nlc.hu
Sztárok

Margaux Hemingway tragikus élete

Hemingway unokája volt az első millió dolláros szupermodell – 42 évesen öngyilkos lett

Ernest Hemingway unokája, Margaux Hemingway küzdött a hírnévvel, miután az 1970-es években szinte egyik napról a másikra a világ első egymillió dolláros szupermodelljévé vált.

1996. július 2-án Margaux Hemingway alig 42 évesen túladagolásban halt meg. Életének utolsó éveiben már nem az évtizedes modellkarrierjével, hanem inkább a függőséggel került a figyelem középpontjába, ám a halála után a szépsége és tehetsége az, amire a leginkább emlékszik a közönség.

Margaux Hemingway korai sikerei

Ernest Hemingway unokája, a 183 centi magas Margaux Hemingway 1975-ben, alig 21 évesen robbant be a divatvilágba. Pár éven belül olyan felkapottá vált, hogy ő lett az első szupermodell, aki kialkudott magának egy egymillió dolláros fizetést. A hirtelen jött hírnévvel azonban nem tudott mit kezdeni, depresszióval, étkezési zavarral és alkoholproblémákkal is küzdött. Ahogy egyre nagyobb sztár lett, úgy romlott tovább a mentális egészsége. Amikor pedig végül az öngyilkosságba menekült, ezzel az ötödik családtaggá vált a Hemingway családban, aki önkezével vetett véget életének – híres író nagyapja, Ernest Hemingway 35 évvel azelőtt pont azon a napon húzta meg a ravaszt.

Margaux Hemingway fiatalon

Margaux Hemingway 1978-ban (Kép: Getty Images)

A szupermodell Margot Louise Hemingway néven született 1954-ben a család középső gyerekeként, apja Ernest Hemingway egy szem fia, Jack Hemingway volt. A család a férfi felmenők között mintha el lett volna átkozva az alkohollal, melynek keresztjét Margaux is korán magára vette: már 15 évesen rendszeresen bárokban lógott és tequilával igyekezett tompítani depresszióját. Kamaszkorában kezdődött a bulímiája, sőt, az epilepsziával is meg kellett küzdenie, mindez sok gyógyszert jelentett, amire gyakran ráivott alkoholt.

Amikor a szülei elmesélték neki, hogy a nevét egy Chateau Margaux nevű bor után kapta, megváltoztatta a Margot Margaux-ra, és végül ezen a néven lett ismert világszerte modellként és ment feleségül Errol Wetson filmproducerhez. 1970-ben Margaux Hemingway a magasságával és vékonyságával kitűnt a többi modell közül, így a siker elkerülhetetlen volt számára ezen a területen. Az első millió dolláros szerződését a Fabergé Babe nevű parfümjének reklámozásáért kötötte, ezzel pedig beírta magát a történelembe. Hamarosan szinte az összes neves magazin címlapján szerepelt, abban is első volt, hogy a Time magazin címlaplánya lett szupermodellként. Alig öt év leforgása alatt nemzetközi sztár lett a függőséggel küzdő fiatal nőből, akit egyenesen a generációja arcának neveztek. Ez nem kis nyomást jelentett Margaux számára.

Szupermodellből színésznő

Margaux nem nagyon tudta jól kezelni az ismertségét, egy nyilatkozatában a sztárságot ahhoz hasonlította, mintha egy hurrikán közepébe került volna. A kisvárosi élet után New York felfoghatatlan forgataga megterhelő volt számára. „Hirtelen nemzetközi címlaplány lettem. Mindenki imádta a hemingwaységemet – mondta Margaux egy interjúban. – Csodálatosan hangzik és az is volt, jól szórakoztam. De közben nagyon naiv is voltam, amikor megérkeztem New Yorkba, tényleg elhittem, hogy az emberek önmagamért szeretnek – a humoromért és jó tulajdonságaimért. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen sok hivatásos piócával találkozom.”

Errol Wetson és Margaux Hemingway 1978-ban

Errol Wetson és Margaux Hemingway 1978-ban (Kép: Getty Images)

Margaux a nehézségekkel együtt is imádta a sztárpartikat és az embereket is, akik az 1970-es és 1980-as években a művészvilág körül keringtek. Hamarosan Andy Warhol Studio 54-jének állandó vendége lett, ahol olyanokkal bulizott együtt, mint Bianca Jagger, Grace Jones, Halston és Liza Minnelli. Majd úgy érezte, nem elég a világ legszebb szupermodelljének lenni, ezért Hollywood felé fordult, hogy színészként próbálja ki magát. Az első filmjében, a Lipstickben (Ajakrúzs) testvérével, Mariellel együtt szerepelt. A filmben egy modellt alakított, aki bosszút áll az erőszaktevőjén, a sztori klasszikussá vált, ám Margaux alakítását erősen kritizálták benne, és csak Mariel kapott a szerepéért Golden Globe-jelölést. A testvérével ezért meg is romlott a kapcsolata a film után, hiszen Margaux úgy érezte, hogy ő vitte be magával, tőle kapta ezt a lehetőséget, és árulásnak érezte, hogy Mariel lepipálta a filmvásznon.

A kasszasiker hiánya azonban nem tántorította el Margaux-t attól, hogy tovább filmezzen, olyan alkotásokban szerepelt ezek után, mint a Killer Fish, a They Call Me Bruce (Hívjatok Bruce Lee-nek!) vagy az Over The Brooklyn Bridge (A Brooklyn híd túloldalán). A különböző műfajú filmek bebizonyították, hogy Hemingway színészként ugyanolyan sokoldalú volt, mint a divatfotózásokon. Ezek után, 1984-ben Hemingway komoly sérüléseket szenvedett egy síbalesetben, a felépülése pedig jelentős súlygyarapodáshoz vezetett – ez tovább súlyosbította a meglévő depresszióját. Mindent megtett, hogy visszatérjen a rivaldafénybe, ám ezek után már inkább csak B-kategóriás filmekben sikerült szerepelnie, a 90-es évek elején aztán fel is adta a színészi karriert és újra a modellkedés felé fordult. Hugh Hefner 1990-ben Margaux-t tette a májusi Playboy címlapjára, amivel sikerült a visszatérés, még ha nem is olyan nagy lánggal égett a modellkarrierje, mint a legelején.

Margaux Hemingway Playboy-jal a kezében

Margaux Hemingway a Playboy 1990. májusi számával, melynek címlapján ő maga szerepel (Kép: Getty Images)

Margaux Hemingway magánéleti küzdelmei

A karrierproblémák mellett Margaux a magánéletében sem találta meg a felhőtlen boldogságot. 21 évesen ment hozzá az első férjéhez, Errol Wetsonhoz, akivel alig 19 évesen ismerkedett meg és költözött össze. A házasság véget ért, ám a férje ismerettségeinek segítségével került be Margaux a divatvilág belső körébe, ahol könnyebben beindulhatott a karrierje. 1979-ben Margaux hozzáment második férjéhez, a francia filmes Bernard Faucherhez, akivel egy évig Párizsban is élt, ám hat év házasság után válás lett a szerelemből.

Nemcsak a szerelemben, a családjával sem boldogult jól Margaux, édesanyjával évekig nem tartotta a kapcsolatot, csupán 1988-ban, anyja halála előtt látogatta meg, hogy kibéküljenek. A testvérével, Mariellel a színészi versengés miatt romlott meg a kapcsolata, az apjáról pedig egy 1990-es interjúban tálalt ki Margaux, azt állította, hogy az apa szexuálisan zaklatta őt gyerekkorában. Jack Hemingway tagadta a vádakat és megszakította a kapcsolatot a lányával. 2013-ban azonban Mariel is megerősítette a testvére állítását, szerinte mindkét testvérét bántalmazta az apja szexuálisan, amikor magánkívül volt a részegségtől. Mariel az alkoholt okolta a zaklatásért, nem akarta szörnyetegnek látni az apját, aki a nyilatkozata időpontjában már nem élt, így végül sosem vonták felelősségre.

Margaux Hemingway, Liza Minnelli és Earl Blackwell
Megnézem
Összes kép (7)

1996. július 1-jén Margaux holttestére egy barátja talált rá kaliforniai otthonában, a bizonyítékok alapján megállapították, hogy ekkor pár napja már halott volt. Halálos adag altatót vett be – olyan sokat, hogy meg sem tudta emészteni a gyomra mindegyik tablettát a halál beállta előtt –, ezért a halál okát öngyilkosságként nevezték meg. Nem hagyott hátra búcsúlevelet, így azt sem lehet tudni, hogy milyen események vezettek végül a halálához. Bár fiatalon, alig 42 évesen halt meg, de Margaux Hemingway legenda és ikon lett halála után. A modellfotói a mai napig a legjobbak között vannak, és a filmjei is világszerte rajongókat gyűjtöttek. Margaux Hemingway elhatározta, hogy nevet szerez magának és kilép híres nagyapja árnyékából, ezt a célját pedig maradéktalanul teljesítette.

(Források: 1, 2, 3)

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top