nlc.hu
Sztárok

Glee sorozatok színészeinek halála

Glee: hogyan lett elátkozott a dollármilliárdokat hozó sikersorozat?

Halálok, bűntények, tragédiák... így emlékszünk ma már a Glee című sorozatra, amely egykor a legnépszerűbb elfogadást hirdető széria volt.

„Ami az elfogadás és szeretet ünneplése volt, végül sötétséget és halált hozott” – ezt a Glee sorozat készítője, Ryan Murphy mondta, miután a sorozatból három főszereplő is meghalt. De hogyan lett a sikersorozat egy elátkozott széria?

2009-ben még csak 5 éves volt a Facebook, az első iPhone alig több, mint 1 éve volt a piacon, és a sorozatokat nem a streamszolgáltatókon néztük, hanem a tévében. Ekkor indult el a Glee című sorozat, ami olyan musical dráma-vígjáték volt, amihez hasonlót még nem nagyon csináltak, és amelynek köszönhetően a fiatal tehetségekből azonnal világsztárok, a szórakoztató ipar ikonjai lettek. A Glee nem egyszerűen egy újabb show volt, hanem sokkal több annál. 14 évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy elfogadtassa az LMBTQ közösségeket, hogy arra bátorítson mindenkit – legyen szó matekzseniről, leszbikus tornászlányról, kerekesszékes énekesről –, hogy merjenek önmaguk lenni. A nézőket összességében abba az irányba terelte a sorozat, hogy meg akarják ismerni egymást. A Glee első epizódját közel 10 millióan nézték ami a másodikra további 4 millióval emelkedett. A sorozatban hétről hétre előszedtek régi és új slágereket, amelyek viszont már a szereplők előadásában kerültek fel újra a toplistákra.

Glee első évad

A Glee szereplői az első szezonban (Fotó: Profimedia)

Ám minden sikernek meg kell fizetni az árát. „Ha eléred a hírnevet, majd megérted, hogy az milyen mérgező is valójában” – ezt már annak a Naya Riverának az apja mondta, aki szintén a Glee egyik áldozata lett…

Ez pedig halmozottan igaz volt a Glee szereplőire. Kirakatbabaként hurcolták őket egyik közönségtalálkozóról a másikra. És pillanatok alatt szerte a világon híresek lettek. A legtöbb sorozat színésze két évad között szabadságra megy, vagy éppen mozit forgat. A FOX csatorna azonban mindent ki akart préselni a Gleeből. Így, amikor a szinte még gyerek szereplők nem forgattak, akkor 30 telt házas koncertet adtak 21 országban. Ilyen egyetlen korábbi sorozat életében sem történt meg. Valóban igaz volt a stábra, hogy megérdemelten lettek nagyon gazdagok, mivel amikor nem forgattak, akkor felléptek, táncpróbára mentek, aztán énektanárhoz, majd átszaladtak a stúdióba. És ez így ment heti 7 napon át. De, hogyan léphetett volna ki ebből egy alig 20 éves feltörekvő tehetség, aki bár alig bírja elviselni a nyomást, mégis élvezi a pénzt és a sikert? Egyikünk sem tudja, hogyan döntene egy ilyen szituációban.

Az akkor még nagyon fiatal színészeket éjjel-nappal követték a rajongók és a sajtó is. A második évadra már elviselhetetlen volt ez a nyomás, a szereplők magánélete teljesen megszűnt. A forgatási helyszínek és a színészek lakókocsijai között nem egyszerű paravánt, hanem fából épített folyosókat építettek ki, hogy senki ne törhessen rájuk. „Minél nagyobb lett a show, annál kisebb lett a szereplők világa. Ekkora már mindenkinek lett zaklatója” – mesélte az egyik stábtag a ID csatornán látható Glee ára című dokumentumsorozatban.

Cory Monteith

Cory Monteith a rajongók körében (Fotó: Profimedia)

Ezenkívül ott voltak a belső feszültségek is. A viszonylag friss közösségi oldalaknak (Facebook, Twitter és Tumblr) köszönhetően a szereplők egyfajta versenybe kezdtek. Folyton viaskodtak, hogy kinek van több követője, és kinek a videóját nézték többen. Az egykori stábtagok kifejezetten toxikus környezetről számolnak be a fent említett dokumentumsorozatban. Elmondásuk szerint ennek a központjában leginkább egy színésznő, Lea Michele állt. „Lea nárcisztikus. Őt soha nem ragyoghatta, vagy énekelhette túl senki” – hangzik el a filmben, de több olyan Twitter-bejegyzés is található a neten, amiben a sorozat korábbi munkatársai arról írnak, hogyan alázta meg őket a színésznő. Akárhogyan is, az tényleg mérgezte a hangulatot a forgatáson, hogy ez egy nagyon sok szereplős széria volt, ahol mindenki az az EGY akart lenni, aki a legjobban kitűnik. Ez pedig egy folyamatos versenyt produkált.

Az első tragédia

Cory Monteith Kanadából érkezett Los Angelesbe, amikor megkapta a férfi főszerepet a sorozatban. „Ismertem a múltját, de tudtam, hogy jó gyerek, és már tiszta. Olyan, aki nem akarja, hogy a múltja visszatérjen” – utalt Cory gyerekkori barátja a fiatal színész drog- és alkoholproblémáira. Monteith szülei hamar elváltak, a fiatal srác kezdetben lógott a suliból, majd függőségekbe menekült, ami miatt lopott az anyjától. 19 évesen már a rehabon kötött ki. Végül sikerült tisztának maradnia, így is ment a Glee első évadának forgatására.

De az, amitől a barátai féltették, bekövetkezett. Cory nehezen viselte a sorozattal járó életet s az állandó kísértést. Egyre többször lehetett azt érezni a felvételeken, hogy „nincs jelen”. A negyedik évad alatt Ryan Murphy elvonóra „küldte”. A fiú pedig azt mondogatta neki, hogy csak jobban akar lenni.  Az ötödik évad forgatásának elején Monteith hazament Kanadába, hogy a családjával és a barátaival legyen. 7 napot töltött otthon, de nem a családjánál, hanem egy szállodában lakott. Itt fedezték fel a holttestét is. Halálát a pezsgő, a heroin és az antidepresszánsok hatásai okozták. Cory 31 éves volt.

Hogy mi vezetett idáig, hogyan tudott ennyire visszaesni a fiatal színész, arról a legtöbb ismerőse is csak találgat. Egyesek szerint nagyon frusztrálta, hogy körülötte mindenki profi táncos, vagy énekes, ő viszont „csak” egy kezdő színész. Állandó frusztrációban élt. Úgy érezte, mintha egy kuktában lenne, ami hamarosan felrobban. Ráadásul összejött a sorozatbeli szerelmét is alakító Lea Michele-lel, vagyis egy nála sokkal ismertebb csajjal. Ez még nem lenne probléma, de Lea – akit korábban nárcisztikusnak írtak le a kollégái – mindig a középpontban akart lenni, akkor is, ha kettejükről van szó.

Cory Monteith halála emléke

Cory Monteith halála után rajongók emlékhelyeket csináltak a stúdió előtt (Fotó: Profimedia)

Cory halála után Ryan Murphy ellátogatott Michele-hez és három opciót ajánlott neki. Az egyik, hogy jegelik a sorozatot, és ősz helyett csak januárban tér vissza. A második, hogy befejezik végleg. A harmadik pedig, hogy alig néhány héttel a tragédia után visszamennek forgatni. Miközben a többi színész túl korainak tartotta a visszatérést, sőt sokan a végleges befejezés mellett voksoltak, addig Lea az azonnali forgatást választotta. A Glee ezt követően még 1.5 évadot élt meg. De ahogyan a legszabadabb és legviccesebb karakterét, úgy a nézőit is elveszítette. Itt azonban sajnos még nem állt meg az átok…

A gyilkos tó

Naya Rivera 22 évesen került a Glee sorozatba. Már gyerekkorától az volt az álma, hogy híres legyen, és az apja ezt a vágyát csak erősítette. Munkásosztálybeli lány volt, aki keményen dolgozott, hogy felismerjék a tehetségét. Bár elsőre csak egy kedvesen ugráló szurkolólánynak szerződtették le, hamar feltűnt a készítőknek, hogy milyen energia lakozik benne, és pár epizód után a főszereplők közé került. A forgatások alatt még az egyik kollégájával is összejött, aki viszont megcsalta. Erre Naya tojással dobálta meg a férfi luxusautóját az éjszaka közepén. Heves volt, de helyén volt a szíve. Azt azonban nem tudta feldolgozni, hogy a Glee után egyszerűen nem kapott munkát, mert örökre beleragadt a remekül éneklő, de mindig szurkolólány ruhát viselő gimis szerepébe.

Naya Rivera

Naya Rivera (Fotó: Profimedia)

A Grammy-gálákat aztán felváltották a pelenkák, és úgy tűnt, hogy Naya az anyaságban teljesedhet ki újra. Ám házassága annyira megromlott, hogy férje a rendőröket is kihívta rá az erőszakos viselkedése miatt. A házaspár 2018-ban elvált, de gyermeküket közösen nevelték. 2020 nyarán Naya hajókázni vitte egy tóhoz a fiát. Úszni kezdtek, de a csónakjuk elsodródott. Nayának még volt annyi ereje, hogy kisfiát visszatolja a hajó fedélzetére, de ő már nem tudott visszamászni, és elnyelte a víz. A 33 éves színésznő holttestére 5 nappal a baleset után találtak rá.

Naya Rivera és a fia tónál

Az utolsó felvétel Naya Riveraról és a fiáról, ahogy a tóhoz mennek (Fotó: Profimedia)

Nem tudott együtt élni a tettével

A Glee harmadik halálesete Mark Sallinghez kapcsolódik. Ő már akkor 26 éves volt, amikor bekerült a sorozatba, vagyis erősen túlkoros. Bár 19 évesnek hazudta magát a meghallgatáson, a készítők nem foglalkoztak a füllentésével, és ráosztották a sorozat rosszfiújának szerepét. Kollégái szerint meglepően csendes fickó volt, akinek furcsa módon sorra olyan történetet írtak a forgatókönyvírók, amelyekről jóval később kiderült, hogy a valóságban is Salling életének a része. Karaktere randira hívott egy 17 éves lányt, zsaroló szexvideót akart küldeni, hogy csak néhányat említsünk. Hogy tudta-e bárki Salling életének sötét és mocskos részét, nem tudni. Az viszont bizonyos, hogy amint vége lett a sorozatnak, a színészt letartóztatták gyermekpornográf képek és videók birtoklása miatt. A feljelentést akkori barátnője tette, Salling lefoglalt számítógépén pedig 25 ezer képet és hatszáz videót találtak. A férfi 4-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel nézett szembe, de 2018-ban, három hónappal az előtt, hogy börtönbe kellett volna vonulnia, a 35 éves színész felakasztotta magát egy Los Angeleshez közeli erdőben.

Mark Salling a bíróságon

Mark Salling a bíróságon (Fotó: Profimedia)

Az ID csatornán március 5-én este kezdték vetíteni A Glee ára című dokumentumsorozatot, melyet később a TLC csatornán is ismételnek majd. A háromrészes sorozatból kiderül az is, hogy kik azok a készítők, akik szintén elhunytak a sorozat forgatása alatt, de kapcsolaton belüli erőszakról is szó lesz.

Van segítség!

Ha neked vagy valakinek a környezetedben segítségre van szüksége, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top