. „Akkoriban a legnagyobb rajongóim a meleg férfiak voltak” – mondta egy interjúban a Page Sixnek.

Brooke Shields Christopher Atkins Kék lagúna

Christopher Atkins a Hollywood All-Star Baseball gálán, 1987-ben (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

1983-ban elvállalta A Night in Heaven című film főszerepét. A moziban egy bukott hallgatót alakított, aki titokban éjszakai bárban dolgozik mint chippendale táncos, és viszonyba kezd egykori tanárával. A film és Christopher játéka is olyan rosszul sikerült, hogy két évvel a Golden Globe után már Arany Málna-díjat adtak neki a szörnyű színészi teljesítménye miatt. A férfi ezután két évig a Dallasban játszott, és a ’80-as, majd a ’90-es években is kapott kisebb-nagyobb tévés szerepeket. A visszatérés azonban soha nem sikerült neki. Miközben fel-feltűnik különböző filmekben, egy civil szakmát is választott magának. Hinnéd vagy sem, de a Kék lagúna sztárja egy luxusmedencéket építő céget alapított, melyet több éve sikeresen üzemeltet.

Ma már kalandos nagypapa

Atkins még 1985-ben vette feleségül Lyn Barron Weber ausztrál színésznőt, az esküvőt Ausztráliában tartották. A házasságból két gyermek született: egy fiú és egy lány. 2007-ben azonban zátonyra futott a színész házassága. 2021-ben, a 60. születésnapja környékén több interjút is adott, az egyikben közölte, hogy jelenleg is barátnőt keres, lehetőleg olyat, aki nyitott az őrültségekre és kellően tüzes. „Nem akarok drámát. Túlságosan öreg vagyok már ahhoz… Olyan barátnőt keresek, aki szeret nevetni, kellően nyitott és érzékeny az intimitásra” – magyarázta az interjúban Atkins, aki azt is elárulta, hogy miután véget ért a 22 évig tartó házassága, két kapcsolata volt. „Hosszabb, stabilabb kapcsolatra törekszem. 2007 óta volt egy négy évig, és egy hét évig tartó románcom.”

Brooke Shields Christopher Atkins Kék lagúna

Christopher Atkins fiatalkori fotójával (Fotó: Brian To/FilmMagic)

A férfi azt sem hallgatta el, hogy a nyolcvanas években komoly alkoholproblémával küzdött, de immár 22 éve teljesen józan, ráadásul időközben nagypapa is lett. „Én lettem a legjobb fej nagyapa, aki kígyóvadászatra, kempingezni, horgászni, labdázni viszi a gyerekeket. Jól érezzük magunkat és sokat szórakozunk.”

Túl fiatal volt, ezért testdublőrt kapott

Ellenben filmbeli partnerével, Brooke Shields ma is népszerű. Bár nagyon fiatal, mindössze 14 éves volt, amikor megkapta a Kék lagúna főszerepét, nem akkor állt először kamerák előtt. A megosztó, de népszerű mozi volt a hetedik filmje, mellette pedig rendszeresen modellkedett. Természetesen a készítők nem akarták, hogy a gyermekkorú Shields meztelen jeleneteket vállaljon a filmben, éppen ezért a 42 éves testdublőr, Kathy Trout helyettesítette őt a korhatáros és pucér jelenetekben. A rendező még arra is figyelt, hogy Brooke mellére jól odaragasszák a haját, hogy véletlenül se „mozduljon” el.  Mindezekkel együtt is – a Mental Floss szerint a film bemutatása után évekkel – a színésznőnek tanúskodnia kellett egy vizsgálaton arról, hogy a forgatások alatt hasonmás helyettesítette, és nem került megalázó, kizsákmányoló, vagy a kora miatt bűncselekménynek minősülő helyzetbe.

Brooke Shields Christopher Atkins Kék lagúna

Brooke Shields és Christopher Atkins a Kék lagúnában (Fotó: Columbia Pictures via AFP)

Erőltetett románc

A rendező Randal Kleiser ráadásul mindent elkövetett annak érdekében, hogy a két főszereplő, a 14 éves Shields és a 19 éves Atkins valóban egymásba szeressen. A színész úgy nyilatkozott 2013-ban, hogy a direktor teleplakátolta a lakókocsiját Brooke fotóival, és azt mondta neki, hogy esténként nézegesse a képeket, hogy valódi érzelmek legyenek köztük, ami – valljuk be – eléggé bizarr és kissé beteges.

Miközben Atkins számára Golden Globe-jelölést hozott a film, addig Shields Arany Málna-díjat kapott, mint legrosszabb színésznő. Ez azonban nem szegte kedvét a folytatástól és a mai napig aktívan dolgozik Hollywoodban. Bár a világhírnevet a Kék lagúnának köszönheti, a Golden Globe-díját a 90-es években kapta saját sorozatáért, a Szeleburdi Susanért.

Brooke Shields Christopher Atkins Kék lagúna

Brooke Shields és Christopher Atkins New Yorkban, 1980 (Fotó: Sonia Moskowitz/IMAGES/Getty Images)

Második férje mellett lett boldog

Ami a magánéletét illeti, Brooke Shields szerelmi élete is címlapra került a ’90-es években. Köszönhető volt ez a teniszlegenda Andre Agassinak, aki feltette neki a nagy kérdést, és gyűrűt húzott az ujjára. Az esküvőt 1997-ben, négy évvel a megismerkedésük után tartották, azonban a házasság csak két évig tartott. Agassi és Shields még az ezredforduló előtt hivatalosan is elváltak. Később megjelent könyvében a színésznő azt állította, a teniszező telefonon árulta el neki, hogy kristálymetfüggő. „Átéreztem ennek a súlyát, mert az anyám alkoholista volt, és megkértem őt, hogy kérjünk számára segítséget. Ő azonban azt mondta, hogy ennek semmi értelme. Ezt követően indítottuk el a válópert” – mondta később a People magazinnak Brooke. 

Brooke Shields Christopher Atkins Kék lagúna

Brooke Shields és Andre Agassi (Fotó: Darlene Hammond/Hulton Archive/Getty Images)

A színésznő nem nyalogatta sokáig a sebeit, nem sokkal később másodszor is igent mondott: 2001-ben hozzáment Chris Henchy forgatókönyvíróhoz, ebből a házasságból két gyermeke született. A most 19 éves Rowan tavaly érettségizett, és a banketten azt a tűzpiros estélyit viselte, amit édesanyja vásárolt az 1998-as Golden Globe-gálára. Ő egyébként újságírást tanul. Shields másik lánya, a 16 éves Grier még középiskolás. „Mindig azt mondom a lányaimnak, hogy bármit is csinálnak, azt azért tegyék, mert szeretnék. Ha viszont megvan ez a szerelmes rajongás a munka, feladat, sport iránt, akkor dolgozzanak keményen, és tegyenek meg mindent, ami csak az erejükből kitelik. Nincs kicsi feladat, nincs lényegtelen munka. Ott kell kezdeni, ahol lehetőségünk van. Ők pedig koncentráljanak, és meglesz az eredmény” – magyarázta Shields.

Brooke Shields Christopher Atkins Kék lagúna

Brooke Shields és Chris Henchy a lányokkal: Rowan és Grier (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top