nlc.hu
Sztárok

Idris Elba 50. születésnap

James Bondot is csuklómozdulattal zsebre vágná, mégsem kér belőle – Ma ünnepli 50. születésnapját Idris Elba

Idris Elba. A legtöbbeknek csak az a mogorva, afroamerikai pasi a Thorból, vagy A setét toronyból, esetleg a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztagból. Pedig Idris Elba ennél sokkal, de sokkal több, színész, forgatókönyvíró, producer, énekes-dalszerző, rapper és DJ – egy igazi sokoldalú tehetség, aki ma az 50. születésnapját ünnepli, és akit néhány éve még a világ legszexibb pasijának választottak. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Idrissa Akuna Elba 1972. szeptember 6-án született Londonban Winston és Eve Elba egyetlen gyermekeként. A család bevándorló volt, innen az Idrissa név, amit a színész akkor rövidített le, amikor a szülei beíratták egy Canning Town-i iskolába, ami egyébként azért is meghatározó, mert itt találkozott először a színészettel. Idris a suli mellett a nagybátyja vállalkozásába is besegített, mint DJ, esküvőkön zenélt, és meglepően jó volt benne.  

Idris Elba DJ

A 2015-ös Glastonbury fesztiválon is beugrott a DJ pult mögé (Fotó: Getty Images/Jim Dyson)

Mindössze 16 éves volt, amikor ösztöndíjjal felvételt nyert a National Youth Music Theatre-be, úgyhogy dobta a sulit, és a színházi társulathoz szegődött, ezzel pedig örökre elköteleződött a színészet mellett – bár a disc jockey szerepét is gyakran magára öltötte Big Driis the Londoner művésznév alatt. Miközben meghallgatásokra járt, megalapította a saját DJ cégét a barátaival, mellette pedig körülbelül bármit elvállalt, hogy megéljen valamiből: volt többek között értékesítő, sőt, gyári munkás is. Megragadott minden lehetőséget, aminek meg is lett az eredménye, 1995-ben szerepet kapott a Bramwell című sorozatban, ami újabb és újabb kapukat nyitott meg előtte. Szerepelt a Pusszantlak, drágám!-ban, a The Billben és a The Ruth Rendell Mysteriesben, mielőtt a britek egyik kedvenc szappanoperájába, a Family Affairsbe bekerült volna. Megkeresések láthatóan akadtak, nem is kevés, az áttörés azonban nem akart jönni, ezért 1997-ben londoni székhelyét New Yorkba helyezte át – de a sikerre így is várni kellett. 

Volt három-négy év, amikor munkanélküli voltam, nem kaptam színészi állást. Néztem Denzel Washingtont és Wesley Snipest, és azt mondtam: »Meg tudom csinálni. Ott lehetek velük.« A feleségem körülbelül nyolc és fél hónapos terhes volt, mire megkaptam a hírt, hogy szerepet kaptam a Drótban. Ha nem kapom meg, akkor elhagyom az Egyesült Államokat. Tudtuk, hogy ha nem lesz színészi munkám a lányom születése után, akkor szarban leszünk

– mesélte a Playboynak adott interjújában. 

Az HBO 2002-ben induló sorozatában Elba a bandavezér könyörtelen jobbkezét, Russel ‘Stirnger’ Bellt formálta meg, méghozzá olyan mesterien, hogy mellékszereplőből – a harmadik évadra – belőle lett a széria fő ellensége. Bár a Drót sosem nyert semmilyen nagyobb díjat, a kritikusok és a nézők egyaránt odáig voltak érte, és szinte magától értetődő volt, hogy Idris Elbát ezentúl többször szeretnénk látni a képernyőn. A rendezők kapkodtak érte, Guy Ritchie-vel a Spílerben, Kenneth Brannagh-val a Thorban, Ridley Scott-tal pedig a Prometheusban dolgozott együtt, egymást érték a forgatások, amíg már a szakma sem tudta őt figyelmen kívül hagyni.

Idris Elba Thor premier

Idris Elba és a Thor: Sötét világ szereplői a világpremieren (Fotó: Getty Images/ Ian West – PA Images)

A Luther című BBC sorozatban John Luther főfelügyelő bőrébe bújt, hogy felderítsen egy kettős gyilkosságot – a szerepért számos jelölést és egy Golden Globe-díjat is bezsebelhetett. És hogy a kétkedőket is végérvényesen meggyőzze, olyan pontosan idézte meg Nelson Madelát a Mandela: Hosszú út a szabadságig című filmben, hogy azért szintén Golden Globe-ra jelölték. 

Mivel csak az azóta eltelt időszakban – azaz 2013 óta – 44 különböző produkcióban játszott, vagy adta hangját szereplőnek, lehetetlenség mindet felsorolni a biográfiájából, viszont tény, hogy azért volt egy-két olyan film, amivel érdemes kivételt tenni, ilyen például a 28 héttel később, az Elit játszma, a Stephen King klasszikus sorozatából adaptált A setét torony, vagy Star Trek: Mindenen túl. Saját elmondása szerint utóbbiban megformált karakterét, Krallt azért kedvelte, mert szerinte nem feltétlenül az a jó fiú, akit annak állítanak be: „Krall egy olyan karakter, akit mélyen átitat a szövetség iránti gyűlölet – véleményem szerint jól megérdemelt gyűlölet. Eléggé politikai érzés volt. Összefüggésben áll a világunkban zajló eseményekkel. Nem mindenki elégedett azzal, akit mindenki más jófiúnak nevez.” 

Hogy ennyi szereplés mellett mikor jut még arra is ideje, hogy mással foglalkozzon, kész rejtély, pedig nem hagyott fel a zenei karrierrel sem. DJ-ként, zenei rendezőként és rapperként is aktívan közreműködött jó pár előadó számaiban és albumjain: Jay-Z, Madonna, Mumford & Sons, Macklemore, valamint Paul McCartney is a listán szerepel, emellett pedig 2015-ben elindította a saját lemezkiadóját, a 7Wallace Music-ot, azzal a céllal, hogy áttörje a határokat a tánc és a hip hop zene terén. Azóta a cég a Universal Music Publishinggel is bővült, valamint két stúdiót is létrehozott, az egyiket London központjában, a másikat Oxfordban. Befolyása egyébként messzire nyúlik, 2018-ban egyike volt annak az 50 embernek, akiket London kulturális tájképének alakításáért díjaztak a Time Out magazinban, a Powerlist 2020-as és 2021-es kiadásában pedig szerepelt az Egyesült Királyság legbefolyásosabb afrikai/afrikai-karibi származású emberei között. Ami a magánéletét illeti, nem volt ennyire szerencsés, háromszor házasodott – legutóbb 2019-ben, Sabrina Dhowre-t vette el –, kapcsolataiból két gyerek született, Isan, aki idén már 20 éves lett, és Winston, aki még csak 8.  

Idris Elba családja

A színész gyakran mutatkozik együtt a családjával a vörös szőnyeges eseményeken – balról a felesége, Sabrina Dhowre, jobbról pedig a lánya, Isan látható (Fotó: Getty Images/David M. Benett)

Persze egy olyan pasiért, akit 2018-ban a People magazin a világ legszexibb férfijének választott, érthető módon rajonganak a nők, de nagyon úgy tűnik, hogy még a férfiak is, ugyanis Daniel Craig szerint a sármja és a tehetsége is adott ahhoz, hogy a jövőben ő vegye át a brit 007-es ügynök, James Bond legendás karakterét. Bár azt sokan elismerik, hogy brillírozna a szerepben, legalább ennyien gondolják, hogy a bőrszíne miatt nem alkalmas a titkos ügynök megformálására.  

Egyszerűen elszomorít, mikor egyes generációk azt mondják erre, hogy nem történhet meg. És úgy fest, ez a bőrszínem miatt van. Aztán ha megkapnám a szerepet, és esetleg nem működne a film, vagy működne, az is a bőrszínem miatt volna? Ennek nem akarom kitenni magam. Nincs erre szükségem

– nyilatkozta a Vanity Fair magazinnak, rövidre zárva a találgatásokat. Szóval lehet, hogy a jövőben nem láthatjuk őt méretre igazított öltönyben a képernyőn, de az biztos, hogy ilyen munkamorál mellett még jó pár szuper szerepben és zenei háttérmunkában megcsillogtathatja tudását. 

Forrás: IMDb, Vanity Fair, 7Wallace

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top