nlc.hu
Sztárok

Interjú Bear Gryllsszel, aki kihozta Zelenszkij elnököt, hogy együtt csokizzanak a parkban

„Megkérdeztem Zelenszkijtől, hogy egyik napról a másikra él-e. Azt mondta, nem, ő a jövőnek él” – interjú Bear Gryllsszel

Az egykori SAS-katona és hivatásos túlélő, Bear Grylls ezúttal nem a természet megzabolázhatatlan erejével szállt szembe, hanem orosz rakéta- és dróntámadásoknak tette ki magát, amikor úgy döntött, Kijevbe utazik, hogy Zelenszkij elnökkel beszélgessen. Az ott szerzett nem mindennapi élményeiről kérdeztük, és persze arról, milyen ember Zelenszkij.

Honnan jött az ukrajnai forgatás ötlete?

Sohasem gondoltam volna, hogy valaha is lesz esélyem ilyesmire. Amikor megkerestek az ötlettel, úgy éreztem, hogy lehetőségünk nyílik arra, hogy valami egészen egyedit csináljunk. Persze volt már műsorunk Obama elnökkel és India miniszterelnökével is, amikor még mindketten hivatalban voltak, szóval nem most kerültünk először ilyen helyzetbe országok vezetőivel. Előre megbeszéltük a műsor lehetőségét Zelenszkij elnökkel, és ő nyitottnak mutatkozott. Tisztában voltam vele, hogy ha belevágunk, akkor a filmünk egy aktív háborús övezetben forog majd, és ez sok bonyodalommal jár. Azt is tudtam, hogy Zelenszkij elnökkel már sok Zoom-interjú készült, és ugyan személyesen is adott már interjút egy-egy külföldi stábnak, azok mindegyikét zárt térben vették fel, egy sem készült odakint. Azt szerettük volna, hogy az életéről meséljen nekünk. Megkerestük a csapatát és zöld utat kaptunk. Ők azért voltak érdekeltek a műsor elkészítésében, hogy minél több emberrel megosszák az igazságot arról, ami Ukrajnában történik, mert a műsor által a mondandójuk a világ minden pontjára eljuthat, még Indiába és Kínába is.

Az ukrajnai epizód miben jelentett más kihívást egy átlagos Bear Grylls produkció forgatásához képest?

Már az is hosszas tervezést igényelt, hogy elérjük Kijevet. Az út során számos légiriadóval szembesültünk, az orosz rakétatámadások fenyegetése végig jelen volt. A stáb biztonsága állandó problémát jelentett, miután átléptünk a háborús övezetbe. Megnehezítette a dolgunkat a folyamatos áramszünet, a kijárási tilalom, a rakétatámadások és a helyi milíciák is problémát jelentettek Ukrajnában. Mint mindig, ez is arról szólt, hogy okosak legyünk és életben maradjunk egy veszélyes környezetben. Ez a túlélés lényege.

Bear Grylls

Bear Grylls Kijevben (Fotó: Warner Bros Discovery)

Kipróbáltad már magad számos extrém nehéz, életveszélyes környezetben. Mi kell ahhoz, hogy az ember a túlélésre játsszon egy olyan csatatéren, mint Ukrajna, ahol hirtelen felbukkanhat egy drón, és megölhet bárkit, aki az útjába kerül?

Ahhoz, hogy túléljük a háborús övezet horrorját, a világnak emlékeznie kell arra, hogy a háború nem megoldás a történelmi problémákra. Tiszteletben kell tartani az egyezményekben lefektetett nemzetközi határokat, és meg kell fékezni az emberiség terjeszkedés és hatalom iránti vágyát. Ami pedig a drónok elkerülését illeti, hasonlóan kell cselekednünk, ahogy a természetben is tennénk, mielőtt halálos helyzettel szembesülünk. Mindig az elkerülés a kulcs, a háborúban és a természetben egyaránt. Ne tartózkodj a lavina területén a rossz napszakban, és ne ússz zavaros, krokodilokkal teli vízben. Légy okos! Maradj életben! Persze egy háború esetén előfordul, hogy nem marad választásod. Katonaként az egységemben az volt a szabály, hogy ha nincs más mód, akkor oda kell csapni, méghozzá a lehető legkeményebben. De ez az utolsó lehetőség.

Mesélnél arról, mi jelentette a legfőbb kihívást az előkészítés során?

Először is Kijev ezer kilométerre van Ukrajnán belül, ami nagyon hosszú út, nem is beszélve az intenzív biztonsági és logisztikai munkákról. Azt is tudtam, hogy nem lesz olyan könnyű ehhez stábtagokat találni.

Milyen érzés volt tudni, hogy háborús övezetbe mész?

Eléggé tartottam attól, hogy Ukrajna fővárosába utazhatok, ahol majd találkozhatok az elnökkel. Egészen őrültségnek tűnt arra gondolni, hogy Európában 2023-ban van egy aktív háborús övezetünk. Határozottan megrendített a határ átlépése. Nem volt könnyű látni, hogy ez egy háborús ország hadiállapottal, kijárási tilalommal, áramkimaradásokkal, és furcsa volt, hogy egyáltalán nem voltak repülők az égen. Bármerre jártam, katonákat láttam, és ez minden pillanatban eszembe juttatta, hogy veszélyes helyen járunk.

Bear Grylls és Zelenszkij

Bear Grylls Zelenszkij elnök kíséretében sétál Kijev utcáin (Fotó: Warner Bros Discovery)

Milyen ember Zelenszkij elnök közelről?

Először is tisztában voltam azzal, hogy ő egy olyan férfi, akire a világ legfélelmetesebb rezsimje vadászik. Ennek ellenére végig nagyon nyugodt, koncentrált és szimpatikus volt, ami nem lehet könnyű, ha az ember minden lépését egy sok főből álló biztonsági különítmény követi. Sétáltunk Kijevben és angolul beszélgettünk, ami ritka kiváltság, mert általában tolmácsot használ. Nagyon szerettem volna megismerni az igazi férfit, távol a pódiumtól. A beszélgetésünk nagyon őszinte volt, és kétségtelenül láttuk egy olyan oldalát, amit még a sajtó soha nem láthatott. Kijev belvárosában sétálgatva beszélgettünk az életéről, a gyerekkoráról, az álmairól, a pályája korai szakaszáról és persze arról, hogyan lett aztán elnök. Vettem egy csokit, megkínáltam, sétáltunk és beszélgettünk. Arra gondoltam, hogy az édesség mindig összehozza az embereket, hiszen mindenki szereti a csokoládét. Megtapasztalhattam, hogy ő egy alázatos, a szíve által vezérelt, családközpontú fickó, aki feladta az életét, hogy megvédje a hazáját az orosz agressziótól. Éreztem, hogy hálás, hogy legalább az interjú idejére kijuthat a szabadba, és örömmel tapasztaltam, hogy mennyire örült annak, hogy megoszthattunk egymással egy csokoládét, és egy kicsit az élet normális dolgairól beszélgethettünk. Ez igazi kiváltság volt számomra.

Mik voltak a legfontosabb kérdések, amiket fel akartál tenni neki?

Meg akartam kérdezni tőle, hogy valóban elképzelhetőnek tartotta-e, hogy az orosz hadsereg elkezdi az Ukrajnát megszálló akcióját, és érdekelt, hogyan néz ki egy átlagos napja a mostani helyzetben. Szerettem volna minél többet megtudni azokról a borzalmas korai hetekről, és arról, hogy a családja hogyan boldogul ilyen körülmények között. Amikor megkérdeztem tőle, hogy napról napra él-e, ő azt válaszolta, hogy „Nem, én a jövőnek élek”.

Ukrajnában nemcsak Zelenszkij elnökkel beszélgettél, voltak más interjúalanyaid is. Mesélnél róluk?

Találkozhattam néhány fantasztikus ukrán emberrel, akik minden nehézséget túlélnek, és hallhattam a tragikus és nagyon megindító történetüket. Sajnos még mindig nagy számú rakétatámadás éri a civileket és az infrastruktúrát, és a téli hideg idején az embereknek hatalmas áramkimaradásokkal kellett szembenézniük. A nehézségek ellenére mégis egy egységes népet láttam. Dacolnak az agresszióval és egységben állnak a vezetőjük mögött. Nagyon sok ember, akivel találkoztunk, rengeteg veszteséget szenvedett el, és rengeteg szörnyűségnek volt tanúja. Imádkozom az országukért és a szabadságukért egy agresszorral szemben.

Az orosz propaganda az ukrán népet náci gyilkosok csoportjaként mutatja be. Mit tapasztaltál az ország körüli utazásaid és az ukrán állampolgárokkal való találkozások során?

Az ukránokban egy olyan népet ismerhettem meg, akiknek jelenleg az egyetlen célja, hogy visszaszorítsák az országuk elpusztítására készülő betolakodókat. Sok fantasztikus ukrán családdal találkoztam, akik szívszorító történeteket meséltek veszteségről és a szenvedésről. Csak imádkozni tudok, hogy a háború mielőbb véget érjen.

Bear Grylls és Zelenszkij

Fotó: Warner Bros Discovery

Mit adott számodra ez az utazás személyesen és szakmailag?

Ez volt a tévés karrierem egyik legalázatosabb, legszívszorítóbb és legintenzívebb hete, efelől nincsenek kétségeim. Az epizódban igyekeztünk bemutatni mindezt. Eszembe juttatta, hogy érdemes harcolni a békéért. Ukrajna és a NATO háborút vív egy telhetetlen agresszor ellen. És nekünk mindent meg kell tennünk, hogy igazságot, egységet és békét vigyünk ebbe összetett és nehéz helyzetbe. Fontos, hogy végső soron bárki is legyünk – elnök, újságíró vagy frontkatona –, mindannyian igyekezzünk minden tőlünk telhetőt megtenni annak érdekében, hogy mindkét felet arra ösztönözzük, hogy térjen vissza a békéhez és rombolás helyett építsük inkább a jövőt a körülöttünk élőknek. Nagyon megdöbbentő volt első kézből hallani a borzalmakról és a háborús bűnökről. Szörnyű, hogy a gyerekeket orosz táborokba deportálják. Elmentünk Buchába és Irpinbe is, ahol rengeteg háborús bűnt követtek el. Ezt soha nem fogom elfelejteni, és hálás vagyok azért a kiváltságért, hogy az elnökkel és ilyen sok bátor emberrel tölthettem el némi időt.

A Háborús övezet: Bear Grylls találkozása Zelenszkij elnökkel vasárnap este 10 órakor kerül bemutatásra a Discovery csatornán. Az interjú e-mailben készült, Bear Grylls több ország újságíróinak kérdéseire válaszolt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top