nlc.hu
Sztárok

Alyssa Milano 50 éves

Bűbájos boszorkaként is az emberek megmentésén fáradozott, a való életben sincs másképp – 50 éves lett Alyssa Milano

A magyar néző leginkább a Bűbájos boszorkákra asszociál, ha meghallja Alyssa Milano nevét, pedig a színésznő mögött sokkal masszívabb karrier húzódik, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy aktivistaként is rengeteget letett már az asztalra.

Vannak olyan kortalan sztárok, akik ránézésre jó pár évet, vagy akár évtizedet is letagadhatnának, ez Alyssa Milanóról is elmondható. A színésznő ma ünnepli az 50. születésnapját, a képeit elnézve azonban ezt senki nem mondaná meg róla, maximum abból lehet következtetni a korára, hogy milyen régre nyúlik vissza a karrierje, első szerepét ugyanis hétévesen kapta, amit sok gyereksztárral ellentétben nem a szüleinek, hanem a bébiszitterének köszönhet. Ő volt az, aki elvitte a kis Lyssát az Annie meghallgatására, ahol 1500 lány közül választották ki a főszerepre. Közel másfél évig volt úton az édesanyjával, mire a turné véget ért, ezzel pedig nyilvánvalóan megpecsételődött a sorsa. 

A lány, a szomszédból 

Az Annie után sorra jöttek a televíziós reklámfelkérések, off-Broadway produkciók, és bár a szülei messzemenően támogatták abban, hogy dolgozzon, otthon ugyanazok az elvárások vonatkoztak rá, mint bármelyik kiskamaszra. Kivette a részét a takarításból, és a konyhai munkákból is, miközben a Kommandóban ő alakította Schwarzenegger lányát, A canterville-i kísértetben pedig Jennifer Canterville-t. Utóbbi nem aratott hangos kritikai sikert az Egyesült Államokban, ellenben Japánban annál inkább, így egy producer lemezszerződést ajánlott Milanonak, amivel a zenei karrierje is beindult, már ha azt a fajta limonádé popot, amit csinált, zenének nevezhetjük. Később egyébként maga a színésznő is bírálta ezek minőségét, azzal együtt is, hogy Japánban mind a négy album platinalemez lett. 

Alyssa Milano fiatalon

Corey Feldmannal csak néhány hónapig randiztak, a színésznő mindössze 15 éves volt, amikor megismerkedtek (Fotó: Getty Images/Ron Galella)

De kanyarodjunk vissza a színészethez: Milano legalább olyan gyakori vendég volt a színpadon, mint a kamerák mögött, első jelentős szerepét, ami aztán hosszú évekre beskatulyázta őt, a Ki a főnök?-ben kapta, ahol Tony Danza lányát alakította. Fun fact, hogy a színésznő azóta is nagyon jó viszonyt ápol a színésszel, és gyakran hivatkozik rá úgy, mint a mentorára.

Nyolc évig ő volt a jó kislány imázsának megtestesítője, így mindent megtett azért, hogy szabaduljon tőle. A Bárhol ér a reggelben tinédzser prostituáltat alakított, a Végzetes szenvedélyben egy családos embert csábított el, ami egyébként egy megtörtént eseményt dolgozott fel, sőt egyre több olyan szerepet vállalt el, amelyekben a meztelenség és az erotika volt iránymutató.

Mondhatjuk, hogy a ‘90-es éveket ez határozta meg számára, egészen addig, míg meg nem kapta a Melrose Place-ben Jennifer Mancini szerepét, ami aztán utat nyitott neki a már emlegetett Bűbájos boszorkák egyik főszerepéhez. Mindkét sorozatnak Aaron Spelling volt a producere, aki akkoriban tényleg a legnagyobbak között futott, a Beverly Hills 90210 is az ő nevéhez fűződik. 

Ő maga A kis hableány

1989-ben A kis hableány alkotói Alyssa fiatalkori képeit használták fel inspirációként a sellőlány arcának megrajzolásához. A dolog érdekessége, hogy Milano nem is tudott erről, csak később, amikor felkérték a The Making of The Little Mermaid című kulisszafilmhez, szembesült a ténnyel, hogy Arielt róla mintázták.

Nem lett volna Bűbájos boszorka 

Amikor 1998-ban a sorozat ötlete megfogalmazódott, az biztos volt, hogy a legidősebb Halliwell nővért Shannen Doherty fogja alakítani, az ő barátja volt Holly Marie Combs, így neki dedikálták Piper szerepét. A casting viszont Lori Lomot választotta Phoebe szerepére, még a pilot epizódban is ő szerepelt, csakhogy a színésznő visszalépett az utolsó pillanatban, így került a képbe Milano, aki már biztos befutó lett, ezért újra forgatták az epizódot az ő szereplésével. Miután a harmadik évad végén Doherty távozott, a sorozat jövője is veszélybe került, így Combs és Milano színésznőből producerré léptek elő, és biztosították, hogy ne vesszen oda, amit felépítettek. 

Alyssa Milano a Bűbájos boszorkákban

Alyssa Milano a Bűbájos boszorkákban (Fotó: Getty Images/Paramount Pictures/Deliverd by: Online Usa, Inc.)

A széria igazi kultikus kedvenc lett, a szereplőket kiemelte az ismeretlenség homályából. Milano, aki ekkor még mindig csak 26 éves volt, végre tényleg maga mögött hagyhatta a gyermeki megítélést, és igazi divatdiktátornak lett elkönyvelve, nem volt olyan női magazin, ahol a stílusát ne boncolgatták volna. Ám legalább ennyiszer hallottunk a románcairól is, amiből meglehetősen sok van a biográfiájában egészen 2009-es házasságkötéséig David Bugliarival, akitől egy kislánya és egy kisfia született.  

Jó tettért cserébe semmit sem vár 

Milano az elmúlt években is dolgozott, színésznőként többek között a Zűrös viszonyokban és A telhetetlenben vállalt szerepet, ugyanakkor szinkronhangként is voltak munkái, például a Gazdátlanul Mexikóban második részében ő adta a hangját az egyik csivavának. A kétezres évek közepétől azonban sokkal inkább aktivistaként funkcionált. 2004 októberében nemzeti szóvivőként részt vett az UNICEF „Trick or Treat” kampányában, ahol körülbelül 50 ezer dollárt gyűjtött össze AIDS-ben szenvedő dél-afrikai nőknek és gyerekeknek. Még ugyanebben az évben Angolába utazott, ahol HIV-pozitív nőkkel és taposóakna túlélőkkel beszélgetett, emellett egy indiai utazást is beiktatott, hogy találkozzon a 2004-es szökőár után kitelepített anyákkal, akik nyomorban éltek. 

A PETA támogatására egy 2007-es, vegetarianizmust hirdető reklámban egy teljesen zöldségből készült ruhában jelent meg, merthogy ő maga is hosszú évek óta húsmentesen étkezik. 2009-ben online adománygyűjtést indított a Charity: Water számára, eredeti célja 25 ezer dollár volt, végül a kampány több mint 92 ezer dollárral zárult, bár ebben a férje anyagi támogatásának is nagy szerepe volt. 2010-es utazását a nyugat-koszovói Kolonia településre úgy jellemezte, mint élete egyik legnehezebb élményét, az elszegényedett életkörülmények mély benyomást tettek rá, melyről blogot is vezetett. 

Az emberek mellett az állatok jogaiért is kiáll, ő maga több mint egy tucat házi kedvenc tulajdonosa – állítása szerint mindig, amikor úgy érezte, már gyerekre vágyik, befogadott egy újabb két- vagy négylábút –, 2014-ben pedig egy dél-koreai mentőcsapattal és egy alapítvánnyal közösen segített megmenteni egy kutyát, akit a húsáért neveltek. Az viszont itthon talán kevésbé ismert, hogy a politikai színtéren is évek óta jelen van, 2016-ban például az egyik leghangosabb támogatója volt Hillary Clintonnak. Ugyanakkor már 2004 óta segíti a választásokat, több ízben ő maga volt az, aki a szavazóurnához kísérte az embereket.  

Milano és a #metoo

Milano 2017. október 15-én tett közzé egy tweetet, amelyben arra buzdította a szexuális zaklatás és bántalmazás túlélőit, hogy tegyék közzé állapotfrissítésként a #metoo hashtaget. Azt akarta felmérni, hogy a szexuális visszaélések mekkora tömeget érintenek. Ez egyébként rögtön azután történt, hogy Harvey Weinsteint kizárták a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiáról a filmiparban elkövetett nők elleni szexuális bűncselekmények miatt. Bár a hashtag nem Milano fejéből pattant ki – 2006-ban Tarana Burke aktivista posztolta először –, mégis az ő nevéhez kötik a megújulását, ami rengeteg nőnek adott lehetőséget a bántalmazás felvállalására anélkül, hogy részletekbe kellett volna bocsátkozniuk.

És hogy mit csinál manapság? Könyvet ír, podcastet vezet, sportruházatot gyárt, ugyanis hatalmas rajongója mindenféle sportágnak.

Alyssa Milano

Alyssa Milano 2022 júliusában egy sportrendezvényen (Fotó: Getty Images/Emma McIntyre)

Saját weboldalán, az alyssa.com-on rendszeresen beszámol minden projektjéről, és továbbra is képviseli az emberi jogokat, 2016-ban az UNICEF neki ítélte oda a Spirit of Compassion díjat elhivatott munkájáért. Elsősorban azonban anyuka, aki időnként bepillantást enged abba is, hogyan telnek a hétköznapjai. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top