nlc.hu
Szabadidő

Exkluzív interjú Bear Grylls-szel

Bear Grylls az nlc-nek: „A félelem része az életemnek, de nem hagyom, hogy eluralkodjon rajtam”

A vadon nagy túlélője, Bear Grylls zsinórban hatodik éve viszi a sztárokat izgalmas kalandtúrákra a Sztárok a vadonban című műsorában. A legutóbbi szezont a pandémia idején forgatta, de a járványnál nagyobb problémát jelentett számára a sivatagi hőség és a szélsőséges izlandi időjárás. Zoomon beszélgettünk.

A Bear Grylls: Sztárok a vadonban új évadában olyan hírességeket vittél kalandos utazásra, mint Terry Crews, Anthony Mackie vagy épp Danny Trejo. Volt köztük kedvenced?

Amikor végzünk egy szezonnal és visszanézem az elkészült felvételeket, mindig eszembe jut, mennyire szerencsések vagyunk, hogy ilyen nagyszerű emberek jönnek vendégeskedni hozzánk, és megbíznak bennünk annyira, hogy nem mindennapi kalandokra induljanak velünk. Ezekben az utazásokban azért rejlik némi veszély, fizikailag is megterhelők és ott van még a reputációjuk is, amit azért szintén kockára tesznek ilyenkor.

Ezt hogy érted?

Ezekben a helyzetekben könnyen megmutatkozhat a legsebezhetőbb oldaluk, és nem biztos, hogy jót tesz az image-üknek, ha ezt láthatják a nézők. Nagyon nehéz választani az idei évad szereplői közül, de ha már muszáj, akkor Terry Crews-t (az Old Spice reklámok szereplője és az Expendables-filmek sztárja – a szerző) emelném ki, aki egy nagyon vicces fickó, és már az feldobja a napod, ha a közelében vagy. Nem kíméltük őt, nagyon nehéz körülmények között forgattunk vele Izlandon.

A világ egyik legbevállalósabb pasija negyed órát szánt ránk az életéből

Bear Grylls és Terry Crews izlandi kalandjukon (Fotó: National Geographic/Ben Simms)

Nagy élmény volt még a Marvel-filmek sztárja, Anthony Mackie is, aki rengeteg fiatal ikonja. Jó érzés volt őt kicsit kiemelni a világából, és az utunknak hála lehetőséget adni neki, hogy kissé más szemszögből láthassa a világot, és emlékeztetni őt arra az útra, amit gyerekkora óta megtett, hogy eljusson idáig. Azt szeretem ebben a műsorban, hogy a megpróbáltatásoknak köszönhetően megmutatkozik a vendégek igazi jelleme, és fény derül arra is, miken mentek keresztül az eddigi életük során. Ennyire nehéz körülmények között nem kamuzik az ember: nálunk tényleg mindenki önmagát adja.

Mennyi ideig forgatsz egy-egy hírességgel?

Két napot és egy éjszakát szoktunk együtt tölteni. Olykor nappal túrázunk és éjszaka alszunk, de az is előfordulhat, hogy valakivel éjszakai utazásra megyünk. A programot nagyban meghatározza, hogy mekkora távot megyünk, ami pedig nagyban függ az adott vendégtől, az életkorától és az állóképességétől is, de számításba kell vennünk az aktuális hőmérsékletet és az időjárási viszonyokat is. A lényeg, hogy rugalmasnak kell lenni, és gyorsan reagálni a változó körülményekre. Ahogy mondani szokták: egyetlen haditerv sem éli túl az első találkozást az ellenséggel, szóval nem ragaszkodhatunk makacsul ahhoz, amit kitaláltunk, mert akkor jókora pofont kaphatunk a természettől. A vadon kiszámíthatatlan, és nekünk kell alkalmazkodnunk hozzá. A vendégekkel a legtöbbször nincs alkalmam együtt lógni korábban. Megjönnek, és már neki is iramodunk felvenni a műsort. Ha éjszaka is túrázunk, akkor egyetlen nap után másnap reggel végzünk, és addigra már jellemzően annyira fáradtak, hogy egy közös ebéd után el is búcsúzunk tőlük.

Mesélnél egy kicsit Danny Trejóról is? Ő azért nem mindennapi híresség a maga mexikói börtönös múltjával.

Szegény Dannyt kivittem a sivatagba, és elképesztő hőmérsékleti viszonyok között kellett helyt állnia. A 76 évével ő volt a műsorfolyam eddigi legidősebb vendége, ezért rá különösen vigyáznunk kellett. Hozzá hasonló korú vendéggel csak egyszer volt dolgom, amikor India miniszterelnöke, Narendra Modi vendégeskedett nálunk, de ő is fiatalabb Dannynél pár évvel. Igyekeztünk egy teljesíthető és nem túlságosan megerőltető túrát szervezni, de az extrém hőmérséklet Utah sivatagában azért így is rendesen megviselte Dannyt. Az adrenalin, a félelem, a nagy tengerszint feletti magasság és a hőség együtt gyilkos kombináció.

A világ egyik legbevállalósabb pasija negyed órát szánt ránk az életéből

Bear Grylls Bobby Bonest és Caitlin Parkert tanítja tüzet gyújtani (Fotó: National Geographic/Ben Simms)

Mindig van velünk egészségügyi csapat és megfelelő orvosi felszerelés is, hogy biztosan ne legyen nagy baj. Figyeltünk arra, hogy folyamatosan hidratáljuk őt, és végül kicsit módosítottunk a terven, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságon mentünk, hogy megkönnyítsük a dolgát. A nap végére teljesen kikészült, de ez nem csoda. Ő egy igazi ikon, és nagyon örültem, hogy jött a műsorba. Hihetetlen élettörténete van.

Tudom, hogy kis stábbal forgattok, alapvetően a civilizációtól és az emberektől távol, de gondolom, a pandémia így is hatással volt a legutóbbi szezonotok forgatására. Elmesélnéd, mennyire hatott rátok?

Leginkább a szervezési oldal szenvedte meg a járványt. Maguk a forgatások nagyon hasonlóak voltak ahhoz, ahogy eddig megszokhattuk: most az előnyünkre vált, hogy mindig is kis stábbal forgattunk, és az is jól jött, hogy a rugalmasság régóta az életünk része: többször is szükség volt ugyanis arra, hogy új forgatási helyszín után nézzünk. Kicsit tartottam attól, hogy mi lesz, és kisebb csoda, hogy gond nélkül le tudtuk forgatni a teljes szezont, és még jó vendégeink is voltak. Egy normális évben csak fogsz egy színészt, és forgatás közben a szabadnapjain elviszed túrázni, és utána rögtön viszed is vissza a filmforgatására, most azonban ez a módszer nem működött: forgatás közben senkit nem engedtek el, mert az volt a szabály, hogy csak az mehet dolgozni, aki a munkálatok megkezdése előtt két hétig kockázatmentes buborékban élt. Emiatt sokkal nehezebbé vált a vendégek leegyeztetése. Figyelnünk kellett az utazási korlátozásokra és a folyton változó helyi előírásokra is. Ha egy országot vagy helyszínt lezártak előttünk, pillanatok alatt találtunk egy másikat, ahol forgathatunk.

A világ egyik legbevállalósabb pasija negyed órát szánt ránk az életéből

Keegan-Michael Key és Bear Grylls (Fotó: National Geographic/Ben Simms)

Mindig volt B-tervünk. A járványügyi előírásokat komolyan vettük, és még találtunk egy Covid-specialista orvost is, aki a szabadidejében hegyi túravezetőként dolgozik, ami ideális párosítás számunkra, így ő is velünk jött. A stábtagok mindvégig maszkot viseltek, kesztyűt viseltek és kétnaponta az egész csapatot teszteltük. Távol tartottuk magunkat az emberektől, igyekeztünk úgy szervezni a dolgokat, hogy a kis csapatunk minél kevesebb emberrel érintkezzen. Ha egy vendég megérkezett, egyből vittük a helyszínre forgatni. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert egyedülálló, hogy ilyen körülmények között egy ilyen rengeteg utazással járó műsorfolyamot tavaly le tudtunk forgatni, méghozzá biztonságban.

Az idei szezon helyszínei közül melyik jelentette a legnagyobb kihívást?

Mindegyikben volt valami nehéz, de azt kell mondanom, hogy szinte mindig a sivatagi forgatás a legnehezebb, mert végig ott van körülöttünk a láthatatlan veszély a hőség formájában. Ezt Dannyvel elég durván megtapasztaltuk. Stábként a sok utunk során az egészen szélsőséges időjárási körülményekhez is hozzáedződtünk, de ilyenkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mindig hozunk magunkkal egy kezdőt is, aki nem rendelkezik ezzel a rutinnal, és mi az ő biztonságáért is felelünk. Persze a hegyvidéki forgatás sem egyszerű: a Dolomitoknál télen voltunk Anthony Mackie-vel, és megdolgoztatott minket. Izland pedig egészen brutális tud lenni, és legutóbb pont ezt az oldalát mutatta nekünk: életemben alig néhány alkalommal láttam annyira rossz időt, mint amilyen ott fogadott minket. Emlékszem, már az első szezonban is jártam ott Jake Gyllenhaallal: életemben nem láttam még akkora téli hurrikánt, mint akkor. Nagyon veszélyes, mégis időről időre visszamegyünk oda, mert elképesztő látványt nyújt és csodálatos kalandokat tartogat. Ott megtanulja az ember tisztelni a természet erejét. Bármilyen nehézségeink voltak, igazából csak az számít, hogy a vendégeink nagy kalandot éltek át velünk, mi végig vigyáztunk rájuk és szép emlékekkel térhettek haza.

A félelem része az életemnek, de nem hagyom, hogy eluralkodjon rajtam

Bear Grylls és Anthony Mackie (Fotó: National Geographic/Ben Simms)

Akad még olyan helyzet, hogy a bátorságod cserben hagy? Ha igen, milyen módszerrel tudod legyőzni a félelmedet?

Ez rendszeresen előfordul velem. (zavart nevetés) Mindnyájunknak vannak ilyen pillanatai, nem igaz? Nem szeretném azt mutatni a külvilág felé, hogy nem ismerem a félelmet, mert ez egyáltalán nem lenne igaz. Rengeteg alkalommal féltem már, csak megtanultam, hogyan tudjam kezelni. Megtanultam, hogy nem szabad elfutni előle, hanem menni kell előre és szembe kell szállni vele. Okos döntéseket kell hozni: tudni kell, mikor érdemes tovább erőltetni valamit, és mikor kell leállni és várakozni. A túlélés egyik legfontosabb része, hogy tudni kell, mikor érdemes továbbmenni, és mikor érdemes megállni. Időnként a megálláshoz és a várakozáshoz bátrabbnak kell lenni, mert az a nehezebb annál, hogy továbbmenjünk. Tisztelni kell a vadont. Még ennyi kalanddal a hátam mögött is azt kell mondanom, hogy a bátorságom gyakran meginog. Minél több veszélyes szituációt élsz át, annál jobb leszel az ilyen helyzetek kezelésében: ma már jól ismerem a félelmet, nem lep meg, ha jön. A félelem része az életemnek, de nem hagyom, hogy eluralkodjon rajtam.

A Bear Grylls: Sztárok a vadonban hatodik évada az év későbbi szakaszában kerül sugárzásra a magyar National Geographic csatorna műsorán.

További izgalmas interjúk az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top