nlc.hu
Sztárok

Janis Joplin fájdalmas élete

Janis Joplint az elviselhetetlen magány a drogokhoz vezette, ami a szakadékba taszította

Űzte, hajtotta a szerelmet. Vágyott a szeretetre, de amikor megkapta, akkor sem tudta átadni magát neki. Életét és ígéretes karrierjét is ez, vagyis a függőségei tették tönkre. 80 éves lenne Janis Joplin.

Van az a bizonyos „huszonhetesek klubja”, amit azokra az előadókra használnak, akik ennyi idősen, tragikusan fiatalon hunytak el. Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Anton Yelchin, Benjamin Keough csak néhány név a listából. És persze Janis Joplin, aki idén januárban ünnepelné a nyolcvanadik születésnapját, de egy teljesen más sors várt rá…

A karrier, aminek csak kezdete volt

Átlagos, középosztálybeli családba született még 1943-ban. Már középiskolásként szembement a társadalmi elvárásokkal. Ahogyan egy későbbi interjúban fogalmazott, kicsit sem érdekelte a házasság és a gyermek az érettségi után, ő valami többre vágyott. Bár énekelt a templomi kórusban, de igazán csak az egyetemi évei alatt szeretett bele a zenébe. Ez viszont már olyan erővel érkezett meg az életébe, hogy semmi más nem érdekelte többé, így a diplomaszerzés sem. Még Texasban egy csoporttársa otthonában vette fel első dalát, amit elmondása szerint egy olyan este inspirált, amikor keményen kiütötte magát a piával. Botrányai már azelőtt elkezdődtek, hogy híres lett volna. Amikor ugyanis lelépett az egyetemről, bolti lopás miatt letartóztatták. 1968-ban aztán igazán berobbant a Piece of My Heart című dallal a Billboard lista 12. helyén debütált.

Még annál is nagyobb sikert ért el egy másik feldolgozása, a Summertime. Szólóelőadóként két albumot adott ki 1969-ben a I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! majd 1971-ben a Pearl jelent meg. A Pearl már a halála után…

Függőségben elveszett tehetség

Miközben a színpadon állva igazán önmaga lehetett, a közönség pedig azt kiabálta neki, hogy „Szeretünk, Janis!”, úgy a koncertek után csak a magány érzése maradt. Ahogyan ő fogalmazott, több ezer emberrel szeretkezik a színpadon, de utána a sivárság és az egyedüllét marad.  Így lett a társa az alkohol és a drog, melyektől azután sem tudott szabadulni, hogy párkapcsolatai lettek. Sőt, sokan vélik úgy, hogy a színpadon belőle sugárzó energiát is ezek a függőségek okozták. „A saját bensőm áldozata vagyok. Tele vagyok érzelmekkel, és vágyom egy nagy katarzisra, egy igazi felszabadulásra. Ezt pedig az adja meg, ha a színpadon állok” – magyarázta egy interjúban. Bár többször próbált leszokni, járt kórházakban, de volt, hogy szülei otthonába elvonultan igyekezett letenni a drogot, egyik ilyen próbálkozása sem járt sikerrel. Ez pedig végleg megmérgezte a családjával való kapcsolatát is. 

Janis Joplin beszélget
Megnézem
Összes kép (7)

Janis és a szerelem

Szerelmi életére sem az állandóság volt jellemző, sokkal inkább a viharos, intenzív és botrányos kapcsolatokban élt. Exei között többnyire zenésztársak, dalszerzők, fotósok és híres sportolók voltak.

1963-ban Joplin San Fransiscóba költözött, ahol egy melegbárban megismerkedett Jae Whiteker afroamerikai zenésznővel. A nő későbbi beszámolója szerint, hamar egymásba szerettek és össze is költöztek. Azonban Joplin nem tudott parancsolni a vágyainak. Nemcsak a monogámiára volt képtelen, de a függőségét sem tudta feladni. Ez pedig megölte a párkapcsolatát. 1968-ban Jim Morrison és Leonard Cohen is elrabolta a szívét, de egyik sem tartott tovább néhány hónapnál. 1969-ben még Kris Kristofferson amerikai színész-énekes volt a párja, egy évvel később viszont már Eric Clapton mellett próbált meg boldog lenni.

Kris Kristofferson és Janis Joplin

Kris Kristofferson és Janis Joplin, Los Angelesben, 1970 (Fotó: John Byrne Cooke Estate/Getty Images)

Legkiegyensúlyozottabb kapcsolata azonban egy tanárral, David Niehausszal volt. A férfi azért adta fel a munkáját, hogy egy hátizsákkal beutazza a világot, ami lenyűgözte Joplint. Ráadásul a tanár azt sem tudta, hogy ki ő, egyszerűen szeretett vele lógni.

Niehaus volt az a férfi az életében, aki valóban törődött vele, nem a rocksztárt látta benne, hanem azt a nőt, akivel el tudná képzelni az életét. Ezt a kapcsolatot is az tette tönkre, ami a többit. Joplin kemény droghasználata megölte a férfi szerelmét.

A Led Zeppelin frontembere, Robert Plant szintén egyike volt Joplin híres pasijainak. Közvetlenül az énekesnő halála előtt találkozgattak. De randizott Jimi Hendrixszel és Peggy Casertával is, a nő később könyvet is írt kettejük kapcsolatából. Ebben azt írta, hogy gyakran drogoztak együtt, de Joplin a halála előtti időszakban már tiszta volt. Pont ezért nem hajlandó elfogadni az énekesnő halálával kapcsolatos információkat. Szerinte csak elesett és beverte a fejét…

Peggy és Janis

Peggy és Janis

Gúnyolták és elismerték egyszerre

Zenésztársai és a mai kritikusok is úgy tartották, hogy nyers, szívből jövő énekhangja miatt tudta igazán megfogni a közönséget. Ráadásul ettől lett igazán egyedi, hiszen pályatársai ekkor sokkal lágyabb stílusban énekeltek. Életét azonban teljesen tönkretette az alkohol és a drog. Képtelen volt szabadulni a függőségétől, ami megpecsételte a sorsát. Ráadásul a világ kegyetlen, és még azzal is a lelkébe tapostak, hogy a külsőjével gúnyolták, mikor már sikeres énekes volt. Joplin pedig kamaszkorától önbizalomhiánnyal küzdött. Egész életében keresett valamit, méghozzá a szerelmet, és azt, hogy szeressék. Végül 27 évesen hunyt el. Halálát kábítószer-túladagolás okozta, holttestére a menedzsere talált rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top