nlc.hu
Sztárok

Nők a 40 éves lett Vilmos herceg életéből

40 éves lett Vilmos herceg, akinek az életét az erős nők uralják

40. születésnapját ünnepli Vilmos herceg, akinek az életében igazán erős nők voltak és vannak jelen, ám nem mindegyik kapcsolata volt problémamentes.

Kik veszik körbe Vilmos herceget? Milyen a kapcsolata a nagymamájávál, és miről beszélget az anyósával, aki olykor hajlamos átvenni az irányítást náluk? 

Nagyi

Sokan azt gondolják, hogy a II. Erzsébet és Vilmos közötti kapcsolat csak azután lett szorosabb, hogy a fiú 15 évesen elvesztette az édesanyját, de ez nem teljesen így van. A királynő rengeteg időt töltött az unokáival, amikor azok kicsik voltak. Amikor pedig az akkor 13 éves Vilmost Etonba küldték bentlakásos iskolába, a királynő annyira aggódott az unokája érzelmi állapota miatt, hogy rendszeresen meghívta magához teázni, beszélgetni a közeli Windsorba. Robert Lacey történész szerint Erzsébet mindig is látta a különbséget Vilmos és Harry személyisége között és ennek, valamint a jövőbeli szerepüknek megfelelően kezelte őket.

II. Erzsébet és Vilmos herceg

II. Erzsébet és Vilmos herceg a Royal Albert Hall-ban, 2015-ben (Fotó: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images)

Az elmúlt egy évben pedig egyre erősebb lett a királynő és Vilmos közötti kapcsolat. „Mióta Fülöp herceg meghalt, az uralkodó egyre többször fordul a kételyeivel Károlyhoz vagy Vilmoshoz. Az elmúlt két évben Erzsébet sokat beszélgetett Vilmossal, hogy megértse, mi játszódhatott le a családból kilépő Harry fejében. De arra is figyelt, hogy Vilmost felkészítse arra az időszakra, amikor majd ő kerül a trónra. Egyértelmű, hogy az uralkodó nagyra értékeli unokája hűségét, tiszteletét és bölcsességet – mondta Andrew Morton királyi életrajzíró, aki szerint az uralkodó nagyon szereti unokája választottját, Katalint is. – Erzsébetet lenyűgözte, hogy Kate önmagáért, és nem a címe miatt szerette meg annyira Vilmost. Amióta pedig a család tagja lett, maximálisan helytáll, és soha nem panaszkodik, vagy szegi meg a szabályokat.”

A nő, aki meghozta a normalitást

Ma már szinte a történelem része, hogyan jött össze Vilmos herceg és Kate Middleton a Szent András Egyetemen. „Amikor először találkoztam Kate-tel, tudtam, hogy van benne valami igazán különleges, amit szeretnék felfedezni, megismerni. De végül jó ideig csak barátok voltunk – mondta 2010-ben egy interjúban Vilmos. A barátságból aztán szerelem szövődött, de a férfi kicsit sem bánja, hogy ilyen tempóban alakult a kapcsolatuk. – Ma már tudom, hogy egy erős barátság, nagyon jó és szilárd alapja egy párkapcsolatnak, egy házasságnak” – magyarázta.

királyi család brit királyi család Vilmos herceg Katalin hercegné

Vilmos herceg és Katalin hercegné Új-Zélandon (Fotó: David Rowland – Pool/Getty Images)

Öt év együttlét után, 2007-ben aztán szakítottak, amire így emlékeztek vissza egy közösen adott interjúban: „Rövid időre különváltunk, de csak azért, mert mindketten nagyon fiatalok voltunk, és tudnunk kellett, hogy kik vagyunk egymás nélkül.” Végül mégis győztek az érzelmek, és ma már házasok, három gyermek büszke és boldog szülei. „Vilmos és Katalin igazi támaszai egymásnak. A hercegné azt a jó értelemben vett hétköznapiasság érzését teremti meg otthon, amire Vilmos mindig annyira vágyott” – mondta 2021-ben a People magazinnak a pár egyik barátja.

Pénz lesz belőle

40. születésnapja tiszteletére a Királyi Pénzverde egy különleges 5 fontos érmét készít, melyen Vilmos arcképe lesz látható. Ez lesz az első alkalom, hogy Vilmos egyedül tűnik fel egy hivatalos érmén, a korábbi érméken Katalinnal együtt szerepelt.

Az idealizált anya

Természetesen nagyon szoros kapcsolat volt anya és fia, vagyis Diana és Vilmos között. Ám az is igaz, hogy nem sok idő jutott nekik, hiszen a herceg alig 15 éves volt, amikor édesanyja meghalt egy autóbalesetben. „Balmoralban, Skóciában voltam, amikor azt mondták, hogy az anyám meghalt. Sokkos állapotba kerültem, de menedéket és megnyugvást találtam a skót tájban” – mondta édesanyja halálának kapcsán 2021-ben Vilmos herceg.

Sokszor hajlamosak vagyunk idealizálni embereket és kapcsolatokat, ezért nem akarjuk meglátni a nehézségeket. Miközben Diana rajongással szerette fiait, idősebb gyermekére komoly terheket is tett. „Vilmos imádta az édesanyját, az elragadó bájával és a kiáradó szeretetével mágnesként vonzotta, de már kisgyerekként könyörtelenül kisajátította. Diana legközelebbi bizalmasaként hivatkozott a fiára, akinek beszélt az életében lévő férfiakról is. Szerette őt, de felnőttként kezelte, és hatalmas terhet tett a vállára azzal, hogy megosztotta vele a boldogtalanságát” – magyarázta Angela Levin királyi szakértő. Ezt erősítették meg Tina Brown és Penny Junor királyi életrajzírók is. Szerintük Vilmost és Harryt is megrémiszthette, hogy tanúi voltak Diana szélsőséges hangulatingadozásának. „Amikor egyszer egy barátja azt mondta Dianának, hogy nem túl bölcs dolog csapkodva hisztizni a 3-4 éves Vilmos előtt, a hercegnő azt válaszolta, hogy a gyerek még túl fiatal ahhoz, hogy megértse, mi történik, de előbb vagy utóbb úgyis meg kell tudnia az igazságot, amiben él” – állítja Penny Junor.

Vilmos herceg Diana hercegnő

Vilmos herceg első napja az Eton főiskolán, 1995. szeptember 6-án (Fotó: Anwar Hussein/WireImage)

Ezek ellenére Vilmos ma is rajongással, nagy szeretettel gondol édesanyjára. „Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék édesanyámra. Persze vannak köztük szomorú, könnyfakasztó emlékek, de többségében a vidám pillanatokra gondolok” – mesélte egy az ITV stábjának adott interjúban 2017-ben Vilmos herceg, aki a saját gyermekeit is arra neveli, hogy megemlékezzenek Diana nagyiról.

Az anyós, aki nem tud leállni

Csodásan indult Vilmos herceg és anyósa, Carole Middleton kapcsolata. „Carole egyfajta második anyukája lett Vilmosnak, aki megtanította számára, hogyan is működik egy szerető, támogató család – állította Angela Levin a The Sunnak még 2021-ben. – A herceg már akkor otthonosan érezte magát a Middleton családban, amikor csak randizott Katalinnal az egyetemi évek alatt. Carole mindig is elfogadta és támogatta őt, és nagyon közeli, bizalmi viszony alakult ki köztük az elmúlt több mint tíz évben. Az anyósa azt nyújtotta számára, amit az édesanyja sajnos nem mindig tudott: a biztonságot és a védelmet. De azt sem árt tudni, hogy Carole befolyása a lányára, és annak férjére egyre nagyobb lett” – magyarázta Levin, és bizony lehet igazság a szavaiban.

Carole Middleton, Charlotte hercegnő

Carole Middleton, Charlotte és Katalin a 2019-es King’s Cup Regattán (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Alig néhány napja ugyanis azzal volt tele a brit sajtó, hogy összerúgta a port Vilmos herceg és Carole Middleton. Az OK! magazin beszámolója szerint az asszony rendszeresen, bejelentés nélkül jelent meg Kate és Vilmos otthonában, méghozzá bőrönddel. „A hercegné éppen egy Zoom-hívás közepén volt, vagy a gyerekeket tanította otthon a lezárások alatt, és Carole egyszerűen berúgta az ajtót. Úgy viselkedett, mintha az övé lett volna a hely, megpróbálta átvenni az irányítást, beleszólt abba, hogyan öltöztesse Kate a gyerekeket, vagy mit kellene tennie a személyzettel. Ez a viselkedés egyre jobban irritálta Vilmost, aki közölte a nővel, hogy lépjen hátrébb az életükből. Azóta hónapok teltek el, és Katalin nem is beszél nagyon az anyjával” – ecsetelte egy forrás a lapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top