nlc.hu
Sztárok
Való Világ versenyzőinek botránya

Tudom, hogy a ValóVilág nem érzékenyítő tréning, de veszettül eltorzult a társadalmunk

Emberkísérletet akartam, nem túlzás ezt kijelenteni. Azt mondtam a kollégáknak, hogy egy hónapig nézni fogom a ValóVilágot. Csak azzal nem számoltam, hogy a ValóVilág, ahogyan a világunk is, nagyon más lett.
  • „Ne nézd, ha utálod a drámákat!”
  • „Ne nézd, ha rosszul vagy a TikToktól!”
  • „Ne nézd, ha nem bírod a játszmákat!”

Ezek a szlogenek kerültek fel a november 20-án debütáló XI. Való Világ plakátjaira. Csak az apró betűs rész maradt le. Hogy a dráma itt nem A Grace klinika, és nem is a 82. Sisi feldolgozás. De hiába szereted a TikTokot, amennyiben könyvtárosokat, történelmi érdekességekről posztolókat, vagy éppen hobbi szakácsokat követsz, akkor tényleg rosszul leszel a Való Világtól. És ami a játszmákat illeti, azt lehet amolyan Hazug Csajok Társasága-módon űzni (bár attól is a falnak megyek), meg lehet úgy is ahogy a villában csinálják. Persze soha nem volt olyan évad, amiben agysebészek és kémia professzorok értekeztek volna a villa falain belül. Ez a műfaj nem erről szól. Aki azt keresi, az ne kapcsoljon ide. A léc tehát alacsonyan van, de ami most történik a Való Világban az kérem a pöcegödör, nincs mit szépíteni.

A valóvilág szereplői

Fotó: @valovilag

Szerelem, szex, szakítás – 5 nap alatt

Puccos kerti bútoron fetrengő, dohányzó fiatalok, előttük vagy 30 csikkel teli hamutál. Reggel tíz, de a kezükben már szisszen a sör, valahogy indítani kell a napot, unalmas lehet az élet egy villában. A háló már 2 nap után úszik a mocsokban, de hát teljesen normális, hogy sáros cipővel gázol be az ember az ágyba, ahol alszik. Ezek persze apróságok. Nem érdemes ilyenen fennakadni. Bár már ezek hallatán is látom pörögni hírfolyamban a „bezzeg az én időmben” kommenteket… Nem vár el az ember professzori értekezést egy valóságshow-tól, és a rózsaceremóniába csomagolt plasztik cicaharc sem sokban különbözik a villába zárt IQ-harcosok produktum nélküli életétől. De a szavak ilyen mértékű nem ismerése, az érzelmi intelligencia maximális hiánya és a bibéről bibére szálldogáló „macsó” vállon veregetése már átkapcsolásra ösztönzi az embert.

A Való Világ 11. évadában a g…i, többször hangzik el, mint a köszönöm, kérlek, vagy egyszerűen az „és”. Itt egyetlen nap után kialakulnak „érzelmek”, két nap után megtörténik a szex, három nap után úgy szidják egymás anyját a „szerelmesek”, hogy attól még a kocsisok is elpirulnak, a negyedik napon sötét felhők gyülekeznek. Az ötödik napon kiesik a fene nagy lamúr egyik szereplője, mire a másik vörösre sírt szemmel mondja bele a kamerába, hogy kiborult, mert “végre a kapcsolatunk elért egy olyan szintre, amiért annyit küzdöttem lelkileg. Annyit küzdöttem ezért az egészért.” Öt napba belesűrítve egy egész élet.

A valóvilág szereplői

Fotó: @valovilag

De a Való Világgal nem ez a legnagyobb gond. Bár a határt súrolja, de a Barna névre hallgató fiatalember már korábban említett bibéről bibére való szállása sem az az eset, amiért feladtam a valóságshow nézését. Persze  aggályos, hogy megint azt üzenjük, hogy attól igazán férfi valaki, ha strigulákat húzhat a zöld falvédőre, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem állhat minden néző mellett egy érzelmileg és gondolkodásban is érett felnőtt, aki közbeszól, hogy „Hé, figyelj, nem ez a normális!”. Az értékrendet nem a villába költözött Barna fogja megadni a nézőnek, de nem is várható el tőle. Az már azonban igen, hogy hogyan kezeli a nőket. Hogyan torzul el a nők önbecsülése, ha belemennek ebbe a forgójátékba, amihez képest a TLC poligám házasságokat bemutató realityje egy unalmas természetfilm.

Erőszak? Utólag kezelendő!

A VV nem drámai, és nem is ravasz, taktikus játékosok brillíroznak benne. Ez egy olyan évad lett, ahol három lány a tusoló mellett megbeszéli, hogyan lökik a farkasok elé a náluk leheletnyivel is szebb hölgyet. Teszik ezt ordenáré stílusban, minden taktikát nélkülözve, szétfolyt szemfestékkel, pisilés közben. Na, ha ez a „játszma”, akkor abból én tényleg nem kérek.

Amiért nem bírtam egy hónapig nézni a Való Világot (még kötelességből sem), az az erőszak, és a primitív megnyilvánulások. Értem én, hogy nem érzékenyítő tréningről készít dokumentumfilmet a stáb, de talán sokkal mélyebb téma az, hogy valaki a kamerák előtt beszél a megerőszakolásáról, és a feldolgozatlan traumáiról, mintsem hogy letudják pár percben.

Azonnal elengedtem a VV-t, amikor egymásnak feszült két lány versenyző (a káromkodásmentes óra alatt), majd miközben a hatósági áras lisztet és tejfölt dobálták egymásra, a többiek csak videóztak, mert így pörög a poszt meg a lájk. Szétválasztani őket? Felejtsd el! Leköpik egymást a játékosok? Röhögjünk tovább!  Rico megrángatja Renit, és a lábát a falnak dobva üvölt a lány arcába, kicsit sem szofisztikáltan, már megfélemlítve a nőt?  Jó, hát „van ilyen”. Persze miután egy YouTuber, meg egy emberi jogi aktivista megszólal az ügyben, már az RTL is kiad egy nyilatkozatot, hogy „nem célunk az erőszak bármilyen formájának a népszerűsítése… azonban a villában zajló eseményekre nincs teljes ráhatása a műsor készítőinek.” Továbbá az is válasz volt az esetre, hogy „elkövetkező hetekben kifejezetten az erőszakmentes kommunikációval foglalkozó háttérműsort is készítenek majd, de ennél is fontosabb, hogy a villalakóknak szakemberek fogják megmutatni az erőszakmentes, asszertív kommunikáció alapjait, és azt, hogy milyen hatékonyan lehet ezeket a kommunikációs formákat használni a mindennapi konfliktusok kezelésében.”

A valóvilág szereplői

Fotó: @valovilag

Odaégett a töltött káposzta? Majd utólag felkaparom az alját és átírom a receptet. Azt valóban nem befolyásolhatják a műsor készítői, hogy adott pillanatban hogyan fog reagálni egy versenyző, de azt már igen, hogy meddig nem avatkoznak bele egy ilyen konfliktusba.  Nem elég megfélemlítés, ha sarokba szorítják a másikat? Szerintem igen. Az, hogy a csatorna utólag legalább ennyit is megtesz, mindenképpen a javukra írandó, de TikTok-generáció ide vagy oda, a nézettség nem csökkenne, ha Julcsi a szerkesztő kivágja a villa ajtaját egy ilyen helyzetben, és a másikat megfélemlítő játékost, bedobja a kamrába 24 órára. 

Hogy teljesen korrekt legyek, fogalmam sincs, mi történt a folytatásban. Nem tudom, hogyan hatott a villalakók fejlődésére az, hogy szakemberek mutatták meg nekik az erőszakmentes, asszertív kommunikáció alapjait. Elengedtem ezt az egész shitshow-t.

De mielőtt azt gondolná az olvasó, hogy valamiféle villalakó-üldözésbe kezdtem, megnyugtatnám: nem. Puskás-Dallos Peti fogalmazta meg nagyon is pontosan az nlc.nek adott interjúban a következőket: „…A közbeszéd is hova fajult: amikor érdemkeresztes emberek „lecsöveseznek” diákokat és diákok szintén hasonló hangnemben illetnek felnőtt embereket. Miért lepődünk meg, hogy ezek a fiatalok, akik nem egyetemi professzorok, azt gondolják, hogy lehet így beszélni, hogy lehet ennyire normák nélkül élni az életünket. Hiszen ugyanezt a példát látják olyanoktól is, akiket szeretnek és akikre felnéznek. Ha például a TikTok-ot végig pörgetjük, ott is sok szürreális dolgot láthatunk, amik igencsak nagy népszerűségnek örvendenek. Szóval a ValóVilág csak annyit változott, mint a világ…”

Vagyis a Való Világ nagyon is azt a képet adja vissza, amit a Facebook kommentekben, az Instán, vagy a TikTokon is látunk. Az persze már más kérdés, hogy ott nem csak az ilyen “fazonok” vannak jelen. Még. És szerencsére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top