nlc.hu
Sztárok

Margit hercegnő legnagyobb botrányai

20 éve hunyt el Margit hercegnő, aki a királyi család legnagyobb lázadója volt

Nem házasodhatott szerelemből, nem lehetett királynő és nem engedték annyit szerepelni, amennyit szeretett volna. Margit hercegnő soha nem tudta feldolgozni az örök második szerepét, de ha kellett, bárkivel szemben megvédte a nővérét.

Van abban némi igazság, ami A korona sorozat egyik epizódjában elhangzott. Az egyik jelenetben a középkorú Fülöp herceg elmélkedett arról, hogy a Windsor családban minden pedáns, a szabályokat követő, a feladatait makulátlanul ellátó, de kissé unalmasnak tűnő figura mellé jut egy másik koronás, aki ennek tökéletesen az ellentéte. Vagyis olyan, aki szereti a botrányt, a feltűnősködést, aki még mindig elhiszi, hogy neki jár, amibe beleszületett, nem kell megdolgoznia az emberek megbecsüléséért. Ilyen volt VI. György királynak VIII. Eduárd, Vilmosnak Harry herceg és II. Erzsébetnek a húga, a 20 éve elhunyt Margit hercegnő.

Fogadás helyett sztárfodrászhoz ment szépítkezni

Sem Margit, sem pedig Erzsébet nem született trónörökösnek. Lilibetből csak akkor lett a brit korona várományosa, amikor nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott, és apja került a trónra VI. György néven. A törékeny, de nagyon tisztelettudó és szabálykövető Erzsébet hercegnőből pedig trónörökös lett, annak ellenére, hogy soha nem vágyott erre a szerepre. Nem úgy, mint a húga, a mindig harsány, szókimondó és az emberek figyelmét magára vonó Margit hercegnő, aki boldogan átvette volna nővérétől ezt a szerepet, ám egyedül csak ő nem látta be egész életében, hogy alkalmatlan rá.

királyi család brit királyi család Margit hercegnő II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet királyné és Margit hercegnő, útban a Buckingham-palota felé, 1955 (Fotó: PA Images via Getty Images)

Margit életét végigkísérték a rossz döntések, elhibázott párkapcsolatok, látványos botrányok, mégsem ezekre érdemes figyelni, hanem ami mögöttük meghúzódott. Ez pedig az a tény volt, hogy egész életében képtelen volt elfogadni az „örök második” szerepet. Sokan azonban ebből tévesen arra következtetnek, hogy a tündöklő Margit a nővérével állt folyamatos harcban, és rossz volt a viszonya uralkodó testvérével. Erről azonban szó sincs. Természetesen kisebb, olykor nagyobb súrlódások az ő kapcsolatukat is tarkították, de Margit sokkal inkább a sorsával, mintsem a nővérével állt harcban. „A nővéremnek van egy különleges aurája. Rendkívül lenyűgöző, de akármikor bemegy egy szobába, mindig rá figyelnek. Olyan ez, mint egyfajta varázslat” – mondta a királynőről 1960-ban. A fiatal Margit nyilvános eseményeit legtöbbször a botrány jellemezte, amit vagy a királynő, vagy az anyakirályné igyekezett tompítani, ám volt olyan, ami védhetetlen volt. Egyik alkalommal az akkor 29 éves Margitnak a királyi családot kellett volna képviselnie Párizsban, a brit nagykövetségen szervezett eseményen. Betegségre hivatkozva azonban nem jelent meg a fogadáson. Andrew Morton könyvéből viszont kiderül, hogy betegségről szó sem volt. A hercegnő nem ment el a számára unalmas fogadásra, mivel helyette a kor legfelkapottabb francia fodrászához ment. „Szerette érzékeltetni, hogy ő egy született hercegnő, ugyanakkor nem hajlandó betartani a szabályokat” – írta a királyi család életével foglalkozó Morton.

Erzsébet mindig is érezte, hogy húga többre vágyik. Nagyobb figyelemre, több szerepre, több feladatra, ám ezekből egyre kevesebb jutott neki, főleg, amikor az uralkodó gyermekei is felnőttek, és elkezdték kivenni a részüket a királyi család feladataiból. Idővel Margit is sokat változott ugyan, de életét folyamatos kettősség jellemezte. „A magam szerény módján igyekszem segíteni a nővéremnek, ha szüksége van rá. Nem tud mindent megtenni, én pedig megragadom a lehetőséget, hogy segítsek” – vélekedett saját szerepéről egy rádióinterjúban, de két nappal később már nehezteléssel és közömbösséggel állt a nővéréhez és az egész koronához. Kiszámíthatatlanságával gyakran azoknak okozott fájdalmat, akiket elmondása szerint mindennél jobban szeretett. A nővére és Fülöp herceg 10. házassági évfordulóján például üresen maradt a széke, mert inkább egy felkapott előadást nézett meg aznap este.

királyi család brit királyi család Margit hercegnő II. Erzsébet királynő

Margit hercegnő a Warner Filmszínházban, a Leicester Square-en (Fotó: Ron Burton/Keystone/Getty Images)

Szex és gyalázatos levelek

Talán egy mindent elsöprő igaz szerelmen alapuló házasság elterelhette volna a hercegnő figyelmét arról, hogy a nővére árnyékában él, azonban ez ritkán adatik meg a magafajta embernek. Pedig Margit nagyon szerelmes volt: választottja nem volt más, mint apja egykori tanácsosa, a légierő egykori hős pilótája, Peter Townsend. Ám az elvált férfi és a hercegnő esküvőjéről a kormány hallani sem akart, így a királynő sem adhatta áldását a frigyre. Petert külföldi kiküldetésre irányították, ahol beleszeretett egy másik nőbe, és nem várt tovább Margitra, aki így a fotós, sokak szerint biszexuális Anthony-Armstong Jones felesége lett. Bár kezdetben valóban izzott köztük a levegő, a házasságot a két gyermekük, Davis és Sarah sem tudta megmenteni. „Hogy mi volt a közös Margitban és Anthonyban? Nos, ez három szóban leírható: szex, szex és a szex – mondta a férj egyik barátja a Morton által írt könyvben. – Nehéz összetartani egy házasságot, ha mindkét ember személyisége túlságosan egyforma, túlságosan önző. Ráadásul Anthony gyakran akaratos és gonosz volt” – elmélkedett  Sarah Bradford, aki az uralkodóról írt életrajzi könyvet. Hogy mire gondolt pontosan az írónő, arról a palota akkori alkalmazottai számoltak be. Amikor már elmérgesedett a viszony Margit és a férje között, a férfi ilyen üzeneteket hagyott bosszantásképpen a nejének az otthonukban: „Kövér vagy és utállak!”, vagy írt egy levelet ezzel a címmel: „Íme 24 ok, amiért utállak!”

királyi család brit királyi család Margit hercegnő II. Erzsébet királynő
Megnézem
Összes kép (4)

Idővel a fotós egy fiatalabb nővel vigasztalódott, és Margit ágya sem maradt férfi nélkül. A hercegnő egyik szeretője 1966-ban Robin Douglas-Home zongorista volt, akivel Morton szerint egyszer a nappalijában található kanapén hancúrozott, amikor benyitott az egyik inas. Margit pedig addig bámulta a személyzet tagját, amíg az ki nem ment a szobából, majd folytatta, amit elkezdtek. A viszony nem maradt titokban, mert Margit 1967-es szerelmes leveleit, amit a zenésznek címzett, megjelentette néhány amerikai lap. Bár a hercegnő és a férje is tagadta a házasságtörést, innentől kezdve már nyílt titok volt, hogy a kapcsolatuk hullámvölgybe került. 1978-ban elkerülhetetlen lett a válás, és Margit ebben is – mondhatni – botrányt okozott, hiszen 400 év után az övé volt az első válás a királyi családban.

Az alsógatyás szerető találkozása a királynővel

Válása után Margit még inkább rákapcsolt a hedonista életmódra. Bejárták a sajtót azok a felvételek, melyeken fiatal szeretőjével, Roddy Llewellynnel lustálkodik a Karib-szigeteken. A fiatalember viszonylag hosszabb ideig volt Margit szeretője, ám a királynő soha nem volt hajlandó elhívni őt hivatalos látogatásra. Egy alkalommal mégis találkoztak, nagyon kínos körülmények között. Roddy a hétvégét Margittal és azok gyermekeivel töltötte Windsorban a Royal Lodge házban. A férfi éppen a gyerekek dadáját kereste, hogy felvarrjon neki egy leszakadt gombot, amikor szembe találkozott a szomszédos kastélyból „átugró” uralkodóval. „Ne haragudjon, szörnyen nézek ki” – nyögte ki az ingben és alsógatyában toporgó Roddy, mire a királynő csak annyit felelt: „Ne aggódjon, magam sem nézek ki túl jól!”

királyi család brit királyi család Margit hercegnő II. Erzsébet királynő

Roddy Llewellyn és Margit hercegnő Mustique-szigeti nyaralásukon, 1976-ban (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images).

Ám Roddy sem maradt örök szerelem Margit életében. A férfiak váltogatták egymást a hercegnő ágyában, aki nem vetette meg sem a cigarettát, sem az alkoholt. Ráadásul ezen férfiak többsége később csúfosan átverte, s megosztották a rövid kalandok részleteit a sajtóval.

Miközben férfiügyei egyre nagyobb kalamajkába keverték, Margit és II. Erzsébet kapcsolata egyre rendezettebb lett. Életének utolsó évtizedében a hercegnő és a nővére hűségesen támogatták egymást. Margit foggal-körömmel védte nővérét, amikor Diana, majd Sarah Fergusson válásával volt tele a sajtó. Attól sem riadt vissza, hogy dörgedelmes leveleket küldjön testvére korábbi menyeinek. Amikor például napvilágra kerültek azok a fotók, melyeken Sarah egy pénzügyi befektető lábujját szopogatja a tengerparton, Margit ezt írta neki: „Többet tettél azért, hogy szégyent hozz erre a családra, mint azt elképzelni lehetett volna. Még egy percre sem jártál leszegett fejjel a gyalázatos felvételek nyilvánosságra kerülése után! Nyilvánvaló, hogy soha nem foglalkoztál a kárral, amit okoztál!”

Furcsa sorok ezek attól a nőtől, akinek tengerparti légyottjairól képek és beszámolók születtek a lapokban, de Margit nem volt szívbajos, mindig kimondta, amit gondol. Dianának is kemény hangvételű levelet írt, amikor az interjút adott a BBC-nek. Mivel korábban nagyon is jó kapcsolata volt Vilmos anyjával, Margit személyes árulásnak vette Diana viselkedését.

„Margit hercegnő egy olyan nő benyomását keltette, aki tele van humorral és önbizalommal, ám lehet, hogy sokkal több bajba fog kerülni az életében, mint gondolná” – írta a 18 éves lányról naplójában Duff Cooper egykori brit diplomata. Igaza is lett: Margit élete egybeforrt a botrányokkal, de emellett egy nagyon színes karaktere volt a királyi családnak, aki kereken 20 évvel ezelőtt, 2002. február 9-én örökre lehunyta a szemét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top