nlc.hu
Sztárok

Sztárok közeli halálozásai

A sztárok hármasával halnak?

Vajon puszta véletlenről van szó, vagy létezik valamiféle logikus magyarázat a jelenségre?

Az elmúlt egy hónapban két alkalommal is megtörtént, hogy három-három, világszerte ismert személy alig pár nap különbséggel távozott az élők sorából. 2022. december 29-én Pelé halálhíre érkezett, majd 30-án jelentették be, hogy Vivienne Westwood szintén az azt megelőző nap hunyt el. December 31-én aztán XVI. Benedek nyugalmazott pápa is eltávozott.

Januárban jött a következő hármas: az 56 éves Tatjana Patitz január 11-én, az 54 éves Lisa Marie Presley pedig másnap halt meg, négy nappal később pedig a legendás Gina Lollobrigida is örökre lehunyta a szemét.

Tatjana Patitz, Lisa Marie Presley és Gina Lollobrigida

Tatjana Patitz, Lisa Marie Presley és Gina Lollobrigida pár nap különbséggel halt meg (Illusztráció: Getty Images/nlc)

Nem először fordult elő azonban ilyen „sorozat”. 1963. november 22-én, azon a napon, amikor John F. Kennedy elnököt meggyilkolták, két világhírű író, a Szép új világ szerzője Aldous Huxley és a Narnia krónikái írója, C.S. Lewis is elhunyt. Őket tartják az első ilyen emlékezetes hármasnak. De 2016 januárjában David Bowie és Alan Rickman halála között is csupán négy nap telt el, a színésszel pedig egy napon halt még meg René Angélil zenemogul, Celine Dion menedzsere és férje. Carrie Fisher és George Michael halála között csupán csak két nap telt el, majd újabb három nappal később jobblétre szenderült Fisher édesanyja, Debbie Reynolds is.

A hármasok mellett, ha szigorúan csak azokat a hírességeket vesszük alapul, akik valóban világsztárként tartanak számon, még gyakoribbak a közeli időpontban eltávozott párosok. Michael Jackson és Farrah Fawcett például egy napon, 2009. június 25-én hunyt el, Robin Williams és Lauren Bacall egy nap különbséggel hunyta le örökre a szemét, de Diana hercegnő és Teréz anya halála között sem telt el egy teljes hét. 

Diana hercegnő és Teréz anya

Diana hercegnő és Teréz anya (Fotó: PA Images via Getty Images)

Van benne rendszer?

De vajon van-e erre a különös jelenségre bármiféle logikus magyarázat, vagy csupán véletlenről van szó?

„Mindennap halnak meg hírességek, természetesen semmiféle minta nincs ebben” – szögezte le Michael Shermer, a Skeptic magazin kiadója a NBC News riportjában. 

„Rendszer a halálban, rendszer a szerencsétlenségben – ezek olyan dolgok, amelyek segítenek abban, hogy megpróbáljuk megérteni az univerzumot vagy a valóságot úgy, hogy abban értelmet találjunk. Általában ugyanis nem tudunk mit kezdeni a véletlenszerűséggel” – magyarázta ugyanitt John Hoopes, a Kansasi Egyetem antropológus professzora. 

A szakember az apofénia fogalmát is említette, mely egyfajta hajlam, hogy összefüggéseket, jelentést keressünk olyan dolgokban, melyekben valójában nincs ilyesmi. Ide sorolhatók az olyan jelenségek is, amikor péládul valaki Jézus képmását véli felfedezni egy pirítóson, vagy babonás jelentőséget tulajdonít annak, hogy pontosan 11:11-kor felpillantott egy digitális órára.

A párosával, illetve hármasával eltávozott sztárok témájában még 2014-ben a New York Times is végzett egy kutatást. A lap hasábjain hírességekről megjelent gyászhíreket elemezték 1990-től kezdve. 449 ilyen halálhírből 75 esetben fordult elő, hogy két híres ember halt meg egymás után három napon belül, de mindössze hét olyan esetet találtak, amikor három sztár hunyt el egy ötnapos időszakon belül, amiből pedig azt a következtetést vonták le, hogy mindez csupán a véletlen műve volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top