nlc.hu
Sztárok

Sarah Chatto élete

II. Erzsébet királynő csendes kedvence: Sarah Chatto élete

Van egy nő a brit királyi családban, akit alig ismerünk. Visszafogott, csendes életet él, és a személyisége nagyon is távol áll az anyjáétól. A néhai Margit hercegnő lánya mégis a királynő kedvence lett.

Margit hercegnő életét alaposan megismerheti a közönség A korona sorozatból. Persze a Netflix szériája bővelkedik túlzásokban, azért az igaz, hogy II. Erzsébet húgának élete tele volt drámával és tragédiával. Azonban van, amire, vagyis akire mindig nagyon büszke volt: a fia, David és a lánya, Sarah.

Margit hercegnő nyughatatlan és feltűnő jelenség volt, olyan, akit „senki sem ültethet a sarokba”. Éppen ezért viselte annyira nehezen, amikor Erzsébetből királynő lett, és a figyelem teljes egészében rászegeződött. Margit kicsapongó, mai szóval igazi bulikirálynő életét élt.

Első és talán legnagyobb szerelme, apja udvaronca, a brit királyi légierő tisztje, Peter Towsend volt. Csakhogy a férfi házas volt – később elvált – és sokkal idősebb is nála. Bár Erzsébet áldását adta volna a frigyre, a kormány hallani sem akart arról, hogy egy elvált férfi vegye feleségül Margit hercegnőt, aki akkor még harmadik volt a trónöröklési sorban.

Petert külföldre küldték, és bár ígéretet tettek egymásnak a hercegnővel, hogy megvárják, amíg letelik a kiküldetési idő, a férfi szerelmes lett és újra megházasodott. Margit pedig, aki az ital, a dohányzás és a bulik megszállottja volt, szintén esküvőt tervezett. Nem szerelemből, inkább haragból és szenvedélyből. Választottja nem volt más, mint a brit biszexuális fényképész Antony Armstrong-Jones. A pompás menyegzőre 1960-ban került sor a westminsteri apátságban, amit – a királyi család történetében először – élőben közvetített a BBC csatorna. Az esküvő után a férfiból Snowdon grófja, Margitból pedig Ő királyi fensége Margit hercegnő, Snowdon grófnéja lett. Első gyermekük, a kis David 1961-ben, lányuk, Sarah 1964-ben jött világra.

Sarah Chatto

Margittal és bátyjával, Daviddel 1968-ban (Fotó: Terry Fincher/Daily Express/Getty Images)

Lady Sarah Chatto a királyi család egyik kevésbé ismert tagja, pedig ő II. Erzsébet egyik kedvence. Hogy miért? Talán pont azért, mert nem vakította el a családját övező reflektorfény. Ő nem csak beszél arról, hogy civil életét akar élni, hanem azt is él. De hogyan jutott el idáig?

Sarah a testvérével együtt a Kensington-palota egyik szárnyában nőtt fel. Mindössze 13 esztendős volt, amikor szülei a válás mellett döntöttek. 

A csendes, inkább visszahúzódó lány a tinédzseréveit már egy bentlakásos iskolában töltötte Hampshire-ben, ahol örömmel hódolt nagy szenvedélyének, a különböző képzőművészeteknek. Miután leérettségizett, egy készülő film forgatásán vállalt munkát, mint az öltöztető segítője. Itt ismerte meg későbbi férjét, Daniel Chattót, akinek kezdő színészként egy kisebb szerep jutott a filmben. Sarah 30 éves volt, amikor oltár elé állt választottjával. A királyi esküvőt 1994-ben tartották, a királynő unokahúga egy Jasper Conran ruhában mondta ki a boldogító igent. Házasságuk pedig azóta is tart, csendes és botrányoktól mentes. Két fiuk született, Samuel már 25 éves, Arthur pedig 23. A fiatalemberek először Etonban tanultak – ahogyan Vilmos és Harry is -, majd az Edinburghi Egyetem hallgatói lettek.

Sarah Chatto

A királynő oldalán 1980-ban (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Sarah II. Erzsébet egyetlen unokahúga, aki 28. a trónutódlási sorban, ám ez a szám semmit nem jelent az uralkodó számára, akinek a szívében nagyon is közeli helyet foglal el.

Ez az érzés pedig nagyon is kölcsönös: Sarah nagy tisztelettel és szeretettel beszélt nagynénjéről a 90. születésnapjára készült dokumentumfilmben 2016-ban. A film bemutatója után a Twittert ellepték az ilyen és hasonló kommentek: „Milyen bájos és szeretettel teli Lady Sarah! Sokkal többször kellene látnunk, annyira emberi!” Sarah a filmben régi jeleneteket nézett meg az anyjáról és a nagynénjéről, és könnyes szemmel reagált azokra. „Mennyit énekelnek! Néhány dalt a nagymamám nekünk is megtanított, amikor fiatalabbak voltunk. Azt hiszem, a nagynéném – a királynő – sokkal többet tudott, mint anyukám… Annyira édesek! Emlékszem, hogy néha hallottam őket együtt énekelni, már felnőttként. Nagyon megindító volt. Ezek azok a pillanatok, amelyeket nem felejtesz el. Annyira közel álltak egymáshoz, és ez a kötelék soha nem gyengült meg” – mondta Lady Sarah, aki elárulta, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy II. Erzsébet a nagynénje, aki amióta az eszét tudja, nagy szeretettel van felé és a bátyja felé. „Akárhányszor indult nyaralásra Erzsébet, Fülöp és az unokatestvéreink, minket is vittek magukkal.”

Sarah Chatto

Hivatalos családi fotó Harry herceg konfirmálása után (Fotó: Ken Goff/Getty Images)

Sarah jól érzi, Erzsébet mindig is a szívén viselte az ő, és a testvére sorsát. Ennek nemcsak az az oka, hogy Margit és Anthony házassága veszekedésekkel tarkított volt, majd válással végződött, hanem az is, hogy az uralkodó személyiségéhez nagyon hasonlít Sarah jelleme. A Hello magazin szerint II. Erzsébet csakis az unokahúgának engedi meg, hogy elkísérje kedvenc búvóhelyére, a Craigowan „házikóba”. Azóta pedig csak erősödött a kettejük közötti kötelék, hogy Margit hercegnő 2002-ben elhunyt. „Kétségtelen tény, hogy Sarah abszolút a királynő kedvence. Bár Sarah is feltűnik az erkélyen a királyi család körében a nagyobb eseményeken, de soha nem tolakszik előre. Elfogadja a meghívásokat, de nem keresi a reflektorfényt. Érthető, hogy a királynő azt szerette volna, hogy Sarah is benne legyen abban a 30 emberben, akik ott lehettek Fülöp herceg temetésén 2021-ben” – írta róla 2022-ben az Express.

Sarah az unokatestvérei közül a hírek szerint Károly herceghez áll a legközelebb. Gyakran látják őket együtt Balmoralban a családi birtokon, ahol közös szenvedélyüknek, a festésnek hódolnak. Ráadásul Sarah volt az első számú koszorúslány Károly és Diana esküvőjén, majd kisebbik fiuk, Harry keresztanyja is lett.

Sarah Chatto

A kétszáz éves National Gallery június 23-án (Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for The National Gallery)

Lady Sarah Chatto ma már 58 éves és művészi munkáit mindig ugyanabban a galériában állítják ki Sarah Armstrong-Jones néven már 1995 óta. 2004 óta a Királyi Balett alelnöke, ebben a szerepben édesanyját követte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top