nlc.hu
Sztárok

Hírességek a gyerekeik nyári szünetéről

„Brutális, hogy mennyit drágultak a táborok” – ismert embereket kérdeztünk, hogy mihez kezdenek a gyerekeikkel a nyári szünetben

Az iskola vége előtt pár héttel már mindenkinél beindul a logisztika.

Június 15-én véget ért az iskola, a szülőknél pedig mindig hatalmas dilemmát okoz, hogy mi legyen a gyerekekkel egész nyáron. A táborok egyre drágábbak, de a legtöbben nem tehetik meg, hogy mindig otthon legyenek és felügyeljék a lurkókat, így más alternatívákhoz kell nyúlniuk. Kíváncsiak voltunk, hogy az ismert emberek miként logisztikáznak és a gyerekeik hogyan ütik el az időt a következő két hónapban.

Caramel felesége, Szilágyi Szilvi

Caramel és felesége, Szilágyi Szilvi most várják a második gyermeküket. Szofi már nyolcéves, most zárta az első iskolás évét, a szülök pedig mindent megtesznek, hogy az utolsó nyaruk, amikor csak hárman vannak felejthetetlen legyen.

„Ez az utolsó nyarunk hármasban, ezért ezt most nagyon megtoljuk. Nem megyünk messzire, de terveink szerint Európán belül több országba is utazunk majd, főleg olyan helyekre, amik autóval elérhetőek. Emellett pedig belföldön is tervezünk kirándulgatni. Amikor a férjemnek nincs koncertje, akkor neki is vágunk” – kezdte az nlc-nek Szilvi.

A terveik között szerepel Olaszország, Ciprus, a Balaton és Noszvaj is. Szofi pedig egyáltalán nem bánja, ha esetleg több órát kell a kocsiban tölteni, ugyanis a szülők már baba korában hozzászoktatták a hosszú utakhoz. Természetesen náluk sem csak utazásból áll majd a nyár, így azokat a napokat is ki kell tölteni programokkal, amikor otthon vannak.

A napi rutin a segítségem. Amíg nem lesz kiskamasz, addig az egy nagyon jó támpont minden szülőnek és kis gyerkőcnek, hogy tudja, mi, miután következik. Kicsit később kelünk, mint amikor suliba menne. Reggelizünk, van egy kis játék, ami, ha nem tűz a nap, akár a szabadban is lehet, utána ebéd, egy kis csendes pihenő, majd újra kimegyünk valahova, vacsi, fürdés és alvás.

Szilvi kislánya a táborokat is nagyon szereti, így idén is megy egy pár helyre. „A nyarat egyből egy táborral indította Szofi, és kinéztünk pár másikat is, de nem tölti ott a fél nyarat, mivel szeretnénk a lehető legtöbbet együtt lenni.

Az influenszer nemrég jelentette be, hogy hamarosan érkezik Szofi kistestvére, aminek természetesen a kislány is nagyon örül. „Nagyon várja már, talán még jobban, mint mi. Régóta vágyott arra, hogy kistestvére legyen, szóval most nagyon boldog és izgatott.”

Oláh Gergő

Az énekes és felesége, Niki öt csodálatos gyermeket nevelnek, ami nem kis feladat, főleg olyankor, amikor a nagyobbakat már nem köti le az iskola. „Nagyon régóta tervezzük, hogy a nagyokat elvisszük táborba, szóval lehet, hogy nézünk valamit, ha még nem csúsztunk le. Egyébként az is megfordult a fejemben, hogy mi magunk csinálunk egy tábort. Az elképzelésünk egy családi tábor lenne, éppen azért, mert sok szülő nyáron is dolgozik, nekik nem áll meg az élet, de egy ilyen alkalom jót tehetne a szülő-gyermek kapcsolatnak is. A tábor tele lenne családi programokkal, versenyekkel, játékokkal, közös sátrazást, sütögetést tervezünk. Már nagyon régóta fontolgatom.”

Oláh Gergőnek nem sok táboros emléke van, ugyanis amikor ő gyerek volt, a családja nem engedhette meg, hogy táborba menjen, éppen ezért szeretné, ha az ő gyermekei nem maradnának ki ebből az élményből. Emellett azért vannak konkrét tervek is a nyárra. „Megyünk belföldi nyaralásra, a Balatonra, Debrecenbe, mert azt nagyon szeretik a gyerekek. Tavaly pedig elkezdtük úgy kialakítani az otthonunkat, hogy itt minden meglegyen nekik, amivel jól érezhetik magukat itthon is. Az udvaron van kosárlabda pálya, egy kisebb játszótér, faház, focipálya.”

Sok energiát követel a szülőktől, hogy lefoglalják az öt gyereket, így amikor egy kicsit besokallnak, kiküldik őket a kertbe, így egy pár percre nyugodtan lehetnek. Persze ilyenkor azért előfordul, hogy a gyerekek összevesznek valamin. „A vita után mindenki bemegy a házba és unatkozik egy sort. Egyébként igyekszünk mindig beiktatni a családi beszélgetést, illetve, hogy ne essenek ki teljesen a ritmusból, hetente egy-két napon tanulnak is. Nem egyszerű feladat, nagy meló, hogy lekössünk ennyi gyereket, de azért általában megoldjuk a feladatot.”

Rákóczi Feri

A rádiós és párja, Judit két gyermeket nevel, Pannát és Somát. Már nekik is megvannak a nyári programjaik. „Mivel mi Velencén élünk, számunkra a nyár márciusban, de legkésőbb áprilisban elkezdődik, idén tavasz elején már fürödtek a gyerekek a tóban, bár ekkor még csak 11 fokos volt. Ebből a szempontból nekik az a klasszikus, önfeledt gyermekkoruk van, amire szerintem mindenki vágyik, és amilyen nekem is volt” – részletezi Feri, aki a nyaralós tervekről is mesélt.

Lesznek közös nyaralásaink is. Három éve rákaptunk a lakóautózásra, úgyhogy most is megyünk egy lakóautós bringatúrára, ahol a két gyerek és apa teker, anya közben pedig közben halad a lakóautóval. Este pedig óriási grillpartikat tartunk.

Panna és Soma rendszeresen jár táborokba, bár idén kisebb volt az érdeklődésük ez iránt. „Mind a ketten wakeboardoznak, így wakeboard táborba mennek. Iskolaiba is szoktak menni, de Panna idén úgy döntött, hogy inkább az Efottra menne, amire egy barátnőjét is elcsábította az iskolai tábor helyett. Természetesen csak szülői kísérettel mehetnek, tehát nem lesznek egyedül. Kicsi koruk óta visszük őket magunkkal mindenhova, normális keretek között, tehát nincs hajnalig bulizás, de azt gondoljuk, hogy gyerekként hatalmas élményt lehet elmenni a szülőkkel egy-egy fesztiválra. Nálunk átlagban nyolc gyerek van naponta, és ez a szám inkább felfelé megy, mint lefelé, tehát mi magunk vagyunk a nyári tábor” – részletezi Rákóczi Feri.

A rádiós életéből viszont sem maradt ki a táborozás, habár akkoriban még nem volt olyan nagy választék, mint most. „Amikor én gyerek voltam, egyféle tábor volt, az úttörőtábor. Az viszont nagyon jó volt, imádtuk az összes hibájával együtt. Felültünk egy olyan vonatra Békéscsabán, amiben nem volt légkondi, tehát öt perc múlva ráolvadtunk a műbőr ülésre. Elmentünk Salgótarjánba, felbaktattunk a hegyre, ahol a kiirtott pusztában katonai sátrakat kellett felállítani, abban aludtunk. Mi főztük a paprikás krumplit, a tusoló olyan volt, amilyen, és pottyantós budi volt. Ez bennünket mind nem érdekelt, mert elképesztően jól éreztük magunkat.”

Ma már hatalmas a választék a táborok között, de nem mindenki engedheti meg magának, ugyanis az elmúlt években eléggé elszálltak az árak. „Egy 10 éves gyerek nagyjából tisztában van az anyagi körülményeikkel, ha nem is számszerűsítve, de látja, hogy ki, hogyan él. Ennek ellenére az a vágya, hogy a 200 ezer forintos táborba menjen. Mindig azt szoktam mondani, hogy az alternatívák beadagolása a gyereknek egy nagyon különleges képesség, és ha valaki ezzel rendelkezik, az nagyon jól jár. Nyilván az elképesztően szomorú, hogy ma nem azt a tábort engeded meg a gyermekednek, amit ő szeretne, hanem azt, amire pénzed van.”

Szöllősi Györgyi

Szöllősi Györgyinek szerencséje van, hiszen a munkája nagy részét otthonról végzi, ott készül fel az ATV Egyenes beszéd című műsorra is, amelyet Rónai Egonnal felváltva vezet. Így vagy ő, vagy a férje tudja felügyelni a gyereket a nyári szünet alatt is.

„Szerencsém van, mert tudok rögtönözni, ám a nagyobbik lányommal előre is tudok tervezni. Évek óta jár ugyanabba a táborba, amit sosem hagyna ki. Ő ellenne egyedül otthon, de szeret táborozni, a barátaival lenni. A kisebbik gyermekemet még nem hagyjuk egyedül, így az ő felügyeletét meg kell oldanunk. Nemsokára lesz egy úszótábor, ahova biztosan megy, illetve a nagyszülőknél is sok időt tölt. Erzsébet táborba is visszük, a komplett osztálya jelentkezett, így nagyon jó móka lesz számára” – kezdi az ATV műsorvezetője.

A legtöbb tábor viszont olyan, hogy vagy beíratod egész hétre a gyereket, vagy egyáltalán nem mehet, én pedig nehezen tervezek előre a munkáim miatt, de nagyon rugalmas vagyok. Mivel Rónai Egonnal váltásban vezetjük a műsort, így mindig arra az időre tervezek közös programokat, amikor éppen az ő hete van a televízióban.

Györgyinek rengeteget segítenek a szülei is. „Dunavecsén élnek, a gyerekek pedig imádnak náluk lenni, akár több hetet is ott töltenek nyaranta.”

A műsorvezetőt arról is kérdeztük, hogy mit szól a táborok egyre csak emelkedő árairól. „Brutális, hogy mennyit drágultak az elmúlt években. Volt egy tábor, amit kinézett a kisebbik gyermekem, de nemet mondtam rá. Nem azért, mert nem tudnánk kifizetni, de túlzásnak érzem. Öt napot lenne ott, egyszeri étkezéssel és még csak ott sem alszik: ezért kérnek 100 ezer forintot. Megpróbáltam elmagyarázni neki, hogy azért mindent nem lehet, ez az ár pedig teljesen irreális. Igaz, nem értek a táboroztatáshoz és nem látom a másik oldalt. Azt nyilván tudom, hogy mennyit drágultak az élelmiszerek, de még ennek tudatában sem gondolom, hogy reális érte ez az ár” – taglalta Szöllősi Györgyi, aki a családi nyaralásokról is szót ejtett.

„A Balatonra minden nyáron elmegyünk, az egy nagy családos nyaralás. Ott lesz az öcsém, a barátnője, a szülők és mi. Augusztus végére pedig egy külföldi nyaralást is tervezünk, Krétára megyünk.”

Németh Kristóf

Németh Kristóf nagyobbik fia hamarosan 15 éves lesz, míg a kisebbik Levente két és fél esztendős. A színész azt mondja, Lóci már igazi nagy fiú, így az ő felügyeletét már nem kell megoldania, ráadásul az egész nyara be van táblázva.

„Lóci most ballagott el, szeptemberben kezdi a középiskolát és már nagyon önálló. A golf megszállottja, nagyon tehetséges, professzionális szinten űzi a sportot: az egész nyara edzőtáborokból és versenyekből áll. A család minden tagja részt vesz abban, hogy ő eljusson a különböző helyszínekre. A fiam egyébként kétlaki életet él, egyszer az anyukájánál, egyszer nálunk alszik, ő dönti el, hogy éppen mihez van kedve” – kezdi a színész-rendező, majd hozzáteszi, az ilyen versenyek és edzések alkalmával lehetősége nyílik egy kis apa-fia időtöltésre.

Most is lent van Zalában, ott készül a hétvégi versenyre. Hamarosan én is megyek és együtt programozunk. Jókat beszélgetünk, eszünk-iszunk és persze golfozunk. Igaz, már szinte felnőtt, de remélem, ezek a programok mindig megmaradnak majd nekünk. Büszke vagyok rá, hogy 14 és fél évesen ennyire elszánt és ilyen sokat tesz azért, hogy elérje az álmát és profi golfjátékos legyen.

Németh Kristóf fiai gyerekei táborozás nyár nyári szünet

Németh Kristóf és a fiúk Lóci és Levente

Németh Kristóf kisebbik fia, Levente novemberben lesz hároméves, ám szerencséjükre a bölcsi, ahova jár, nyáron is nyitva tart heti három napon. „Jár már angol foglalkozásra is, megvannak a saját kis programjai. A bölcsőde sokat levesz a vállunkról, még havi egy pizsamapartit is tartanak, ilyenkor ott alszanak az intézményben. Ez pedig lehetőséget ad a szülőknek, hogy egy kicsit kettesben legyenek” – mondja a színész, aki már nagyon készül a családi nyaralásokra.

„Nehéz összehangolni, hogy mindenkinek jó legyen egy időpont, de azért igyekszünk megoldani. Belföldön többfelé is megyünk majd, ám a külföldi nyaralás csak nyár végére marad. Augusztus 17-én ugyanis bemutatjuk a Szentendrei nyár keretein belül A feleség negyvennél kezdődik című előadást, amit a Fórum színház igazgatójaként én rendezek, de játszom is benne. Ezután már szabad a pálya, valószínűleg augusztus végén utazunk, de az úti cél még tervezés alatt van.”

Horváth Lili

Horváth Lili állítja, ahogy nőnek a gyerekek, egyre kaotikusabbak a nyarak és egyre nehezebb úgy szervezni a programokat, hogy mindenki ráérjen egy adott időpontban.

„Mindenkinek rengeteg a dolga, így borzasztóan nehéz összehozni a közös nyaralást. A nagyfiam kosárlabdázik, így az ő nyara gyakorlatilag a sportról szól. A középső gyerekem nyelvtanfolyamra megy, a legkisebb Dorkát viszont több táborba is beírattuk, köztük az én táboromba, a Lili Suliba is. Azért néha visszasírom azokat a nyarakat, amikor egész nyáron a Balatonon voltunk és nem kellett folyamatosan a logisztikán gondolkozni” – kezdi Lili.

Horváth Lili és lánya Dorka

Horváth Lili és lánya Dorka (Fotó: Olajos Piroska)

A színésznő mindkét fia szinte felnőtt, így ők kevesebb időt töltenek már a nagymamánál. „Leginkább Dorka szokott Terikénél (Torday Teri – a szerk.) lenni a nyáron, a fiúk inkább a barátaikkal vannak, hiszen eléggé önjáróak. Idén nyaralni is úgy megyünk, hogy viszünk két havert.”

Horváth Lili azt mondja, próbálja nagy vonalakban előre megtervezni a nyári programot, de az élet mindig felülírja. „Már szinte megszoktam, hogy mindig újra kell tervezni. De mivel szabadúszó vagyok, így elég sok a dolgom nyáron is: színházi, filmes munkáim vannak, illetve tartok nyári tábort is. Nem könnyű, de ahogy látom, minden szülő bűvészkedik az idővel. A lényeg, hogy sose essünk kétségbe és ne veszítsük el a humorunkat egy pillanatra se. Az egyik legkedvesebb előadásom, az Anyád kínja az Orfeumban éppen erről szól. Van egy mondat, amivel nagyon együtt tudok érezni: A férjem azt szereti, ha mindannyian együtt vagyunk, én azt szeretem a legjobban, ha teljesen egyedül vagyok” – teszi hozzá mosolyogva a színésznő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top