nlc.hu
Sztárok

55 éves lett Matt LeBlanc

Matt LeBlanc: „Úgy néz ki, 20 évvel ezelőtt csináltunk valami aktuálisat” – 55 éves lett a Jóbarátok Joey-ja

Sokszor azt kívánja az ember, bár megállíthatná az idő kerekét, de ez sajnos lehetetlen.

Matt LeBlanc sem lesz már fiatalabb, de mégis a 20 évvel ezelőtti külsője maradt meg bennünk: a szülinapos színészre a mai napig úgy tekintünk, mint Joey-ra a Jóbarátokból, aki örök fiatal marad.

Nem olyan régen egy interjúban feltették LeBlancnak a kérdést, hogy mi a legnagyobb félreértés vele kapcsolatban. Először viccesen azt mondta, hogy sokan azt hiszik, sportkocsit vezet, majd komolyra fordította a szót.

A karakter miatt, amit a Jóbarátokban játszottam, egy egyszerű, kicsit buta Joey. A mai napig előfordul, hogy az emberek nagyon lassan beszélnek hozzám, hogy biztosak legyenek benne, megértem, amit mondanak. Ilyenkor azt érzem, felrobbanok és ki akarok szállni a beszélgetésből, mert nem tisztelnek. Ez sűrűbben megtörténik, mint ahogy azt gondolnátok” – válaszolta Matt, aki 12 évig volt mindenki Joey-ja, és úgy tűnik, a mai napig nehezen vetkőzi le ezt a szerepet.

Matt LeBlanc Jóbarátok Joey Tribbiani

Matt LeBlanc és Drea de Matteo a sorozatban (Fotó: Justin Lubin/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Egy egész generáció nőtt fel a hat jó barát, Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey kalandjain, így talán kevésbé meglepő, ha az emberek teljesen összemossák a színészeket az általuk megformált karakterekkel. 18 évvel ezelőtt ért véget a közönségkedvenc széria, a színészek pedig különböző életutakat jártak be azóta. LeBlancot Joey-ként további két évig élvezhette a közönség, hiszen ő volt az egyetlen, aki a sitcom után saját spin-off sorozatot kapott, ezt követően viszont már ő is jóval kevesebbet volt képernyőn. Míg neki a mai napig nem sikerült kilépnie a sorozatszínész szerepből, korábbi társai több nagyobb mozifilmben is feltűntek. Ennek ellenére az élete gyökeresen megváltozott a sorozat hatására.

Kevesen tudják, de Matt több mindennel foglalkozott, mielőtt belevágott volna a színjátszásba. Legelső álma például a motorversenyzés volt, és ugyan gyerekként el is indult pár versenyen, mégsem ezt a pályát választotta. Édesanyja egyedül nevelte egy nagyon kicsi lakásban, melynek a garázsa volt a nappali, ahol Matt a legtöbb időt azzal töltötte, hogy sorozatokat nézett. A középiskoláig teljesen hétköznapi életet élt, sőt eredeti végzettsége szerint ács, ami miatt fiatalon még az Aranykalapács díjat is elnyerte. Miután befejezte a gimit, édesanyja vetette fel neki, hogy mi lenne, ha kipróbálná magát színészként. Reklámokkal kezdte, méghozzá olyan nagy márkákat képviselt, mint a Coca Cola vagy a Levi’s. Annak ellenére, hogy a reklámszakmában már elért kisebb-nagyobb sikereket, nem vetette fel a pénz, és majdnem le kellett mondania az álmáról a megélhetésért cserébe. Ennek ellenére nem adta fel, szeretett volna komolyabb szerepekhez jutni, ezért úgy döntött, hogy csináltat egy portfóliót. Mattnek a mai napig védjegye a lélegzetelállító mosolya, ám amikor felkeresett egy fotóst a munkához, az éppen a fogsorát kifogásolta. A színésznek ugyanis az egyik foga hosszabb volt, mint a többi. Mivel egy garasa sem volt, házi praktikát alkalmazott, és ő maga reszelte egyenlő hosszúságúra a fogait. Nem állíthatjuk biztosra, hogy ez hozta meg neki a sikert, viszont a portfóliónak köszönhetően elindult a karrierje. Pár évvel később ő lett a Jóbarátok egyszerű, de szerethető Joey-ja, aki csak úgy falta a nőket. Ahhoz, hogy a csajok eszüket veszítsék, egy csibészes mosoly kíséretében csak annyit kellett mondania:

Mi a helyzet?

Matt LeBlanc Jóbarátok Joey Tribbiani

Matt LeBlanc a CBS egyik sorozatában, 1988. (Fotó: CBS via Getty Images)

Amikor a sorozatot elkezdte forgatni, egy vasa sem volt, az utolsó évadokban pedig már epizódonként egymillió dollárt kapott, tehát megérte a sok munka és kitartás. Ráadásul 2000-ben a People magazin az 50 legszebb ember közé választotta. Nem csak a filmes szakma, hanem a zenészek is felfigyeltek Mattre abban az időszakban. Bon Jovi például kétszer is felkérte, hogy szerepeljen a videoklipjében. Először 1990-ben a Young Guns II filmzenéjéből származó Miracle című klipben, 2000-ben a Say It Isn’t So videóban. Mindezek ellenére ő volt az egyetlen a Jóbarátokból, akit soha nem hívtak meg az amerikaiak egyik kedvenc televíziós talkshow-jába, a Saturday Night Live-ba. A színészkedés mellett újra belevágott a modellkedésbe: az egyik első munkája során egy meleg útikalauz, a Damron Travel Guide For Men címlapján szerepelt.

Matt a való életben teljesen más, mint korábbi karaktere. Valójában igenis okos, és ugyan a házasság terén nem ért el nagy sikereket, van egy csodálatos nő az életében: a ma már 17 éves lánya, Marina. Volt feleségétől, Melissa McKnight-tól 2006-ban vált el. Kapcsolatukat nagyon megviselte, hogy lányuk nyolc hónapos korától diszpláziában szenvedett, és bár kétéves korára minden tünetét elhagyta, a pár házassága már nem élte túl a megpróbáltatásokat.

Melissa McKnight és Matt LeBlanc

Melissa McKnight és Matt LeBlanc (Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images)

Matt LeBlanc ma ünnepli az 55. születésnapját, és ahogy az idő telt, ő maga is kilépett a fiatal nőcsábász szerepből. Visszatért gyerekkori szenvedélyéhez, a motorokhoz és saját műsort készített a The 5 Coolest Things címmel, ami egy kifejezetten csak motorokkal foglalkozó minisorozat. Ezt követően pedig legutóbbi sorozatában, a Jóapátokban már egy háromgyerekes apát játszott, ami most már közelebb is áll a valósághoz. „Egész karrierem során soha nem játszottam srácot egy kapcsolatban. Soha nem játszottam apát. Azt gondoltam, senki sem fiatalodik. Most ilyen az életem” – mondta a széria kezdetén a színész.

Matt a való életben megfontolt, és nem él hivalkodó életet annak ellenére, hogy sokan ezt gondolják róla. A munkáját komolyan veszi, és ha teheti, szeret elvegyülni a tömegben, nem pedig felhajtást kelteni maga körül. „Furcsa bemenni egy olyan szobába, amely tele van idegenekkel, és mindenki tudja a nevedet, hogy mivel foglalkozol, és mennyi pénzt keresel” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban, amire egy egyszerű pulcsiban és baseball sapkában érkezett. Az a beszélgetés éppen a Jóapátok című sorozat kapcsán készült, melyből szintén lejött, hogy komolyan veszi, amit csinál.

Jóbarátok Matt Leblanc

Matt LeBlanc a Jóapátok c. sorozatban (Fotó: Sonja Flemming/CBS via Getty Images)

Vicces főszereplőnek lenni – mondta akkor Matt. – Én adom az alaphangot. Ha elkések a munkából, nagyjából mindenki el fog késni a munkából. Szóval nem késhetek el. Nem lehetek felkészületlen. Mindig gondolkodnom kell. És nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy megadjuk az alaphangot mindenki más számára.

A színészkedés mellett az utóbbi években rákapott a természetfotózásra, amely miatt nem csak Amerikát, de Európa nagy részét is bejárta: sokan nem tudják róla, de a félig olasz származású színész franciául is folyékonyan beszél. Utazásai során szívesen hódol másik hobbijának, az ejtőernyőzésnek is.

Természetesen azzal is tisztában van, hogy 1998-ban valami örökzöldet alkottak, hiszen a mai fiatalok is előszeretettel nézik a Jóbarátokat. Egy évvel ezelőtt újra összeállt a régi banda, és forgattak egy 104 perces behind the scenes filmet a sorozat korábbi helyszínén – az alkotásban Matt nem csak színészként, hanem producerként is részt vett, ugyanis ma már a kamera másik oldalán is otthonosan mozog.

Jóbarátok Matt Leblanc

A Jóbarátok sztárjai James Cordennél, a The Late Late Showban (Fotó: Terence Patrick/CBS via Getty Images)

Úgy tűnik, minden évben van egy új generáció, amely felfedezi a Jóbarátokat – mondta. – Érdekes látni, hogy a műsor még mindig releváns a gyerekek számára. Pedig a filmben kihúzod az antennát, hogy telefonálni tudj, sehol egy sms-ezés, igazából semmi aktuális nincs benne, mégis úgy néz ki, hogy 20 évvel ezelőtt csináltunk valami aktuálisat.

Nem lehet tudni, hogy a most már picit pocakos, megőszült LeBlanc-nak lesz-e még mindent elsöprő szerepe, de az biztos, hogy Joey-ként egy életre belopta magát mindenki szívébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top