nlc.hu
Sztárok

Albert Viktor herceg, akiről azt gondolták, ő volt Hasfelmetsző Jack

Ki volt Albert Viktor herceg, akiről azt gondolták, ő volt Hasfelmetsző Jack?

A mai napig kérdés, hogy ki volt Hasfelmetsző Jack. Az azonban tény, hogy a száz gyanúsított között ott volt a királyi család egyik igencsak fontos tagja, Viktória királynő unokája.

Hasfelmetsző Jackről szinte minden felnőtt hallott. A londoni sorozatgyilkos öt nővel végzett brutális módon az 1888-as évben. Gyilkosságait mindannyiszor a Whitechapel nevű nyomornegyedben vitte véghez. A férfiról később megannyi film és sorozat készült, ilyen volt A titokzatos lakó, és A pokolból is. A bestiális gyilkos azért is tartja a mai napig izgalomban a médiát, és a szórakoztatóipart, mert kilétére még most sem derült fény. Hogy ki lehetett Hasfelmetsző Jack, azzal kapcsolatban számtalan elmélet napvilágra került. Egyes becslések szerint a gyanúsítottak száma megközelítette a százat! Ami még izgalmasabbá teszi ezt az ügyet, az az, hogy a szóbeszéd úgy tartja, a gyanúsítottak között volt a királyi család egyik tagja is…

A daliás herceg, aki kissé „abnormális”

1864-et írtunk. Nagy-Britannia trónján Viktória királynő ült, aki összesen kilenc gyermeknek adott életét, köztük a trónörökösnek, Albert Eduard walesi hercegnek, aki később VII. Eduárdként – gúnynevén, Dirty Bertie-ként – vonult be a történelembe. Albert Eduárd a dán Alexandra hercegnőt vette feleségül, és 1864-ben megszületett első gyermekük, a trónöröklési sorban második, Albert Viktor herceg. Felnőtt korára daliás, jóvágású férfi lett belőle, pedig kisbabaként sokan aggódtak miatta, hiszen két hónappal a kiírt időpont előtt jött a világra. Mivel nem sokkal utána Alexandra életét adott a második gyermekének, Györgynek, így a két fiú nevelése – a kis korkülönbség miatt – együtt zajlott. Míg György gyors felfogású és jó tanulónak számított, addig Albert Viktort a nevelői nagyon lassúnak és aluszékonynak írták le. Felmerült vele kapcsolatban az „abnormális” jelző is, s ennek eredményeként többen is azt jelezték apjának, Albert Eduárdnak, hogy problémás lehet, ha ő lesz majd az elsőszámú trónörököse, miután király válik belőle. Albert Eduárd erről hallani sem akart, s két legidősebb fiát a haditengerészet kiképzésére küldte, melynek részeként három évig voltak úton, s bejárták a Brit Birodalom részeit. Mire Albert Viktor, akit csak Eddy hercegnek becéztek, újra találkozott a szüleivel és a nagyanyjával, már 18 éves volt.

albert viktor herceg királyi család brit királyi család Hasfelmetsző Jack

György és Albert Viktor herceg 1877 körül (Fotó: W. & D. Downey/Hulton Archive/Getty Images)

Bár Albert Viktor sikeresen lediplomázott, ez sokkal inkább volt köszönhető annak, hogy apja után ő a második a trónöröklési sorban, mint a tudásának, ugyanis a legtöbb tárgyból egyszerűen felmentették.  Az ifjú Eddy herceg, a királyi család azon vonalába tartozott, akik körül mindig volt valamilyen botrány. Ilyen volt később a trónról egy elvált, amerikai nő miatt lemondott VIII. Eduárd herceg, a Jeffrey Epstein körüli botrányba keveredett András herceg, vagy éppen a családjától teljesen elszakadó Harry herceg.

Hasfelmetsző Jack és Eddy herceg 

1888-ban a Hasfelmetsző Jack néven elhíresült sorozatgyilkos öt nőt ölt meg brutális módon Londonban. A szóbeszéd szerint a gyanúsítottak között ott volt az akkor 24 éves Eddy herceg is, ám ez a verzió csak évtizedekkel később 1962-ben, Stephen Knight: Jack the Ripper: The Final Solution című regénye után lett igazán „népszerű”.

A szerző szerint mivel az öt áldozatból négy prostituált volt, ezért a gyilkosságokat, csakis a herceg, vagy annak magasrangú segítői követhették el, hogy eltussolják ezeket az afférokat.

Két további felvetés is volt azzal kapcsolatban, hogy miért lehetett Eddy Hasfelmetsző Jack. Az egyik szerint, szifiliszt kapott egy nyugat-indiai prostituálttól, melynek következtében megtébolyodott, s ezért kezdett vérengzésbe. A másik teória szerint beleszeretett egy katolikus lányba a nyomornegyed környékéről, akit titokban feleségül is vett. Azonban ez nem kívánatos frigy volt a királyi család szemében, akik ügynököket küldtek, hogy megöljenek minden nőt, aki tudott a kapcsolatról.

albert viktor herceg királyi család brit királyi család Hasfelmetsző Jack

Viktória hercegnő és Albert Viktor herceg (Fotó: Keystone/Getty Images)

Mindhárom felvetést megcáfolták azonban tényekkel. Hasfelmetsző Jack 1888. augusztus 29. és november közepe között követte el a gyilkosságait. Ezekben az időpontokban azonban a korabeli feljegyzések szerint Eddy herceg először Downe vikomtjánál volt a Danby Lodhe-ban, majd a yorki lovassági laktanyába utazott, ahonnan pedig Skóciába ment Viktória királynőhöz, hogy együtt töltsön néhány napot a nagyanyjával. Egyetlen napra ugyan visszatért Londonba, de aztán Sandringhambe ment, s itt is maradt november közepéig. Szóval bármennyire is hollywoodi filmbe illő az az elképzelés, hogy a királyi család egyik „tébolyult” tagja követte el a gyilkosságokat, ez nagy valószínűséggel nem igaz. Az azonban bizonyítást nyert egy 2016-ban előkerült levelezésből, hogy a herceg harcolt a gonorrhoeával – ismertebb nevén a tripperrel vagy kankóval –, amit egy prostituálttól kaphatott el, de nem Londonban.

Bordélyházi botrány

Ám egyéb botrányok is köthetőek Albert Viktor herceghez. Ilyen volt az az eset, amikor 1889-ben a londoni rendőrség lecsapott egy férfi bordélyházra, s a nyomozás során, a tanúk a kliensek között megnevezték a herceg egyik főudvaroncát is. Mivel a homoszexuális viszony ebben a korban még a társadalmi kirekesztés mellett, börtönbüntetéssel is járt, így gyorsan újra megindult a szóbeszéd arról, hogy a brit trón második számú várományosa meleg. A tény viszont az, hogy miközben a a palota munkatársára több prostituált is emlékezett, addig magára a hercegre, vagy annak látogatására egy sem. Így sokkal valószínűbb, hogy mindössze az udvaronc, vagy annak védője szerette volna Eddy herceg nevét bedobva elterelni a figyelmet. Annak érdekében, hogy fiát ne rángassák a bíróságra, és neve ne forrjon örökre egybe a férfi bordélyház ügyével, Albert Eduárd beleavatkozott a nyomozásba, s el is érte, hogy Eddyt teljesen kihagyják az ügyből. Sőt! A brit lapok sem említették a herceget, pusztán a tengerentúli kiadványok merték leírni a londoni szóbeszédet. A férfi ezután azonnal Indiába küldte a fiát, de a szóbeszéd csak nem csitult eközben Londonban, ami igencsak aggasztotta a királyi család tagjait.

De Albert Viktor indiai útja sem múlt el botrány nélkül. Az út során szenvedélyes viszony alakult ki közte, és egy házas hölgy között. Az asszony később azzal állt elő, hogy gyermeket szült Eddynek, aki így előkelő helyet foglal el a trónöröklési sorban. Vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a fiú gyermek két hónappal azelőtt született, hogy a herceg összeszűrte volna a levet a nővel, így az anya-fia páros állításai hamisak.

albert viktor herceg királyi család brit királyi család Hasfelmetsző Jack

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Egy magyar nő unokáját akarta elvinni

Ennyi magánélete botrány után, ideje volt annak, hogy a hercegnek egy visszafogott, a nép által is „elfogadott” párt találjon az udvar. A jó házasság pedig mindennél fontosabb volt Viktória királynő számára, aki gyermekeit és unokáit Európa legnagyobb uralkodói családjaiba házasította ki. Eddy először az unokatestvérének, Hesseni Alekszandrának kérte meg a kezét, ám a nő kikosarazta, mondván, hogy nem táplál irányába gyengéd érzelmeket. Alekszandra később II. Miklósnak, az utolsó orosz cárnak lett a felesége. A visszautasítás azonban nem vette el a herceg kedvét a házasságról, és romantikus kapcsolatba bonyolódott Helene hercegnővel, aki egy száműzött francia gróf lánya volt, csakhogy római katolikus. A mindenkori brit uralkodó, az anglikán egyház feje, s így elképezhetetlen lett volna ez a friss. Eddy a nagyanyjához fordult segítségül, majd a pápának is írt, de hiába. Ekkor Albert Viktor fontolóra vette, hogy lemond a titulusával járó trónöröklési helyéről, de ehelyett a szakítás mellett döntött.

1891-ben Viktória királynő bedobta Mária tecki hercegnő nevét, aki nem másnak volt az unokája, mint a Magyarországhoz köthető Rhédey Klaudiának. Az eljegyzést még abban az évben meg is tartották, s az esküvőt következő év februárjára tűzték ki. A frigyre való készülődést azonban beárnyékolta a herceg folyamatos betegeskedése. Albert Viktort még 1890-ben kezdték kezelni köszvény miatt, ám az igazi problémát az influenza jelentette számára, melyet többször elkapott, s állapota egyre csak súlyosbodott. 1892 januárjában tüdőgyulladása lett, melyből már nem sikerült felgyógyulni, s alig 28 esztendősen, a királyi család sandringhami házában elhunyt. Mennyasszonyát végül öccse, György vette feleségül, akiből V. Györgyként király lett, s aki II. Erzsébet nagyapja volt.

Az elmúlt 100 évben azonban számos pletyka keringett Albert Viktor haláláról. Egyes feltételezések szerint, nem az influenza szövődménye, hanem szifilisz végzett vele, de akadtak olyanok is, akik szerint, a botrányai miatt kellett meghalnia a trónörökösnek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top