nlc.hu
Sztárok

Drew Barrymore portré

Sikerült neki, ami másnak nem – 48 éves lett a poklot is megjárt Drew Barrymore

Ha gyerekként csöppensz a szakmába, ráadásul zűrös családi háttered van, nem biztos, hogy sikerül magad összekaparnod. Drew Barrymore a ritka kivétel.

Gyerekszínész, aki 14 évesen megjárta az elvonót. Charlie angyala. Komika. Két kislány édesanyja. Üzletasszony. És még hosszasan sorolhatnánk a jelzőket, amikkel Drew Barrymore-t illethetjük. A ma 48. születésnapját ünneplő híresség gyakorlatilag pont ugyanennyi éve van a szakmában, hiszen még egyéves sem múlt, amikor megkapta élete első szerepét egy kutyaeledel-reklámban, így érthető, hogy folyton a tűzközelben mozgott és sok mindenben kipróbálta magát. 81 filmben szerepelt, 28-ban vállalt produceri teendőket, 2020 óta viszont egyértelműen a saját talkshow-ja, a The Drew Barrymore Show van fókuszban, amivel jókora rést tömött be a szórakoztatóiparban. 

A színésznő, aki szeret szórakoztatni 

Barrymore karrierjének csúcspontja valamikor a kilencvenes évek végére datálható. Addigra már túl volt A varázsige: I love you-n, a Nászok ászán, A bambanőn, és az Örökkön örökkén is, bizonyítva, hogy bőven több van benne, mint egy drog- és alkoholfüggő tiniben, amibe a szakma beskatulyázta, így amikor 2000-ben elvállalta Dylan szerepét a Charlie angyalaiban, múltjának ez a része szinte teljesen feledésbe merült. Sorra találták meg a szerepek, ő pedig lubickolt a hírnévben, mellé rengeteg díjat is bezsebelt – még ha nem is a legnívósabbakat.  

Drew Barrymore

Fotó: Martin Godwin/Getty Images

Nem telt el úgy év, hogy valamilyen projektet ne vállalt volna, de a kétezres évek végére érezhetően csökkent a dinamika a munkásságában. Vagy nem a neki megfelelő szerepek találták meg, vagy egyáltalán nem is íródtak ilyenek, ezt igazából külső szemlélőként nehéz megítélni, ami biztos, hogy egy 30-as éveiben járó színésznő, mint tudjuk, már öregnek számít, Barrymore pedig már hollywoodi mérce szerint bőven benne járt a korban. Őt azonban cseppet sem zavarta a megítélése, legalábbis ez derül ki egy korábbi nyilatkozatából: 

Igyekszem olyan filmeket készíteni, amelyeket én is szívesen megnéznék, nem pedig olyanokat, amelyeket színészként szeretnék. Azt akarom, hogy az embereknek romantikával, reménnyel és erővel teli filmjeik legyenek, amibe belemenekülhetnek és jól érezhetik magukat. Szeretem a happy endeket. 

Talán ezért is lett barátnőjével, Nancy Junovennel – aki nem mellesleg Jimmy Fallon felesége – közösen alapított produkciós cégének, a Flower Filmsnek fő profilja a romkomok világa, és ezért definiálta magát újra producerként is – a 2010-es években egy-egy kivételt leszámítva sokkal inkább ebben a szerepben volt jelen a filmiparban és ez vezetett oda is, hogy végül 2020-ban talkshow-házigazdának állt. Barrymore ugyanis – ha eddig nem lett volna egyértelmű – imád szórakoztatni. 

Drew Barrymore kislányként
Megnézem
Összes kép (6)

Oprah után szabadon 

Nem egyedi eset, hogy egy színész úgy dönt, kipróbálja magát a beszélgetős show-műsorok világában, elég csak James Cordenre és a nyolc évadot megérő The Late Late Show with James Corden című műsorra, vagy Jimmy Fallonra és a The Tonight Show Starring Jimmy Fallon című talkshow-ra gondolni, ami jelenleg a tizedik évadát tapossa. De például Ellen DeGeneres is színésznőként kezdte, sőt, még Oprah Winfrey is megpróbálkozott a színészettel, legelső szerepéért a Bíborszívekben még Oscar-díjra is jelölték. 

A színészek magabiztosan mozognak a kamera előtt, ráadásul nagy gyakorlatuk van abban, hogy a megfelelő reakciókat adják egy-egy beszélgetés során – vagy ha nincs is, könnyen eljátsszák –, tehát nem annyira meglepő, ha valaki úgy dönt, kipróbálja magát ebben a műfajban. Nyilván az sem utolsó szempont, hogy a beszélgetős műsorok az elmúlt évtizedben reneszánszukat, élik hála annak, hogy már nemcsak Amerikában, hanem gyakorlatilag a világ bármely pontjáról elérhetőek.  

Drew Barrymore ezt, és a 2011-ben megszűnt The Oprah Winfrey Show által hagyott hatalmas űrt kihasználva – hiszen azóta nagyrészt férfiakat találni a szakmában – úgy döntött, hogy sikerre viszi a saját reggeli show-műsorát (ez fontos, mert ezek általában az esti órákban futnak), és 2019-ben leforgatta a pilot epizódot. Ám a kezdetek azért még az ő hátterével sem mentek egyszerűen. 

Covidból a legjobbat kihozni 

A műsor 2020 őszén került adásba, a Covid-világjárvány kellős közepén. Az ehhez kapcsolódó szabályozások és óvintézkedések miatt az CBS csatorna azon az állásponton volt, hogy jobb lenne otthoni közegben felvenni az adásokat – ahogyan azt a már fent említett szakmabeliek is tették –, a színésznő viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a stúdióban forgassanak, ráadásul a nappali órákban, a reggel 9-es idősávban (keleti parti idő szerint). Végül a csatorna belement a kérésébe, így egy kis csapat a járványügyi szabályok betartása mellett kezdett forgatni, még azt is megoldották, hogy a nyugati parton élő vendégek egy nagy zöld háttér előtt jelenjenek meg, hogy úgy tűnjön, mintha a stúdióban ülnének Barrymore-ral szemben. A személyes közönség viszont semmilyen formában nem volt kivitelezhető, ezért virtuális tömeget sugároztak be egy platformon keresztül. 

Látszólag a nehézségek sok fejtörést okoztak Barrymore-nak, aki producerként is jegyzi a saját műsorát, ugyanakkor a lehető legjobbkor állt elő a saját hangvételű, optimizmusra és vidámságra épülő kontenttel, hiszen a világon mindenki a négy fal között ragadt. Bizonytalanságban, elszigeteltségben aggódtunk, mit hoz a jövő, ő pedig olyan szórakoztató műsort készített, amiben a mentális egészség és az érzelmi jólét került abszolút fókuszba.

Abban az epizódban, ahol a fenegyereknek kikiáltott Machine Gun Kellyt fogadta – aki végül teljesen megnyílt a biztonságos közegben, miközben Drew körmeit lakkozta – így fogalmazott: 

Ez a műsor, ez a tér olyan időben született, amikor megőrizhetjük valóságosnak, és hogy őszinte legyek, ezt érezni lehet a stúdióban, biztonságban érezheted magadat itt. 

Persze ezt mondani könnyű, a gyakorlatba átültetni viszont sokkal nehezebb, és Barrymore-on van a felelősség is, hogy hiteles maradjon egy ilyen fontos és aktuális témakör műsorvezetői székében. A stáb a meghívott vendégekkel minden epizódban olyan kockázatot vállal, amit a többi talkshow nem tud, vagy nem akar, és ebben rejlik a titka – nem fél ezekhez a tabusított témákhoz hozzányúlni. Hogy ez mennyire így van, például kiderült a Jennette McCurdyvel, az iCarly sztárjával készült interjúban is, a színésznő memoárja ugyanis azzal a címmel jelent meg, hogy Örülök, hogy meghalt az anyám, márpedig a „halottról jót vagy semmit” ingoványos talaja korábban aligha került képernyőközelbe. Ahogyan az sem fulladt botrányba, amikor régi szerelmét, Justin Longot fogadta, ők ketten kellemesen nosztalgiáztak a régi szép időkön ahelyett, hogy egymás torkának ugrottak volna – ez is ritka.

Jókor volt jó helyen? Vagy Drew víziója egyébként is működött volna? Aligha fog kiderülni, ám januárban már a negyedik évad vette kezdetét, a csatorna egyik legsikeresebb műsoráról beszélünk. Ehhez azonban az is kellett, hogy egy olyan ember vezesse, akinek a személyisége van annyira megnyerő, hogy bárki megnyíljon neki. És ő ebben talán még a talkshow-királynő Oprah-nál is ösztönösebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top