nlc.hu
Sztárok

A nepáli királyi család kivégzése

45 éves lenne Nirajan nepáli herceg, akit egy családi vacsorán gyilkoltak meg

Egy herceg, akit családja megannyi tagjával együtt kivégeztek.

November 6-án ünnepelné 45. születésnapját Nirajan nepáli herceg. Nem született trónörökösnek. Birendra király és Aishwarya királynő kisebbik fia volt, s így sokkal kevesebb terhet kellett cipelnie, mint bátyjának. Azonban nem jutott neki hosszú élet, mivel számos családtagjával együtt 2001-ben őt is kegyetlenül kivégezték.

Az orosz Miklós cár és családjának lelketlen és brutális lemészárolásának történetét sokan ismerik. Ám arra már kevesen emlékeznek, hogy 21 évvel ezelőtt a távoli Nepálban is hasonló kivégzésre került sor. 2001 júniusában, egy pénteki napon az akkori király, Birendra vacsorát tartott a palotában. Egy „egyszerű” családi vacsoráról volt szó, melyen az uralkodói család valamennyi tagja részt vett.  Azonban az este folyamán Dipendra trónörökös sokkal többet ivott a kelleténél, és a hivatalos álláspont szerint ez vezetett a tragédiához. Az esetről csak nagyon homályos részletek láttak napvilágot. Ezek alapján az feltételezhető, hogy a részeg Dipendra vitába szállt szüleivel azt illetően, hogy megfelelő választás-e számára a jövendőbeli felesége. A vita olyannyira elfajult, hogy a 29 éves koronaherceg a vacsorán kivégezte a családja valamennyi tagját.  A mészérlásban meghalt Birendra király, annak felesége, valamint két kisebb gyermekük – köztük Nirajan herceg – és további hét rokonuk. A király leszármazottjai közül, mindössze ketten maradtak életben. Birendra két kiskorú lányunokája, ők azonban nemük miatt nem örökölhették meg a koronát.

A nepáli királyi család halála

A királyi család 1990-ben, középen Nirajan (fotó: The Jana Aastha Newspaper via Getty Images)

3 napig volt király

Amikor Dipendra ráeszmélt arra, hogy mit tett, képtelen volt szembenézni vele. Önmaga ellen fordult, és fejbe lőtte magát. Csakhogy nem halt meg azonnal, és tette ellenére, a következő nap reggelén kikiáltottak az ország új királyává. Ez számunkra nemhogy meglepően, de felháborítónak is hangzik, ám ott, akkora tisztelet övezte a királyi család tagjait, hogy mondhatni teljesen „normális” döntés volt ez a politikusok részéről. Az új király négy napig feküdt kómában, s végül hétfőn belehalt az önmaga okozott sérülésbe.

A nepáli királyi család halála

Dipendra koronaherceg 2000-ben (fotó: Peter Carrette Archive/Getty Images)

Az események részletei még most, 21 évvel később is eléggé homályosak. A tragédia után a nepáli belügyminisztérium ötnapos gyászt rendelt el az országban, s a kormány tagjai kopaszra borotválták a fejüket, így tisztelegve az elhunytak előtt. Ám erre a gyászidőszakra más okból is szükségük volt a politikusoknak. Ugyanis négy nap alatt két királyukat is elveszítették, és soha nem látott helyzettel kellett szembenézniük. Végül az elhunyt Birendra testvére, Gianedrea lett az új uralkodó, ám míg bátyját hatalmas tisztelet és imádat övezte, addig ő kimondottan népszerűtlennek számított a hazájában. Az ország, amely gond nélkül uralkodónak választott egy tömeggyilkost, már kevésbé volt ennyire elnéző Gianendra fiával Parasszal, az új trónörökössel szemben. Ő ugyanis több, halált okozó autóbaleset résztvevője volt.

Így esett, hogy az országban, ahol korábban félistenként tekintettek az uralkodóra felkelések törtek ki, az új király miatt. Ráadásul az emberek nem kaptak megfelelő tájékoztatást a királyi család kivégzésével kapcsolatban, így különböző összeesküvés elméletek kezdtek terjedni, köztük az, hogy a vérengzést tulajdonképpen az új uralkodó rendelte el. Bár Gianendra határozottan kijelentette, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy fivére lemészárolásának részletei napvilágra kerüljenek, ez nem volt elég az embereknek. A zavargások egyre erőteljesebb összecsapásokat eredményeztek a nép és a rendvédelem emberei között, amelynek következtében az alkotmányos monarchia rendszere megingott az országban. Ez a törékeny állapot hét éven keresztül állt fent az országban, de a végső csatát a Nepáli Kommunista Párt nyert, mely a hatalom átvételkor eltörölte a királyság intézményét, s alkotmányos monarchiából az ország köztársaság lett.

A nepáli királyi család halála

A mészárlás után a férfiak tömegesen borotválták meg a fejüket a királyi család iránti tiszteletből (fotó: Alyssa Banta/Getty Images)

Múzeum lett a vérengzés helyszíne

A fővárosban található királyi palotából néhány hónap leforgása alatt múzeumot csináltak. Az első látogatók nemcsak megnézhették, de bele is ülhettek az arannyal és ezüsttel bevont trónszékbe.

De a garázsban azt a Mercedes-Limousine-t is szemügyre vehették, amit még Hitler ajándékozott Gianendra nagyapjának. Sokak felháborodására megnyitották azt a szobát is, ahol Dipendra lemészárolta családját.

A nepáli királyi család halála

A gyilkosságok helyszíne, a ma már múzeumként működő palota (forrás: Wikipedia)

A tróntól megfosztott Gianendra azonban nem hagyta el a hazáját. Miért is tette volna, hiszen igazán impozáns palotáiból jónéhányat megtarthatott magának. A lapok beszámolói szerint, soha nem tett le arról, hogy egyszer újra korona kerüljön a fejére. „A nemzetünk érdekében, valamint az emberek boldogsága és jóléte miatt lemondtam a hatalomról, de soha nem hagytam el Nepált. Ma is felelősséget érzek a nepáli nép iránt”- mondta egy 2016-os interjúban. Nem is olyan régen pedig, igazán sarkalatos véleményt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az út, amelyen az ország halad, vészjósló. Gianendra szerint több olyan panasz is befutott hozzá, melyek arról tanúskodnak, hogy Nepál a külföldiek játszóterévé vált. Azt is hozzátette, hogy látványosan megnőtt a korrupciós esetek száma az országban, aminek az egyszerű emberek isszák meg a levét. „A vezetőink hataloméhsége, a szakadék szélére taszította a hazánkat, ahol a függetlenség és a szuverenitás veszélybe került”– harcias beszédében azt is jelezte, hogy szerinte Nepál, ahol 2015-ben egy feminista nő lett az elnök, keresi a megfelelő államformát, és azt a vezető „karaktert”, aki lojális az emberekhez és az országhoz. Akár egy kampánybeszédnek is beillenek Gianendra szavai, de arra bizony igencsak kevés az esély, hogy egyszer újra az arany trónon ülhessen.

Részletek a kegyetlen gyilkosságról

Emlékeztek még, hogy néhány sorral feljebb azt írtuk, beiktatása idején, Gianendra azt ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a bátyja és annak családjának kivégzéséről szóló dokumentumokat nyilvánosságra hozzák? Hát, annyira nem siette el. Mivel 2022 februárjában jelezte, hogy idén júniusáig felfedi a palotai mészárlás mögött húzódó teljes igazságot. A lapok azonban sokkal hamarabb hoztak nyilvánosságra bármit is, mint a volt király, vagy a törvényhozók. Címlapon közölték például azt, hogy a helyszínen talált M-16-os, valamin MP5-ös fegyveren, Dipendra ujjlenyomatát találták meg, valamint azt is, hogy az ittas férfi 90 lövést adott le rokonaira a végzetes estén.

A nepáli királyi család halála

Katmandui kisfiú a királyi család haláláról szóló újságcímlapokkal (fotó: Frederic REGLAIN/Gamma-Rapho via Getty Images)

Akárhogyan is Giandedrában most sokan a megmentőt látják. A 70. születésnapján például hosszú sorok kígyóztak az utcákon, hogy személyesen felköszöntsék az exkirályt.

S, hogy mi lett  Birendra két életben maradt lány unokájával? Girwani Rajya Lakshmi Devi Rana ma már 24 éves, húga Surangana Rajya Lakshmi Devi Rana pedig idén lett 21 esztendős. Őket az édesapjuk nevelte fel, aki 2008-ban újraházasodott, egy korábbi miniszterelnök unokahúgát vette feleségül. Girwani és Surangana is Indiában tanult, s rokonaiknál éltek. A lányok csak kamasz korukban mentek vissza a királyi család korábbi palotájába, melyből múzeum nyílt. Amikor pedig családjuk korábbi orvosa kiállítást szervezett az uralkodói családról készült fotókban, a lányok végig sírták a megnyitót…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top